Tip na knihu: … Karikatury Boha

Tip na knihu: … Karikatury Boha

Slovensko 22. júla (HSP/Foto:zachej.sk)

 

Dva faktory ma motivovali kúpiť si túto knižku: populárna autorka s bohatými pastoračno-psychologickými skúsenosťami a provokatívny názov, ktorý ma nenechal vlažnou. Pri jeho prečítaní som najprv  zneistela a až neskôr  pochopila autorkin vtipný výber slov.

Karikatury Boha
Karikatury Boha

Drobná 87 stranová brožúrka Karikatury Boha, vydaná Karmelitánskym nakladatelsvím Kostelní Vydří, je kondenzátom ďalších postrehov autorky  PhLic. Kateřiny Lachmanovej, ThD., všestrannej psychoterapeutky, teologičky, prednášateľky a exercítorky. Kateřina Lachmanová prednáša na viacerých univerzitách. Je autorkou mnohých kníh, publikácií, fejtónov a iných príspevkov, najmä s pestrou a komplikovanou tematikou vnútorných duchovných problémov ľudí. Jej zaujímavé a oslovujúce preslovy sú známe aj z CD nahrávok, z YouTube, z rozhlasu i televízie.

Reklama

V knihe Karikatúry Boha siahla po téme a s jej príznačnou ľahkosťou pomenúva problém, ku ktorému sa ľudia z nedostatku duchovnej potencie radšej vyhýbajú. Boh sa nám raz pre vždy predstavil cez Mojžiša v prítomnom čase ako „JA SOM KTORÝ SOM“ (Ex 3, 13-15). Jeho tajomný prepis mena YHWH, ktoré ľudstvo číta aj ako Pán, Adonaj, či Kyrios, nenechávajú ľudskú dušu pokojnú a preto sa snaží rôznymi spôsobmi priblížiť nie iba meno, ale aj  Jeho „povahu“, či to, aký Boh je a akým nie je. Autorka je spolu s inými vzácnymi autormi presvedčená, že všetky predstavy o Bohu sú falošné a preto karikatúr Boha je práve toľko, koľko je na Zemi ľudí. Toto konštatovanie spracovala v dvoch kapitolách knižky. V prvej rozoberá karikatúry Boha zo všeobecného hľadiska, v druhej skupinovo predstavuje naše najčastejšie predstavy o Bohu. Zlatou niťou stvárnenia bohatých skúseností a z nich rezultujúcich myšlienok, je autorkin jemný a nanajvýš primeraný humor, ktorý robí knižku ľahko čítanou.

Na úvod autorka približuje čitateľom pojem karikatúra. Ponúka ho ako čisto ľudský fenomén, ktorý v prípade Boha zväčša nevzniká vedomo. Ide o produkt ľudskej psychiky, teda odrazu osobných skúseností, predstáv či vzťahových zážitkov. Pre ľudskú populáciu je typické, že obraz Boha zväčša spája so skúsenosťami svojho pozemského otca. Navyše, tak ako dozrieva človek, tak sa vyvíja aj jeho individuálna predstava o Bohu, ktorá má tie isté subjektívne chyby a nedostatky, ako mávajú jeho blízki. Takto sa predstavy Boha rozplývajú do rozlične sa diferencujúcich  a mnohovrstvových obrazov, v ktorých dominujú karikatúry napr. starého muža, „policajta“,„kamoša“, „trápiteľa“, „čohosi“, „kohosi“,  a pod.

Reklama

V každej z kapitol knižky vyniká dôkladná teologická, psychologická a vôbec vedecká príprava autorky, ktorá dokáže zachovať tak exaktnosť výrokov cirkevných otcov a matiek, ako aj priblížiť tému svojimi praktickými znalosťami a „cum grano salis“ pridať ľahkosti a veselosti, aby prečítané ľahšie i lepšie ostalo v pamäti. Pozoruhodný je aj záver publikácie, v ktorom Katarína Lachmanová použila započutý text nazvaný Credo „naruby“, ktoré si môže čitateľ osvojiť a pridať k nemu vlastné vyznanie, akému Bohu na základe vlastnej karikatúry nebude veriť.

Po prečítaní tejto milej ale závažnej knižky si čitateľ môže opäť nalistovať úvodné motto Karla Rahnera: „To, čo si mnohí predstavujú pod pojmom Boh, našťastie neexistuje“ aby sa tentoraz pousmial nielen nad názvom knihy, ale aj nad zaujímavými a výstižnými ilustráciami Františky Lachmanovej.

Moje odporúčanie: Dobrá kniha v „gentle“ stvárnení.

Autorka recenzie: Katarína Adamicová

Bibliografický popis: Lachmanová, K.  2014. Karikatury Boha, Kostelní Vydří : Karmelitánske nakladatelství, 87 s., brožovaná, ISBN 978-80-7195-767-6.

Reklama

Knihu si môžete zakúpiť na: http://www.zachej.sk/produkt/15254/karikatury-boha/

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali