USA vyzvali, aby sa zamysleli nad svojím správaním, keď ich balóny vlani najmenej 10-krát narušili vzdušný priestor Číny

USA vyzvali, aby sa zamysleli nad svojím správaním, keď ich balóny vlani najmenej 10-krát narušili vzdušný priestor Číny

Washington 14. februára 2023 (HSP/Globaltimes/Foto:TASR/AP-U.S. Navy via AP, Facebook/Wang Wenbin Chinese Foreign Ministry spokesperson, TASR/AP-Andrew Harnik)

 

Časté zostreľovanie neidentifikovaných objektov odhalilo hystériu, zraniteľnosť

zostrelený čínsky balón
Na snímke poskytnutej americkým námorníctvom námorníci vyberajú balón z vôd Atlantického oceána 5. februára 2023

USA od začiatku minulého roka viac ako desaťkrát nelegálne preleteli so svojimi výškovými balónmi nad čínskym vzdušným priestorom bez povolenia a Čína pri riešení týchto zásahov postupovala profesionálne, uviedlo v pondelok čínske ministerstvo zahraničných vecí, ktoré označilo USA za najväčšiu “špionážnu ríšu” na svete, pretože vysielajú početné špionážne vzducholode do celého sveta, a vyzvalo ich, aby prestali očierňovať ostatných a podnecovať konfrontáciu.

Reklama

V reakcii na sériu otázok týkajúcich sa nedávneho incidentu s balónom hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wenbin na pravidelnom tlačovom brífingu v pondelok uviedol, že USA od začiatku roka 2022 viac ako desaťkrát nezákonne preleteli so svojimi výškovými balónmi nad čínskym vzdušným priestorom bez povolenia čínskych orgánov.

Nie je zriedkavé, že balóny USA neoprávnene vstúpia do vzdušného priestoru inej krajiny, povedal Wang s tým, že Čína pristupuje k týmto narušeniam zodpovedne a profesionálne.

Reklama

Vyjadrenia prišli po tom, ako CNN s odvolaním sa na Pentagón informovala, že americká armáda v nedeľu na príkaz prezidenta USA Joea Bidena zostrelila ďalší vzdušný objekt nad Huronským jazerom. Táto operácia je tretím dňom v poradí, keď bol nad severoamerickým vzdušným priestorom zostrelený neidentifikovaný objekt po tom, ako bola 4. februára zostrelená čínska civilná bezpilotná vzducholoď používaná najmä na účely meteorologického výskumu.

Časté využívanie ozbrojených síl USA na zostrelenie takzvaných neidentifikovaných objektov len odhaľuje ich paranoju a hystériu, čo zároveň odráža ich zraniteľnosť, uviedli čínski experti.

 

Najväčšie “špionážne impérium”

Čínska civilná bezpilotná vzducholoď, ktorá vletela do vzdušného priestoru USA, je nehoda spôsobená vyššou mocou, ale časté odpaľovanie moderných rakiet USA na zostrelenie neidentifikovaných lietajúcich objektov je nadmerné použitie sily, povedal Wang.

Wang Wenbin
Na snímke hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wenbin

Túto prax nielenže mnohí ľudia v USA spochybňujú, ale aj mrhajú peniazmi daňových poplatníkov bez toho, aby priniesli skutočný úžitok svojim občanom, povedal Wang.

Reklama

USA sú v skutočnosti najväčšou sledovacou a prieskumnou krajinou na svete s najväčšou globálnou špionážnou sieťou, uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

Americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) monitoruje obsah textových správ a telefonátov politických lídrov v Nemecku, Francúzsku, Nórsku, Švédsku, Holandsku a ďalších európskych krajinách. USA tajne nainštalovali monitorovacie zariadenia na takmer 100 svojich veľvyslanectvách a konzulátoch v zahraničí s cieľom ukradnúť tajomstvá hostiteľskej krajiny, uviedol Wang.

Podľa správy informačnej bezpečnostnej mediálnej agentúry “Anzer” z roku 2022 NSA za 30 dní na diaľku ukradla 971 globálnych internetových údajov a 1 241 záznamov o telefonátoch, čo sa týkalo osobného súkromia veľkého počtu občanov v rôznych krajinách.

Nedávno bola vo vodách Namíbie objavená americká loď bez posádky, ktorá sa používa na zber údajov pod vodou. Miestne médiá sa vo všeobecnosti domnievajú, že táto loď bez posádky je v skutočnosti špionážna loď USA. Koľko špionážnych vzducholodí a balónov vypustili USA po celom svete? USA to vedia veľmi dobre. Kto je najväčším špionážnym monitorovacím impériom na svete? Aj medzinárodné spoločenstvo to vidí veľmi jasne, povedal Wang.

USA tiež často vysielajú lietadlá a vojnové lode, aby vykonávali blízky prieskum Číny, pričom len v januári tohto roka uskutočnili 657 letov v roku 2022 a 64 letov v Juhočínskom mori, čo vážne ohrozuje národnú bezpečnosť Číny a podkopáva mier a stabilitu v regióne, povedal Wang.

Reklama

Napriek tomu, že hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby v pondelok poprel, že by USA lietali balónmi nad Čínou, čínski experti uviedli, že fakty, na ktoré Čína poukázala, uvádzajú veci na pravú mieru a umožňujú svetovému spoločenstvu pochopiť pravdu a fakty o americko-čínskom konflikte a pomáhajú iným krajinám vidieť cez ohováračskú a očierňovaciu kampaň proti Číne vedenú USA, uviedli niektorí experti.

John Kirby
Na snímke hovorca Pentagónu John Kirby

K najnovšiemu vývoju došlo aj po tom, čo stíhačka F-16 v nedeľu zostrelila vzdušný objekt letiaci vo výške približne 6 000 metrov nad štátom Michigan. V sobotu americké bojové lietadlo F-22 na spoločný príkaz Bidena a kanadského premiéra Justina Trudeaua odpálilo raketu, ktorá zostrelila objekt letiaci vo výške 12 000 metrov nad Yukonom na ďalekom severe Kanady.

“Je nepravdepodobné, že posledné tri neidentifikované objekty patria Číne, keďže v porovnaní s čínskym výškovým balónom leteli v oveľa menších výškach. Súdiac podľa výšky, ide o úplne iné typy objektov,” povedal v pondelok pre Global Times Lü Xiang, výskumný pracovník Čínskej akadémie spoločenských vied.

“Je veľmi pravdepodobné, že USA kvôli určitým emóciám musia prikladať väčšiu dôležitosť záležitostiam, ktorým predtým nevenovali pozornosť,” povedal Lü. “Použitie moderných rakiet na zostrelenie týchto objektov je ako strieľať na komára delom.”

 

Paranoja a hystéria

Niektorí čínski experti sa domnievajú, že USA sa teraz nachádzajú v paradoxnom rozpoložení. Na jednej strane musia po incidente s čínskym balónom zvýšiť tzv. monitorovanie svojho vzdušného priestoru – čo je téma, ktorú republikáni využívajú na to, aby Bidenovu administratívu ostreľovali ako “nezodpovednú” -, ale na druhej strane pokračovanie v zostreľovaní neidentifikovaných objektov odhaľuje jej zraniteľné zmýšľanie a americká vláda by mala transparentne informovať o tom, čo sú to objekty, ktoré by mohli predstavovať potenciálne riziko pre civilné letectvo.

“USA sú teraz veľmi zraniteľné vo svojom pocite bezpečnosti a prejavujú rastúce obavy, ktoré ich vedú k zostreľovaniu vzdušných objektov jedného za druhým,” povedal v pondelok pre Global Times Li Haidong, profesor na Ústave medzinárodných vzťahov na Čínskej univerzite zahraničných vecí.

Hoci však zatiaľ jasne neuviedol, odkiaľ tieto objekty pochádzajú, americká verejná mienka si tieto kroky spojí s čínskym balónom, čo tiež svedčí o tom, že ich vnímanie Číny sa v krajine stalo negatívnejším a Bidenova administratíva je vo svojej politike voči Číne menej flexibilná, povedal Li. “Toto zníženie flexibility veľmi sťažuje akékoľvek možné zlepšenie vzťahov medzi Čínou a USA.”

Americké námorníctvo a námorná pechota organizujú spoločné cvičenia v Juhočínskom mori v čase zvýšeného napätia medzi Čínou a USA v súvislosti s incidentom s balónom, informovala v pondelok agentúra AP.

Siedma flotila so sídlom v Japonsku v nedeľu uviedla, že úderná skupina lietadlovej lode USS Nimitz a 13. expedičná jednotka námornej pechoty vykonávajú “integrované operácie expedičných úderných síl” v Juhočínskom mori, píše sa v správe médií.

Reklama

V nedeľu médiá tiež informovali, že miestne námorné úrady vo východočínskej provincii Šan-tung spozorovali neidentifikovaný lietajúci objekt vo vodách v blízkosti pobrežného mesta Rizhao v provincii a pripravujú sa ho zostreliť.

V odpovedi na otázku týkajúcu sa tejto správy Wang uviedol, že “príslušné čínske ministerstvo zverejnilo oznámenie. Odkázal by som vás na príslušné oddelenie.”

Na otázku, ako bude Čína reagovať, ak do čínskeho vzdušného priestoru opäť vletí ďalší americký balón, hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí v pondelok uviedol, že Čína si vyhradzuje právo použiť všetky potrebné prostriedky na riešenie podobných situácií.

“Žiadna krajina nemôže zaručiť, že k podobným nehodám nedôjde. Americká strana by k nim mala pristupovať objektívne a racionálne a riadne ich riešiť pokojným, profesionálnym a zdržanlivým spôsobom,” povedal Wang.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali