Trumpovi sa nedarí vystrašiť Kim Čong-una. Nejde totiž o konflikt medzi americkou superveľmocou a severokórejským trpaslíkom

Trumpovi sa nedarí vystrašiť Kim Čong-una. Nejde totiž o konflikt medzi americkou superveľmocou a severokórejským trpaslíkom

Pchjongjang/Washington 21. mája 2018 (HSP/Iarex/Foto:TASR/AP-Wong Maye-E)

 

Dmitrij Alimkin na portáli Iarex venuje svoju pozornosť severokórejsko-americkým vzťahom v súvislosti s existenciou jadrových zbraní Severnej Kórei.

Na snímke noviny s titulnou stranou, kde je Donald Trump a Kim Čong-un

Alimkin vníma pozitívne, že Donald Trump a Kim Čong-un sa prestali prednedávnom strašiť svojimi červenými gombíkmi a rozhodli sa začať vzájomné rozhovory. Mnohí odborníci dospeli na základe ukončenia kulminácie napätia k názoru, že kríza v Severnej Kórei sa tým pádom skončila, ich presvedčenia sa však nenaplnili. Rokovania sa nevyvíjajú tak, ako by si Trump predstavoval, takže sa americký prezident nechal počuť, že ak sa rozhovory nebudú vyvíjať tak, ako si Američania predstavujú, môže do hry vstúpiť “líbyjský model” riešenia situácie. To znamená otvorená vojna.

Reklama

Trump môže svojimi kovbojskými gestami ohúriť amerických voličov. No v jeho vlastnom záujme by bolo vhodné, aby si uvedomil, že Severná Kórea to nie je Lýbia. Severná Kórea má jadrové zbrane a dokáže ich použiť. Aj keď by tieto zbrane s najväčšou pravdepodobnosťou nedokázali zasiahnuť ciele na území USA, dokázali by vymazať americký kontingent v Južnej Kórei a výrazne poškodiť amerického spojenca Japonsko.

Medzi Severnou Kóreou a Líbyou sú aj iné rozdiely. V Líbyi Kaddáfi vládol s vypätím síl v autoritatívnom štáte, kde existoval zložitý konglomerát rôznych klanov, skupín a kmeňov. Líbyjské obyvateľstvo dostávalo financie z obchodu s naftou, väčšina Líbyjcov túžila dostávať ešte väčšie financie (podľa saudského vzoru) a verili tomu, že Kaddáfi veľkú časť financií drží u seba. V Líbyi podobne ako v Saudskej Arábii pracovali najmä cudzinci, Líbyjčania boli obchodníci a na arabské pomery si žili veľmi dobre. Spravili však chybu, že uverili CIA a líbyjskí lídri v bezpečnostných zložkách súhlasili s farebnou revolúciou a odstránením Kaddáfiho. Dnes už vedia, že spravili chybu, no neskoro je plakať nad rozliatym mliekom.

Reklama

Severokórejčania majú inú mentalitu ako Líbyjci. Severná Kórea je sparťanský štát a silne militarizovaná spoločnosť. Američania sú presvedčení, že Severokórejčania len čakajú na možnosť vzbury, pretože oni by sa v severokórejských podmienkach búrili. Severokórejčania však majú inú mentalitu ako Američania a myslia úplne ináč – napríklad homosexuálov Severokórejci stále hanlivo označujú ako buzerantov, prenasledujú ich a transvestiti sú v Severnej Kórei nevyskytujúcim sa druhom živočíchov. Američania sa už pomýlili pri odhade vietnamskej mentality, severokórejská mentalita je ešte vzdialenejšia americkému pochopeniu a Severokórejčania sú podstatne tvrdší ako Vietnamci. V prípade americkej agresie voči Severnej Kórei tak bude čakať Američanov nepríjemné prekvapenie a veľké straty.

Najdôležitejšie je však to, že v prípade severokórejskej krízy nejde o krízu medzi severokórejským trpaslíkom a americkou superveľmocou. V tomto prípade ide o konflikt medzi Čínou a USA a to diametrálne mení situáciu.

Takže líbyjský scenár v Severnej Kórei sa konať nebude, Američania nemajú na to dostatok možností a ani chuti. Ako sa bude situácia vyvíjať, ukážu najbližšie týždne. To čo rozpráva Donald Trump sú len slová určené americkým občanom.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali