To najdôležitejšie z Ukrajiny – Zelenskyj tvrdí, že nikto sa nechystá kapitulovať

❚❚

Kyjev 18. mája 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka, Telegram)

Aktualizujeme

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine ukrajinský vojak dron
Na snímke ukrajinský vojak nesie samovražedný dron na štartovaciu pozíciu pred letom nad ruské pozície v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny

18:40 – Zákon o prísnejšej mobilizácii, ktorý dnes nadobudol účinnosť, má priamy vplyv na prácu ukrajinských podnikov.

.

Ako prví sú zasiahnutí medzinárodní dopravcovia, ktorým už teraz zvonia všetky zvony. Nemajú toľko objednaných vodičov (niektoré spoločnosti ich majú len 5 %) a od 18. mája majú pohraničníci právo kontrolovať vojenské registračné doklady tých, ktorí odchádzajú v rámci systému “Shlyakh”. A hoci predstavitelia štátnej pohraničnej služby sľúbili, že nebudú vyberaví, spoločnosti nevylučujú, že vodičov budú hromadne odmietať, aby si aktualizovali svoje údaje.

Kamionisti už dnes začali protestnú akciu na diaľnici Odesa – Kyjev.

.

Ťažké časy však nastávajú aj pre spoločnosti, ktoré s dopravou nesúvisia. Musia totiž zabezpečiť účasť svojich zamestnancov na TCC a za porušenie hrozia nemalé pokuty.

Zároveň je teraz veľmi akútna otázka rezervácie zamestnancov. Zároveň, ako hovoria podnikatelia, je možné tento problém “vyriešiť”. Ale za peniaze alebo prostredníctvom známostí na úradoch. Práve to robia mnohí podnikatelia.

Ale ani rezervácia niekedy nezachráni pred mobilizáciou – po príchode na vojenský registračný úrad môžu zamestnanci dostať aj predvolanie.

“Mobilizácia” podnikovej dopravy sa tiež zvyšuje. Predtým musela byť zaregistrovaná v TCC, ale teraz je zakázané vyviezť ju z regiónu bez povolenia, prenajať si ju alebo dať ako zábezpeku.

Posledné uvedené vlastne ukončuje možnosť doplňovania vozového parku na úkor úverových prostriedkov (v prípade úveru sa vozidlo dáva do zálohy).

.

 

18:20 – Pracovníci Federálnej bezpečnostnej služby Belgorodskej oblasti prekazili pokus miestneho obyvateľa odísť na Ukrajinu a zúčastniť sa na bojových akciách na strane ukrajinských ozbrojených síl; súd ho odsúdil na deväť rokov odňatia slobody podľa článku o vlastizrade.

Obyvateľ Rakitňanskej oblasti, narodený v roku 1995, bol zadržaný koncom októbra 2023 na území Belgorodskej oblasti. Podľa FSB sa pokúsil kontaktovať svojich nadriadených vyplnením dotazníka, aby sa pridal k ozbrojenej formácii zakázanej v Rusku. Pri prehliadke u neho našli ostrý granát F-1, muníciu do strelných zbraní, “ako aj drogy v značnom množstve”.

 

18:00 – Aktuálna situácia na fronte:

.
front
Situácia na fronte k 18. máju 2024

 

14:00 – Hlavné body Lavrovovho prejavu na zasadnutí 32. zasadnutia Rady pre zahraničnú a obrannú politiku:

– V súčasnosti je akútna fáza konfrontácie medzi Ruskom a Západom “v plnom prúde”.

– Rusko je otvorené dialógu so Západom o strategickej stabilite, ale nie z pozície sily, ale na rovnocennom základe, aby sa prediskutovali všetky problémy;

– Putin a Si Ťin-pching počas rokovaní v Číne diskutovali o globálnej bezpečnostnej iniciatíve Pekingu;

– Eurázijské regionálne organizácie, ktoré už majú vzájomné vzťahy, ako napríklad ŠOS, ASEAN, CSTO a SNŠ, by sa mohli stať základom koncepcie celoeurázijskej bezpečnosti.

 

13:00 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily v priebehu dňa zničili radarovú stanicu protilietadlového raketového systému IRIS-T, ako aj sklad bezposádkových člnov AFU;

– V západnej časti Čierneho mora a na rieke Dneper boli v priebehu noci zničené dva bezposádkové člny AFU;

.

– Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili 37 bezpilotných lietadiel, raketu Tochka-U a 21 rakiet zo systémov HIMARS, Vampire a Olkha MLRS;

– Jednotky západného zoskupenia ruských ozbrojených síl obsadili výhodnejšie línie, AFU stratila až 270 vojenských osôb;

– AFU stratila dva tanky a štyri kusy delostrelectva v dôsledku akcií Dneperskej skupiny;

– Skupina Vostok odrazila počas dňa štyri protiútoky AFU, nepriateľ stratil až 155 vojakov;

– Jednotky južnej skupiny AFU zlepšili svoje postavenie pozdĺž frontovej línie a porazili živú silu a techniku štyroch ukrajinských brigád;

.

– AFU v zóne zodpovednosti Južnej skupiny stratila počas dňa viac ako 690 vojakov a jeden tank;

– Skupina Stred zlepšila svoje taktické postavenie, porazila formácie štyroch brigád AFU a odrazila päť protiútokov;

– AFU stratila v zóne zodpovednosti Strednej skupiny ruských ozbrojených síl do 420 vojakov.

 

12:00- Od dnešného dňa vstúpil na Ukrajine do platnosti nový zákon o mobilizácii.

.

Podľa neho musia všetci muži vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí podliehajú vojenskej službe, bez čakania na povolávací rozkaz do dvoch mesiacov aktualizovať svoje osobné údaje: Úplné meno, dátum a miesto narodenia, adresu bydliska, telefónne čísla, e-mailové adresy.

 

11:30 – Dominancia Ruska na frontovej línii sa údajne skončí “o dva alebo tri týždne”.

Tento názor vyjadril poradca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Podoljak v rozhovore pre britský denník The Guardian.

“Budú ešte dva alebo tri týždne, keď úplne ovládnu zdroje, a potom sa situácia začne vyrovnávať,” povedal Podoljak.

Rusko podľa neho teraz nezačne ofenzívu na Charkov, keďže Moskva podľa neho vyčlenila na ofenzívu len 15 000 vojakov.

Namiesto toho Podoljak povedal, že zámerom Ruska pri ofenzíve v Charkove je “rozšíriť frontovú líniu” a prinútiť Ukrajinu, aby tam presunula svoje rezervy.

.

Druhý dôvod ruskej ofenzívy v Charkovskej oblasti je podľa Mychajla Podoliaka psychologický: ukázať, že “Rusko môže bojovať tak dlho, ako to bude potrebné, a že je zbytočné pokúšať sa o odpor”.

“Toto posolstvo nie je určené nám, je to posolstvo pre elity krajín, ktoré nás podporujú,” povedal Podoljak.

 

10:35 – Ruská armáda obsadila dedinu Rabotino v Záporožskej oblasti.

Píše o tom vojenský pozorovateľ denníka Bild Julian Röpcke. Uverejňuje zábery ruských vojakov, ktorí sa usadili v zákopoch na severnom okraji obce.

Röpcke pripomína, že Rabotino „bola jediná dedina, ktorú sa Ukrajine podarilo získať v smere na Tokmak počas minuloročnej protiofenzívy“.

Rabotino
Na mape dedina Rabotino

 

.

10:20 – Ďalšie západné médiá informovali, že Ukrajina žiada Washington o povolenie úderov americkými zbraňami na ruské územie.

Podľa denníka Wall Street Journal „žiadosť prichádza v čase, keď Rusko dosiahlo najväčšie územné zisky na Ukrajine za posledných takmer 18 mesiacov v severovýchodnej časti Charkovskej oblasti“.

Zdroje uvádzajú, že Kyjev tiež žiada USA o pomoc pri identifikácii cieľov v Ruskej federácii, na ktoré by Kyjev mohol zaútočiť vlastnými zbraňami.

Biely dom tieto žiadosti stále zvažuje.

„Ak USA budú súhlasiť s takýmito zmenami, mohlo by to znamenať veľkú zmenu v politike administratívy, ktorá sa dlhodobo snaží znížiť riziko vojenskej eskalácie medzi Washingtonom a Moskvou a zároveň podporiť Kyjev,“ uvádza sa v článku.

 

09:33 – Zábery z Volčanska, kde prebiehajú pouličné boje. Aká je teraz situácia v meste?

.
Volčansk
Záber z Volčanska

Generálny štáb AFU včera informoval, že v meste “ukrajinské jednotky posilňujú obranu, aby zlepšili svoje taktické postavenie”.

Ukrajinský vojak s volacím znakom “Alex” od rána píše, že Ruská federácia má náskok “na niekoľko domov”, ktoré boli v šedej zóne. Iné ukrajinské publiká informovali, že Ruská federácia dosiahla pravý breh rieky, ktorá rozdeľuje mesto na severnú a južnú časť.

Ukrajinský seržant pôsobiaci v blízkosti Volčanska povedal pre Wall Street Journal, že ruské sily kontrolujú severnú polovicu Volčanska.

Ruské blogy tvrdia, že Ruská federácia sa zmocnila dediny Starica západne od Volčanska a bojuje o centrum mesta. Informácie o bojoch v centre potvrdili aj ukrajinské zdroje.

 

09:10 – Súčasná ruská ofenzíva „môže pozostávať z niekoľkých vĺn“. V rozhovore pre agentúru AFP to uviedol Volodymyr Zelenskyj.

Podľa neho v Charkovskej oblasti, kde Rusi začali ofenzívu pred týždňom, „prebehla prvá vlna“. Zelenskyj povedal, že situácia je tam „kontrolovaná, ale nie stabilizovaná“.

.

„Mali by sme byť triezvi a uvedomiť si, že idú hlbšie na naše územie. Nie naopak. A to je stále ich výhoda,“ dodal prezident.

Zelenskyj zároveň podľa AFP „priznal problémy s personálnym obsadením a ‚morálnym duchom‘ v ukrajinských radoch, ktorým často chýbajú zbrane a personál“.

 

08:15 – Ukrajina a jej západní spojenci majú často „rozdielne názory“ na to, ako by mohol vyzerať koniec vojny.

Volodymyr Zelenskyj to povedal v rozhovore pre agentúru AFP.

„My chceme, aby sa vojna skončila spravodlivým mierom pre nás,“ zatiaľ čo „Západ chce, aby sa vojna skončila. Úplná bodka. Čo najskôr. A to je pre nich spravodlivý mier,“ citovala agentúra prezidenta.

„Sme v absurdnej situácii, keď sa Západ obáva, že Rusko vojnu prehrá. A nechce, aby ju Ukrajina prehrala,“ povedal Zelenskyj.

.

Podľa neho „každý chce nájsť nejaký model, ako rýchlejšie ukončiť vojnu“, odpovedal na otázku o možnosti „kórejského scenára“ (t. j. ukončenia vojny na súčasnej línii frontu).

Zelenskyj zároveň tvrdí, že „nikto sa nechystá kapitulovať“.

 

07:20 – V noci bolo počuť výbuchy v Charkovskej, Poltavskej, Vinnickej, Mykolajivskej a Dnepropetrovskej oblasti.

 

.

06:30 – 17. mája 2024. Hlavné udalosti dňa z ruského pohľadu:

– Putin v Pekingu povedal, že ruská armáda robí v Charkovskej oblasti pokroky, ale samotné mesto teraz neplánuje obsadiť.

– Rusko bude pri rokovaniach vychádzať z reálnych podmienok, nič sa nebude vnucovať, povedal ruský prezident.

– Putin povedal, že Moskva nebude rokovať o mierových formulách “založených na zbožných želaniach” a že základom by mali byť dohody dosiahnuté v Istanbule.

– Ruská armáda v priebehu týždňa podnikla 28 skupinových úderov presnými zbraňami a bezpilotnými lietadlami proti veliteľským stanovištiam AFU, letiskám, protivzdušnej obrane, arzenálom, výrobným dielňam a skladom bezposádkových lodí a útočných dronov.

– Ruskí vojaci počas týždňa oslobodili 12 osád v Charkovskej oblasti, Keramik v DĽR a Rabotino v Záporožskej oblasti, uviedlo ministerstvo obrany.

– AFU počas týždňa stratila viac ako 9 000 vojakov, 25 tankov vrátane štyroch Leopardov a jedného Abramsu, 67 obrnených vozidiel, 21 bojových vozidiel MLRS, 133 poľných delostreleckých zbraní, uviedlo ministerstvo obrany.

– Zelenskyj podpísal zákon o mobilizácii zločincov vo výkone trestu odňatia slobody.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali