Generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák pre agentúru SITA povedal, že ide o nesystémový návrh, ktorý so sebou nesie „ďalšie náklady a zbytočné obmedzenia pre niektoré prevádzkarne”. Podľa neho je ochrana nefajčiarov v zariadeniach verejného stravovania dostatočná.
Predkladatelia návrhu argumentujú, že návštevníci zariadení spoločného stravovania, ktorí konzumujú pokrmy vo vonkajších priestoroch, ako sú napríklad terasy, altánky a akékoľvek vonkajšie sedenie, nie sú dostatočne chránení pred dymom z tabakových výrobkov iných zákazníkov sediacich v ich blízkosti. Tvrdia, že z hľadiska zdravia je to pre stravujúcich sa návštevníkov zariadení ešte viac škodlivé ako napríklad fajčenie na zastávkach.
Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska tvrdí, že práve vonkajšie terasy, vzhľadom na umiestnenie, sú často priestorom určeným pre potreby fajčiarov v prevádzkach, kde nedošlo, napríklad z dôvodu vysokých nákladov, k oddeleniu v zmysle platných predpisov. „Ak chceme meniť úroveň nastavenie ochrany nefajčiarov, ktorú považujeme v súčasnosti za naozaj dostatočnú, je potrebné pripraviť inú reguláciu na základe celospoločenskej diskusie a nenavrhovať čiastočné úpravy len pre vybrané prevádzkarne. Tie sú totiž nesystémové, znamenajú len ďalšie náklady a zbytočné obmedzenia pre niektoré prevádzkarne. Rozhodnutie je potrebné nechať na spotrebiteľa a prevádzkovateľa,” povedal Harbuľák pre agentúru SITA.