To najdôležitejšie z Ukrajiny – Rusko použilo novú raketovú taktiku

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Rusko použilo novú raketovú taktiku

Kyjev 9. júna 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Roman Chop via AP, Telegram)

Aktualizované 9. júna 19:48

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

vojna
Ukrajinskí vojaci počas bojovej operácie na fronte pri obci Kreminna v Luhanskej oblasti na Ukrajine

 

Reklama

19:45 – Ukrajinské ozbrojené sily ostreľovali mínometmi záchranné člny v Chersonskej oblasti, ktoré pomáhali obyvateľom po záplavách. Informovali o tom regionálne úrady.

 

Reklama

19:40 – Nórsky inštitút pre seizmické pozorovanie NORSAR zaznamenal 6. júna v blízkosti Kachovskej vodnej elektrárne signály, ktoré naznačujú, že pri zrútení priehrady došlo k výbuchu. Uvádza sa to v správe zverejnenej na webovej stránke inštitútu.

Okrem toho vedci inštitútu údajne „zaznamenali aj slabé signály skoršej seizmickej udalosti približne o 02:35 (miestneho času), ktoré vychádzali“ z oblasti umiestnenia vodnej elektrárne.

 

19:00 – Hlavné body večerného prejavu prezidenta:

1. Informoval o zasadnutí Stavky vrchného velenia, na ktorom boli podané správy vojenského spravodajstva. Diskutovalo sa okrem iného o „úspechoch na fronte“.

Reklama

2. Rozprával o telefonických rozhovoroch s predsedami vlád Japonska a Holandska. Obaja boli ochotní pomôcť pri odstraňovaní následkov katastrofy v Kachovke na juhu krajiny.

3. Informoval, že boj proti následkom tejto katastrofy pokračuje.

4. Komentoval rozhodnutie súdu v Holandsku týkajúce sa skýtskeho zlata z Krymu: bude tam vrátené, keď sa Krym stane ukrajinským.

5. Poďakoval Spojeným štátom za nový balík vojenskej pomoci vo výške 2 miliárd dolárov.

 

Reklama

18:20 – Západní geopolitickí inžinieri radšej prehliadajú nacistickú povahu Zelenského režimu, povedal Lavrov.

Nikto na Západe ani na sekretariáte OSN si nepripomína opakované ostreľovanie Kachovskej vodnej elektrárne ukrajinskými ozbrojenými silami.

Sekretariát OSN a MAAE nereagujú na pravidelné poznámky o ostreľovaní Záporožskej elektrárne zo strany Ukrajiny, dodal Lavrov.

 

17:45 – MAAE spúšťa program pomoci Ukrajincom postihnutým zničením vodnej elektrárne Kachovka.

Oznámil to šéf MAAE Rafael Grossi, informovala BBC.

Grossi v najbližších dňoch povedie pomocnú misiu na Ukrajine a príslušný plán predloží ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému.

Opatrenia sú údajne reakciou na nedávne žiadosti Kyjeva o medzinárodnú pomoc pre oblasti postihnuté povodňami.

 

17:30 – Výsledok vojny na Ukrajine bude závisieť od výsledkov prezidentských volieb v USA v roku 2024.

Reklama

Tento názor vyjadril bývalý francúzsky prezident Francois Hollande v rozhovore pre britský denník Financial Times.

„Ak bude zvolený Trump, povie: ‚Tu sa zastavíme. Rusi si budú môcť nechať všetko, čo majú. Vojna je veľmi nákladná,“ poznamenal.

Hollande tiež zdôraznil, že podoba nového geopolitického poriadku sa za posledných šesť rokov vyjasnila, a to aj vďaka vytvoreniu spojenectva medzi Ruskom a Čínou, ktoré je výzvou pre Západ.

 

17:22 – Americké satelity zaznamenali výbuch vo vodnej elektrárni Kachovka pred jej zrútením.

Reklama

Informoval o tom denník The New York Times.

Podľa novín, ktoré sa odvolávajú na predstaviteľa Bidenovej administratívy, satelity vybavené infračervenými senzormi zaznamenali tesne pred zrútením priehrady známky tepla zodpovedajúce silnému výbuchu.

Analytici amerických spravodajských služieb majú podozrenie, že za zrútením priehrady stojí Rusko, uviedol vysoký predstaviteľ administratívy, ktorý si želal zostať v anonymite.

Dodal však, že americké spravodajské služby stále nemajú presvedčivé dôkazy na jednoznačné určenie vinníka, ktorý stojí za zrútením priehrady.

Predstaviteľ administratívy nevylúčil, že k zrúteniu mohlo prispieť predchádzajúce poškodenie priehrady alebo zvýšený tlak vody, ale americkí predstavitelia sa domnievajú, že najpravdepodobnejším spúšťačom bol výbuch, či už úmyselný alebo náhodný.

Reklama

 

17:20 – Je nepravdepodobné, že by Ukrajina dostala pozvanie do NATO v čase vojny.

V rozhovore pre Politico to uviedla stála predstaviteľka USA pri aliancii Julianne Smithová.

„Myslím si, že spojenci sa teraz zhodujú, že plnohodnotné pozvanie je nepravdepodobné, kým sú zapojení do plnohodnotnej vojny,“ povedala.

Napriek tomu povedala, že NATO stále chce, aby Ukrajina dostala signál.

„Chceme dať prezidentovi Zelenskému – ak príde osobne – signál, že nám veľmi záleží na dlhodobých vzťahoch s Ukrajinou a hľadáme spôsoby, ako uznať všetko, čo dosiahli, a že naša podpora neprestane,“ povedala Smithová.

 

Reklama

17:05 – Rusko plánuje vyrábať iránske bezpilotné lietadlá na svojom území, uvádza denník Financial Times s odvolaním sa na vyhlásenie Bieleho domu.

Teherán už predtým dodával Moskve hotové drony cez Kaspické more.

Teraz však USA zaznamenali, že Teherán dodáva materiál na výstavbu závodu na výrobu dronov

 

17:00 – Situácia na frontoch 9. júna 2023

Situácia na frontoch 9. júna 2023
Situácia na frontoch 9. júna 2023
Situácia na frontoch 9. júna 2023
Situácia na frontoch 9. júna 2023

16:55 – Putin oznámil začiatok ukrajinskej ofenzívy.

„S určitosťou môžeme povedať, že ukrajinská ofenzíva sa začala, o čom svedčí aj použitie strategických rezerv,“ povedal ruský prezident.

Reklama

Tvrdí, že ukrajinské ozbrojené sily „nedosiahli svoje ciele v žiadnej časti“ frontu a že „všetky doterajšie pokusy o protiofenzívu zlyhali“.

Putin tvrdí, že v posledných dňoch „sme na Ukrajine zaznamenali značné straty, prevyšujú klasický údaj“.

Zároveň sa však domnieva, že „útočný potenciál AFU sa stále zachoval. Predpokladám, že ruské vojenské vedenie hodnotí situáciu realisticky a bude z týchto reálií vychádzať pri budovaní našich akcií na najbližšie obdobie“.

 

16:50 – Počas rozhovoru sa zástupca šéfa nemeckého BILD-u, opýtal Zelenského, či by poslal svojho syna na front, keby nevedel, či sa vráti.

„‚Žiadne dieťa si nezaslúži vojnu a moje dieťa nie je výnimkou. Na frontoch sú naši hrdinovia, sú najodvážnejší. Títo rodičia si zaslúžia obrovskú úctu a sme na nich veľmi hrdí,“ povedal Zelenskyj.

 

Reklama

16:20 – Ukrajinské ozbrojené sily pri prvých úderoch v záporožskom smere prišli za jediný deň o dva tanky Leopard 2 a 13 vozidiel BMP Bradley, informoval vojnový spravodajca BILD Julian Röpcke.

Podľa neho k zničeniu kolóny západných vozidiel 47. mechanizovanej brigády AFU došlo 3,5 km južne od obce Malá Tokmačka.

Pripomeňme, že dnes popoludní sa vo verejných médiách objavili videá zasiahnutých západných vozidiel v záporožskom smere.

Západné médiá tiež píšu o značných stratách techniky AFU.

vojna
Na snímke zničený ukrajinská technika

16:15 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily uskutočnili úspešné vysoko presné údery na sklady munície, zbraní a vojenského vybavenia AFU vrátane bezpilotných lietadiel

– Počas uplynulých 24 hodín ukrajinské ozbrojené sily pokračovali v pokusoch o uskutočnenie útočných operácií na južnom doneckom a záporožskom smere.

Reklama

– Nočné údery vysokopresných zbraní viedli k narušeniu zásobovania skupín AFU v oblastiach, kde sa uskutočňovali bojové operácie

– Najaktívnejšie operácie na doneckom smere sa uskutočnili v oblastiach Marinka a Avdejevka v Doneckej ľudovej republike, pričom ruské ozbrojené sily úspešne odrazili šesť útokov AFU

– Ruské ozbrojené sily počas dňa odrazili dva útoky AFU v Záporožskom smere

– Jednotky skupiny Vostok odrazili štyri nepriateľské útoky až dvoch práporných skupín v oblasti Vremevského výbežku

– Ruské ozbrojené sily zničili muničný sklad 79. výsadkovej brigády AFU pri Krasnogorovke v DĽR

– Ruské ozbrojené sily ničia komunikačný uzol ukrajinskej brigády územnej obrany pri Gulajpole

– Ukrajinské ozbrojené sily stratili počas noci až 680 vojakov, 35 tankov v južnom Donecku a Záporožskom smere

Reklama

– Ruské ozbrojené sily zničili za 24 hodín bojov v doneckom smere až 410 príslušníkov AFU

– Ruské ozbrojené sily zasiahli dve veliteľské a kontrolné stanovištia ukrajinských ozbrojených síl pri Dzeržinsku

– Sily Ruskej federácie zastavili činnosť dvoch diverzných skupín v Charkovskej oblasti a LĽR v smere na Kupjansk

– Ruské sily protivzdušnej obrany zachytili dve rakety Storm Shadow a 14 rakiet HIMARS

– Ruské jednotky zničili v Chersonskom smere za 24 hodín až 70 ukrajinských vojenských jednotiek

Reklama

– Stíhacie lietadlá ruského letectva zostrelili ukrajinský MiG-29 v Záporožskej oblasti, ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili Su-25 v Chersonskej oblasti

 

15:35 – Odeské úrady varovali ľudí pred rizikom nákazy cholerou, ak prídu do kontaktu s vodou po pretrhnutí priehrady.

 

15:20 – The Guardian uviedol, že ukrajinské úrady vyjadrili sklamanie z toho, že západné spravodajské služby zatiaľ nepotvrdili verziu Kyjeva, že vodnú elektráreň zvnútra vyhodilo do vzduchu Rusko.

„Zariadenie bolo navrhnuté tak, aby vydržalo jadrový úder. Na jeho zničenie zvonku bolo potrebné zhodiť na to isté miesto najmenej tri letecké bomby, každú s hmotnosťou 500 kg. Stanica bola vyhodená do vzduchu zvnútra,“ hovorí generálny riaditeľ spoločnosti Ukrhydroenergo.

„Priniesli tam stovky kilogramov výbušnín. Minulý rok Ukrajina informovala, že stanica bola zamínovaná. Rusi len čakali na vhodný deň, aby ju vyhodili do vzduchu,“ dodal.

SBU medzitým zverejňuje zvukový záznam a tvrdí, že nahrávka dokazuje ruskú účasť na výbuchu priehrady.

SBU tvrdí, že 90-sekundová nahrávka telefonického rozhovoru zaznamenáva rozhovor medzi dvoma ruskými vojakmi, z ktorých jeden priamo hovorí, že „to urobili naši chlapci“.

„Je tam naša sabotážna skupina. Touto priehradou chceli vyvolať strach. Nešlo to podľa plánu. Viac, ako bolo plánované,“ hovorí istý hlas.

Mená účastníkov, miesto a čas telefonátu neboli uvedené. Autenticitu telefonátu nebolo možné overiť, poznamenal The Guardian.

 

14:55 – OSN považuje príčinu zničenia priehrady vodnej elektrárne Kachovka za „príliš nejasnú“.

„Okolnosti, ktoré viedli k zničeniu Kachovskej VE, sú stále príliš nejasné na to, aby sa tento incident kvalifikoval ako vojnový zločin, je potrebné nezávislé vyšetrovanie,“ uviedol hovorca Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva.

 

Reklama

13:55 – Vedúci predstavitelia Nemecka, Francúzska a Poľska budú 12. júna v Paríži rokovať o bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu, informoval portál Politico s odvolaním sa na svoje zdroje.

O účasti ukrajinských zástupcov nie sú žiadne správy.

Scholz, Duda a Macron sa chcú pokúsiť vypracovať spoločný postoj k budúcnosti Ukrajiny – v NATO alebo mimo, ale s bezpečnostnými zárukami viacerých krajín.

Noviny pripomínajú, že Macron je za to, aby sa Ukrajine otvorila cesta do NATO už na júlovom samite, zatiaľ čo Scholz zastáva opatrnejší postoj a navrhuje zamerať sa na naliehavé otázky podpory Kyjeva.

„Ak nenájdeme riešenie, ktoré uspokojí všetkých, existuje riziko, že nedospejeme… k jednotnému vyhláseniu, a to by bol zrejme najväčší darček, ktorý by sme mohli dať Rusku,“ povedal diplomat pre publikáciu pod podmienkou anonymity.

 

13:50 – Rusko začne proces presunu svojich jadrových zbraní do Bieloruska v júli, uviedol Putin.

Rozmiestňovanie sa začne hneď, ako sa 7. – 8. júla dokončí príprava zariadení na jeho uskutočnenie.

 

13:45 – Ukrajinské velenie naďalej poskytuje veľmi skromné informácie o dianí na južnom úseku frontu, kde sa podľa správ ruských a západných médií odohráva azda najväčšia bitka od začiatku vojny.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Anna Maljarová uviedla, že nepriateľ vedie obranné akcie na záporožskom smere. Pozičné boje pokračujú. Nepovedala nič o tom, že by tu AFU začala ofenzívu v plnom rozsahu. V doteraz zverejnených správach generálneho štábu o tom nie je ani zmienka.

 

13:33 – Vyhlásenie ruského ministerstva obrany:

Ruské ozbrojené sily dnes v noci podnikli námorný a letecký útok s veľkou presnosťou na muníciu, zbrane a sklady vojenského vybavenia zahraničnej výroby vrátane bezpilotných lietadiel.

Zasiahnuté boli všetky určené zariadenia.

Reklama

V dôsledku úderov bolo narušené zásobovanie ukrajinských jednotiek v oblastiach bojových operácií.

 

13:05 – Japonský veľvyslanec bol predvolaný na ruské ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti s rozhodnutím Tokia začať dodávať Ukrajine vojenské vybavenie.

Japonskej strane oznámili, že tento krok vedie k eskalácii nepriateľských akcií, pričom takéto rozhodnutia nemôžu zostať bez následkov, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí.

 

12:55 – Rusko použilo novú raketovú taktiku.

Rakety boli naprogramované tak, aby „krúžili okolo miest“, povedal hovorca vzdušných síl Jurij Ignat v teletóne.

„Aký bol cieľ? Rozptýliť pozornosť protivzdušnej obrany, zistiť jej slabé miesta. „Šachy sa používajú na vyčerpanie munície, na sondovanie slabých miest našej protivzdušnej obrany,“ povedal Ignat.

Ruská federácia sa snaží zmiasť ukrajinskú protivzdušnú obranu tým, že rakety vypúšťa jedným smerom, potom mení ich smer a následne ich obracia späť tam, kam pôvodne leteli.

Treba poznamenať, že nálet trval v tú noc približne štyri hodiny, hoci boli vypálené len štyri rakety.

 

12:40 – Ukrajinské ministerstvo vnútra oznámilo, že pri záplavách v Chersone zahynuli štyria ľudia a 13 ďalších je nezvestných.

 

12:25 – Po náraze bezpilotného lietadla do obytnej budovy vo Voroneži bolo začaté trestné stíhanie vo veci teroristického útoku.

Podľa vyšetrovania 9. júna okolo 10.00 h osoby konajúce v záujme vojenského a politického vedenia Ukrajiny uskutočnili útok vo Voroneži pomocou bezpilotného lietadla s výbušným zariadením, tvrdí ruská strana.

Reklama

V dôsledku toho boli poškodené konštrukčné prvky obytnej výškovej budovy a strecha neďalekého súkromného domu. Najmenej traja civilisti boli zranení.

 

12:10 – Ukrajinské ozbrojené sily dosiahli počas tohtotýždňovej ofenzívy na juhu „určitý pokrok“, ale straty na vybavení boli tiež „značné“, uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje.

„Začala sa ukrajinská protiofenzíva. Ukrajinské sily začali ofenzívu pozdĺž línie kontaktu od 4. júna. Jej cieľom je udržať ruské sily na mieste a identifikovať slabé miesta,“ uviedol Ben Barry, vedúci výskumný pracovník pre pozemnú vojnu na Medzinárodnom inštitúte pre strategické štúdie v Londýne.

Experti na spravodajské informácie z otvorených zdrojov potvrdzujú autentickosť videozáznamu ruského ministerstva obrany, na ktorom sa minimálne jeden tank Leopard a BMP Bradley presúvajú v Záporožskej oblasti.

Americký Inštitút pre štúdium vojny konštatuje, že ukrajinské straty môžu byť najvyššie v počiatočnej fáze protiútoku.

 

10:50 – Obyvateľom obytného domu vo Voroneži, ktorý zasiahol dron, bude poskytnutá podpora a regionálne orgány zorganizujú naliehavé stretnutie s cieľom vyriešiť tento incident. Oznámil to gubernátor Voronežskej oblasti Alexander Gusev.

 

10:30 – Boje v Záporožskej oblasti – situácia k 09.06.2023 o 10.00 hod.

  • Orechovský sektor – zatiaľ bez zmeny. Nepriateľ sa snaží tlačiť (ale nie tak asertívne ako predchádzajúce dni, snaží sa znížiť straty), Rusi sa ho snažia vytlačiť zo zákopov (frontovej línie), ktoré obsadili. Ani jednému z nich sa to zatiaľ nepodarilo, čo je pre Rusov vo všeobecnosti dobré.
  • Kamenský sektor – nepriateľovi sa nepodarilo vytvoriť oporný bod v Lobkove. Nachádza sa na nízkom mieste a ruské delostrelecké údery a v dôsledku toho neopodstatnené straty (pretože im nebolo umožnené ísť ďalej), ako v prípade Novodonecka, prinútili nepriateľa stiahnuť sa na pôvodné línie. Tým sa tu plne obnovil pôvodný stav (pred „protiútokom“).
  • Veliko Novoselský úsek – tu sa ruské jednotky snažia získať späť predtým stratené pozície tým, že spôsobujú nepriateľovi delostrelecké údery a snažia sa ho prinútiť k ústupu, podobne ako v Lobkove. Zatiaľ bezvýsledne.

Všeobecný komentár: vo všeobecnosti možno na základe súčasných akcií Ukrajincov (ako aj situácie vyplývajúcej z úpornej obrany pozícií 291. plukom) predpokladať, že čoskoro môže prehodnotiť svoj ofenzívny plán a pokúsiť sa nájsť preň vhodnejší priestor.

Preto pozorujme. Veľmi skoro sa niektorý nový smer môže stať hlavným. Kyjev nemá veľa času, takže ak niečo v pláne zmení, stane sa tak rýchlo.

Boje o Záporožie

 

10:05 – Reznikov vidí priestor na vznik „zóny možnej dohody“ s Rusmi. Má to ale háčik.

Ak Rusko prehodnotí svoje verejne deklarované ciele napadnúť Ukrajinu, môže vzniknúť „zóna možnej dohody“, povedal minister obrany Oleksij Reznikov.

Povedal to na fóre NV Dialógy o obnove Ukrajiny, keď hovoril o svojich skúsenostiach s ázijskými krajinami, ktoré sa prikláňajú k rokovaniam s Kyjevom.

„Všetkým bolo povedané veľmi jednoducho: ak hovoríte o sprostredkovaní alebo facilitácii, pravidlom každého sprostredkovateľa, facilitátora, mediátora je najprv stanoviť, identifikovať záujmy strán.

A záujem Rusov bol vyjadrený v takzvanej ŠVO – je to „denacifikácia“, „demilitarizácia“, „de-NATOizácia“, teda v podstate vymazanie ukrajinského národa z povrchu zemského, pretože vraj z ich pohľadu neexistujeme. Takže hovorím, najprv identifikujete záujem Rusov, zmenil sa? Ak sa zmenil, potom je jasná takzvaná ZOPA – zóna možnej dohody, ale ak nie, tak zostaňte v rade, my to tu nejako vyriešime bez vás. Nech idú najprv oni,“ povedal Reznikov.

Podotýkame, že Ruskom menovaný „šéf“ Krymu Sergej Aksjonov už včera pripustil zmenu cieľov ruskej „špeciálnej vojenskej operácie“.

„Situácia sa mení každým dňom, myslím si, že ciele sa tak či onak upravia, ja osobne o tom nepochybujem,“ povedal.

Aksjonov však nešpecifikoval, akým smerom budú upravené.

 

9:35 – Ukrajina vyzýva EÚ, aby zrušila ruské povolenie na dokončenie výstavby jadrovej elektrárne v Maďarsku.

Kyjev už poslal príslušnú nótu Európskej komisii, uviedol premiér Šmyhal.

Ukrajina to považuje za znak možného zintenzívnenia spolupráce v oblasti jadrovej energetiky medzi Európskou úniou a Ruskom. Naopak, vyzýva na sprísnenie protiruských sankcií v jadrovom priemysle.

„Na pozadí kolapsu v Kachovskej vodnej elektrárni a obsadenia Záporožskej JE vyzerajú takéto kroky nereálne. Očakávame, že predbežné rozhodnutie Rosatomu o realizácii projektu jadrového reaktora v Maďarsku bude prehodnotené,“ napísal Šmyhaľ.

 

09:05 – Charkovská oblasť bola v noci masovo napadnutá dronmi Geraň 2, uviedol gubernátor Sinegubov.

Zasiahnuté boli infraštruktúrne zariadenia v Bogoduchovskom okrese, po ktorých nasledovali požiare.

Zranený bol 33-ročný muž.

Reklama

Na sieti sa objavili prvé zábery po príletoch.

Geraň 2
Na snímke následky po útoku dronmi v Charkovskej oblasti

 

08:45 – Estónsks premiérka Kaja Kallasová sa vyjadrila k bývalému generálnemu tajomníkovi NATO Andersovi Foghovi Rasmussenovi, že ani jedna krajina NATO si neželá vyslať svojich vojakov na Ukrajinu.

Uviedla, že niektoré členské štáty aliancie by mohli chcieť vyslať na Ukrajinu vlastné jednotky, ak Kyjev na júlovom samite vo Vilniuse nedostane jasné bezpečnostné záruky.

Podľa Kallasovej k takýmto diskusiám nedošlo.

„Všetky štáty poskytujú Ukrajine určitú formu pomoci. Ale žiadna krajina nedeklarovala, že by chcela zasiahnuť do tejto vojny, vyslať svoje vojenské sily, nepočul som o takýchto plánoch,“ citovalo premiérku estónske národné vysielanie.

Kuleba sa predtým vyjadril aj k Rasmussenovmu vyhláseniu. Povedal, že Západ nezavedie svoje jednotky na Ukrajinu, kým sa vojna neskončí.

 

08:22 – Podľa agentúry Bloomberg chcú USA dnes oznámiť nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote dvoch miliárd dolárov.

Podľa zdrojov agentúry sa peniaze použijú na nákup odpaľovacích zariadení rakiet Hawk a munície do nich, ako aj dvoch typov rakiet Patriot (Pac-3 a GEM-T).

Poznamenáva sa, že ide o dlhodobý balík, t. j. zbrane nebudú na Ukrajinu presunuté zo zásob, ale budú sa musieť najprv vyrobiť. Preto dve miliardy pôjdu priamo do obranného priemyslu USA.

Washington zároveň tvrdí, že vzdušná obrana je pre Ukrajinu prioritou, aby okrem iného zabezpečila krytie pred ruským letectvom počas očakávanej ofenzívy, píše Bloomberg.

Inými slovami, Američania zrejme predpokladajú útok ukrajinských ozbrojených síl aj v budúcnosti – keď vyrobia nové rakety pre Ukrajinu.

 

08:10 – Objavili sa oficiálne informácie ukrajinských veliteľov o nočnom leteckom útoku.

Vzdušné sily AFU uvádzajú, že v noci 9. júna 2023 medzi 22:00 a 04:00 Rusi zaútočili na Ukrajinu údernými bezpilotnými lietadlami Shahed-136/131 a raketami X-101/X-55 odpaľovanými zo vzduchu na vojenské objekty a objekty kritickej infraštruktúry

Počas útoku bolo vypustených až 16 bezpilotných úderných lietadiel a šesť striel s plochou dráhou letu.

Z nich sily protivzdušnej obrany zničili štyri riadené strely X-101/Kh-55, desať útočných bezpilotných lietadiel Shahed-136/131, Lancet a štyri operačno-taktické bezpilotné lietadlá Orlan-10, Supercam.

Aké ciele boli počas nočného útoku zasiahnuté raketami a nezostrelenými bezpilotnými lietadlami, zatiaľ nebolo oficiálne oznámené.

Velenie vzdušných síl však potvrdzuje včerajší nočný úder na Uman dvoma raketami Kalibr.

 

07:35 – Ukrajinský generálny štáb eviduje 43 potýčok za posledných 24 hodín (včera ráno ich bolo 30).

Boje v Záporožskej oblasti zostávajú nekomentované, hoci Rusi hlásia, že pokračujú. Generálny štáb len informuje, že nepriateľ sa tam bráni.

Nepriateľ včera zaútočil pri Veselom západne od Belogorovky. Pri Bachmute – pri Orechovo-Vasiljevke, Stupočeku, Ivanovskom a Beloj Gore.

Pri Donecku – Ruská federácia útočí pri Severnom, Opytnom a Marinke.

Reklama

 

07:30 – Dnes ráno ruské telegramové kanály, rovnako ako včera, opäť písali o „masívnych útokoch ukrajinských ozbrojených síl“ v Záporožskej oblasti pri Orechove.

Píšu, že ukrajinské jednotky „postupujú vo veľkom počte“ a „snažia sa prelomiť frontovú líniu ruskej obrany. Boje pokračujú.“

 

07:25 – Dnes v noci bolo počuť výbuchy v Rovenskej, Žitomírskej, Ľvovskej, Dnepropetrovskej a Charkovskej oblasti.

Miestne úrady a telegramové kanály tvrdili, že protivzdušná obrana pracuje.

 

07:20 – Zelenskyj zverejnil fotografiu zo stretnutia s armádou, ktorú opatril titulkom: „Komarenko, Syrskij, Tarnavskij. Dôležité stretnutie“.

Aleksandr Syrskij je veliteľom Pozemných síl ukrajinských ozbrojených síl a veliteľom operačného a strategického zoskupenia vojsk Chortycja.

Aleksandr Komarenko – náčelník operačného riaditeľstva štábu velenia pozemných síl OS SR.

Aleksandr Tarnavskyj – veliteľ operačného a strategického zoskupenia vojsk „Tavria“.

Do oblasti zodpovednosti tohto zoskupenia patrí aj Záporožská oblasť, kde podľa Rusov a západných médií ukrajinská armáda už začala plnohodnotnú ofenzívu, čo však ukrajinské velenie zatiaľ oficiálne nepotvrdilo.

Zelenskyj
Na snímke tretí zľava ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

 

07:10 – Ukrajina a niektoré západné krajiny vyzvali na pôde OSN Rusko, aby umožnilo prístup humanitárnym pracovníkom na ľavý breh Dnepra v súvislosti so zničením vodnej elektrárne Kachovka. Ukrajinský stály predstaviteľ Sergej Kislica prečítal toto vyhlásenie novinárom v prítomnosti diplomatov z USA, Spojeného kráľovstva, Japonska a ďalších štátov západného bloku.

 

07:00 – Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken v telefonickom rozhovore ponúkol ukrajinskému ministrovi zahraničných vecí Dmytrovi Kulebovi pomoc USA pre ľudí postihnutých zničením vodnej elektrárne Kachovka. Informoval o tom vedúci tlačovej služby amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller po skončení rozhovorov.

„Minister zahraničných vecí vyjadril znepokojenie nad tisíckami Ukrajincov postihnutých nedávnym zničením priehrady Kachovka a ponúkol ďalšiu podporu USA obetiam,“ uviedol diplomat.

 

06:45 – Boje v Záporožskej oblasti – situácia o 4.00 hod. dňa 09.06.2023

Od začiatku bojov v Záporožskej oblasti uplynula už druhá ťažká noc.

S príchodom tmy nepriateľ začal novú sériu útokov na Orechovskom smere a je jasné, že sa snaží improvizovať a snaží sa využiť všetky možnosti, ktoré má na prerazenie. Je tu však problém. Ruskí velitelia všetky tieto príležitosti predvídali a celkom dobre im čelia.

Hlavným problémom pre nepriateľa je prekvapujúco úspešná súčinnosť druhov ozbrojených síl na bojisku, stabilná komunikácia, ako aj úplná bezmocnosť útočných rôt bezpilotných lietadiel, na ktoré sa, súdiac podľa bezzubosti ofenzívy, upínali hlavné nádeje. Nič z toho zatiaľ nefunguje, preto sú výsledky „protiútoku“ žalostné.

Niekoľko nočných vĺn, s malým alebo žiadnym výsledkom, napriek tomu, že nepriateľ sa posledných dvadsaťštyri hodín snažil odrezať naše predsunuté jednotky od tyla diaľkovým zamínovaním ich zásobovacích ciest.

Opäť obsadil predsunuté pozície, ktoré sme mu už v noci predtým vzali, a práve teraz sa ich ruské jednotky pod krytím delostrelectva a letectva snažia opäť získať späť. Chlapi z 291. pluku sú skutočné monštrá (v dobrom zmysle tohto slova), ale ich sily nie sú neobmedzené (nepriateľ to asi očakáva).

A aj naše delostrelectvo a armádne letectvo pracujú nadovšetko pochvalne, neustále terorizujú kolóny nepriateľa, ktoré musia útočiť cez „úzke hrdlá“ a cestou k obranným líniám utrpia veľké straty kvôli nevyriešeným problémom s mínovými poľami.

Reklama

A to všetko v kombinácii zatiaľ prináša vynikajúce výsledky pre Rusov a žalostné pre Ukrajincov.

A práve preto kyjevská CIPSo doteraz nedokázala naplno rozvinúť svoj potenciál (vykazuje všetko možné, len nie „úspechy v protiofenzíve“). V jej verzii sa „protiútok“ ešte nezačal, a to napriek tomu, že vojenské nemocnice na Ukrajine sú preplnené a straty na technike sa počítajú na stovky a u vojakov na tisíce.

 

06:30 – Vojenská operácia, 8. júna 2023. Hlavné udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Šojgu uviedol, že Kyjev sa dnes večer pokúsil prelomiť obranu v záporožskom smere, nepriateľ bol včas odhalený a bol podniknutý preventívny úder. V dôsledku dvojhodinového boja nepriateľ stratil 30 tankov, 11 bojových vozidiel pechoty, až 350 príslušníkov.

– Ukrajinské jednotky sa vo štvrtok večer pokúsili prelomiť obranu 58. armády ruských ozbrojených síl, aby sa potom dostali k moru, uviedol veliteľ armády generálmajor Ivan Popov. „Čaká nás ťažká práca, všetko sa ešte len začína,“ povedal, keď komentoval odraz ofenzívy v záporožskom smere.

– Ukrajinské jednotky prišli v bojoch za posledných 24 hodín o 945 vojakov a viac ako 100 kusov vojenskej techniky, povedal Šojgu.

– Šojgu v arzenáloch a skladovacích základniach Západného vojenského okruhu skontroloval prípravu techniky na prepravu do zóny špeciálnej operácie. Minister požadoval, aby sa skrátili lehoty na prevzatie techniky z podnikov a jej dodanie vojskám, a upozornil na inštaláciu dodatočnej ochrany na obrnených vozidlách vzhľadom na skúsenosti zo špeciálnej operácie.

– Putin telefonicky diskutoval so zastupujúcim šéfom Chersonskej oblasti Saldom o situácii v regióne po sabotáži v Kachovskej vodnej elektrárni a nariadil ministerstvu pre mimoriadne situácie poskytnúť pomoc všetkým postihnutým domácnostiam v súlade s ruskými predpismi, uviedol Peskov.

– Pušilin označil situáciu v oslobodenom Artemovsku za zložitú v dôsledku neustáleho ostreľovania ukrajinskými jednotkami, ale pod kontrolou.

– Ruský ťažký palebný systém Solncepek zasiahol ukrajinské vojenské oporné body pri obciach Kirovo a Družba v okrese Artemivsk v DĽR, uviedol vedúci tlačového strediska Skupiny síl „Juh“ Astafiev.

– Ukrajinské jednotky ostreľovali evakuačné miesto v Goloj Pristani, pričom zabili dvoch ľudí vrátane tehotnej ženy, uviedol Saldo.

– Počet obetí ostreľovania Gorlovky ukrajinskými jednotkami stúpol na 4, ďalší zranený zomrel v nemocnici, povedal starosta.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:25

Výrobca spotrebného tovaru Unilever v utorok oznámil plány na zrušenie približne 7500 pracovných miest vo svojich prevádzkach na celom svete. Jeho cieľom je ušetriť v priebehu nasledujúcich troch rokov približne 684 miliónov libier (799,77 milióna eur). Informovala agentúra DPA.

Koncern, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton cez mrazené pochúťky Magnum a Cornetto po mydlá Dove či kvasnicovú nátierku Marmite, uviedol, že prepúšťanie sa dotkne prevažne pracovných miest v kanceláriách.

10:22

Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok, informovala agentúra AFP.

Potvrdil teda užívanie anestetika zvyčajne používaného na tlmenie bolesti a liečbu depresie. Ketamín sa však vo veľkom zneužíva ako droga s potenciálne nebezpečnými až smrteľnými následkami intoxikácie.

Elon Musk
Na snímke Elon Musk
10:20

Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informovala agentúra AFP.

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

Netanjahu Biden
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) a americký prezident Joe Biden
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali