Bill Gates vyzval k záchrane Európy pred migrantmi

Bill Gates vyzval k záchrane Európy pred migrantmi

Washington 20. júla 2017 (HSP/sputnik/Foto:TASR/AP-Kamil Zihnioglu)

 

Vynálezca a majiteľ Microsoft Bill Gates sa na nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú obrátil s výzvou, aby sa ukončil nekontrolovaný prítok migrantov z tretieho sveta

Čo je Gatesovi do Európy? Podľa všetkého multimiliardára, ktorý sa v posledných rokoch venuje prevažne humanitárnym otázkam, desí práve humanitárna otázka, teda civilizačný charakter budúcej Európy v prípade, že tam bude pokračovať výmena obyvateľstva bez asimilácie alebo aspoň zreteľnej integrácie prichádzajúcich.

Reklama
Na snímke Bill Gates

Nech je to akokoľvek, slová počítačového génia sa v Európe široko posudzujú, Bill Gates vyvoláva u ľudí dôveru. A ak so strachom o budúcnosť kontinentu hovorí: “Európa musí urobiť všetko, aby bolo pre ľudí z Afriky zložitejšie dostať sa na tento kontinent po vyšliapaných cestách,” tak ho poslúchajú.

Štatistika tohto roku ukazuje, že polemika o zmiernení prílevu utečencov bola predčasná. Po šesťmiliardovej platbe tureckému prezidentovi Erdoganovi za nevpustenie sýrskych (a tiež k nim patriacim irackých, afganských a pakistanských) migrantov do Európy sa miera ich prenikania značne zmenšila.

Reklama

A tak líbyjský prúd spoločne s ďalšími štrbinami zo Severnej Afriky do Európy zabezpečuje, že je na kontinente každý týždeň nárast obyvateľstva približne o 15 tisíc ľudí. Prítok týmito trasami sa v porovnaní s minulým rokom len zväčšuje. Na začiatku roka sa hovorilo o desiatke tisíc prisťahovalcov z Afriky každý týždeň, ale nakoniec sa ukázalo, že čísla neľútostne rastú.

Keď pred mesiacom vystupoval pred zástupcami Európskej únie prezident Európskeho parlamentu Antonio Tajani, tak priamo povedal, že milióny utečencov z Afriky hľadajú cesty pre presťahovanie. Vyzval (po niekoľkýkrát, div nie po dvadsiaty) k “rýchlemu rokovaniu”, ale konkrétnych plánov na záchranu Európy sa od neho nikto nedočkal.

Ilustračné foto Foto: Jesus Moron

Bez škodoradosti nemožno nespomenúť to, ako sa krajiny Západu a USA spoločne s arabskými partnermi aktívne zúčastňovali zlikvidovania a rozpadu Líbye. Táto krajina nikdy nebola vzorom medzinárodnej cnosti, ale odlišovala so stabilitou. Obyvatelia Líbye premýšľali o svojom blahobyte u seba doma a nesnažili sa presťahovať do EÚ, hranice a námorné cesty držali pod kontrolou. Teraz sa však Líbya stala hlavným migrantským uzlom medzi Afrikou a Európou.

A tu je potrebné poukázať na priamu súvislosť medzi európskou migračnou krízou a protiruskou politikou EÚ. Nepripravenosť USA a Európy okamžite sa zaoberať rekonštrukciou Líbye je iracionálna politická fóbia, ktorá je v rozpore so životnými záujmami Európy. Je známe, že ešte počas predvolebnej kampane v USA vytvoril generál Flynn podrobný plán na obnovenie Líbye, ktorý mal byť plnený spoločne s Ruskom. Avšak Flynna, sice nie jednoducho, ale poslali do dôchodku hneď po vymenovaní do funkcie Poradcu pre národnú bezpečnosť, a pochovali tak oblasť prác, za ktoré zodpovedal. Všetky plány, ktoré predpokladali spoluprácu s Ruskom, boli pozastavené. Z toho vyplýva, že v dôsledku odmietnutia spoločnej práce s Ruskom ohľadom Líbye stoná Európa kvôli novým vlnám imigrantov.

Je potrebné povedať, že samotné Rusko bolo ešte pred piatimi rokmi považované za krajinu s obrovským množstvom imigrantov. Často sa v tejto súvislosti hovorilo o sociálnych a kultúrnych problémoch. Avšak Rusko vedelo nájsť zlatú strednú cestu medzi pripravenosťou pomáhať susedom a zachovaním svojho spôsobu života. Počet nelegálnych migrantov bol rýchlo znížený. Ruská vláda ukázala v tejto otázke efektivitu, ktorú by jej mohli mnohí Európania závidieť.

Reklama

Nech je to akýkoľvek paradoxom, kľúč k riešeniu problém prítoku imigrantov do Európy nie je len v rukách Ruska, ale je v nich v značnej miere. Iba rýchle ukončenie vojenských aktivít v Sýrii, likvidácia Islamského štátu a tiež rekonštrukcia Sýrie, Líbye a Iraku môžu Európu zachrániť. Druhou vecou je, že to musí chcieť sama Európa. A preto, aby napravila situáciu, musí európska byrokracia pre začiatok urobiť z psychologického hľadiska nemožné, teda priznať nielen trestnosť, ale chybu vo svojom konaní.

Zatiaľ nie je jasné, či to Európa môže urobiť alebo či sa bude ďalej snažiť kupovať susedov vrátane bánd, ktoré kontrolujú líbyjské pobrežie, aby za nich robili všetku špinavú prácu potrebnú na zastavenie migrantov.

Bill Gates hovoril o prvých krokoch pre záchranu hraníc. Tým sa nepochybne musí začať. Ale potom sa musí spoločne s Ruskom utíšiť streľba na Blízkom východe. A to je dnes životným záujmom Európy.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali