ŠKOLSTVO: Na Strojársku fakultu STU majú stredoškolákov pritiahnuť aj formuly

ŠKOLSTVO: Na Strojársku fakultu STU majú stredoškolákov pritiahnuť aj formuly

Bratislava 19. októbra (TASR) – V priestoroch Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave dnes predstavili dve unikátne formuly. Vyrobili ich sami študenti. Pripravili konštrukčný návrh, zohnali peniaze a kapoty ručne obrúsili. Po tom, čo sa s nimi zúčastnili pretekov v zahraničí, budú od pondelka (22.10.) putovať aj po slovenských stredných školách. Na fakultu tak majú prilákať maturantov.

"Základnou myšlienkou podujatia je popularizácia technického vzdelania medzi mladými ľuďmi. Na Slovensku je veľmi veľa študijných programov a študenti napokon predávajú kozmetiku alebo robia babysitting v zahraničí. My ale potrebujeme technikov," povedal pre TASR dekan fakulty Ľubomír Šooš. Tvrdí, že ani nie 15 percent zo všetkých vysokoškolákov je technikov a keby mala fakulta aj trojnásobok absolventov niektorých študijných programov, vedela by ich uplatniť na trhu. "Dnes má naša fakulta menšiu nezamestnanosť ako sú tri percentá, čo je úplne najnižšia na Slovensku," dodal.

Projekt chce takto už po druhýkrát pripomenúť, že takéto štúdium nie je len o tom, že strojár musí stáť za rysovacou doskou. Tím študentov AM Team tak za rok vyrobil popri svojom štúdiu aj formulu na spaľovací pohon, Green Team zase elektrickú. Od pondelka s nimi študenti vyrazia do slovenských miest za stredoškolákmi. "Chceme ukázať, čo sa tu deje a čím žijú naši študenti," dodal rektor STU Robert Redhammer. V pondelok formuly odcestujú do Nitry, v utorok sa ocitnú v Banskej Štiavnici, v stredu zavítajú do Prešova, vo štvrtok do Martina a jazdu zakončia v Novej Dubnici. "Tých, ktorých zaujme nejaká konkrétna vec, sú potom nadchnutí a dosahujú najlepšie výsledky. O takých máme záujem," dodal rektor. Stredoškolákov počas budúceho týždňa čaká okrem formúl aj prezentácia fakulty so študijnými programami, študenti odjazdia spanilú jazdu a bude sa aj súťažiť. Otestujú sa jednak vedomosti študentov o fyzike či matematike, ale aj ich zručnosť. "Dostanú súčiastky, ktoré budú musieť poskladať v nejakom časovom limite, budú súťažiť s malými formulami či jazdiť na bicykli, ktorý je v podstate neovládateľný," priblížil dekan.

Minulý rok akciu zorganizovala škola po prvýkrát, do jedného spádového miesta vtedy podľa slov dekana prišli tri aj štyri stredné školy. Tento rok akcia pokračuje v iných mestách a do každého z nich sa prihlásilo minimálne osem a maximálne dvanásť stredných škôl. "Vlani sme v posledný deň mali asi 200 študentov, teraz očakávame 500 až 600 študentov," dodal dekan Šooš.

Reklama

Študentom skonštruovanie formuly trvalo rok. Robili ju v zmysle súťaže Formula SAE. V lete so spaľovacou formulou súťažili na ringu v Rakúsku, s elektrickou zase v Španielsku. "Približne 4000 univerzít na svete je zameraných na technické vzdelanie, avšak asi 480 je schopných zúčastniť sa tejto súťaže a my sa pohybujeme niekde v druhej stovke," poznamenal pre TASR technický vedúci jedného z tímov Vladimír Chmelko. Zostrojiť formulu je vždy jednoročná práca, už teraz študenti pracujú na novom monoposte, ktorý bude musieť byť hotový v máji.

Reklama

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali