STANOVISKO: Návrhy poslanca M. Fecka k zákonu o pozemkových úpravách ušetria…

STANOVISKO: Návrhy poslanca M. Fecka k zákonu o pozemkových úpravách ušetria…

Návrhy poslanca Martina Fecka k zákonu o pozemkových úpravách ušetria milióny eur a zjednodušia konanie o pozemkových úpravách

Bratislava 20. mája – Na prebiehajúcej 18. schôdzi NR SR je už v druhom čítaní aj zákon č. 330/1991 Zb. o pozemkových úpravách, kde poslanec hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Martin Fecko podal niekoľko pozmeňujúcich návrhov, ktoré skvalitňujú konanie o pozemkových úpravách po časovej aj finančnej stránke. Vychádzajú z reálnych skúseností pracovníkov pozemkových úradov na Slovensku.

Jedným z návrhov je šetrenie financií na poštovnom v správnom konaní o pozemkových úpravách, ktoré sa spravidla robia v celom katastrálnom území (hlavne na poľnohospodárskej pôde) a ich cieľom je sceliť pozemky pre vlastníka, kde bude vlastníkom výlučným v celosti, pozemok bude obrábaniaschopný a sprístupnený cestou. Doteraz pokiaľ sa pri jednotlivých etapách, ktoré boli vyhlásené formou verejnej vyhlášky, niektorý účastník odvolal, tak v zmysle zákona o správnom konaní je potrebné o tomto odvolaní upovedomiť aj ostaných účastníkov konania (rádovo niekoľko stoviek až tisícov) formou poštovej zásielky do vlastných rúk. „Pre jedno katastrálne územie to môže dosahovať niekoľko tisíc eur. V súčasnosti je v SR rozpracovaných projektov pozemkových úprav vo viac ako 100 katastrálnych území, čo predstavuje finančnú čiastku v celom konaní niekoľko miliónov eur len na poštovnom,“ tvrdí Fecko.

Reklama

Ako to poslanci vládnej strany Smer-SD myslia vážne s konsolidáciou verejných financií môžu ukázať v utorkovom hlasovaní o 11.00 h o jeho pozmeňujúcom návrhu, aby sa oznámenia o odvolaní ostatným účastníkom konania o pozemkových úpravách vykonával tiež verejnou vyhláškou (v etapách ktoré boli verejnou vyhláškou oznámené).

Ďalší pozmeňujúci návrh reaguje na pozmeňujúci návrh poslanca Mariána Záhumenského (Smer-SD) podaný na výbore pre pôdohospodárstvo a životné prostredie týkajúceho sa predĺženie maximálnej doby nájmu poľnohospodárskej pôdy z doterajších 15 rokov na 25. Podľa súčasne platnej legislatívy ak sa zmluva uzatvára na dobu určitú, tak pokiaľ sa vlastník neohlási nájomcovi vopred rok pred uplynutím lehoty a nespresní ďalšie nakladanie s jeho pozemkami, nájom sa automaticky predlžuje o tú istú dobu. „Navrhovaných maximálnych 25 rokov je veľmi dlhá doba a je to vlastne životný čas jednej generácie. Vlastník, respektíve jeho právni nástupcovia, v mnohých prípadoch nebudú túto lehotu mať na zreteli v časovej následnosti, že môžu konať a nájomná doba sa im bude automaticky predlžovať. Aby vlastník pozemku mal pri maximálnej lehote za 50 rokov len dve možnosti na zmenu užívateľa svojich pozemkov je diskriminačné, nelogické a nedemokratické,“ vyhlásil Fecko.

Reklama

Preto spolu s podpredsedníčkou parlamentu Erikou Jurínovou reagujú na túto anomáliu pozmeňujúcim návrhom. Poslanci navrhujú, aby nájomca pôdy bol povinný rok pred vypršaním doby nájmu oznámiť túto skutočnosť vlastníkovi pozemku.

Tento návrh bol iniciovaný a podporovaný priamo aj ministrom Jahnátkom a vyplynul z rozpravy v pléne NR SR. Pri prvom takomto ministerskom odporúčaní na predchádzajúcej schôdzi NR SR týkajúcich sa pozmeňujúcich návrhov poslancov Martina Fecka a Jána Mičovského k zákonom o pozemkových spoločenstvách o poľovníctve bolo ministrovo odporúčanie odignorované a poslanci Smer-u to neodsúhlasili. Bude platiť, že to tej istej rieky znova nestúpiš? Alebo sa budeme stále hrať na návrhy poslancov vládnej strany a opozičné, ktoré nemajú šancu? V utorok na hlasovaní bude skúška správnosti poslancov Smer-u.

Ďalšie pozmeňujúce návrhy sa týkajú ako prejednávania námietok, tak aj oceňovania lesných pozemkov a umravňujú účastníkov konania, aby nedochádzalo k účelovým a svojvoľným konaniam za účelom znefunkčniť konanie o pozemkových úpravách.

„Hlasovaním aj o pozmeňujúcich návrhoch k zákonu o pozemkových úpravách v utorok poslanci vládnej strany Smer-SD ukážu čo chápu pod efektívnou, spoľahlivou a otvorenou štátnou správou a aké sú istoty pre občana aj v oblasti nakladania s nehnuteľnosťami,“ dodáva Fecko.

Reklama

Martin Fecko, poslanec NR SR

UPOZORNENIE: TASR zverejňuje vyhlásenia, stanoviská, oznámenia v pôvodnom znení, dodanom zadávateľom, bez redakčnej úpravy. V zmysle § 5, ods. 2 zákona č. 167/2008 Z. z. o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve TASR nezodpovedá za obsah týchto informácií. Zverejňovanie vyhlásení, stanovísk a oznámení orgánov verejnej moci vykonáva TASR v zmysle § 3, ods. 5 zákona č. 385/2008 Z. z. o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky ako službu vo verejnom záujme.

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali