V Moskve si všimli vyhlásenie ministrov zahraničných vecí „sedmičky“ zo 16. apríla k „prípadu Skripaľovcov“

V Moskve si všimli vyhlásenie ministrov zahraničných vecí „sedmičky“ zo 16. apríla k „prípadu Skripaľovcov“

Moskva 20. apríla 2018 (HSP/Foto:Screenshot:YouTube)

 

Ministri G7 znova podporili vymyslené, ničím nepodložené obvinenia na adresu Ruska v súvislosti s otrávením Sergeja Skripaľa a jeho dcéry na území Veľkej Británie. Pod vymyslenou zámienkou nám opäť „predkladajú požiadavky“, aby sme Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW) poskytli všetky údaje o existujúcom programe výroby nervovo paralytickej látky „Novičok“, ktorý údajne vlastníme. V podstate, nie je to nič nové. Západní kolegovia, ako je to tam už dávno zvykom, prekrúcajú fakty a vyslovujú myšlienky, očividne schválené, v niektorých metropolách, aby ich jeden od druhého kopírovali. Argumentácia je stále tá istá, smerujúca k tomu smutneznámemu «highly likely (s veľkou pravdepodobnosťou), nič viac. Uvádzajú tak vo svojom stanovisku predstavitelia Ruska

Na snímke Mária Zacharovová

Pre tých, čo doteraz niečo nepochopili, pripomínam, že v súlade s Výnosom prezidenta Ruskej federácie ešte v roku 1992 boli všetky bývalé výskumné práce v oblasti chemických zbraní na území nového Ruska prerušené a nikdy sa neobnovili. Rusko sa stalo jedným z najaktívnejších členov Dohovoru o zákaze chemických zbraní, ktorý vstúpil do platnosti v roku 1997. V roku 2007 bol chemický arzenál, ktorý sa nachádzal ešte v Ruskej federácii z čias ZSSR, zlikvidovaný podľa prísnych pravidiel účastníkov Dohovoru o zákaze chemických zbraní a pod mimoriadne prísnym dohľadom Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Reklama

Súčasne ešte v polovici 90 – tych rokov minulého storočia západné špeciálne služby vyviezli na územie svojich krajín celý rad bývalých sovietskych odborníkov (medzi nimi aj pracovníkov Štátneho vedecko – výskumného ústavu organickej chémie a technológie („GNIIOChT“), V. S. Mirzajanova, S. S. Dubova, G. I. Každana a i.), a tiež určitú dokumentáciu bývalého chemického programu ZSSR. Vo výskumoch, ktoré sa predtým robili v ZSSR, sa potom pokračovalo práve v krajinách „kolektívneho Západu“. Výsledky vývoja nových otravných látok, ktoré tam z nejakých dôvodov na západe začali klasifikovať pod spoločným názvom „Novičok,“ boli zverejnené na viac ako 200 verejne prístupných zdrojoch členských krajín NATO.

Musíme tiež znova poznamenať to, čo usilovne zamlčujú členovia skupiny „sedmičky“. V súčasnosti práve USA, a nie Rusko či Sýria, zostávajú jedinou účastníckou krajinou  Dohovoru o zákaze chemických zbraní”, ktorá rovnako ako prv, tvrdošijne uchováva u seba značný arzenál chemických zbraní.

Reklama

Ba čo viac, v USA, a to je tiež známe z verejných zdrojov,  si dávajú patentovať rozličné vynálezy, spojené s použitím plnohodnotných bojových otravných látok, medzi nimi aj s nervovo paralytickým účinkom.

Vyzývame krajiny „sedmičky“, aby sa zdržali šírenia pochybných záverov, ktoré nectia serióznu expertnú úroveň. Na nanajvýš voľný výklad faktov tejto skupiny krajín sme si už zvykli, ale neboli by sme radi, keby svetové spoločenstvo čerpalo informácie z takéhoto „špinavého zdroja“.

Apelujeme na účastníkov „skupiny G7“, aby našli sily prekonať vlastné konjunktúrne politické ambície a predsa len  zabránili krokom, ktoré priamo podkopávajú duch a podstatu zákona Dohovoru o zákaze chemických zbraní.

Spoliehame sa na to, že kolegovia vezmú do úvahy  naše slová v predvečer špeciálneho zasadnutia Výkonnej rady OPCW 18. apríla t. r. , ktoré bude venované prerokúvaniu situácie okolo „prípadu Skripaľovcov“ v BR OSN a vyvodia z toho príslušné závery do budúcnosti.

 

Reklama

Odpoveď hovorkyne Ministerstva zahraničných vecí Ruska M. V. Zacharovovej na otázku médií týkajúcu sa vstupu expertov Organizácie pre zákaz chemických zbraní do mesta Dúmá

Otázka: Ako by ste mohli komentovať správy radu západných médií o tom, že Rusko blokuje vstup expertnej misie Organizácie pre zákaz chemických zbraní na vyšetrovanie prípadov použitia chemických zbraní v Sýrii do mesta Dúmá?

Odpoveď: V prvom rade by som chcela poznamenať, že veľmi vysoko hodnotíme rozhodnutie Generálneho riaditeľa Technického sekretariátu Organizácie pre zákaz chemických zbraní pána A. Üzümcü vyslať inšpektorov Misie na vyšetrovanie prípadov použitia chemických zbraní do mesta Dúmá za účelom preskúmania situácie priamo na mieste, t. j. za účelom zozbierania dôkazov, napr. odberu vzoriek pôdy, vyšetrenia možných obetí atď. Všetky tieto kroky sú v súlade s Dohovorom o zákaze chemických zbraní a mali by ich vykonávať výlučne samotní inšpektori Organizácie pre zákaz chemických zbraní. Potom sa tieto dôkazy opatria plombami a budú doručené do takzvaných certifikovaných laboratórií OPCW (že sú certifikované, to znamená, že ich záverom dôveruje Organizácia pre zákaz chemických zbraní aj celé medzinárodné spoločenstvo).

Som presvedčená, že celý svet má záujem na tom, aby inšpektori OPCW pokiaľ možno čo najskôr mohli bez prekážok navštíviť miesto predpokladaného chemického incidentu v meste Dúmá a splniť všetky im zverené úlohy. Majú sa zodpovedne vyjadriť, či bola 7. apríla tohto roku v meste Dúmá použitá nejaká otravná látka alebo nie. Ide o veľa. Veď práve domnelé použitie chlóru sa stalo pre západnú „trojku“ zámienkou pre to, aby 14. apríla tohto roku bombardovala Sýriu bez mandátu Bezpečnostnej rady OSN, hrubo porušujúc základné princípy Charty OSN.

Ich prístup je obzvlášť cynický najmä preto, že práve vtedy, keď tím medzinárodných expertov odcestoval do Sýrie za účelom vyšetrovania, „ochrancovia demokracie“ reprezentovaní Spojenými štátmi a Veľkou Britániou zaútočili na Sýriu raketami. Práve po tejto „vzdušnej intervencii“ pracovníci Oddelenia OSN pre bezpečnosť a ochranu (UNDSS), experti OPCW, sýrske vedenie a predstavitelia ruského vojenského kontingentu v Sýrii museli urýchlene revidovať plány na vycestovanie na miesto predpokladaného chemického útoku, meniť prístupové trasy, opäť rokovať so silami, ktoré v týchto miestach operujú. Tým viac, že po takýchto „konštruktívnych krokoch“ Spojených štátov a Veľkej Británie sa v tejto oblasti opäť aktivizovali nezmieriteľní militanti.

Reklama

Dezinformačná kampaň rozpútaná v západných médiách pri tejto príležitosti, ktorá hlása, že Rusko a Sýria údajne „bránia“ prístupu medzinárodných expertov do mesta Dúmá, vyzerá prinajmenšom nepoctivo. Chcela by som pripomenúť, že Rusko nemôže blokovať činnosť Misie pre vyšetrovanie prípadov použitia chemických zbraní jednoducho z princípu. Veď práve Rusko podporilo žiadosť sýrskej vlády o vyslanie expertov OPCW adresovanú Generálnemu riaditeľovi Technického sekretariátu Organizácie pre zákaz chemických zbraní. Práve my a Sýrčania nesieme zodpovednosť pred celým medzinárodným spoločenstvom, Generálnym riaditeľom OPSW a napokon aj pred rodinami, príbuznými a blízkymi osobami odvážnych inšpektorov Misie pre vyšetrovanie prípadov použitia chemických zbraní, ktorí sú napriek všetkým ťažkostiam plní odhodlania splniť svoje poslanie.

Škoda, že niekto má tú snahu obviňovať sýrske a ruské vedenie z „ignorovania“ a „neplnenia prijatých záväzkov“ týkajúcich sa zabezpečenia voľného prístupu k miestu predpokladaného chemického incidentu v meste Dúmá. Súdiac podľa všetkého, nedbali by ani riskovať životy expertov OPCW, len aby ich špinavé fejkové informácie mali patričnú reklamu.

Nesadneme na lep autorom takýchto provokácií. Svoju časť záväzkov si ruská strana plní veľmi zodpovedne, vysoko profesionálne a spoľahlivo.

Redakciu informovalo Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Slovenskej republike.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:21

Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa v piatok dohodli, že Ukrajine dodajú viac prostriedkov protivzdušnej obrany. Po online konferencii ministrov obrany krajín NATO s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v rámci zasadnutia Rady NATO – Ukrajina to oznámil generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali