Alternatívnu Ig Nobelovu cenu získala aj japonská rušička reči

Alternatívnu Ig Nobelovu cenu získala aj japonská rušička reči
Trofej pre alternatívne Ig Nobelove ceny, ktoré odovzdali na Harvardovej univerzite v americkom Massachusetts
Trofej pre alternatívne Ig Nobelove ceny, ktoré odovzdali na Harvardovej univerzite v americkom Massachusetts

Boston 21. septembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Nenaliehavé otázky, drobné vynálezy, parodujúce ceny 

Napadlo vás niekedy, prečo sa vám káva vyleje vždy, keď s ňou kráčate? Alebo či existuje nejaký zlepšováčik, ktorý umlčí utáraných ľudí? Možno to nie sú tie najnaliehavejšie vedecké otázky, ktoré by ľudstvo malo riešiť, ale sú to vynálezy, ktoré tento rok získali alternatívne Ig Nobelove ceny. V noci nadnes ich odovzdali na Harvardovej univerzite v americkom Massachusetts, informuje agentúra AP.

Reklama

Ceny každoročne udeľuje magazín Annals of Improbable Research a sú žartovným náprotivkom Nobelových cien, ktoré budú udeľované v októbri.

“Oceňujeme úspechy, ktoré najskôr prinútia ľudí zasmiať sa a potom sa zamyslieť,” vyhlásil Marc Abrahams, zakladateľ a konferenciér slávnostného odovzdávania Ig Nobelových cien. Desiatim víťazom, ktorí pochádzajú z piatich kontinentov, vrátane USA, Ruska a Japonska, ich odovzdali nositelia Nobelových cien.

Reklama

 

Nezaplatia im ani cestu na ceremoniál 

Deviati z víťazov pricestovali na Harvardovu univerzitu prevziať si ocenenie na vlastné náklady. Jedným z nich bol elektroinžinier Igor Petrov, ktorý pricestoval z Ruska.

Ig Nobelovu cenu za mier získal jeho projekt konvertujúci staré vojenské výbušniny na miniatúrne nanodiamanty, ktoré môžu byť využité ako svetelné majáky pri liečbe rakoviny chemoterapiou. Petrov povedal, že pracoval na projekte 20 rokov a nikdy neočakával, že dosiahne takýto úspech.

Cenu za dynamiku tekutín si odniesol domov ďalší Rus, Ruslan Krečetnikov, profesor strojného inžinierstva na Kalifornskej univerzite v Santa Barbare, ktorý získal doktorát z aplikovanej matematiky na Moskovskom fyzikálno-technickom inštitúte. Krečetnikov spolu so svojím americkým študentom Hansom Mayerom získali cenu za výskum dynamiky pohybu tekutiny – zisťovali, čo sa stane, keď človek kráča so šálkou kávy.

Reklama

 

Japonci získali cenu za prístroj, ktorý hovoriacemu umožní počuť sa s ozvenou. Jeho cieľom je zastaviť rečníka, ak hovorí prirýchlo alebo dlhšie, ako je jeho vymedzený čas
Japonci získali cenu za prístroj, ktorý hovoriacemu umožní počuť sa s ozvenou. Jeho cieľom je zastaviť rečníka, ak hovorí prirýchlo alebo dlhšie, ako je jeho vymedzený čas

Akustika, anatómia, medicína, fyzika…

Cenu za akustiku získali Japonci za vynález prístroja, ktorý dokáže prerušiť hovoriaceho človeka: umožní mu počuť sa s miernou ozvenou (Kazutaka Kurihara a Kodži Cukada). V skutočnosti má za cieľ upozorniť rečníka, ak hovorí prirýchlo alebo dlhšie, ako je jeho vymedzený čas napríklad na konferencii.

Cenu za anatómiu udelili za zistenie, že šimpanzy dokážu identifikovať iných konkrétnych šimpanzov podľa fotografií ich zadkov (Frans de Waal z Holandska a Jennifer Pokorny z USA).

Cenu za medicínu udelili za odporúčania lekárom, ktorí robia kolonoskopiu, ako majú minimalizovať možnosť, že ich pacienti vybuchnú (Emmanuel Ben-Soussan a Michel Antonietti z Francúzska).

Reklama

Cena za fyziku bola udelená skupinám vedcov z USA a Británie, ktrí vyrátali rovnováhu síl pohybujúcich vlasmi v účese nazývanom chvost.

Cenu za psychológiu získala štúdia nazvaná “Úklonom doľava sa zdá byť Eiffelova veža menšia” (Anita Eerland, Rolf Zwaan a Tulio Guadalupe z Holandska).

Cenu za neurológiu si odniesla skupina vedcov z USA (Craig Bennett, Abigail Baird, Michael Miller a George Wolford), ktorá demonštrovala, že vedci skúmajúci mozog môžu s pomocou komplikovaných inštrumentov a jednoduchej štatistiky vidieť významnú mozgovú aktivitu kdekoľvek, dokonca aj v mŕtvom lososovi.

Cenu za chémiu dostal Johan Pettersson zo Švédska za vyriešenie hádanky, prečo v niektorých domov v mestečku Anderslöv ľuďom zozelenali vlasy.

Cenu za literatúru udelili americkému vládnemu úradu za správu o správe, ktorá informuje o správach odporúčajúcich prípravu správy o správe o správach.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali