Vlhová vyhrala v Levi aj v nedeľu, má 10. slalomový triumf. Trochu som si aj poplakala, vraví

Vlhová vyhrala v Levi aj v nedeľu, má 10. slalomový triumf. Trochu som si aj poplakala, vraví

Bratislava 22. novembra 2020 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Slovenka Petra Vlhová je líderkou prvého kola druhého slalomu sezóny Svetového pohára alpských lyžiarok vo fínskom Levi. Na rozdiel od soboty však na čele nie je sama. Je tam spoločne so Švajčiarkou Michelle Gisinovou, obe dosiahli zhodný čas 54.32 s. Tretie miesto patrí ďalšej Švajčiarke Wendy Holdenerovej s odstupom 23 stotín

Petra Vlhová
Na snímke Petra Vlhová

Petra Vlhová má víťazný double z fínskeho Levi v úvode novej slalomovej sezóny vo Svetovom pohári. Po sobotňajšom triumfe pridala 25-ročná ambiciózna Slovenka na rovnakom mieste druhý triumf v nedeľu, keď v súčte oboch kôl zdolala Švajčiarku Michelle Gisinovú o 31 stotín sekundy. Tretia skončila Rakúšanka Katharina Liensbergerová s mankom 50 stotín. Američanka Mikaela Shiffrinová skončila až piata, za Vlhovou zaostala o 93 stotín. Skvelé desiate miesto obsadila Slovenka v českom drese Martina Dubovská. V súčte oboch kôl mala za Vlhovou odstup 1,23 s.

Reklama

Vlhová vyhrala na najvyššej úrovni Svetového pohára piaty slalom v neprerušenej sérii, čím vyrovnala rekord Rakúšanky Marlies Schildovej. Trikrát uspela ešte na sklonku minulej skrátenej sezóny v Záhrebe, Flachau a Kranjskej Gore, dva triumfy pridala aktuálne v rozpätí 24 hodín v Levi. “Som šťastná, že som dokázala potvrdiť sobotňajšie víťazstvo. Mala som veľkú motiváciu a sebavedomie dostať zo seba to najlepšie. Tušila som, že to nebude jednoduché. Veľmi si cením dve slalomové víťazstvá v úvode sezóny. Je to dobrý odrazový bod do ďalších pretekov,” uviedla Petra Vlhová v prvej televíznej reakcii v cieli.

Neskôr v rozsiahlejšej reakcii pre RTVS v hodnotení uviedla: “Som šťastná a užívam si to. Trochu som si aj poplakala. Po 1. kole sme boli veľmi natesno. Videla som to tak, že dievčatá si už zvykli na kopec, možno riskovali viac ako v prvý deň. Trochu som bola pod stresom, ale som šťastná, ako som to zvládla. Druhé kolo som jazdila naplno aj keď s drobnými chybami. Druhé kolo bolo najlepšie zo všetkých štyroch mojich súťažných jázd v Levi. Keď som si v cieli zakričala ‘Je to tam’, myslela som to tak, že som na pódiu a potvrdila som svoju pozíciu po 1. kole. Verila som, že zdolám Michelle Gisinovú a to sa aj stalo. Dostala som ďalších dvoch sobov, ktorých som pomenovala ženskými menami – Pety a Lujza. Prvá je moja mentálna trénerka (Petra Hudecová – pozn.), ktorá odovzdáva perfektnú robotu. Lujza je zasa moja neterka a dcérka môjho brata Borisa. A že som vyrovnala rekord Marlies Schildovej? Pocit je to dobrý. Teší ma, že som medzi takými menami. Štatistiky však nesledujem. Sústredím sa na to, aby som podávala svoje najlepšie jazdy a výkony. Koncentrujem sa sama na seba, chcem byť stále silná a tak aj pokračovať. Cítim sa silná, viem to. Je normálne, že mám sebavedomie. Stále sa však snažím byť pri zemi, lebo sa môže stať, že ma niekto obehne. Hneď teraz ideme na ďalšie testovanie na koronavírus, potom odlietam do Mníchova a odtiaľ sa presúvam na tréningovú bázu do Sterzingu. Do Lechu potom pôjdeme v stredu a vo štvrtok ma tam už čakajú ďalšie preteky – paralelný obrovský slalom.”

Reklama

Desiate slalomové víťazstvo, celkovo šestnáste v kariére vo Svetovom pohári a 37. pódiové umiestnenie vynieslo Vlhovú na priebežnú líderskú pozíciu v bojoch o krištáľové glóbusy nielen v slalome, ale aj v celkovom poradí o veľký glóbus. Zverenkyňa Livia Magoniho už nazbierala 260 bodov po troch odjazdených pretekoch. Druhá Gisinová má na konte 175 bodov.

 

11:52 Vlhovej prvé kolo v nedeľu až tak nesedelo. Aj tak je líderka – spolu so Švajčiarkou Gisinovou

Slovenka Petra Vlhová je líderkou prvého kola druhého slalomu sezóny Svetového pohára alpských lyžiarok vo fínskom Levi. Na rozdiel od soboty však na čele nie je sama. Je tam spoločne so Švajčiarkou Michelle Gisinovou, obe dosiahli zhodný čas 54.32 s. Tretie miesto patrí ďalšej Švajčiarke Wendy Holdenerovej s odstupom 23 stotín.

Američanka Mikaela Shiffrinová nevyťažila z toho, že staviteľom trate 1. kola bol jej tréner Mike Day. Slalomová kráľovná uplynulých sezón je až štvrtá s mankom 37 stotín. Skvelé ôsme miesto priebežne patrí Slovenke v českom drese Martine Dubovskej, ktorá za Vlhovou a Gisinovou zaostáva o 66 stotín. Prvé kolo zatiaľ má za sebou najlepšia štyridsiatka pretekárok. Celkovo ich bolo na štarte pripravených 69.

V porovnaní so sobotným slalomom v Levi v nedeľu pribudlo 5 cm snehu, čo nebola výhoda pre pretekárky s najnižšími číslami. A Vlhová mala na štarte práve jednotku. Trať 1. kola so 64 bránkami a prevýšením 180 m však absolvovala prakticky bez zaváhania. “Som na delenom prvom mieste, takže v druhom kole budem musieť riskovať a ísť naplno, aby som potvrdila pozíciu. V 1. kole som neurobila výraznú chybu, ale chýbala mi agresivita. Išla som dobre, mohla som však viac riskovať,” uviedla Petra Vlhová pre RTVS.

Reklama

Zatiaľ čo v sobotu 25-ročná Slovenka zažila druhé kolo na mieru, keďže ho postavil jej tréner Livio Magoni, aktuálne bol staviteľom trate 1. kola americký tréner. A z toho vyplývali určité zmeny. “Američania presne vedia, čo nemám rada. Postavili to, čo mi až tak nesedí. Boli tam veľké rozostupy medzi bránkami, to ja nemusím. Bojovala som a zatiaľ to stačí na prvé miesto. Pred druhým kolom si musím urobiť dobrú prehliadku trate a ísť do toho naplno,” doplnila Vlhová.

Na rozdiel od soboty to bolo v nedeľu v Levi v 1. kole oveľa vyrovnanejšie. Najlepšie pretekárky v cieli sa výrazne priblížili k sebe. Až trinásta Rakúšanka Chiara Mairová má vyše sekundový odstup za Vlhovou a Gisinovou. “Nie som z toho prekvapená, že je to také tesné. Včera si to viaceré dievčatá odskúšali a natankovali sebavedomie. Preto som očakávala, že nedeľa bude vyrovnanejšia,” cituje Vlhovú rakúský športový portál Laola1.

Druhé kolo s tridsiatkou najlepších sa v Levi začne o 13.15 h SEČ.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali