SaS sa včera v NR SR zachovala “obojako”. Schytáva to zaslúžene zo všetkých strán

SaS sa včera v NR SR zachovala “obojako”. Schytáva to zaslúžene zo všetkých strán

Bratislava 2. decembra 2022 (HSP/Foto: TASR-Jaroslav Novák, Facebook)

 

Robert Fico sa už viackrát o Richardovi Sulíkovi vyjadril, že je politicky naivný. Včerajší deň akoby to potvrdzoval. Hoci Sulík hlasoval za odvolanie Mikulca a podľa jeho postoja sa počítalo s podporou jeho klubu, Mikulec ostal. A Sulík vytiahol návrh na odvolanie Hegera, teda celej vlády

Richard Sulík, bývalý minister vlády, ktorú chce odvolať.

Sulík včera zas stratil hrsť svojej najcennejšej politickej devízy – predpokladateľnosti a čitateľnosti. Takmer každý dosiaľ vedel predpokladať, aký postoj on a jeho klub v nejakej otázke zaujme. A to sa vysoko cení, aj u partnerov, ktorí sú vašimi politickými odporcami. Pomáha to budovať politiku, ktorá nie je chaotická a nečitateľná. To, čo predviedol včera, mu vynieslo akurát zopár “faciek”, ktoré schytával takmer zo všetkých strán. Svetových i politických. Ozvala sa Nicholsonová, ktorá si na jeho kritike zohriala vlastnú polievočku, Remišová mu vyhodila na oči, komuže to dovolil podpísať sa pod návrh schôdze na odvolanie vlády (Peter Žiga – Hlas SD), Matoviča spomínať netreba. Ak by Sulíkovi zavŕzgal na chodbe opätok, Matovič ho obviní, že púšťa vetry v parlamente a nenakúpil toaletný papier. O niečo triezvejšie Sulíka vykrstil tajomník rezortu zahraničia Andrej Stančík.

Reklama

Sulíka si do parády si vo svojom videu vzali poslanci Republiky, kde SaS spomenul hneď na začiatku Miroslav Suja: “Znova sa potvrdilo, že SaS vôbec nie je opozičná strana, lebo vďaka svojmu hlasovaniu dokázala podržať ministra vnútra vo svojej funkcii. Toho istého ministra, ktorého kritizuje, ktorý je ôsmy krát odvolávaný a je najneschopnejší minister vnútra v histórii Slovenskej republiky.

Reklama

Karol Farkašovský (SNS) nazval včerajšok “Dojemným šaškovaním” značky SaS. “Keby nám nebolo do plaču,” píše Farkašovský, “tak by sme sa veru aj schuti zasmiali. Z politicky kaskadérskych kúskov verbálne “tvrdo opozičných” SAS–károv normálnemu občanovi naskakuje husia koža. Nie preto, že by obdivoval ich odvahu. „Obdivuhodná“ je ich politická slizkosť, strata pamäte, snaha masírovať verejnú mienku a vehementne sa dištancovať od vládnej koalície. Tá je zrazu najhoršia, neschopná, korupčná, odrazu stratila dôvod na existenciu a škodí celému Slovensku. A treba ju odvolať. Trvalo to síce dlho, ale nastalo osvietenie. Nie však odpustenie. Ale aspoň v tomto hodnotení máte úplnú pravdu.”

Karol Farkašovský
Karol Farkašovský.

A tu Farkašovský začína SaS nakladať “na holú.” Nešetrí ich ani trošku: “Všetci do jedného ste sa podieľali na koaličných kotrmelcoch, kotúľoch a atómovkách. Už sa nepamätáte??? Takmer tri roky!!! Teraz kydáte špinu do vlastného hniezda v ktorom ste si spokojne hoveli dlhé roky. Krútili ste sa, lavírovali a tvárili ohromne tvrdo opozične. Ale iba ste šikovne klamali telom. Hovorili prázdne slová, ktoré nemali žiadnu váhu. Chýbali skutky. A bez nich sa politika nedá robiť. Neboli ste schopní odvolať ani jedného ministra, neboli ste schopní prinútiť financmajstra Matoviča k nijakému ústupku, neboli ste schopní presadiť nič, čo by za vami zostalo. A keď to nazveme pravým menom – boli ste tak trochu opoziční v koalícii. Ale opoziční iba naoko aby to nebolo príliš nebezpečné a nebolelo. Hoveli ste si v tom zvláštnom blaženom stave ako – trochu tehotní. Nechali ste si skákať po hlave. Takmer tri roky ste so sklopenými ušami znášali urážky, rozmary a ponižovanie od človeka, ktorý verejne a opakovane nazval vášho lídra idiotom. Boli ste poddajní a bez chrbtovej kosti. Tá pritom zvyčajne drží človeku i strane charakter. Skrátka, boli ste súčasťou toho – čo minister zahraničných vecí Káčer nevedomky a neslušne ale veľmi presne nazval – mrdníkom. A túto pečať si aj pri svalnatých rečiach o odvolávaní neschopnej vlády ponesie SaS so sebou – a NAVŽDY,” uzatvára Farkašovský.

Peter Kremský
Na snímke poslanec za OĽaNO Peter Kremský

K celej veci vyjadril aj poslanec Peter Kremský (OĽaNO). „Čo potrebuje krajina v čase keď začína zima, rastú ceny energií a potravín, schválenie štátneho rozpočtu je ohrozené a v susednej krajine vrcholí vojna? Predseda SAS v tom má jasno – treba rozbiť vládu! Je veľmi smutné, kam dospela politická kariéra Richarda Sulíka,“ napísal poslanec na sociálnej sieti.

Kremský v statuse uviedol, že šéfa SaS Slovensko nezaujíma a celé čo ho trápi je, aby zničil Matoviča, OĽANO, a aby sa pomstil, že sme sa všetci nepototo” z toho, že chcú odísť z vlády.

„Vtedy dva mesiace otravovali Slovensko svojím vyplakávaním, ako ten Matovič rozvracia štátnu kasu, kazili ľuďom dovolenky. Nakoniec sa ukázalo, že je to výmysel, deficit je stále len polovičný oproti plánovanému. Teraz sa zasa Sulík rozhodol pokaziť ľuďom Vianoce svojím odvolávaním vlády spolu s Mr. Crystal Pellegrinim. Dobre vie, že to nebude mať úspech, že to nič neprinesie, ale skúsi opäť do spoločnosti zasiať trochu hnevu, nenávisti a zloby,“ podotkol Kremský.

Reklama

Podľa Kremského sa stále viac ukazuje, že plán spojiť vo vláde SAS, PS a Hlas je veľmi silný, viditeľný a má aj podporu prezidentky. „Tak si predstavte, pokojne by očistili nielen Pellegriniho, ale aj Žigu, Rašiho, Sakovú, Puciho, Blcháča a ďalších kovaných smerohlásakov, zrazu by boli crystálovo čistí, lebo veď sú naši a sú s nami vo vláde. Fuj, fuj, fuj!“

My sa určite nevzdáme a ak nám chcú škodiť, uškodia najviac sami sebe. To bude aj výsledok samovražednej Sulíkovej misie. Že SAS sa vôbec nedostane do parlamentu a bude po sníčkoch o liberálnej vláde”. Ktorá by napokon s Pellegrinimi, nebola liberálna ani náhodou,” usúdil poslanec.

Sulík vysvetľuje

Sulík opäť a opäť cíti potrebu vysvetľovať svoj odchod z koalície. Pritom príčetných ľudí bez ohľadu na politický breh zaujíma skôr odpoveď na otázku: “Prečo ste to urobili až tak neskoro?” Hoci on sám tvrdí, že nie sú a nikdy neboli prilepení na stoličky, zvonku to tak vyzerá. Sulík sa vo vláde cíti dobre, a rád by sa tam aj vrátil. Prečítajte si, čo napísal v Denníku N: “Ak vláda odvolaná nebude, v poriadku, aspoň budeme vedieť, kto ju drží pri živote. Ak vláda odvolaná bude, môžu nastať tri rôzne scenáre: 1. nová koalícia v NR SR; 2. úradnícka vláda; 3. predčasné voľby.

Poradie, v akom Sulík možnosti uviedol, naznačuje jeho preferencie. Predčasné voľby sú pre neho poslednou a neveľmi vítanou možnosťou. Ak by bola jeho animozita k súčasnému štýlu vládnutia taká veľká, ako deklaruje, boli by prvou. A tiež by nedovolil travičke studní Kolíkovej, aby komplikovala pád súčasnej vlády vyradením referenda z hry, veď on sám sa pred voľbami staval za spriechodnenie referenda.

Do SaS sa pustili zo všetkých strán. A zaslúžene. Možno neboli k stoličkám prilepení lepidlom, ale akousi gumou, ktorá ich tak trochu nekontrolovateľne ťahá naspäť. SaS vždy dosiaľ mala ťah na bránku – menej štátu, nižšie dane, voľný trh. Zďaleka nie každý s nimi súhlasil, každý však vedel predpokladať, ako budú hlasovať, ako sa zachovajú. Čo stojí za stratou čitateľnosti Sulíkovej strany?

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali