ZOH14-biatlon: Pred šprintom mužov a žien zdravá predštartovná horúčka

ZOH14-biatlon: Pred šprintom mužov a žien zdravá predštartovná horúčka

Červená Poľana 7. februára (TASR) – Úvodná šprintérska disciplína si v hierarchii významnosti vydobyla zaslúžený piedestál a mohla by sa stať biatlonovou kráľovnou olympijského programu. Osobitné prepojenie so stíhačkou umocňuje jej dôležitosť, od šprintu v Červenej Poľane sa bude odvíjať aj eufória v jednotlivých výpravách a modelovať psychika každého jedného olympionika.

Vedúci tímu Pavel Kobela zatiaľ rébusy súvisiace s podmienkami, alebo náhlymi príhodami nemusel riešiť. "Nič závažné sa neudialo, všetka batožina nám prišla tak, ako sme ju z Viedne poslali, to bolo v prvom rade podstatné. Pušky fungovali perfektne, takže žiadna starosť."

Na tratiach radosť skejtovať, zatiaľ si ich na tréningoch Slováci užívali. "Trate sú pripravené super, je to úplne iný level ako vo Vancouveri, kde všetko bolo postavené z trubiek. Tu nám servis, kancelária, tribúny stopercentne fungujú."

Psychiku zatiaľ zvládajú na jednotku a ako povedal Pavel Kobela, skôr badať zdravú predštartovnú horúčku. "Škodlivým očakávaniam sa úspešne vyhýbame, nervozita sa neobjavuje, skôr sme zdravo naladení na to, aby sme ukázali perfektnú prácu, ktorú sme odrobili v štvorročnom období."

Reklama

Na výkony v biatlone vplýva aj počasie a aj v ňom má slovenská výprava jasno. "Zatiaľ nás nezaskočilo, je ustálené, jasno, mínus jeden, dva, cez obed plus dva. Od nedele by sa malo zmeniť a sami sme zvedaví ako. Aj náš servis fungoval bezchybne a riešil len mierne posuny teploty. Večer sa oproti obedu ochladzuje, čo treba rešpektovať aj pri nasadení jednotlivcov v pretekoch do skupín."

V šprinte budú oddychovať Miroslav Matiaško a Terézia Poliaková, obaja sa pripravujú hlavne na vytrvalostné preteky. "A obaja, spolu s ďalšími našimi ženami, mohli obdivovať aj slávnostné otvorenie. Keďže sa pretiahlo až do skorých raňajších hodín, tak sme zvyšku mužskej časti výpravy vzhľadom na sobotný šprint dali voľno," dodal Pavel Kobela.

Reklama

Vo výprave vládne spokojnosť, ubytovanie prirovnáva Pavel Kobela k trojhviezdičkovému, stravu k štvorhviezdičkovému hotelu. "My sa nemôžeme sťažovať, všetko nám funguje. Ak niečo rýchlo riešime, tak sa operatívne stretneme. Vytvorili sme si priestor, kde vždy vyvesíme nejakú informáciu, pretože niekedy sa prichádza na izby o 22.00, alebo aj o hodinu neskôr."

Práve šprint pred štyrmi rokmi v kanadskom Whistleri naladil atmosféru v slovenskej výprave do takej miery, že ju symfónia úspechov neustále sprevádzala. Anastasia Kuzminová zo šprintérskeho zlata vyťažila aj striebro v stíhačke, v šprinte sa so 7. miestom presadil aj Pavol Hurajt, a takýto úvod na olympiáde zapôsobil ako katapult.

Každý jeden zo slovenskej výpravy si dokonale uvedomuje, že šprint môže roztočiť koleso šťastia do vysokých obrátok. O tom, aké je nevyspytateľné naznačujú aj slová Juraja Sanitru, streleckého trénera Anastasie Kuzminovej. Pred zlatým Whistlerom skonštatoval: "Uvedomujeme si, že Nagano s tromi prienikmi v ženskom šprinte do top desiatky ťažko zopakujeme." Dostavila sa však ľahkosť, výkonnostná brilancia s vetrom do plachiet a lámala sa história.

V slovenskom tábore sa všetci nachystali na ‘paľbu’ nielen na strelnici ale aj v bežeckom nasadení na vraj najťažšej trati na svete. V hodnotení Svetového pohára šprintérskej disciplíny si merali sily túto zimu ženy 5-krát a vytvorili obrovskú tlačenicu. Najviac bodov nazbierala Fínka Mäkäräinenová, no severanka nevyhrala ani jedny preteky, dokonca ani druhá Nórka Bergerová. Z tohto porovnávania je na tom najlepšie tretia v poradí Švajčiarka Selina Gasparinová s dvoma triumfami, varujúcim však pôsobí fakt, že v ďalších troch pretekoch zlyhala s 19., 34. a opäť 19. priečkou. U Kuzminovej a Gerekovej sa žiada, aby výsledky zahodili za hlavu, pretože nemajú oporu. Lepšia ako olympijská víťazka Kuzminová je Gereková na 22. priečke, Kuzminovej patrí 24., s výsledkovým maximom 13. miesta v rakúskom Hochfilzene. Gerekovej pomohlo hlavne 9. miesto vo švédskom Östersunde.

Pohľad do šprintérskeho zrkadla mužov favorizuje Francúza Martina Fourcada, najhoršie skončil v pretekoch SP piaty, štyrikrát sa ocitol na stupňoch, raz zvíťazil v Östersunde. Prenasledovatelia za ním sa nevyhli obrovským výyvom, napríklad druhý Nemec Peiffer si cení jednu tretiu priečku, no haní aj 40. miesto vo francúzskom Le Grand Bornand. Pozor na Björndalena, tretieho v poradí SP, na konto si pripísal tretie i druhé miesto a chýba mu prvé. Okruh favoritov na medailu nepozná hraníc, možno sa zastavujú až na čísle 20. Zo Slovákov na 55. mieste figuruje v hodnotení disciplíny SP Pavol Hurajt (umiestenia 23., 79., 37., 55.), a po ňom už len Kazár dokázal bodovať (60., 77., 26., 72.). Slovenskí muži i ženy sa naladili na Červenú Poľanu a doterajšej štatistike veľký význam nekladú, stačí im v rukách guma, ktorou zmažú sezónnu bilanciu a v hlavách si udržia čistú, ničím nezaťaženú myseľ.

Reklama

Pred Anastasiou Kuzminovou vyčnieva veľká výzva, byť premiérovou ženou, ktorej sa podarí obhájiť individuálne zlato v rovnakej disciplíne. Medzi mužmi to dokázal v šprinte Nór Ole Einar Björndalen v Nagane’98 a následne v Salt Lake City’02.

Čo všetko sa udialo pred štyrmi rokmi vo Vancouveri. V olympijskom parku vo Whistleri vtedy 25-ročná rodáčka z ruského Ťumenu šokovala biatlonovú verejnosť. Aj keď sa jej dosť verilo, po operácii dvoch zlomených záprstných kostičiek presne na Nový rok predsa len veľa času neuplynulo, aby všetkých okolo seba stopercentne presvedčila. Napriek krátkosti času na doladenie formy a úplnú rekonvalescenciu sa však obdivuhodne pripravila na deň D, ktorý priniesol slovenskému športu absolútnu zlatú radosť. Anastasia Kuzminová v histórii olympijského šprintu sa stala šiestou šampiónkou v poradí, na každých ZOH figurovalo na výslní v tejto disciplíne iné meno.

Cesta za slávou so štartovným číslom 19 bola zdanlivo plynulá, no na medzičase po prvej streľbe s jedným 150-m tresným okruhom figurovala až na 22. mieste, presne 22,1 sekundy za vedúcou Nemkou Neunerovou. Pri svojom prvom olympijskom štarte vo svojej kariére sa situácia po druhej streľbe stojmo otočila, Kuzminová sa s bezchybnými ranami vyšvihla na tretie miesto, od priebežne prvého miesta Rusky Bulyginovej ju delilo 14,3 sekundy, pred ňou ešte ľudovo povedané ‘zavadzala vo výhľade’ druhá Francúzka Dorinová, na päty jej šliapala s odstupom 2,2 sekundy vynikajúca bežkyňa Nemka Neunerová. Do cieľa chýbalo ešte 1,1 km a Kuzminová sa posunula na druhé miesto, Bulyginovej medzičas atakovala s nepatrnou stratou 0,3 sekundy, no nevzdávala sa aj Neunerová, 0,6 sekundy od slovenskej reprezentantky. Finiš zlatej Nastenky, ako sa tislo do úst všetkým jej priaznivcom, nemal chybu a ako namydlený blesk na kanadskej snehovej ‘kaši’ dokonale ohúrila svet.

V šprinte mužov, ktorí budú bojovať o jubilejný desiaty titul na ZOH v tejto disciplíne, pred štyrmi rokmi triumfoval Francúz Vincent Jay pred Nórom Emilom Hegle Svendsenom a vtedy ešte Chorvátom, dnes Slovincom Jakovom Fakom. Slovenský reprezentant Pavol Hurajt obsadil 7. miesto s vyše minútovom stratou na zlato (+1:07,2). Prvá rana v stoji mu ušla len veľmi tesne, vtedajší jeho tréner Juraj Sanitra si dokonca myslel, že terčík mohol aj padnúť, ak by sa mu chcelo.

Program šprintu

Reklama

SOBOTA, 8. februára, Červená Poľana: šprint mužov na 10 km (15.30 SEČ)

NEDEĽA, 9. februára, Červená Poľana: šprint žien na 7,5 km (15.30 SEČ)

Medailisti v šprinte na ZOH’10 vo Vancouveri

1. Anastasia Kuzminová (SR) 19:55,6 (1 tr. okr.), 2. Magdalena Neunerová (Nem.) +1,5 (1), 3. Marie Dorinová (Fr.) 10,9 (0), …40. Jana Gereková 1:58,4 (3), 54. Martina Halinárová 2:23,4 (2), 81. Ľubomíra Kalinová (všetky SR) 3:51,6 (5)

muži: 1. Vincent Jay (Fr.) 24:07,8 (0 tr. okr.), 2. Emil Hegle Svendsen (Nór.) +12,2 (1), 3. Jakov Fak (Chorv.) 14,0 (0), … 7. Pavol Hurajt (SR) 1:07,2 (1), 66. Marek Matiaško 3:29,6 (3), 75. Dušan Šimočko 4:03,6 (3), 76. Miroslav Matiaško (všetci SR) 4:08,1 (4)

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali