Ukrajinská chunta sa znova pripravuje na útok voči Donbasu

Ukrajinská chunta sa znova pripravuje na útok voči Donbasu

Kyjev 02. júla (HSP/Foto:TASR/AP-By ВАДИМ ЧУПРИНАOwn work, CC BY-SA 4.0, Link)

 

Podľa arménskeho analytika Armena Gasparjana sa ukrajinská chunta pripravuje na novú vlnu útokov voči Donecku a Luhansku. Svoje názory Gasparjan tlmočil na portáli pravda

Na snímke ukrajinský politik Arsen Avakov

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov informoval, že na Ukrajine čoraz viac ukrajinských vojakov, ktorí sa vrátili zo zóny ATO, spáchalo samovraždu a rastie počet prípadov domáceho násilia v rodinách ukrajinských vojakov. Podľa Gasparjana ide o klasický povojenský traumatický komplex.

Reklama

Avakov označil problémy ukrajinských vojakov ako “afgánsky či vietnamsky syndróm”, Gasparjan však upozornil že Avakov je nevzdelanec a že je veľký rozdiel v tom čo sa dialo v Afganistane, Vietname a na Ukrajine. Vo Vietname a Afganistane vojaci bojovali  proti cudzím štátnym príslušníkom, na Ukrajine však ukrajinskí vojaci bojujú proti príslušníkom vlastného národa. To, čo sa deje na Ukrajine a čo vyprovokovala Porošenkova banda v Kyjeve, je klasickým prejavom občianskej vojny, Ukrajinci vraždia vlastných.

Podľa Gasparjana len časť násilím zmobilizovaných ukrajinských vojakov bolo potrebné učiť strieľať, členovia nacistického Pravého sektora, rôzni banditi a členovia “nacbatalióinov” išli na východ s radosťou likvidovať nenávidených “separatistov”. Tieto individuá s radosťou likvidovali najmä civilistov a trpeli len vtedy, ak sa dostali pod obstrel separatistov.

Reklama

Gasparjan upozornil na skutočnosť, že keď čitateľ a divák vníma ukrajinské mainstreamové médiá, tak získava dojem,  že na Donbase bojujú hrdinskí ukrajinskí vojaci v bojových stretoch, ktoré zďaleka prevyšujú bojové strety medzi sovietskou a nemeckou armádou v Stalingrade. V ukrajinských mainstreamových médiách hrdinskí ukrajinskí vojaci každý deň zlikvidujú nejakú divíziu Burjatov, Jakutov či Čuvašov. Podľa Gasparjana je ukrajinská propaganda tupá, to však Ukrajincom neprekáža, pretože čím je propaganda jednoduchšia a čím tupšie klišé má, tým je účinnejšia.

Podľa Gasparjana čo sa týka Ukrajincov, v roku 1991 po rozpade ZSSR patrila Ukrajina k najrozvinutejším krajinám bývalého Východného bloku. Za 25 rokov ju ukrajinské politické elity totálne zničili a rozkladli. U každého národa sa nachádza určitý nacionálny archettyp, ktorý nie je možné násilím preraziť. Ukrajinský nacionálny archettyp sa výrazne prejavil v rokoch 1918 – 1925 a potom v rokoch 1941 – 1952. Tretí krát sa prejavil na Majdane.

Ukrajinci cítia potrebu sa k tomuto archettypu, založenému na mazepovčine, petlurovštine či banderovštine  neustále vracať. Už dvakrát Rusko pomohlo Ukrajincom zbaviť sa banditského a nacistického vredu, časť Ukrajincov sa však k Petľurovi, Mazepovi či Banderovi vždy neustále vracia. Prečo by ich Rusko malo tretíkrát zbavovať tohto vredu, keď to Ukrajinci sami nechcú? Každý národ má takú elitu a také archettypy, aké si zaslúži…

Existujúci konflikt medzi Kyjevom a Doneckom podľa Gasparjana súvisí s tým, že ľudia v  Donecku a Luhansku sa necítia byť Ukrajincami, ale Rusmi. Ukrajinské ideály im nikdy nič nehovorili a po tom, čo Ukrajinci napáchali na východe Ukrajiny, ani nechcú mať s Ukrajincami nič spoločné, čo však neznamená, že sa nebudú chcieť Ukrajincom pomstiť. Obyvatelia Donecka a Luhanska otvorene hovoria že nikdy nezabudnú a neodpustia to čo im Ukrajinci urobili a že sa pomstia. Ukrajinci naopak veria tomu, že vo februári 2018 útokom dobyjú Doneck a Luhansk, pretože padne rating Putina a Rusi budú za všetko platiť.

Ukrajinci podľa Gasparjana stále nepochopili, že na Donbase nebojujú s regulérnou ruskou armádou, ale len s miestnymi baníkmi, ktorých čiastočne podporujú ruskí dobrovoľníci. Ukrajinci majú dojem, že v prípadných  bojoch s ruskou armádou narazia na hrdzavé tanky, Buďonného jazdu, prípadne “tačanky” (guľomety na vozoch ťahaných koňmi, ktoré sa používali v občianskej vojne 1918 – 1925). Keď sa však stretnú s ruským letectvom, raketami či tankmi, pochopia, ako veľmi sa mýlili, to však už bude pre mnohých ukrajinských lokálpatriotov a hrdinov, ktorí dokázali vraždiť len  civilistov naozaj neskoro.

Reklama

Jurij Kondratjev

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali