Žitný vysvetlil, prečo nemá dôvod pochybovať o autenticite záznamov na webe Lipšicove stádo

Žitný vysvetlil, prečo nemá dôvod pochybovať o autenticite záznamov na webe Lipšicove stádo

Slovensko 25. októbra 2016 (HSP/Foto: Facebook Milan Žitný)

 

V komunikácií novinárov s Gáborom Grendelom, ktorá je zverejnená na webe Lipšicove stádo, sa objavilo aj meno bezpečnostného analytika Milana Žitného. Ten pre portál Parlamentné listy uviedol v akej súvislosti i to, či sú podľa neho záznamy autentické.

Na snímke Milan Žitný
Na snímke Milan Žitný

„Nemám dôvod pochybovať o autenticite zverejnených záznamov, viacero dobových reálií, dátumy, vyjadrenia, ktoré záznamy obsahujú, potvrdzujú ich pravosť. Už som zaznamenal reakcie, že ak prichádza s takýmito obvineniami Marián Kočner, nemajú veľkú váhu,“ vysvetlil Žitný.

Reklama

Dodal však, že v podstate je ale jedno, kto na záznamy upozornil. Zároveň si myslí, že je tiež jedno či boli získané zákonnou alebo nezákonnou cestou. „Ide o verejný záujem, keďže záznamy odkrývajú prepojenie politikov, štátnych úradníkov s novinármi, ktorí plnia ich zadania, zúčastňujú sa na škandalizovaní kolegyne novinárky, ktorá písala kriticky o vtedajšom vedení ministerstva vnútra, pomáhajú inkriminovaným politikom v mediálnej sfére a podobne. To je neprípustné o to viac, že ide o novinárov, ktorí sa označujú ako mienkotvorní či verejnoprávna služba,“ vysvetlil.

 

Reklama

Novinárka a súčasná manželka Žitného

Samotný Žitný kritizoval personálne obsadenie i činnosť ministerstva vnútra, v dobe, kedy bol ministrom Daniel Lipšic. Žitný zároveň kritizoval aj vedenie Policajného zboru SR. Podľa jeho slov mu viacerí novinári vraveli, že na ministerstve ho majú poriadne v zuboch.

„Zo zverejnených záznamov sa dá vyčítať, že to bolo skutočne tak, ale navyše je z nich evidentné, že úradníci MV SR z okruhu ministra vnútra mali prístup k obsahu vyšetrovacích spisov a neváhali ich zneužívať proti novinárke, v tom čase mojej partnerke a dnes manželke, ktorej, keď sa nenašli dôkazy voči nej, že by sa niečoho trestného dopustila, sa pomocou lokajských novinárov snažili škodiť v zamestnaní,“ dodal.

Žitný tiež zdôraznil, že „oboznamovať sa s obsahom trestného konania sa podľa príslušných zákonov môže len obvinený, poškodený a ich právni zástupcovia, ale už vôbec nie štátny úradník, politik, minister, iba vyšetrovateľ a dozerajúci prokurátor môžu spisom disponovať a nikomu inému ho nesmú dať k dispozícii, ani ministrovi a jeho okruhu.“ V prípade jeho manželky zjavne prístup k jej spisu mali: „To, čo kritizovali inokedy oni a žiadali dodržiavanie zákonov u iných, konkurenčných politikov, sami porušovali bez zábran,” vysvetlil.

 

Reklama

Skutočná Gorila

Žitný si tiež myslí, že tomu, kto stojí za zverejnením smskovej a emailovej komunikácie, sa zrejme nepáčila spolupráca mienkotvorných novinárov a politikov či úradníkov z vtedajšieho ministerstva vnútra.

„Som presvedčený, že toto je obrovský problém, že toto je skutočná slovenská Gorila a desivá správa o stave spoločnosti, kde práve novinári, ktorí poučujú ostatných, čo je to nezávislosť a kde je pravda, slúžia ako submisívni lokaji politikovi a jeho poskokom,“ dodal.

 

Budú padať hlavy?

Reklama

Žitný v rozhovore tiež poukázal na skutočnosť, že v médiách, kde pôsobia novinári, ktorí slúžili politikom a štátnym úradníkom “ako nesvojprávne ovce” a o kolegoch sa vyjadrovali prinajmenšom znevažujúco a bez rešpektu a úcty, by mali ihneď padať hlavy.

Podľa jeho slov takí novinári už nemôžu požívať úctu a rešpekt medzi podriadenými a medzi kolegami vôbec. „Ak sa ale nič nestane, bude to správa pre všetkých ostatných, pre celú krajinu, že tento modus operandi – zneužívanie postavenia verejného činiteľa v úrade pre politické a osobné ciele, plus servilita novinárov a ich otrocké slúženie politikom – je normálny a v našej spoločnosti žiaduci jav, dokonca uznávaný a chápaný, takže potom môže každý robiť všetko beztrestne a bez akýchkoľvek následkov. Žiadne pravidlá, žiadne volanie po etike, všetko je dovolené, dokonca aj vážené novinárske ceny môžu dostávať naďalej,“ uviedol Žitný.

 

Verejnoprávna RTVS

Bezpečnostný analytik zároveň poukázal na fakt, že verejnoprávna RTVS sa vo svojom hlavnom spravodajstve tlačovej konferencii Mariána Kočnera nijako nevenovala.

„Dá sa to chápať aj tak, že vedenie televízie si uvedomuje, aké maslo má na hlave šéf jej spravodajstva, ktorý sa v záznamoch vyjadruje neprípustným spôsobom a podkladá sa hovorcovi ministra vnútra ako podriadený,“ vysvetlil.

„Rozhovor šéfa spravodajstva verejnoprávnej televízie s hovorcom ministra vnútra na zverejnených záznamoch mi totiž neodbytne pripomína známy telefonický rozhovor, v ktorom sa v roku 1995 vtedajší minister vnútra Ľudovít Hudek rozpráva s riaditeľom SIS Ivanom Lexom, ako zmariť vyšetrovanie zavlečenia prezidentovho syna do zahraničia, za čo šéf SIS sľubuje ministrovi, citujem: „Ak ho (krajského šéfa vyšetrovateľov Jozefa Šáteka) kopneš do gúľ, dám ti pusu na čelo.“ Aktéri tohto rozhovoru neboli nikdy potrestaní. A zdá sa, že pokračujeme v makabróznom rytme Hudek-Lexa ďalej,“ uviedol v závere bezpečnostný analytik Žitný.

 

Zoznam novinárov na webe Lipšicove stádo

Na zozname, na ktorý poukázal podnikateľ Kočner, sa objavili mená nasledujúcich novinárov: Lukáš Diko (šéf spravodajstva RTVS), Jana Krescanko – Dibáková (reportérka TV JOJ), Marta Jančkárová (moderátorka RTVS), Ľuba Miklovičová , Zuzana Petková (redaktorka Trend), Tibor Mattyašovský (šéfredaktork spravodajstva TV Markíza), Braňo Tomaga (redaktor TV Markíza), Arpád Soltész (redaktor TV JOJ), Ľuba Oravová (moderátorka TA3), Marián Lechan (redaktor TV Markíza), Miroslav Kern (redaktor Denník N), Monika Todová (redaktorka Denníka N), Silvia Pňačková (redaktorka SME), Marek Vagovič (redaktor portálu Aktuality), Roland Kubina (šéfredaktor TV JOJ), Nora Slišková (šéfredaktorka Pravdy), Dag Daniš (redaktor portálu Aktuality), Matúš Kostolný (bývalý šéfredaktor SME dnes Denníka N), Tomáš Velecký (redaktor TV Markíza).

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali