Zvážte posolstvo Amnesty, nezastreľte poštára

Zvážte posolstvo Amnesty, nezastreľte poštára

Bratislava 14. augusta 2022 (HSP/Foto:Facebook,TASR/AP-Ukrainian Presidential Press Office)

 

Amnesty International, celosvetovej organizácii pre ľudské práva. Za 60 rokov, počas ktorých si posvietila na najtemnejšie zákutia neľudského správania sa človeka k človeku, nie sú cudzie kontroverzie. Organizácia často pohoršovala mocných a znepríjemňovala liberálnym demokraciám ignorovanie vlastných hodnôt pri vedení zahraničnej politiky

Amnesty International Slovakia
Ilustračné foto

Amnesty je dnes obvinená z nekorektného pohľadu, keď “obvinila obeť” a z toho, že je “užitočným idiotom” ruského prezidenta Vladimira Putina. To všetko preto, lebo vydala vyhlásenie, v ktorom kritizuje postup ukrajinských ozbrojených síl v čase, keď sa táto Západom podporovaná demokracia bráni ruskej invázii. Je však nesprávne vyčítať Amnesty, že kritizuje Ukrajinu.

Reklama

Aby bolo jasné, Amnesty neúnavne kritizuje agresívnu vojnu Moskvy voči svojmu susedovi, dokumentuje útoky na civilné štvrte, zhromažďuje dôkazy o vojnových zločinoch, mučení a zmiznutiach a odsudzuje blokovanie humanitárnej pomoci civilistom vo vojnovej zóne. Ich hodnotenia podnietili ruské úrady, aby v apríli zatvorili moskovskú kanceláriu tejto skupiny spolu s kanceláriami ďalších medzinárodných mimovládnych organizácií – všetky boli označené za “zahraničných agentov”.

Napriek tomu jediná správa kritizujúca ukrajinské ozbrojené sily za ohrozovanie životov civilistov spôsobom ich pôsobenia v niektorých obytných oblastiach vyvolala búrku ukrajinského a západného rozhorčenia, čo prinútilo vedúcu kyjevskej pobočky Amnesty Oksanu Pokalčukovú, ako aj spoluzakladateľa švédskej divízie Amnesty International, aby odstúpili.

Reklama

Pokalčuková uviedla, že jej miestny tím nebol riadne konzultovaný v súvislosti so správou, ktorá neúmyselne “vyznela ako podpora ruských naratívov” a nezohľadnila celý kontext krajiny, ktorá je rozvrátená útočníkmi. “V snahe chrániť civilistov sa tento výskum namiesto toho stal nástrojom ruskej propagandy,” dodala, pričom je smutné, že pod tlakom Západných médií a politikov Amnesty Internacionl začala ustupovať zo svojich pozícii.

Západní kritici tiež pripomenuli, že Amnesty minulý rok odobrala nálepku “väzňa svedomia” Putinovmu najvýraznejšiemu vnútropolitickému oponentovi Alexejovi Navaľnému pre jeho xenofóbne výroky spred viac ako desiatich rokov, aby následne po protestoch tento status obnovila, čo tiež nevyznieva, ako principiálny postoj organizácie.

Niektorí v tom vidia vzorec proruskej alebo protizápadnej zaujatosti.

Ako však ukazuje aj zbežný pohľad na publikácie Amnesty o Rusku, je to nezmysel. Každá renomovaná ľudskoprávna organizácia musí uplatňovať jednotné štandardy na všetky strany konfliktu bez toho, aby zatvárala oči pred správaním “našej strany”, čo síce teraz AI urobilo, no takmer okamžite aj sa aj od svojich tvrdení dištancovalo.

Občania Západu s radosťou zapália sviečku Amnesty na podporu väzňov svedomia v Mjanmarsku, Iráne alebo na Kube. Skupina však bola kritizovaná za kritiku Spojených štátov za to, že po útokoch z 11. septembra 2001 podozrivých z terorizmu zadržiavali na neurčitý čas bez súdneho procesu v zálive Guantánamo na Kube, a rovnako za to, že Izrael prirovnal zaobchádzanie s Palestínčanmi na Západnom brehu a v pásme Gazy k apartheidu.

Reklama

Amnesty v snahe použiť objektívne etické meradlo čelí rovnakým morálnym dilemám ako renomované medzinárodné spravodajské médiá.

Správa Amnesty je možno politicky nepohodlná pre ukrajinskú vládu a jej spojencov na Západe, ale to neznamená, že je nesprávna alebo nepresná. Žiadna krajina, dokonca ani tá, ktorá je pod brutálnym útokom tyranského suseda, nie je bezúhonná.

Organizácia uvádza, že jej výskumníci zdokumentovali viacero prípadov, keď sa ukrajinské sily zložili v školách a nemocniciach a podnikali útoky z obývaných štvrtí, čím priťahovali ruskú paľbu ohrozujúcu životy civilistov.

Dospelou reakciou na takúto kritiku by bolo brať zistenia vážne a pracovať na zlepšení armádnych postupov a ochrany civilistov – nie strieľať na poštára.

Prezident Volodymyr Zelenskyj by urobil lepšie, keby uznal, že aj jeho hrdinskí obrancovia sú schopní urobiť chybu, a vzal si správu k srdcu, namiesto toho, aby obviňoval Amnesty, že “udeľuje amnestiu teroristickému štátu a prenáša zodpovednosť z agresora na obeť”.

Reklama
Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Povzbudzujúce sú náznaky, že Kyjev sa teraz viac snaží presvedčiť civilistov, aby opustili bojové zóny pred začatím vojenských operácií – najmä v Chersonskej oblasti, kde opakovane verejne vyzval občanov, aby opustili pred pravdepodobnou ukrajinskou protiofenzívou, oblasť.

Je tiež dôležité si uvedomiť, že Amnesty International sa nevyhýba ani kritike. Správa z roku 2019, ktorú si nechala vypracovať po tom, ako dvaja zamestnanci spáchali samovraždu, zistila, že v organizácii panuje toxická pracovná kultúra šikanovania, verejného ponižovania a diskriminácie. A v reakcii na tieto zistenia Amnesty zaviedla sériu vnútorných reforiem a decentralizovala svoju organizáciu, čím znížila právomoci svojho medzinárodného sekretariátu so sídlom v Londýne.

Ukrajina by mala na kritiku Amnesty reagovať v podobnom duchu. A jej západní podporovatelia by mali chcieť zabezpečiť, aby sa miliardy peňazí daňových poplatníkov, ktoré sa na Ukrajinu nalievajú na podporu jej sebaobrany a udržanie jej finančnej stability, vynakladali správne.

Udržanie verejnej podpory pre boj Ukrajiny si vyžaduje konštruktívnu reakciu na kritiku renomovaných organizácií na ochranu ľudských práv, a nie snahu umlčať ich alebo zdiskreditovať ich zistenia.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali