Tenis: Pre Cibulkovú bol vrcholom sezóny Stanford, Lacko začínal trikrát -SÚHRN

Tenis: Pre Cibulkovú bol vrcholom sezóny Stanford, Lacko začínal trikrát -SÚHRN

Bratislava 19. decembra (TASR) – Najlepšími tenistami Slovenska za rok 2013 sa stali Dominika Cibulková a Lukáš Lacko. Cibulková triumfovala v tradičnej ankete Slovenského tenisového zväzu po piaty raz, zo zisku ocenenia sa tešila aj vlani, v rokoch 2011, 2009 a 2008. Lacko je najlepším slovenským tenistom druhýkrát, po prvý raz si odniesol trofej v roku 2010.

Cenu pre víťaza kategórie Junior roka si na slávnostnom vyhlásení v bratislavskom NTC rovnako ako v minulom roku prevzal Matej Maruščák. Titul Juniorka roka patrí Kristíne Schmiedlovej, ktorá sa stala aj Talentom roka. V kategórii vozíčkarov zvíťazil Dávid Chabreček. Najlepším tímom sa rovnako ako vlani stalo fedcupové družstvo Slovenska, ktoré sa po triumfe 3:2 nad Srbskom prebojovalo do semifinále svetovej skupiny. V ňom zverenky kapitána Mateja Liptáka po veľkej dráme podľahli domácemu Rusku 2:3.

Cibulková zvíťazila v ankete, do ktorej svojimi hlasmi prispelo 67 funkcionárov, trénerov a novinárov, s celkovým ziskom 216 bodov pred Danielou Hantuchovou a Magdalénou Rybárikovou. Najviac hlasov dostala aj v ankete o najpopulárnejšieho tenistu roka. Cibulková získala koncom júla tretí titul na okruhu WTA, keď triumfovala na turnaji v kalifornskom Stanforde. V januári postúpila do finále podujatia v austrálskom Sydney, keď postupne vyradila tri hráčky z elitnej svetovej desiatky. Rok zakončila na 23. mieste svetového rebríčka WTA. "Byť opäť Tenistkou roka je pre mňa veľká česť. Chcela by som sa poďakovať mojím rodičom a všetkým trénerom, ktorí ma doteraz trénovali. Teším sa na novú sezónu. Dúfam, že na koncom roka 2014 tu budem opäť stáť ako ocenená. Ďakujem aj všetkým fanúšikom, teší ma, že som stále obľúbená," povedala Cibulková po prevzatí ocenenia a na margo uplynulej sezóny poznamenala. "Nebola to ľahká sezóna, nevyšla mi celkom podľa predstáv. Jej vrcholom bol určite zisk turnajového titulu v Stanforde. Veľmi emotívny týždeň som prežívala v Sydney, kde som postúpila do finále, no v ňom som proti Agnieszke Radwaňskej neuhrala ani gem. Boli tam aj veľké zápasy v Pohári federácie a nepríjemne zranenie počas duelu so Srbskom v Niši. Verím, že nová sezóna bude úspešnejšia."

Lacko triumfoval v ankete medzi mužmi suverénnym spôsobom so ziskom 245 bodov pred vlaňajším laureátom Martinom Kližanom a Andrejom Martinom. Zverenec trénera Ladislava Simona sa stal v novembri ako prvý hráč v histórii dvojnásobným víťazom bratislavského challengeru Slovak Open, keď vo finále zdolal po trojsetovej bitke obhajcu titulu Čecha Lukáša Rosola. V 1. kole play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára prispel rozhodujúcou mierou k triumfu 3:2 nad Švédskom. Vo svetovom rebríčku ATP Entry mu patrí 81. priečka. "Nebola to ľahká sezóna, začínať rok trikrát nie je jednoduché. Úvod roka mi vyšiel, no potom ma pribrzdilo zranenie. Po návrate z Roland Garros zasa prišli zdravotné problémy, dostal som zápal pľúc. Teší ma, že aspoň záver sezóny mi vyšiel podľa predstáv a podarilo sa mi udržať v prvej svetovej stovke. Som rád, že tu teraz stojím ako víťaz ankety a vďačím za to predovšetkým mojim rodičom, priateľke a trénerovi Lacovi Simonovi. Špeciálne ďakujem kondičnému trénerovi Lacovi Olászovi, s ktorým sme spolupracovali 10 rokov," povedal Lacko.

Reklama

Do Siene slávy slovenského tenisu vo štvrtok uviedli Jozefa Mariána Filla, Lýdiu Melišovú (obaja in memoriam), Karola Kučeru a Katarínu Studeníkovú. Pamätnú medaila k 20. výročiu Slovenského tenisového zväzu udelili Petrovi Malovcovi (v rokoch 1991–98 prvý prezident STZ), Júliusovi Bacsóvi (dve desaťročia viceprezident STZ), Antonovi Liteckému-Švédovi (in memoriam, funkciu viceprezidenta STZ zastával 12 rokov až do smrti roku 2010), Miloslavovi Mečířovi (získal cenenie za 20 rokov vo funkcii daviscupového kapitána SR, čím sa stal spolu s Austrálčanom Harrym Hopmanom druhým najdlhšie pôsobiacim kapitánom na svete v 113-ročnej histórii súťaže) a Walterovi Siebenstichovi (správca NTC).

Pamätné medaily k 10. výročiu Národného tenisového centra dostali bývalý premiér SR Mikuláš Dzurinda, bývalý reprezentant a dlhoročný líder daviscupového tímu Dominik Hrbatý a generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška.

Reklama

výsledky ankety Tenista roka 2013:

muži: 1. Lukáš Lacko 245 b., 2. Martin Kližan 73, 3. Andrej Martin 66, 4. Norbert Gombos 52, 5. Filip Polášek 18, 6. Miloslav Mečíř ml. 7

ženy: 1. Dominika Cibulková 216, 2. Daniela Hantuchová 148, 3. Magdaléna Rybáriková 45, 4. Jana Čepelová 30, 5. Karolína Schmiedlová 24, 6. Janette Husárová 2

juniori: 1. Matej Maruščák 180, 2. Martin Blaško 165, 3. Alex Molčan’73, 4. Jakub Oravec 17, 5. Samuel Hodor 8, 6. Lukáš Klein 1

Reklama

juniorky: 1. Kristína Schmiedlová 221, 2. Viktória Kužmová 82, 3. Tereza Mihalíková 71, 4. Petra Uberalová 57, 5. Katarína Strešnáková 4, 6. Rebecca Šramková 1

talenty: 1. Kristína Schmiedlová 187, 2. Viktória Kužmová 70, 3. Alex Molčan 62

tímy: 1. Fed Cup 257, 2. Dievčatá SR do 16 rokov 76, 3. Chlapci SR do 16 rokov 49, 4. Davis Cup SR 46, 5. Dievčatá SR do 18 rokov 8

tenista – vozíčkár: Dávid Chabreček

najpopulárnejší slovenskí teniisti za rok 2013:

Reklama

1. Dominika Cibulková 324, 2. Daniela Hantuchová 156, 3. Lukáš Lacko 141

Prehľad víťazov ankety STZ Tenista roka

ROK MUŽI ŽENY

1994 Karol Kučera Karina Habšudová

1995 Karol Kučera Karina Habšudová

1996 Karol Kučera Karina Habšudová

1997 Karol Kučera Karina Habšudová

1998 Karol Kučera Henrieta Nagyová

1999 Karol Kučera Henrieta Nagyová

Reklama

2000 Dominik Hrbatý Henrieta Nagyová

2001 Dominik Hrbatý Henrieta Nagyová

2002 Dominik Hrbatý Daniela Hantuchová

2003 Karol Kučera Daniela Hantuchová

2004 Dominik Hrbatý Daniela Hantuchová

Reklama

2005 Dominik Hrbatý Daniela Hantuchová

2006 Dominik Hrbatý Daniela Hantuchová

2007 Dominik Hrbatý Daniela Hantuchová

2008 Filip Polášek Dominika Cibulková

2009 Michal Mertiňák Dominika Cibulková

Reklama

2010 Lukáš Lacko Daniela Hantuchová

2011 Martin Kližan Dominika Cibulková

2012 Martin Kližan Dominika Cibulková

2013 Lukáš Lacko Dominika Cibulková

la

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali