Talentovaní absolventi vysokých škôl budú učiť chudobné deti na východe

Talentovaní absolventi vysokých škôl budú učiť chudobné deti na východe

Bratislava 17. júla 2014 (TASR/HSP)

 

Účastníkov pilotného slovenského ročníka prijme v piatok (18.7.) prezident SR Andrej Kiska, ktorý nad ním prevzal záštitu

Talentovaní absolventi slovenských a zahraničných univerzít si na dva roky vyskúšajú prácu učiteľov v základných školách najmä na východnom Slovensku v lokalitách s vysokou mierou nezamestnanosti, kriminality a sociálneho vylúčenia. Ide o mladých ľudí, ktorí sa zapojili do programu Teach for Slovakia. Slovensko je prvou krajinou V4, ktorá získala licenciu na realizáciu programu Teach for All, úspešne fungujúceho vo viac ako 30 štátoch sveta. Účastníkov pilotného slovenského ročníka prijme v piatok (18.7.) prezident SR Andrej Kiska, ktorý nad ním prevzal záštitu.

Reklama

Z 220 prihlásených záujemcov vybrali organizátori prísnym sitom 15 najtalentovanejších absolventov slovenských a zahraničných vysokých škôl rôznych odborov. „Hlavnou misiou programu je pritiahnuť mimoriadne schopných mladých ľudí do školstva. Aj keď sa v živote plánovali venovať niečomu inému, aby sa aspoň na nejaký čas ponorili do škôl a venovali svoj veľký talent deťom. Zároveň možno jedného dňa budú môcť vďaka tomu, čo zažili na školách, školstvu pomôcť aj na systematickej úrovni z pozícií v biznise, médiách či politike, keď budú mať moc o veciach rozhodovať,“ vysvetlil zakladateľ a riaditeľ programu Teach for Slovakia Stanislav Boledovič.

Mladých učiteľov bude “koučovať” medzinárodný šesťčlenný tím skúsených mentorov, ktorého súčasťou sú dvaja Slováci, Američanka, Angličanka, Talianka a Ind. Všetci majú skúsenosti s programom Teach for All v rôznych štátoch sveta. Pôvodom Slovenka Anna Maarová, absolventka Kings College a Oxfordu, pôsobila v triedach v najchudobnejších častiach Londýna, Kolumbie a Nepálu, kde pomáhala meniť osudy detí. Neskôr si vyskúšala prácu mentorky v programoch Teach First a Teach for Thailand. V slovenskom programe bude šéfkou školiaceho tímu. „Páči sa mi vízia, že všetci žiaci raz získajú vynikajúce vzdelanie. Oceňujem tiež samotný prístup, že sa snažíme dostať do tohto vzdelávacieho procesu lídrov, pretože to považujem za najväčší problém, s ktorým sa musíme popasovať,“ uviedla Maarová.

Reklama

Ďalším z koučov bude Ind Abhik Bhattacherji. „Za dva roky učenia v Indii som zistil, že aj z najchudobnejších detí sa môžu stať skvelí lídri, ak dostanú príležitosť a kvalitné vzdelanie. Na vlastné oči som to zažil, ‘moje’ deti sa stali úspešnými na akademickej pôde aj v iných oblastiach života,“ povedal Bhattacherji.

V lete čaká na účastníkov programu intenzívna mesačná príprava vo Vysokých Tatrách, aby sa mohli v septembri naplno zhostiť svojej úlohy vo východoslovenských základných školách. Členovia Teach for Slovakia budú zamestnancami školy na plný úväzok, no v porovnaní so svojimi kolegami budú mať povinností viac. „Sú pripravení venovať sa deťom nielen počas pracovného času, ale aj popoludní a po večeroch. Budú navštevovať rodiny a komunity a budú mať pravidelné víkendové školenia a aktivity,“ priblížil Boledovič.

Cieľom organizátorov je pomôcť približne 10.000 deťom v horizonte piatich rokov a zároveň pritiahnuť do školstva 1000 mladých ľudí, ktorí dokážu vytvoriť významný tlak na jeho zlepšenie vo výhľade 10 až 20 rokov z rôznych pozícií v biznise, školstve a politike. “Program sa na celom svete realizuje ako občianska iniciatíva najmä vďaka príspevkom individuálnych darcov, úspešných manažérov či podnikateľov, ktorí chcú prispieť na prospešnú vec. Veríme, že si získa aj srdcia ľudí na Slovensku, že vďaka ich podpore budeme môcť v ďalšom roku zapojiť do programu dvakrát až trikrát toľko účastníkov a ich počet bude postupne narastať,“ uzavrel Boledovič.

jf

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

15:12

Štáty Vyšehradskej štvorky (V4) sa v Európskej únii v minulosti správali nedospelo, zmeny v pripravovaných zákonoch si niekedy chceli “vytrucovať”. Česko sa v tom zmenilo, stáva sa sebavedomým členom EÚ. Spravodajkyni TASR to povedal predseda českého Senátu Miloš Vystrčil, podľa ktorého je pre ČR prínos zo vstupu do Únie nepomerne väčší ako to, čo sa Čechom možno nepáči.

15:11

Ruské sily zasiahli pri štvrtkovom útoku západné zbrane a vojenské vybavenie prepravované po železnici v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany s tým, že jeho sily sa zamerali aj na železničné objekty v Charkovskej oblasti.

14:57

Predseda vietnamského parlamentu Vuong Dinh Hue odstúpil z funkcie.

14:56

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a obrátila sa na Ústavný súd SR. Zákon podľa nich hrubým spôsobom porušuje práva občanov.

14:56

Ukrajinského ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského prepustili v piatok na kauciu z väzby, v ktorej sa ocitol pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále. Oznámil to jeho rezort.

14:55

Nemecká centrálna banka (Bundesbank) by mala viac zdôrazňovať výhody digitálneho eura pre spotrebiteľov. Vyhlásil to v piatok spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Do popredia by sa mala dostať “pridaná hodnota súkromia” v porovnaní s inými digitálnymi platobnými systémami, povedal v rámci návštevy Bundesbanky.

14:54

Ruská centrálna banka ponechala v piatok kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni, už tretíkrát v rade, zhoršila však inflačné vyhliadky na tento rok. Nové údaje tak vzďaľujú infláciu v Rusku od inflačného cieľa centrálnej banky. Na druhej strane, výrazne zlepšila odhad vývoja ekonomiky, ktorá by tento rok mohla vzrásť až o 3,5 %.

14:53

Nemecká polícia zakázala v piatok protestný tábor propalestínskeho hnutia vo vládnej štvrti v metropole Berlín.

14:53

Dolná komora nemeckého parlamentu – Bundestag – prijala v piatok kontroverznú reformu zákona o ochrane klímy, ktorou sa výrazne mení implementácia cieľov na zníženie emisií skleníkových plynov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali