To najdôležitejšie z Ukrajiny: Rusi blízko víťazstva v Novomichajlovke

❚❚

Bratislava 3. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Andriy Andriyenko)

Aktualizované 3. marca 2024 20:02

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

19:45 – Podrobnosti o zničení tanku Abrams v smere Avdejevka.

.

Ráno pri dedine Berdyči ho zasiahlo RPG, uvádza vojenský korešpondent RT Alexander Jaremčuk. Kvôli aktívnym bojom nemali vojaci možnosť opraviť poruchu a vozidlo opustili.

Americký tank nakoniec dokončila tá istá posádka veliteľa s volacím znakom Kolovrat – to je už tretí Abrams na konte skupiny. Tentoraz sa vyznamenal bojovník s volacím znakom Bull.

.

 

18:55 – Ruské zdroje píšu o vstupe ruských vojsk do centra Novomichajlovky smerom na Ugledar.

Je zverejnené video s vlajkou umiestnenou na troskách domu, odkiaľ je viditeľný kostol – zrejme kostol, ktorý sa nachádza v samom centre obce. Vo videu je zároveň počuť výstrely a výbuchy, čiže boje stále pokračujú.

Ukrajina to nepotvrdila. Podľa vojenskej odbornej verejnosti a stránky Deep State ruské jednotky kontrolujú východnú časť dediny a priblížili sa k nej aj z juhu. Centrum Novomikhailovky je zatiaľ v „šedej“ zóne.

 

.

18:15 – Francúzi dodávajú rakety Scalp na Ukrajinu v SUV Audi Q7 a Briti dodávajú obrnené vozidlá Ridgeback.

Britský denník The British Times na to upozornil pri analýze nahrávky rozhovoru nemeckých dôstojníkov zverejnenej v Ruskej federácii.

Publikácia sa domnieva, že ide o „dôležité informácie o tom, ako sa na Ukrajinu dodávajú rakety SCALP a Storm s dlhým doletom“.

Informácie takéhoto druhu by mohli pomôcť ruskej spravodajskej službe sledovať a nájsť takéto vozidlá v Európe a na Ukrajine, píše sa v článku.

 

.

17:25 – V nedeľu večer vyhlásili letecký poplach v Kyjeve a niekoľkých ďalších regiónoch Ukrajiny.

Na sociálnych sieťach sa zároveň objavili správy o výbuchoch v Nikolajeve.

 

16:55 – Diskusie nemeckých dôstojníkov o použití rakiet Taurus na Ukrajine neznamenajú definitívnu „zelenú“ pre ich nasadenie. Uviedol to nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Podľa neho sa počas rozhovoru dôstojníkov o možnom útoku na Krymský most „nehovorilo o konkrétnom plánovaní“.

Podľa jeho slov prebieha kontrola, ako unikli zvukové záznamy do Ruska, a jej prvé výsledky sa objavia začiatkom budúceho týždňa. O otázke otvorenia trestného konania sa rozhoduje, zatiaľ sa však neplánujú žiadne personálne dôsledky.

Pistorius označil zverejnenie nahrávok za “hybridný dezinformačný útok” zo strany Ruska. Povedal, že „hovoríme o rozdelení, o podkopaní našej jednoty“.

 

16:15 – K zničeniu tanku Abrams M1 došlo v obci Berdyči. Vojenskí spravodajcovia uvádzajú, že ruskí vojaci najskôr zasiahli tank granátometom a potom americké vozidlo dokončili útočné lietadlá 30. motostreleckej brigády Samara. Ruské ministerstvo obrany túto informáciu zatiaľ nekomentovalo.

 

.

15:50 – Ruské vojenské blogy tvrdia, že Avdejevke Ukrajinci stratili ďalší tank Abrams.

Uvádza sa, že sa tak stalo v dedine Berdyči, o ktorú sa momentálne bojuje.

Rusi hlásili zničenie prvého amerického tanku pred týždňom. Ukrajina oficiálne nepotvrdila ani jeden z týchto prípadov.

 

15:40 – Vojská západných krajín sú už na území Ukrajiny, to je známy fakt. V rámci Svetového festivalu mládeže to uviedla bývalá rakúska ministerka zahraničných vecí Karin Kneissl.

.

Kneissl poznamenala, že britské ozbrojené sily už cvičia ukrajinské špeciálne jednotky.

 

15:15 – Ukrajina môže prehrať energetickú vojnu s Ruskom, ak v blízkej budúcnosti nepríde pomoc zo strany Spojených štátov, povedal šéf DTEK Maxim Timčenko.

“Existuje riziko, že môžeme začať prehrávať len preto, že to, čo bolo sľúbené, nebolo splnené,” povedal Timčenko v rozhovore pre Financial Times.

Energetický sektor podľa neho utrpel veľké škody a na opravu energetických zariadení treba veľa peňazí. “Každý týždeň po útokoch obnovujeme naše energetické zariadenia. A pocit, že sa stávame ešte viac nechránení, značne podkopáva našu dôveru,” povedal Timčenko.

.

Svetová banka v novembri odhadla škody na ukrajinskom energetickom sektore počas vojny na 12 miliárd dolárov, pričom v zime 2022/2023 bolo poškodených viac ako 50 % energetickej infraštruktúry krajiny.

 

15:10 – Pozostatky vojakov ukrajinskej armády, ktorí zahynuli, ako hovoria Rusi, pri havárii Il-76, môžu byť v blízkej budúcnosti prevezené na Ukrajinu, uviedla ruská ombudsmanka Moskalková.

Všetky odborné úkony v Rusku na telách mŕtvych sú podľa nej ukončené, „zo strany Ruskej federácie je vôľa telá vydať a Ukrajina je pripravená ich prijať“.

Pripomeňme, že už skôr ukrajinské Hlavné spravodajské riaditeľstvo potvrdilo, že rokuje s Moskvou o prevoze tiel obetí.

 

15:05 – Ukrajinské médiá si všimli, že Taliansko má v úmysle stiahnuť zo Slovenska systém protivzdušnej obrany stredného dosahu SAMP/T. Potvrdil to už aj slovenský premiér Robert Fico.

.

“Dostal som správu od talianskej vlády, že taliansky systém protivzdušnej obrany bude stiahnutý zo Slovenska, pretože ho potrebujú inde,” povedal Fico.

Fico podotkol, že jadrové elektrárne a ďalšie strategické objekty ostávajú teraz nechránené.

“Najprv dala predchádzajúca vláda Ukrajine fungujúci systém protivzdušnej obrany S-300. Potom sme mali nejaký čas americký Patriot, odišli aj tí a teraz odchádzajú aj Taliani,” dodal slovenský premiér.

Ukrajinské médiá citujú portál Aktuality, ktorý píše, že na vojenskej základni Kuchyňa – Malacky je na Slovensku 145 talianskych vojakov, ktorí slúžia okolo systému SAMP/T v rámci predsunutej prítomnosti NATO. Taliansky taktický systém nahradil minulý rok americký systém protivzdušnej obrany Patriot.

Nie je známe, kam sa teraz SAMP/T presmeruje. Vo verejných príspevkoch na ukrajinských sociálnych sieťach sa často ozývajú návrhy, že systém by sa mohol presunúť práve na Ukrajinu.

 

14:20 – Maďarský minister zahraničných vecí uviedol, že čím neskôr sa začnú rokovania o mierovom urovnaní na Ukrajine, tým horšie to bude pre Kyjev, pretože v posledných týždňoch a mesiacoch je úspech Ruska na bojisku zrejmý každému.

.

 

13:55 – Kľúčové zistenia americkej armády o taktike ruských ozbrojených síl na Ukrajine.

Dokument zostavený štábom americkej armády obsahuje podrobné hodnotenie taktiky a stratégie ruských ozbrojených síl na zahraničnopolitickom poli, ako aj v celkom konkrétnych bojových operáciách, napríklad na Ukrajine.

Zahraničná politika a informačné prostredie

– Ruská vojenská doktrína pripúšťa reaktívne aj proaktívne akcie na všetkých úrovniach s cieľom chrániť národné záujmy.

– Sofistikovanosť Ruska vo využívaní mäkkej sily, najmä v informačnej oblasti, mu umožňuje využívať tieto schopnosti na dosiahnutie strategických cieľov.

– Významná pozornosť sa bude venovať IPB – informačnej vojne, ktorá sa využíva súbežne s bojovými operáciami.

.

– Rusko sa snaží vyhrávať konflikty s minimálnymi bojovými nákladmi tým, že si stanovuje priaznivé podmienky a kontroluje informačné prostredie. Tým narúša vzájomné porozumenie, podporuje nestabilitu, oslabuje partnerstvá a uzatvára prístup agresorom.

Vedecký a technologický pokrok

V blízkej budúcnosti by sme mali očakávať zvýšenie presnosti, rýchlosti a dosahu existujúcich bojových systémov. Bude pokračovať vývoj hypersonických rakiet, bezpilotných lietadiel, vysoko presného delostrelectva, REB a zbraní so zameranou energiou.

 

Stratégia a taktika na bojisku

– V sovietskom období trvalo od zistenia cieľa po začiatok jeho ostreľovania tri až sedem minút. Ruské ozbrojené sily skrátili tento údaj minimálne o polovicu a v niektorých prípadoch sa porážka uskutočňuje v reálnom čase.

– Integrácia systému ASMS (jeho typ nie je špecifikovaný) umožňuje diverzifikovať palebné pozície a zvýšiť ich bezpečnosť počas protibatériovej paľby.

.

– V delostreleckých jednotkách ruských ozbrojených síl bol zavedený systém rýchleho prerozdelenia cieľov, pomocou ktorého možno čo najefektívnejšie zasiahnuť plošné aj miestne ciele. Táto metóda umožňuje aj použitie nepretržitého delostreleckého útoku: kým sa jedna batéria, ktorá ukončila paľbu, presúva a mení pozície, druhá pôsobí na nepriateľa, čím sa znižuje pravdepodobnosť odvetnej paľby.

– Operatívno-taktické letectvo je schopné podporovať pozemné operácie v hĺbke 50 až 400 kilometrov.

– Motorizované strelecké alebo tankové prápory vytvárajú obranné pozície s dvoma ešalónmi a všeobecnou armádnou zálohou. Prápory plnia určité funkcie: prvý ešalón odráža útoky a drží oporné body, zatiaľ čo druhý ešalón bráni prielomom. V závislosti od situácie môžu byť posilnené obrnenými skupinami a ROP (rotami palebnej podpory). Oblasť zodpovednosti práporu v obrane je zvyčajne široká a hlboká do 10 km, ale môže sa líšiť v závislosti od terénu.

 

13:00 – Elon Musk podporil myšlienku rozpustenia NATO a povedal, že nechápe, prečo aliancia “naďalej existuje”.

“Vždy som sa čudoval, prečo NATO naďalej existuje napriek tomu, že jeho nemesis a dôvod jeho vzniku, Organizácia Varšavskej zmluvy, prestala existovať,” napísal v X.

Takto komentoval príspevok podnikateľa Davida Sachsa, ktorý uviedol, že po rozpade Sovietskeho zväzu NATO “čelilo existenčnej kríze a namiesto rozpustenia prišlo s novým poslaním: rozšíriť sa”.

.

 

12:15 – Hlavné body brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské sily v priebehu dňa zničili 143 ukrajinských dronov v zóne špeciálnej operácie

– Ruské ozbrojené sily na doneckom smere zaujali výhodnejšie pozície, odrazili 3 útoky AFU

– Straty AFU na južnom doneckom smere dosiahli za deň viac ako 250 vojakov

.

– AFU prišla počas dňa o poľný muničný sklad a až 240 vojakov na doneckom smere

– Ruské ozbrojené sily odrazili počas dňa 5 útokov ukrajinskej armády na Kupjanskom smere

– Rusi od začiatku špeciálnej operácie zničili viac ako 14 000 ukrajinských dronov.

– Ruské ozbrojené sily odrazili útok útočných lietadiel a mechanizovanej brigády AFU pri Rabotine, straty nepriateľa za deň v tejto oblasti dosiahli viac ako 40 vojakov.

 

11:30 – Rusko a Ukrajina dosiahli maximum toho, čo sa dá dosiahnuť vojenskými metódami, preto Turecko vyzýva na rokovania, uviedol turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan.

“Naše stanovisko je, že obe strany už dosiahli maximum toho, čo sa dá dosiahnuť vojenskými metódami. Sme presvedčení, že teraz je čas na dialóg smerujúci k prímeriu,” povedal Fidan.

Erdogan už skôr uviedol, že je pripravený opäť poskytnúť platformu na rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom.

 

10:25 – Aj v nedeľu pretrváva nebezpečenstvo raketového útoku na Odeskú oblasť. Informovali o tom vzdušné sily Ukrajiny.

 

9:55 – Na Kryme bola čiastočne zablokovaná diaľnica pri Feodosiji. Stalo sa tak po nočných výbuchoch, ktoré bolo v meste počuť. Uvádzalo sa, že protivzdušná obrana odrážala útok dronu na ropný sklad.

Otvorenie cesty sa plánuje do konca dnešného dňa. Dôvod uzávierky nie je známy.

 

9:35 – Poľskí demonštranti blokujú všetkých šesť smerov na ukrajinskej hranici. Informoval o tom vo vysielaní telerozhlasu predstaviteľ Štátnej bezpečnostnej služby Ukrajiny Andrij Demčenko.

.

“Blokovanie dopravy pre nákladné vozidlá pokračuje. Ide o šesť smerov. Od rána kumulatívne v radoch vo všetkých týchto smeroch na území Poľska smerom na Ukrajinu čaká na možnosť prejazdu viac ako 2 400 nákladných vozidiel”, povedal.

Najväčší rad je na kontrolných stanovištiach Krakovec a Jagodin. V Jagodine majú nákladné vozidlá povolený prejazd len v smere na Ukrajinu. Počas dňa tam hranicu prekročilo približne 70 nákladných vozidiel, hoci kapacita kontrolného stanovišťa je až 1 400 nákladných vozidiel.

Protestujúci pritom podľa Demčenka neblokujú dopravu pre osobné autá a autobusy.

 

8:50 – Napriek zvýšeným stratám v ruskom letectve Moskva neznižuje svoju aktivitu, píše Inštitút pre štúdium vojny (USA).

Rusko naďalej využíva svoju vzdušnú prevahu v oblasti Avdejevky – napriek správam ukrajinských ozbrojených síl a údajnému zostreleniu 15 lietadiel od 17. februára.

Podľa inštitútu Rusi pravdepodobne dospeli k záveru, že “pokračovanie ofenzívnych operácií so vzdušnou podporou prevažuje nad rizikom straty ďalších lietadiel”.

Analytici sa zároveň domnievajú, že straty na ruských lietadlách, ktoré uviedla Ukrajina, “sú pre ruskú armádu bezvýznamné vzhľadom na to, že Rusko má pravdepodobne približne 300 rôznych stíhačiek Su”.

Pripomenieme, že ukrajinské ozbrojené sily včera informovali o zostrelení ruského lietadla, čo ilustrovali videoklipom natočeným pred údajným incidentom.

 

8:40 – V novom prieskume, ktorý zverejnil denník New York Times, vedie Trump pred Bidenom.

Bývalý prezident má 48-percentnú podporu, kým súčasný 43-percentnú, pričom Trumpov náskok pred Bidenom sa v porovnaní s predchádzajúcim podobným prieskumom, ktorý uskutočnila Siena College, takmer zdvojnásobil.

Publikácia spresňuje, že negatívne hodnotenie pôsobenia Bidena vo funkcii vzrástlo na rekordných 47 %.

Za “najzlovestnejší” znak pre prezidenta noviny označujú pokles podpory medzi farebnými voličmi z radov pracujúcich, ktorí vždy volili demokratov. Bidenova podpora v tomto prostredí klesla zo 72 % v roku 2020 na súčasných 47 % (s Trumpom 41 %).

 

.

8:30 – V Odese sa včera pod troskami zničeného domu našli telá deviatej a desiatej obete, uviedlo ukrajinské ministerstvo vnútra.

 

8:20 – V noci došlo k raketovému útoku v Dnipre. Potvrdili to úrady. Po útoku vznikol rozsiahly požiar. Kam presne raketa dopadla, zatiaľ nie je známe.

 

7:50 – Denník Washington Post označuje stratu Avdejevky za “zdrvujúcu porážku Ukrajiny”. Cituje ukrajinských vojenských predstaviteľov, podľa ktorých bol ústup odtiaľ “panický a neorganizovaný”, pričom v meste zostali desiatky ľudí.

Podľa výpovedí vojakov 3. útočnej brigády, ktorých volacie znaky publikácia cituje, sa mnohí evakuovali na vlastné riziko, pretože rozkaz opustiť mesto prišiel príliš neskoro a museli odísť pod silnou nepriateľskou paľbou.

Bojovník s volacím znakom “major” (21 rokov) uviedol, že počas ústupu jeho jednotky sa stal jej veliteľom, pretože “bolo zranených toľko vojakov, že nezostal nikto starší”.

Keď jeho skupina úplne opustila mesto, videl, že susedná kolóna je zasiahnutá najtvrdšie. “Pred našimi očami bola táto kolóna zničená delostrelectvom. Ľudia v mojom veku, 20 až 30 rokov,” hlásil major.

“Bola to cesta smrti, úplne posledná z Avdejevky,” dodal vojak.

Bojovník s volacím znakom “Kavkazec” hlásil, že “tri štvrtiny Rusov, s ktorými bojovali, mali slušný vojenský výcvik”. A len niečo vyše polovica jeho vojakov mala bojové skúsenosti.

“Myslím si, že rozkaz (stiahnuť sa – pozn. red.) mal byť vydaný skôr. Už pred piatimi hodinami by to bol rozdiel,” povedal “Kaukazčan”.

Vojak s prezývkou “Švéd” povedal, že počas evakuácie do jeho auta narazil dron, ale všetci prežili. On osobne utrpel otras mozgu. Ďalší bojovník – “Bandita” – povedal, že jeho jednotka sa rozhodla stiahnuť, a len čo opustili pozíciu, zasiahli ju strely s bielym fosforom.

Ďalší ukrajinský bojovník povedal, že jeho jednotka sa stretla s vojakmi z inej brigády, ktorí zablúdili. Nemali kontakt so svojím veliteľom a nevedeli, že bol vydaný rozkaz na ústup.

Washington Post sa domnieva, že problémom udržania Avdejevky bolo, že Rusi boli lepšie vyzbrojení. Podľa názoru autorov článku je počet ukrajinských vojakov “oveľa vyšší ako počet Rusov”, ale AFU “čaká na dodávky západných zbraní”.

 

.

7:40 – Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že na Kryme došlo k masívnemu náletu dronov s tým, že bolo zničených 38 bezpilotných lietadiel.

Zároveň informovalo o výbuchoch v blízkosti Feodosije a ropného skladu, ktorý sa tam nachádza. Tvrdia však, že základňa nebola poškodená.

Ukrajinské telegramové kanály zverejnili video údajného výbuchu vo Feodosiji.

 

7:00 – Na sociálnej sieti X sa začali objavovať prvé návrhy na vstup zahraničných vojsk na Ukrajinu, upozorňuje ukrajinský denník Strana s tým, že samozrejme, všetky návrhy takéhoto plánu sú neoficiálne, ale ich význam je jasný.

Podstata návrhov na rozmiestnenie zahraničných vojsk na území Ukrajiny (aspoň zatiaľ) spočíva v tom, že sily NATO by sa nemali zapojiť do priamych bojov s ruskými ozbrojenými silami, ale mali by byť rozmiestnené pozdĺž severnej hranice Ukrajiny s Bieloruskom a – hoci v menšej miere – v blízkosti Odesy (zrejme na ochranu prístavov).

Rozmiestnenie vojsk NATO pozdĺž hranice s Bieloruskom by podľa tejto predstavy malo pomôcť AFU uvoľniť jednotky rozmiestnené na 1,3 tisíc kilometrovej línii.

V súčasnosti je to nemožné, pravdepodobne kvôli hrozbe útočných akcií ruských ozbrojených síl zo severu.

 

6:35 – Ruské ministerstvo obrany o mimoriadnej situácii v Leningradskej oblasti:

Dňa 2. marca približne o 19.30 h moskovského času bol zmarený pokus kyjevského režimu uskutočniť teroristický útok pomocou bezpilotného lietadla na objekty na území Ruskej federácie.

Ukrajinské bezpilotné lietadlo zničili sily protivzdušnej obrany, ktoré vykonávali službu nad územím Leningradskej oblasti.

 

6:30 – Hlavný veliteľ AFU Oleksandr Syrskyj dostal v sobotu večer povolenie na akékoľvek personálne zmeny v armáde. Uviedol to Vladimir Zelenskyj vo večernom prejave.

“Každý deň a tam, kde je to potrebné. Hlavný veliteľ má carte blanche na personálne zmeny v armáde, v štábe. Všetci ukrajinskí velitelia musia poznať front, cítiť front – skutočné potreby. Musia byť skutočne s vojakmi, seržantmi. Byť tým, čím musia byť, aby sme dosiahli ukrajinské ciele,” povedal Zelenskyj.

Dodal, že po návrate Syrskeho z frontu začiatkom týždňa ho očakáva s podrobnou správou a konkrétnymi návrhmi na “ďalšie zmeny a kroky”.

Pripomenieme, že Syrskij včera vyhlásil, že odvolá veliteľov viacerých brigád na východnom fronte.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali