Stavebná produkcia v októbri opäť klesla, a to o 2,4 percenta

Stavebná produkcia v októbri opäť klesla, a to o 2,4 percenta

Bratislava 10. decembra 2019 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:Pixabay)

 

Stavebná produkcia sa po raste v predchádzajúcom mesiaci v októbri znovu medziročne znížila, a to o 2,4 % pri objeme 621,6 mil. eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov bola oproti septembru nižšia o 2,3 %. Výkony stavebníctva v priemere za desať mesiacov 2019 v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka klesli o 2,3 % na 4,708 mld. eur. Informoval o tom v utorok Štatistický úrad SR (ŠÚ)

Ilustračné foto

Produkcia realizovaná stavebnými firmami v tuzemsku v októbri klesla o 4,3 % na 581,2 mil. eur. Stavebné práce na novej výstavbe, vrátane modernizácií a rekonštrukcií, sa znížili o 8,7 % na 406,1 mil. eur, práce na opravách a údržbe vzrástli o 1,6 % na 154,6 mil. eur. “V štruktúre tuzemskej produkcie tvorila nová výstavba 69,9,% (o 3,3 p. b. menej ako v októbri 2018), podiel prác na opravách a údržbe tvoril 26,6 %. Z hľadiska výrobného zamerania sa znížil objem prác na inžinierskych stavbách o 10,5 % a na budovách o 0,2 %,” uviedol ŠÚ. V rámci tuzemska tvorili práce na budovách 62,7 % % a inžinierske stavby 37,3 %. Naďalej sa priaznivo vyvíjala produkcia realizovaná stavebnými firmami v zahraničí, v októbri medziročne vzrástla o 37,4 % na 40,4 mil. eur a jej podiel na celkovom objeme stavebnej produkcie tvoril 6,5 %.

Reklama

“Stavebníctvo v októbri nenadviazalo na septembrové oživenie a vrátilo sa naspäť na trajektóriu poklesu,” reagoval pre agentúru SITA analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Pripomenul, že odvetvie za posledných päť mesiacov zaznamenalo medziročný nárast produkcie len raz (v septembri). “Október potvrdil, že prekvapivo silný septembrový nárast produkcie stavebníctva v segmente budov bol len dočasný výkyv. Už október priniesol významnú korekciu v tomto segmente a vrátil jeho produkciu do rámca predchádzajúcich mesiacov, teda k medziročnej stagnácii (v októbri pokles o 0,2 %),” uviedol Koršňák. Ako poznamenal, o niečo viac sa v októbri darilo segmentu výstavby infraštruktúry, ktorý sa odrazil od dna a jeho produkcia sa v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zvýšila o vyše 6 % (sezónne očistené na základe prepočtu UniCredit Bank). “Ani to však nestačilo na obnovenie rastu i v medziročnom porovnaní. Medziročný pokles v tejto časti stavebníctva sa však v októbri aspoň zmiernil zo 14,9 % na 10,5 %,” podotkol analytik.

Stavebná produkcia realizovaná v tuzemsku za desať mesiacov tohto roka klesla o 3,5 % na 4,420 mld. eur. Objem prác na novej výstavbe, vrátane modernizácií a rekonštrukcií, sa znížil o 6,1 % na 3,136 mld. eur. Stavebné práce na opravách a údržbe klesli o 0,5 % na 1,147 mld. eur. “V štruktúre tuzemskej produkcie sa podiel novej výstavby, vrátane modernizácií a rekonštrukcií, znížil o 1,9 p. b. na 71 %, podiel prác na opravách a údržbe vzrástol na 26 %,” dodal ŠÚ. Produkcia v zahraničí za desať mesiacov vzrástla o 22,6 % na 288,1 mil. eur a na celkovej stavebnej produkcii mala podiel 6,1 %.

Reklama

Zvýrazňujúce sa riziká v segmente výstavby infraštruktúry, ktorý mal byť hlavným ťahúňom rastu v tomto roku, podľa analytika UniCredit Bank ohrozujú i rast slovenského stavebníctva v nasledujúcich mesiacoch, či v budúcom roku. “Spomalenie, resp. pokles produkcie v segmente by síce malo byť len dočasné, hoci sa môže natiahnuť aj na niekoľko mesiacov, riziká však ostávajú významné. Očakávané oživenie môže oddialiť volebný cyklus a prípadné zmeny po voľbách, ktoré môžu preskupiť priority verejných investícií a spomaliť tak prípravné procesy,” upozornil Koršňák.

Segment výstavby budov by podľa analytika už mal mať svoj cyklický vrchol za sebou, pričom naďalej neočakáva dlhodobejší silný rast tohto segmentu. “Trh s rezidenčnými nehnuteľnosťami by mala čoraz viac schladzovať i prísnejšia regulácia hypotekárneho trhu. Medziročná zmena produkcie v tomto segmente s výnimkou septembra nevybočila z rámca +/- 2,5 % a v priemere vykázala len zanedbateľný medziročný rast,” dodal Koršňák. Stavebné povolenia pritom naznačujú, že zásadnejšia zmena by nemala nastať ani v nasledujúcich mesiacoch a medziročná zmena produkcie vo výstavbe budov by naďalej mala oscilovať okolo nuly.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

18:56

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac. Ide o úsek Čadca, Bukov – Oščadnica s tunelom Horelica. Minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) o tom informoval v novom seriáli na sociálnej sieti.

18:56

Udržateľnosť dôchodkového systému sa ani po zmenách, ktoré vo štvrtok schválila Národná rada (NR) SR v novele zákona o sociálnom poistení, nezlepšila. Na sociálnej sieti na to upozornila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

18:55

Ustanovenia Zákonníka práce (ZP) o povinnosti dodávateľa služby na území SR vyplatiť mzdu, ktorá nebola vyplatená zamestnancovi zamestnávateľom, by sa mali zmeniť. Vyplýva to z návrhu novely ZP z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok do druhého čítania. Nadobudnutie účinnosti novely sa navrhuje od 1. augusta.

18:52

Poslanci Národnej rady (NR) SR schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili “jasný sľub” strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok v plnej výške priemerného dôchodku v danej kategórii. Vyhlásil to vo štvrtok premiér Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na sociálnej sieti s tým, že ocenil schválenie novely ústavnou väčšinou.

18:26

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 18 rokov neuspeli ani v druhom prípravnom zápase pred MS 2024 vo Fínsku. Vo štvrtok podľahli rovesníkom z Česka 3:4 po predĺžení. Prvý duel prehrali 0:3.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali