To najdôležitejšie z Ukrajiny — Masívny útok na Ukrajinu. Rusi zaútočili bezpilotnými lietadlami a raketami

❚❚

Kyjev 11. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service via AP, Telegram)

Aktualizované 11. apríla 18:58

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ruské ostreľovanie Ukrajiny
Na snímke z videa zverejnenej ruským ministerstvom obrany ruský ostreľovač sedí v pozícii na neznámom mieste na Ukrajine

18:45 – Šéf MAAE vystúpi 15. apríla na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v súvislosti s útokom na jadrovú elektráreň v Záporoží, uviedol úrad generálneho tajomníka svetovej organizácie.

.

 

18:10 – Andrzej Duda na stretnutí s Volodymyrom Zelenským vo Vilniuse diskutoval o presune sovietskych rakiet protivzdušnej obrany na Ukrajinu.

.

Poľský prezident to povedal na tlačovej konferencii vo Vilniuse.

“Stále existujú rakety zo sovietskych čias, sú v poľských zásobách. Diskutovali sme o ich presune v prospech protiraketovej obrany Ukrajiny. Po návrate do Varšavy budem o tejto téme ďalej hovoriť s ministrom národnej obrany,” povedal Duda.

 

17:25 – V bojoch na Ukrajine nastáva zásadný zlom, ktorý nezmenia ani “mäsité útoky” AFU, ani nové balíky pomoci zo Západu, povedal Nebenza.

Zároveň odporučil západným krajinám, aby sa pripravili na to, že bezpodmienečná kapitulácia kyjevského režimu sa čoskoro stane jedinou témou medzinárodných stretnutí o Ukrajine.

.

 

16:30 – Šéf MAAE Grossi vyzval na ukončenie útokov na jadrovú elektráreň v Záporoží.

Utorkový útok označil za prejav “jasnej vôle pokračovať v útokoch”.

Uviedol, že o situácii v Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorej útoky sa v poslednom čase zintenzívnili, bude budúci týždeň rokovať Bezpečnostná rada OSN.

“Treba urobiť všetko pre to, aby tieto útoky neviedli k novému nebezpečnému okraju konfliktu,” povedal Grossi.

.

Ukrajina a Rusko sa navzájom obviňujú z ostreľovania.

 

16:05 – Macron povedal, že ak USA prestanú podporovať Kyjev, EÚ možno bude musieť schváliť viac ako sľúbených 50 miliárd eur pomoci Ukrajine.

 

15:35 – Ukrajine došli náboje pre Patriot a väčšinu ďalších systémov protivzdušnej obrany, sťažuje sa vojenský expert denníka Bild.

Zásoby ukrajinských ozbrojených síl sú vyčerpané, zatiaľ čo Západ má vo svojich skladoch tisíce rakiet, zdôraznil Julian Röpke.

 

15:30 – Trump zvažuje zrušenie článku o kolektívnej obrane pre členov NATO, ktorí na obranu vynakladajú menej ako 2 %, píše CNN s odvolaním sa na nemenovaných európskych veľvyslancov.

Niektorí Európania sa zároveň domnievajú, že Trumpove hrozby nie sú myslené vážne a sú len predvolebnou rétorikou.

 

.

15:00 – Rusko sa nechystalo a ani sa nezúčastní na “stretnutí” organizovanom Švajčiarskom podľa Zelenského “vzorca”, potvrdila Zacharovová.

 

14:40 – Ranný útok v Charkove poškodil tepelnú elektráreň, ktorá zásobuje mesto, uviedol starosta Terechov, informuje Suspilne.

Ďalšia trafostanica je úplne zničená.

“Veľmi vážne následky. Energetický systém bol opäť zničený. Došlo k zásahom v CHPP, ktorá je v Charkovskej oblasti, ale z nej ide napájanie Charkova. Okrem toho bola napadnutá transformátorová stanica, ktorá už neexistuje,” povedal starosta.

.

 

14:20 – Ukrajinské sily v bojovej zóne sú približne 7-10-krát slabšie ako ruské sily, priznal veliteľ zjednotených síl ukrajinských ozbrojených síl generálporučík Jurij Sodol.

 

13:45 – Trumpov plán sa začne tým, že donúti Ukrajinu a Rusko sadnúť si za rokovací stôl a dohodnúť sa na prímerí.

Informuje o tom CNN s odvolaním sa na zahraničných diplomatov vo Washingtone.

.

Ak Trump vyhrá, takúto výzvu Putinovi a Zelenskému prednesie hneď na druhý deň po svojom zvolení alebo inaugurácii.

Ako nástroj nátlaku použije vojenskú pomoc USA.

“Ak chce Ukrajina pokračovať v pomoci, mala by si sadnúť a rokovať, a ak Rusko nechce, aby sme poskytli Ukrajine novú masívnu podporu, malo by si sadnúť a rokovať. To však neznamená, že sa Ukrajine podvolíme alebo že dáme Putinovi všetko, čo chce,” povedal zdroj novinám.

Európania sa obávajú, že Ukrajina v dôsledku toho stratí časť územia.

Zelenskyj predtým povedal, že ak sa Trumpov plán zúži na odstúpenie územia Ukrajinou, ide o “primitívnu” iniciatívu.

 

12:55 – Ruské sily protivzdušnej obrany zničili dva ukrajinské drony nad Belgorodskou oblasťou, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

.

 

12:05 – Trump sa na Ukrajinu nechystá, pretože nezastáva žiadnu oficiálnu pozíciu. A od Zelenského pozvanie vôbec nedostal.

Uviedol to volebný štáb amerického prezidentského kandidáta v reakcii na Zelenského vyhlásenie, informuje agentúra Reuters.

“Od Zelenského neprišiel žiadny kontakt a prezident Trump verejne vyhlásil, že je nevhodné, aby teraz išiel na Ukrajinu, pretože nie je vrchným veliteľom,” uvádza sa vo vyhlásení.

Agentúra Reuters pripomína, že kandidáti na prezidenta USA často cestujú do zahraničia, aby posilnili svoju dôveryhodnosť v oblasti zahraničnej politiky.

 

11:15 – Raketový útok na ukrajinské územie 11. apríla: podrobnosti

.

Tu-95MS a Geran-2 zasiahli viaceré ciele vrátane vojenských a infraštruktúrnych/energetických zariadení.

Ktoré ciele boli zasiahnuté?

– Trypillya (Kyjevská oblasť). Tepelná elektráreň Tripillya.

– Charkov, TPP-3.

– Charkov, závod Malyšev, dielňa č. 510 a budova č. 400.

– Čugev (Charkovská oblasť). Centrálny sklad ženijnej munície v A-2467.

– Charkov, závod “Turboatom”. Zlieváreň a budova KHEMZ.

.

– Stryj (Ľvovská oblasť), odberné miesto plynu č. 2.

– Susk (Rivnenská oblasť). 1448. Ústredná základňa delostreleckej výzbroje.

– Červonograd (Ľvovská oblasť). 72. samostatný mechanizovaný prápor AFU.

– Červonograd (Ľvovská oblasť), rozvodňa 110/35/6 kV Červonograd-2.

– Odesa, rozvodňa 330/110/10 kV Usatovo.

Je pozoruhodné, že pri úderoch na energetické zariadenia očití svedkovia zaznamenali viacnásobné prílety, rovnako ako v prípade nedávneho úderu na Dneperskú baňu. Nepriamo to naznačuje, že ruské letectvo dostalo za úlohu úplne zničiť alebo kriticky poškodiť všetky veľké nejadrové zariadenia na výrobu elektrickej energie na Ukrajine.

Vzhľadom na skutočnosť, že údery na ukrajinský energetický systém majú systémový charakter (a nie je to prvýkrát, čo boli zasiahnuté niektoré zariadenia, ako napríklad CHPP-3 a rozvodne v Odese), môže sa v blízkej budúcnosti prejaviť kumulatívny účinok prudkého nedostatku výroby elektrickej energie.

.
zasiahnuté ciele
Zasiahnuté ciele pri raketovom útoku na Ukrajine

 

10:45 – Ukrajinský parlament schválil v druhom čítaní návrh zákona o sprísnení mobilizácie. Za návrh sa vyslovilo 283 poslancov.

 

09:35 – Ruská armáda na Ukrajine sa v priebehu vojny napriek veľkým stratám rozrástla, uviedol vrchný veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe Christopher Cavoli na vypočutí v Kongrese.

V súčasnosti je o 15 % väčšia ako v čase invázie, uvádza jeho slová portál Business Insider.

“Za posledný rok Rusko zvýšilo počet svojich vojakov na frontových líniách z 360 000 na 470 000,” povedal Cavoli a dal to do súvislosti s tým, že Rusko zvýšilo vek na odvod z 27 na 30 rokov.

 

.

08:50 – “Konflikt na Ukrajine sa skončí po tom, ako americký Kongres odhlasuje novú podporu Kyjevu,” povedal Biden.

Dala by sa po stý raz pripomenúť demencia starého pána a korupcia syna. Záujmy amerického vojensko-priemyselného komplexu a vplyv deep state. Vojna medzi demokratmi a konzervatívcami a vrážanie klinu medzi štáty a federálnu vládu USA.

Poviem však ešte niečo. Bidenovo vyhlásenie je absolútne zlo. Povedal totiž: “Pokračujte vo vzájomnom zabíjaní. Čím viac ľudí zomrie, tým lepšie. Chcem čo najviac mŕtvych…”.

Naozaj: “A videl som: Hľa, plavý kôň a ten, čo sedel na ňom, volal sa Smrť a za ním šlo Podsvetie.” (Zjavenie apoštola Jána Evanjelistu (Apokalypsa 6, 8).

Preto čím skôr jazdec na plavom koni vezme so sebou Josepha Robinette Bidena, tým lepšie pre náš trpiaci svet…., píše Dmitry Medvedev

.

 

07:40 – V noci rakety a bezpilotné lietadlá zaútočili na dve energetické zariadenia v Ľvovskej oblasti.

Ide o zariadenie na distribúciu plynu v okrese Stryj a elektrickú rozvodňu v Červonohradskom.

Vypukli tam požiare, k obetiam na životoch nedošlo.

 

07:00 – Najťažšia situácia po nočnom a rannom ostreľovaní je v Charkovskej oblasti. Len v meste bolo zaznamenaných viac ako 10 raketových útokov, uviedol zástupca vedúceho OP Oleksij Kuleba.

Starosta Terechov v komentári k úderom uviedol, že v Charkove sú možné problémy s dodávkami elektrickej energie. “Metro najbližšie hodiny nebude fungovať, takže na základe toho si postavte trasy,” dodal.

 

06:55 – Masívny útok na Ukrajinu. Rusi zaútočili bezpilotnými lietadlami a raketami.

V Kyjevskej oblasti rakety a drony zasiahli infraštruktúrny objekt, v súčasnosti sa tam hasí požiar.

Minister energetiky Galuščenko uviedol, že boli napadnuté výrobné zariadenia a prenosové sústavy v Charkovskej, Záporožskej, Ľvovskej a Kyjevskej oblasti.

 

06:50 – Minister zahraničných vecí Dmitrij Kuleba chce od Západu viac Patriotov a už nebude žiadať pekne.

“Pekná a tichá diplomacia nefunguje,” povedal Kuleba pre The Washington Post.

Kuleba vyjadril nádej, že jeho nový štýl tvrdej diplomacie bude úspešný.

.

“Áno, ľudia ma môžu nenávidieť a ja môžem zničiť vzťahy. Iná časť mňa hovorí, že diplomacia je prísne privátna. Ale potom som tejto časti povedal, aby mlčala, a tá časť mňa, ktorá chcela hovoriť nahlas, začala hovoriť nahlas. Vyskúšali sme všetko a zdá sa, že nič nefunguje,” povedal Kuleba.

Minister uviedol, že jeho tím identifikoval viac ako 100 dostupných Patriotov – niektoré susedné krajiny majú podľa neho viac ako jeden.

Kuleba povedal, že je pre neho “ťažké pochopiť” odpor niektorých krajín previesť aspoň jeden zo svojich systémov na Ukrajinu.

Počas nedávneho stretnutia v Bruseli pri príležitosti 75. výročia založenia NATO Kuleba ostro povedal prítomným: “Je mi ľúto, že kazím narodeninovú oslavu, ale kto môže uveriť, že najsilnejšia vojenská aliancia na svete nedokáže nájsť sedem Patriotov, ktoré by poskytla jedinej krajine na svete, ktorá každý deň bojuje proti balistickým útokom?”

Kuleba zažartoval, že “najšťastnejší” ministri na stretnutí boli tí, ktorí mohli povedať, že vo svojej krajine nemajú Patriot.

“Ale tí, ktorí ich majú, sa cítia nepríjemne,” povedal.

Minister prezradil, že dokonca ponúkol krajinám, aby Patrioty zapožičali Ukrajine, a prisľúbil, že ich vrátia hneď, ako ich o ne požiadajú. A priznal, že cíti hlboké sklamanie.

“Mám pocit, že narážam hlavou do múru, hoci som diplomat, čo znamená, že musím rozoberať múr tehlu po tehle. Ale keďže takýto druh diplomacie nefunguje, mám chuť udrieť do steny. Len nechápem, prečo sa to nedeje,” povedal Kuleba.

 

06:30 – Podľa veliteľa síl NATO v Európe Christophera Cavoliho Rusko o niekoľko týždňov prekoná Ukrajinu v delostreleckej prevahe 10:1.

“Strana, ktorá nedokáže opätovať paľbu, prehrá. Ukrajine čoskoro dôjdu granáty a prostriedky protivzdušnej obrany,” citoval Cavoliho denník The Washington Post.

Pentagón medzitým uviedol, že USA musia v najbližších mesiacoch poskytnúť Ukrajine pomoc, inak sa predchádzajúce dva roky investícií “nevyplatia”.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali