Slováci na úvod vysoko podľahli Američanom 1:7

Slováci na úvod vysoko podľahli Američanom 1:7

Soči 13. februára (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka mali od začiatku problémy s pohybom súpera, často prepadávali v obrane a vôbec nepomáhali brankárovi Jaroslavovi Halákovi

Slovenskí hokejisti neuspeli vo svojom úvodnom vystúpení na olympijskom turnaji v Soči, keď prehrali vo štvrtok s favorizovanými reprezentantmi USA vysoko 1:7. Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka mali od začiatku problémy s pohybom súpera, často prepadávali v obrane a vôbec nepomáhali brankárovi Jaroslavovi Halákovi. Na úvodný presný zásah Johna Carlsona z 15. minúty dokázal na začiatku druhej tretiny ešte odpovedať svojím siedmym reprezentačným gólom Tomáš Tatar, no potom favorit naplno roztočil svoj ofenzívny stroj a nasúkal Slovákom v Šajba aréne šesť gólov. Dvakrát sa pritom strelecky presadil Paul Šťastný, syn legendárneho Petra Šťastného. V záverečnom dejstve obhajcovia striebra z Vancouveru 2010 už zvoľnili tempo, napriek niekoľkým dobrým šanciam na oboch stranách sa už skóre nezmenilo.

Reklama
Na snímke slovenskí hokejisti po prehre nad USA

Tréner Vůjtek si tak na slovenskej striedačke zapísal prvú prehru s USA, jeho tím prerušil sériu piatich víťazstiev nad zámorským súperom. Slovenskí reprezentanti zopakovali najvyššiu prehru pod piatimi kruhmi, na ZOH 1994 v Lillehammeri podľahli v dueli o 5. miesto Česku rovnako 1:7. V jubilejnom 20. vzájomnom zápase s USA si zapísali desiatu prehru.

Premiérové body na turnaji sa pokúsia Slováci získať v sobotu 15. februára, keď o 9.00 SEČ sa v druhom zápase na ZOH stretnú so Slovincami. Účinkovanie v základnej A-skupine ukončia o deň neskôr o 13.30 proti domácemu Rusku.

Reklama

A-skupina:

Slovensko – USA 1:7 (0:1, 1:6, 0:0)

Góly: 21. Tatar (Hossa) – 15. Carlson (Kessel, van Riemsdyk), 22. Kesler (Kane), 23. Šťastný (Pacioretty, Oshie), 29. Backes (Kessel), 34. Šťastný (Shattenkirk, Oshie), 35. Kessel (Kesler, van Riemsdyk), 36. Brown (Carlson, Kane). Rozhodovali: Jeřábek (ČR), Pollock – Wheler, Wilmot (všetci Kan.), vylúčenia: 2:1 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, zmeny: SR od 34. min bez Marcinka, USA od 37. min s Wheelerom, 4119 divákov.

Slovensko: Halák (34. Budaj) – Baranka, Meszároš, Chára, Sekera, Marinčin, Jurčina, Vydarený, Starosta – Radivojevič, Kopecký, Jurčo – Marián Hossa, Handzuš, Tatar – Miklík, Surový, Bartovič – Pánik, Marcinko, Marcel Hossa.

USA: Quick – Suter, Shattenkirk, McDonagh, Carlson, Martin, Orpik, Fowler, Faulk – Callahan, Backes, Parise – Kessel, Pavelski, van Riemsdyk – Kane, Kesler, Pacioretty – Oshie, Šťastný, Brown

Reklama

Slováci od úvodu čelili nebezpečným výpadom Američanov, ktorí sa presadzovali v ofenzíve vďaka svojej korčuliarskej zdatnosti a technike. Prvýkrát pohrozil už v 1. minúte po zaváhaní Baranku Kessel, na druhej strane ten istý hráč v poslednej chvíli zablokoval Hossovu strelu v dobrej pozícii. Slováci postupne začali prepadávať vzadu a Halák musel viackrát zasahovať. Mal aj šťastie, v 13. minúte pálil z medzikružia mimo Martin. Dôležitý moment prišiel v 15. minúte, keď platilo známe nedáš-dostaneš. Bartovič po jeho typickom prieniku po ľavom krídle pálil príklepom vedľa žrde a na druhej strane využil zlé slovenské striedanie Carlson, ktorý delovkou spomedzi kruhov vymietol pavučinu v pravom hornom rohu Halákovej bránky. O minútu neskôr mohol vyrovnať po rýchlej akcii štvrtého útoku Pánik, po Vydareného prihrávke volil pred Quickom bekhendovú kľučku, no puk mu v kľúčovej chvíli ušiel z čepele.

Druhá tretina sa začala rovnako svižne. Hneď po pár sekundách Hossa zachytil rozohrávku Sutera, v hraničnej ofsajdovej situácii vysunul Tatara, ktorý parádnou strelou od ľavej žŕdky vyrovnal – 1:1. Gól však paradoxne pomohol viac Američanom a tí už o pár sekúnd znovu viedli, keď Haláka strelou bez prípravy prekonal Kesler. Zámorský tím sa dostal do hernej pohody a čoskoro sa v slovenskej sieti trepotal tretí puk, pri ďalšom prepadnutí slovenskej obrany ešte Halák kryl pokus Paciorettyho, no na dorážku Šťastného bol prikrátky – 1:3. O odpoveď sa snažil Tatar, ktorý unikol v oslabení, predkladal tutovku Bartovičovi, ale neprihral mu bekhendom presne. Hráči spod Tatier už vôbec nedokázali pokrývať súperových hráčov. Na 4:1 pre USA zvýšil Backes, ktorý pretlačil puk za čiaru aj s prispením Chárovej korčuly, a piaty kúsok pridal Šťastný v momente, keď na druhej strane klziska ležal zranený Marcinko. Definitívne tak vyhnal z bránky Haláka, ktorého nahradil Budaj. Ten si ešte nestihol siahnuť na puk a tiež inkasoval, v rýchlom slede ho prekonali Kessel a Brown. Slováci boli zrelí na uterák, tréner SR Vůjtek si vybral oddychový čas.

V záverečnej tretine Američania zvoľnili tempo, vedomí si jasného náskoku sa už nehnali toľko dopredu a dopriali Slovákom voľnosť. V 41. minúte sa Jurčo pokúšal o individuálny prienik, potom Handzuš po prihrávke Hossu premáchol v dobrej šanci. Na opačnej strane bol blízko hetriku Šťastný, Budaj jeho pokus vytlačil. V 54. minúte Jurčo tečoval strelu Meszároša od modrej čiary, puk však za chrbtom Quicka neskončil. V záverečných sekundách ešte urobil víchor v americkej obrane Tatar, dvakrát hľadal Cháru, ten ale v koncovke ani raz neuspel. Skóre sa tak už nezmenilo.

hlasy po zápase:

Zdeno Chára, kapitán SR (zdroj: Markíza): “Určite to nebol najlepší vstup do turnaja. V druhej tretine sme si prestali plniť defenzívne úlohy a Američania sa jednoducho dostávali do gólových situácií a ľahko z nich skórovali. Tých prostredných 20 minút bolo veľmi zlých. Musíme sa z toho poučiť, rýchlo zahodiť zápas za hlavu. Najmä musíme zlepšiť pohyb v defenzívnom pásme a lepšie si rozoberať súperových hráčov.”

Reklama

Tomáš Tatar, strelec jediného gólu SR (zdroj: Markíza): “Dostali sme strašne zbytočné góly, keď sme si nie dobre pokryli hráčov v obrannom pásme. V prvej tretine sme im boli ešte celkom vyrovnaným súperom, no v druhej sa to zvrtlo, rozobrali nás. Tam sme prehrali zápas. Pritom s Američanmi sa dalo hrať, ani oni nás dobre nepokrývali. Mal som ďalšie strelecké príležitosti, škoda, že som to nezakončil. Verím, že v ďalších zápasoch odstránime chyby a vylepšíme hru v obrane. Treba najmä lepšie komunikovať v obrannom pásme, na tom musíme popracovať.”

Tomáš Jurčo, útočník a debutant v slovenskom drese (zdroj: Markíza): “Premiéra to bola trpká, výsledok 1:7 nie je určite najlepší. Snažil som si z každého striedania zobrať maximum, učiť sa od hráčov ako je Marián Hossa či ďalší. I keď je to ťažké, snažím sa vziať si z toho stretnutia to pozitívne. Druhá tretina nás stála celý zápas, nepodali sme v nej kolektívny výkon. Nič to, hlavy hore, treba na tú tretinu čo najskôr zabudnúť a ísť ďalej. Veď aj kapitán Zdeno Chára v kabíne povedal, že turnaj sa iba začína a je toho pred nami ešte veľa.”

Dustin Brown, autor siedmeho gólu USA (zdroj: iihf.com): “Nikto z nás si pred zápasom ani nepomyslel, že by sme mohli vyhrať takým vysokým rozdielom. Čakali sme oveľa tesnejší, vyrovnanejší a tvrdší súboj. Niekedy to vypáli celkom inak…”

Paul Šťastný, strelec dvoch gólov USA (zdroj: iihf.com): “Je to pre mňa vždy špeciálny súboj, keď nastúpim proti Slovensku. Viem, že ma vtedy zakaždým pozorne sleduje celá rodina a samozrejme rodičia. Nikdy som ešte Slovákov nezdolal, podarilo sa mi to až na tretí pokus na vrcholnom podujatí. Proti domácim Rusom to bude vzrušujúci zápas.”

Tabuľka A-skupiny:

1. USA 1 1 0 0 0 7:1 3

2. Rusko 1 1 0 0 0 5:2 3

3. Slovinsko 1 0 0 0 1 2:5 0

4. SLOVENSKO 1 0 0 0 1 1:7 0

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali