Vládne hnutie OĽaNO vybralo 70 kandidátov na prednostov okresných úradov

Vládne hnutie OĽaNO vybralo 70 kandidátov na prednostov okresných úradov

Bratislava 6. júla 2020 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:Screenshot video)

 

Vládne hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) vybralo v rámci výberových konaní nateraz 70 kandidátov na prednostov okresných úradov. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda poslaneckého klubu hnutia Michal Šipoš. Ako ďalej informoval, hnutie dostalo na posty prednostov 72 okresných úradov okolo 500 nominácií, pričom približne 330 kandidátov sa zúčastnilo aj na pohovoroch

Na snímke uprostred Igor Matovič

„Snažili sme sa, aby to nebolo o ‚našich ľuďoch‘,“ povedal Šipoš s tým, že vo výberových konaniach napríklad neuspeli niektorí ľudia, ktorí za hnutie v minulosti kandidovali. Poslanci hnutia pritom pri hľadaní kandidátov podľa Šipoša oslovili občianskych aktivistov a iné osobnosti žijúce v regiónoch. Doplnil, že z vybraných kandidátov je približne každý ôsmy spojený s hnutím.

Reklama

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) v tejto súvislosti povedal, že od II. svetovej vojny sa štátna správa obsadzovala na Slovensku čisto politicky. Jeho zámerom podľa vlastných slov je, aby bol politicky dosadzovaný len prednosta úradu, pričom ostatní majú byť vyberaní na základe odbornosti v transparentných výberových konaniach. „Po 75 rokoch chceme garantovať úradníkom, že ak sú schopní, môžu sa posunúť ďalej,“ povedal Matovič. Zároveň zdôraznil, že hnutie odmietlo aj návrhy koaličných partnerov na politické nominácie.

Ministerka investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) v reakcii uviedla, že politická strana Za ľudí požadovala stanovenie presných kvalifikačných kritérií a požiadaviek na funkciu prednostu, aby sa nestávalo, že okresný úrad povedú ľudia, ktorí nikdy nič poriadne neriadili. „Keď sa OĽaNO rozhodlo vyberať si svojich prednostov bez verejného výberového konania, v tom prípade očakávame, že za to prijíma aj plnú politickú zodpovednosť,“ povedala Remišová. Dodala, že koaličná strana bude fungovanie okresných úradov pozorne sledovať, pretože korupcia a zle fungujúce služby štátu sú pre občanov najciteľnejšie práve na okresných úradoch.

Reklama

Predseda vlády vyzval občanov, aby na internetovej stránke prednostovia.sk nahlasovali svoje vedomosti o prípadných morálnych prešľapoch jednotlivých kandidátov. Urobiť tak môžu do 10. júla. „Aby sme sa vyhli prípadným problémom,“ doplnil Matovič s tým, že niektoré z nominácií by mohla posudzovať vláda na zasadnutí budúci týždeň.

 

Na premiérovú tlačovku reagoval nezávislý poslanec Tomáš Taraba

Dopozeral som tlačovku pána premiéra, kde sa nám snažil predať nepredateľné. V rozpore so sľubmi vieme, že sa OĽANO vrhlo na prednostov okresných úradov. Kým v minulosti si túto korisť rozdelili koaličné strany, on je rád, že túto korisť ochránil od takéhoto porcovania. Ako ju ochránil? Tak, že sa na ňu vrhol sám a celú ju dal pod OĽANO. To však nie je všetko. Vraj poslanecký klub OĽANO robil transparentné výberové konania. Aké trápne, že práve dnes sa prevalilo ako to robí Budaj. No a výsledkom transparentného konania je, že vyše 70 prednostov nie sú členmi OĽANO. No veď ako by mohli byť, keď OĽANO je rodinná firma?

 

Reklama

Anonym tvrdí, že riaditeľ podniku v pôsobnosti Budajovho ministerstva bol vybraný v zmanipulovanom tendri

Anonym zaslal médiám aj mimovládke Zastavme korupciu už dva dni pred uskutočnením výberového konania mail v ktorom uviedol, kto bude víťazom tohto výberového konania a tvrdil, že výberové konanie je zmanipulované. Tvrdenia anonyma sa potvrdili a vo výberovom konaní bol skutočne vybraný Vladimír Kollár, ktorého anonym avizoval už dva dni vopred, pričom tento vyhral medzi 20 záujemcami o túto funkciu. To vrhá tieň na transparentnosť postup Ministerstva životného prostredia.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali