The Boston Globe: Ako aliancia Trump-Putin môže zmeniť svetový poriadok

The Boston Globe: Ako aliancia Trump-Putin môže zmeniť svetový poriadok

Boston 16. decembra 2016 (HSP/Foto: Screenshot:The Boston Globe)

 

„Ak sympatie nového amerického prezidenta Donalda Trunpa voči ruskému lídrovi Vladimírovi Putinovi sa premenia na plnohodnotný zväzok medzi Moskvou a Washingtonom, zmení to celý svetový poriadok,“ domnieva sa americký denník The Boston Globe.

The Boston Globe: Ako aliancia Trump – Putin môže zmeniť svetový poriadok
The Boston Globe: Ako aliancia Trump – Putin môže zmeniť svetový poriadok

Autori článku predpokladajú, že zmiernenie napätia medzi USA a Ruskom v XXI. storočí pridá sily „krvavému režimu v Sýrii, narobí veľké problémy ukrajinskej demokracii a naruší rovnováhu v Centrálnej a Východnej Európe.“ The Boston Globe pripomína, že hneď po tom, ako sa zistilo, že Trump vyhral americké prezidentské voľby, v ruskom parlamente zaznel búrlivý potlesk… Prízvukuje, že v období, keď všetci čakajú, koho nový prezident vymenuje za štátneho tajomníka, sa môže zopakovať situácia s aplauzom…

Reklama

„Nie je tajomstvom, že Trump bol kremeľským favoritom počas predvolebných pretekov. Počas celej svojej kampane sa republikán sa veľakrát vyjadroval o Vladimírovi Putinovi ako o silnom lídrovi a taktiež vyvracal podozrenia amerických tajných služieb, že sa Rusko snažilo ovplyvniť voľby prostredníctvom počítačových útokov,“ tvrdí The Boston Globe.

„Vlastne to nie je tak dôležité. Nakoniec, keď prezident George Bush sa po prvý raz stretol s Putinom, v očiach ruského lídra zbadal „dušu poctivého človeka“. Aj prezident Barack Obama spočiatku dúfal, že sa podarí zlepšiť vzťahy s Moskvou. V oboch prípadoch však reálne udalosti prevalcovali optimizmus,“ prízvukuje americký denník.

Reklama

The Boston Globe podrobne vysvetľuje, prečo by Trump nemal nadväzovať dobré vzťahy s Ruskom: politické systémy a strategická orientácia dvoch veľmocí sú radikálne odlišné a podľa amerického denníka sa Rusko mieša do záležitostí iných krajín a v samotnej krajine chýba demokracia. Navyše, americký denník sa veľmi obáva, že podobné „priateľstvo“ by úplne zmenilo obvyklý svetový poriadok. Tohto sa autori článku obávajú najviac.

Americký denník popisuje situáciu v Sýrii a, pochopiteľne, vykresľuje ju z pohľadu Washingtonu. Tvrdí, že Rusko predovšetkým nebojuje s islamskými teroristami a Islamským štátom, ale s nepriateľmi Asada – teda s opozíciou, ktorá je priateľom USA. Tvrdí, že ak sa USA pridajú k Rusku, zavládne chaos. Poukazuje na to, že potom by sa USA mali postaviť aj na stranu Iránu, čo je pre Washington neprijateľné. Prízvukuje, že podobná zmena stratégie by strašne rozčúlila európskych spojencov, ktorí chcú zosadiť Asada.

The Boston Globe pripomína, že horúcou otázkou zostáva aj Ukrajina a práve Majdan prudko zhoršil vzťahy USA a Ruska, pretože podporovali opačné strany. Autori článku sa sťažujú na to, že Trumpovi „nevadí anexia Krymu a vpád Ruska na východ Ukrajiny“. Pripomínajú, že v priebehu svojej predvolebnej kampane miliardár dokonca navrhoval zrušiť sankcie voči Rusku. Autori článku sa pýtajú: ako ďaleko môže zájsť Trump?…

Autorom článku sa nepáči aj to, že Trump žiada, aby si americkí spojenci sami financovali vlastnú obranu a nespoliehali sa na americkú finančnú pomoc. Na jednej strane kritizujú politiku Ruska a negatívnymi farbami popisujú politickú a hospodársku situáciu v Rusku, prezentujú Rusko, ako politicky a hospodársky slabý štát, ale na druhej strane obávajú sa jeho sily a schopnosti dosahovať presvedčivé výsledky. Desia sa, že Rusko bude mať väčší vplyv v Európe a varujú, že „Rusko začne svoje rozšírenie smerom na západ…“

Okrem tradičných negatívnych argumentov, ktorými sa snažia dokázať, že dobré vzťahy medzi USA a Ruskom sú nezmyslom a škodili by celému svetu, autori článku „objavujú Ameriku“ a začínajú upodozrievať Trumpa, že mu ide o rozšírenie svojich podnikateľských aktivít – smer Rusko… “Nevieme, nakoľko je biznis rodiny Trumpovcov spojený s ruskými oligarchami,“ zdôrazňujú autori článku.

Reklama

The Boston Globe dúfa, že Trump ešte zmení svoju mienku o Rusku a z lepšieho priateľstva medzi Ruskom a USA nič nebude, ale predsa vyjadruje obavy – a čo, ak náhodou…

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:15

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade. Informovala o tom agentúra AFP.

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali