USA sa rozhodli vytvoriť na území Sýrie nový štát

USA sa rozhodli vytvoriť na území Sýrie nový štát

Moskva/Damask 16. januára 2018 (HSP/Vzgljad/Foto:TASR/AP-Pablo Martinez Monsivais)

 

Marina Baltačevová na portáli Vzgljad publikovala zaujímavú analýzu o vývoji situácie v Sýrii.

Na snímke Donald Trump

Napriek tomu, že terajší prezident USA Donald Trump pred americkými voľbami ubezpečoval, že Američania odídu zo Sýrie, hneď ako padne ISIS, Američania svoje slovo nesplnili. Washington teraz nelegitímne začal vytvárať nový “kvázištát – sýrsky Kurdistan -a zvýšili svoje aktivity pri vytváraní ozbrojených kurdských síl v počte približne 30 tisíc mužov. Ruskí experti už otvorene hovoria o snahách Američanov meniť hranice na Blízkom východe.

Reklama

Damask odsúdil americké aktivity a označil americké kroky ako agresiu proti suverenite a terorirálnej celistvosti v Sýrii a ako narušenie medzinárodného práva. Sýrčania takisto vyzvali OSN odsúdiť zákernú a hegemonistickú politiku administrácie USA.

Ankara, Moskva a Teherán sú znechutení nelegitímnou snahou Washingtonu sformovať v Sýrii pod svojím vedením novú zástupnú armádu, tvorenú z Kurdov a proamerických Arabov. ISIS je zlikvidovaný, no Američania sa domov nechystajú a naďalej v rozpore s medzinárodným právom odmietajú Sýriu opustiť. Američania predpokladajú, že Kurdi a proamerickí Arabi definitívne ovládnu územie na východ od Eufratu a takisto územia na západe Sýrie, na ktorých žije kurdské obyvateľstvo,  či územie v blízkosti irackých hraníc.

Reklama

Turecký prezident Erdogan americké riešenie prijal s veľkou nevôľou a naznačil, že Turci môžu začať vojenské operácie na kurdských územiach v Sýrii (Manbidj a Afrin). Američania ukázali, že medzinárodné právo neakceptujú a namiesto neho presadzujú svoje voluntaristické predstavy. Predpokladajú, že im ich agresívna politika prejde, hrozí však, že sa im postupne situácia vymkne spod kontroly, rovnako ako sa im svojho času vymkla spod kontroly situácia vo Vietname, kde sa takisto nedalo s Američanmi  rozumne dohodnúť. Nakoniec však Američania utrpeli vo Vietname ťažkú porážku a museli Vietnam opustiť, stačilo k tomu vo Vietname zlikvidovať dostatočný počet amerických vojakov.

Ankara si osobuje právo, podobne ako Izrael na ľubovolné vojenské akcie proti terorizmu či už na území Turecka, alebo za jeho hranicami. Podľa Erdoganovho tlačového sekretára Ibrahima Kalyna “Turecko prijme všetky kroky na zabezpečenie svojej bezpečnosti a celistvosti”. Kurdov vnímajú tureckí lídri ako hrozbu a apriori odmietajú vznik kurdského štátu.

Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Ruský vojenský expert Anton Mardasov však zastáva názor, že situácia na sýrsko-tureckom pohraničí je viac menej jasná. Američania podľa jeho slov kontrolujú situáciu v oblasti a Turci pravdepodobne nebudú útočiť na americké skupiny, ktorých úlohou je zabrániť možnému kurdsko-tureckému vyostreniu situácie. Nejasná je podľa Mardasova situácia na sýrsko-irackej hranici, kde takisto žije početná kurdská enkláva. V tejto oblasti stále existuje početne silná komunita sunnitských  Arabov sympatizujúca s ISIS, množstvo členov ISIS sa stiahlo v tejto oblasti do ilegality.

Počas irackých vojen mali v tejto oblasti americkí vojaci obrovské problémy a nedokázali potlačiť aktivity miestnych sunnitských Arabov. Američania v tejto oblasti utrpeli vysoké straty a Kurdi nepredstavujú silu, ktorá by dokázala celý tento región kontrolovať (Kurdi už utrpeli porážku od vládnych irackých vojsk v Kirkúku, túto oblasť však ani iracké vládne vojská úplne nekontrolujú.

Podľa Alexeja Puškova Američania sa snažia Sýriu rozdrobiť, ruský politik Konstantin Kosačev podčiarkol, že Američania narúšajú medzinárodné právo a systém OSN. Američania sa nevedia zmierniť s tým, že sa im nepodarilo Bašára Asada zvrhnúť a pokúšajú sa všetkými možnými spôsobmi prehĺbiť krízu v Sýrii. Ostentatívne pritom porušujú medzinárodné právo a “reálnym cieľom Američanov je zmena režimu v Sýrii a nie boj proti terorizmu” uviedol ďalší ruský politik Leonid Sluckij. Jeho kolega Vladimir Šamanov, bývalý generál výsadkových vojsk otvorene označil americké aktivity za “chrapúnske, pričom americké svinské aktivity už prekročili všetky medze”. Generál Shamanov otvorene naznačuje, že je potrebné voči Američanom konečne zaujať tvrdší postoj. (Generál Šamanov si úspešne počínal v čečenských vojnách, špecialisti CIA a rozviedky arabských monarchií Perzského zálivu otvorene podporovali Čečencov).

Reklama

Anton Mardasov tvrdí, že tlak Washingtonu je výhodný pre Moskvu, ktorá sa v posledných týždňoch viac krát nedokázala s Damaskom dohodnúť. Bašár Asad, ktorý sa vďaka Rusku zachránil v “hodine 12” začína viesť autonómnu politiku, ktorá však úplne Moskve nevyhovuje. Asad bude mať aj naďalej množstvo problémov s Kurdami a sunnitskými Arabmi, podľa Mardasova však momentálne Damask niektoré riešenia navrhované Moskvou otvorene sabotuje, takže by bolo vhodné aby Damask zaujal konštruktívnejšie stanovisko.

Podľa slov ruského odborníka pre Blízky východ Alexandra Ignatenka sa Američania snažia vytvoriť na území Sýrie pomocou Kurdov novú enklávu. Podľa Ignatenka sa však Američanom samozrejme nepodarí vytvoriť čisto kurdskú enklávu, pretože na území žijú aj Arabi, kresťania a takisto asýrske obyvateľstvo.  Oveľa pravdepodobnejšie je, že vďaka Američanom sa rozhorí nová vojna (pokračuje politika riadeného chaosu), ktorá môže trvať niekoľko ďalších rokov. Táto vojna sa však môže skončiť ďalšou americkou porážkou, pretože pozície Američanov na Blízkom východe sú dnes značne oslabené a to už bude pre americký vplyv na Blízkom východe veľmi kritické.

Na snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov

Alexander Ignatenko poukázal aj na skutočnosť, že väčšina svetových lídrov hovorí o potrebe zachovať jednotu Sýrie, takže existuje aj varianta federalizácie Sýrie, čo by však znamenalo oslabenie Asadových pozícii. Pdoľa ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova “nová americká iniciatíva svedčí o tom, že Washington si neželá zachrániť teritorálnu celistvosť Sýrie”, Rusko, Sýria, Turecko a Irán sú však kategoricky proti americkým predstavám.

Marina Baltačevová

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:19

Peking sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil v utorok čínsky prezident Si Ťin-pching počas rozhovorov s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

Čína by podporila aj medzinárodnú mierovú konferenciu, ale Rusko a Ukrajina by ju museli akceptovať, povedal čínsky líder.

12:06

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zadržala v utorok muža podozrivého zo zosnovania útoku na bývalého pracovníka Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU), ktorý krátko pred začiatkom ruskej invázie prebehol do Ruska. Informovala agentúra AFP.

11:56

Čínska ekonomika rástla v 1. štvrťroku 2024 rýchlejšie, ako sa očakávalo. Prispeli k tomu vládne stimuly na podporu rastu. Ukázali to v utorok oficiálne údaje čínskeho štatistického úradu.

11:45

Slovensko je v rebríčku Index prosperity na 24. mieste v EÚ, Česká republika na 14. mieste. Uviedli to pri prezentácii výsledkov Mária Valachyová a David Navrátil, hlavní ekonómovia Slovenskej sporiteľne (SLSP) a Českej sporiteľne. Slovensko podľa nich čelí viacerým výzvam, a to klesaniu pracovnej sily, technologickému pokroku či udržateľnosti verejných financií.

11:35

Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová vyzvala v utorok Rusko a Čínu, aby prestali odmeňovať zlé správanie Severnej Kórey a chrániť ju pred sankciami.

Americká veľvyslankyňa sa takto vyjadrila počas návštevy demilitarizovanej zóny, prísne stráženej hranice medzi Južnou a Severnou Kóreou, ktoré sa technicky nachádzajú vo vojne.

Linda Thomasová-Greenfieldová
Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová odpovedá na otázky novinárov na americkej vojenskej základni v juhokórejskom pohraničnom meste Pchadžu
11:25

Viac ako 500 ľudí v Poľsku bolo tajne sledovaných špionážnym softvérom Pegasus, uviedol v utorok koordinátor poľských bezpečnostných služieb Tomasz Siemoniak. Informovala agentúra PAP.

11:05

Historickú budovu burzy v centre dánskeho hlavného mesta Kodaň zachvátil v utorok požiar, následkom čoho sa zrútila jej veža. Bezprostredne nehlásili žiadne zranenia.

10:55

Izrael spustil po víkendovom iránskom útoku aj “politickú ofenzívu” proti islamskej republike. Uviedol to v utorok izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac.

10:40

Južná Kórea si v utorok pripomína 10. výročie najhoršej námornej katastrofy v krajine. Po potopení preťaženého trajektu Sewol neďaleko ostrova Čedžu vtedy zahynuli aj stovky školákov.

Loď pobrežnej stráže odviezla v utorok skoro ráno niektoré rodiny obetí na miesto nešťastia, kde sa konal špeciálny spomienkový obrad. Na mieste označenom žltou bójou rodiny vyvolávali mená zosnulých a hádzali kvety do vody. Následne si ich uctili chvíľou ticha.

10:29

Americký prezident Joe Biden a iracký premiér Muhammad Šijá Súdání sa v pondelok počas stretnutia v Bielom dome dohodli, že budú pokračovať v rokovaniach smerujúcich k stiahnutiu vojenskej koalície vedenej Spojenými štátmi z Iraku. Informovala agentúra AFP.

10:18

Ruský generálny prokurátor Igor Krasnov pricestoval do Havany na bilaterálne rokovania so svojím kubánskym kolegom a ďalšími predstaviteľmi, oznámil v utorok jeho úrad. Informovala agentúra Reuters.

10:08

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v pondelok vyzvala Venezuelu a susednú Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v regióne Essequibo bohatom na ropu, ktorý si obe krajiny nárokujú.

Toto územie, okrem Venezuelou kontrolovaného ostrova Ankoko, je súčasťou Guyany. Nároky naň si však robí aj Venezuela.

10:02

Filipíny zadržali 1,8 tony kryštalického metamfetamínu. Oznámil to v utorok filipínsky prezident Ferdinand Marcos, podľa ktorého ide o rekordnú policajnú raziu súvisiacu s týmto druhom drogy.

09:54

Berlín a Peking by mohli pomôcť dosiahnuť “spravodlivý mier” na Ukrajine. V utorok v čínskom hlavnom meste to počas stretnutia s prezidentom Si Ťin-pchingom povedal nemecký kancelár Olaf Scholz.

Scholz dodal, že od jeho poslednej návštevy Číny “medzi našimi vládami prebieha intenzívna výmena názorov”.

09:45

Hladiny riek v oblastiach ruského Uralu a juhozápadnej Sibíri naďalej rýchlo stúpajú, uviedli v utorok úrady. Voda už zaplavila stovky domov, prerušila dodávky elektrickej energie a vynútila si urýchlenú evakuáciu obyvateľov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali