USA v Sýrii zakladajú „nové sýrske sily“. Sýrska vláda a Turecko to považujú za agresiu a podporu terorizmu

USA v Sýrii zakladajú „nové sýrske sily“. Sýrska vláda a Turecko to považujú za agresiu a podporu terorizmu

Washington/Damašk 16. januára 2018 (HSP/Foto:TASR/AP/Qasioun a Syrian Opposition Media Outlet)

 

Koalícia pod vedením USA sa rozhodla v Sýrii vybudovať nové sýrske sily, tzv. Pohraničné bezpečnostné sily (BSF), ktoré budú mať okolo 30 000 príslušníkov, z čoho cca polovicu budú tvoriť veteráni SDF, čo sú Kurdi v súčasnosti bojujúci s podporou USA proti ISIS, a ďalšiu polovicu budú tvoriť náborári, ktorí budú vybratí spomedzi Kurdov a ďalších ľudí, ktorí sa za členov prihlásia.

Ilustračné foto

Stačí si ale len spomenúť na to, akých ľudí USA na svojich nelegálnych sýrskych základniach Tanf a Šaddádí cvičia. Ide o bývalých členov ISIS, ktorí za pomoci USA ušli z Rakky, Deir ez Zoru a Abu Kemalu a ktorí majú tvoriť jadro tzv. Novej sýrskej armády. Nedávno to potvrdilo aj ruské ministerstvo obrany. Tieto nové sýrske sily (BSF) budú rozmiestňované pozdĺž hranice s Tureckom na severe, pozdĺž s irackou hranicou na juhovýchode a pozdĺž údolia rieky Eufrat, ktorá vo všeobecnosti pôsobí ako deliaca línia oddeľujúca SDF podporované USA a sýrskymi vládnymi silami, ktoré podporujú Irán a Rusko.

Reklama

Daný krok na vybudovanie nelegálnej armády ale rozhneval sýrsku vládu, ktorá sa slovami sýrskeho ministerstva zahraničných vecí na margo toho vyjadrila: „Sýria rozhodne odsudzuje rozhodnutie USA ohľadom ozbrojených bánd na severovýchode krajiny. Jedná sa o jasnú agresiu voči suverenite a územnej celistvosti Sýrie a o ďalšie porušovanie noriem medzinárodného práva! Súčasne tým ukazujú svoju nevraživosť k arabským národom a celé to slúži len americko-sionistickému projektu v regióne.“

A nerozhneval len sýrske vedenie, ale aj Turkov, ktorí Kurdov dlhodobo považujú za teroristov. Turecký vicepremiér Bekir Bozdag sa včera na margo tohoto rozhodnutia Američanov vyjadril: „Namiesto toho, aby USA spolu s Tureckom bojovali s Islamským štátom, posielajú teroristickej fronte YPG (sýrski Kurdi) tisíce kamiónov so zbraňami a tiež zakladajú tzv. Bezpečnostné sily na sýrskej hranici, čo je hra s ohňom. USA využívajú boj s ISIS ako zámienku, zakladajú teroristickú armádu, ktorú nazývajú Bezpečnostné sily. Nie je to boj s ISIS a terorizmom, ale ich podpora.“

Reklama

USA teda neustále porušujú sýrsku suverenitu a snažia sa zlikvidovať územnú celistvosť Sýrie. Keď nešlo sýrsku vládu zvrhnúť a Sýriu rozdeliť pomocou teroristických bánd z ISIS, An-Nursy a iných teroristických organizácií, tak to skúšajú inak. A tieto najnovšie kroky to len krásne dokazujú. Rozklad Sýrie je totiž základným cieľom amerických a západných globalistov a sionistov. A nejde len o nerastné suroviny, ale aj o elimináciu ďalšieho odporu na ceste k vyriešeniu „otázky“ Iránu a následne aj Ruska a Číny. No či si to západní a americkí vojnoví jastrabi uvedomujú alebo nie, časy keď USA panovali a mali dostatok zdrojov na likvidáciu nových ázijských geopolitických veľmocí, sú už preč. Postavenie Ruska, Číny, Iránu, Indie a ďalších krajín Ázie a členov BRICS sa totiž diametrálne líši od toho, aké bolo pred piatimi, či desiatimi rokmi. A preto napadnutie niektorého z týchto štátov môže viesť len k jednému – k tretej svetovej vojne. No očividne ani tento fakt ich neodrádza v realizácii ich plánov, ktoré potrebujú a budú sa snažiť dotiahnuť do konca.

Martin Bago

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali