Slovensko – Taliansko 4:1, v A-skupine – Slováci aj o rok medzi elitou

Slovensko – Taliansko 4:1, v A-skupine – Slováci aj o rok medzi elitou

Minsk 17. mája (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Slovenskí hokejoví reprezentanti zvíťazili v sobotu vo svojom šiestom zápase na MS v bieloruskom Minsku nad Talianskom 4:1 a definitívne si zabezpečili účasť v najvyššej kategórii aj v nasledujúcom roku. Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka stále bojujú aj o postup do štvrťfinále. Pred posledným skupinovým duelom majú na konte sedem bodov a patrí im 6. priečka v tabuľke A-skupiny.

Na snímke slovenský tím po víťazstve 4:1 v zápase Slovensko - Taliansko na hokejových majstrovstvách sveta 17. mája 2014 v hale Arena Čižovka v Minsku

Slováci mali od začiatku navrch a v 11. minúte sa ujali vedenia, keď rýchly brejk dvoch obrancov Ďalogu a Slobodu zakončil prvý menovaný úvodným gólom. Krátko po zmene strán pridal druhý presný zásah Viedenský a v 35. minúte viedli už 3:0 zásluhou Tatara. Talianom sa do konca druhej časti podarilo znížiť, keď po Mikúšovej chybe skóroval ich kapitán Egger. V 49. minúte pridal počas presilovky štvrtý gól Miklík a definitívne rozhodol o triumfe. Slovenskí reprezentanti tak dali víťazný darček trénerovi Vůjtekovi, ktorý v sobotu oslávil 67. narodeniny.

Reklama

Posledný skupinový duel na svetovom šampionáte odohrajú v utorok 20. mája o 15.45 SELČ proti Dánsku. Taliani si v pondelok o 19.45 zmerajú sily so Švédskom.

A-skupina

Reklama

Slovensko – Taliansko 4:1 (1:0, 2:1, 1:0)

Góly: 11. Ďaloga (Sloboda), 24. Viedenský (Ďaloga, Réway), 35. Tatar (Miklík), 49. Miklík (Tatar, Šatan) – 39. Egger (Rocco). Rozhodovali: Bulanov (Rus.), Nord (Švéd.) – Hull (Kan.), Puolakka (Fín.), vylúčení: 7:5, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, zmeny: od 33. min Šťastný namiesto Haščáka.

zostavy:

SR: Laco – Sloboda, Ďaloga, Valach, Švarný, Mihálik, Marinčin – Šatan, Hrivík, Nagy – Tatar, Mikúš, Miklík – Pánik, Marcinko, Haščák – Skokan, Viedenský, Réway – Šťastný

Taliansko: Bellissimo – Borgatello, Egger, Nicoletti, Larkin, Sullivan, Johnson, Hofer – Scandella, Di Casmirro, Kostner – Ihnačák, Rocco, Borrelli – Gander, Tudin, Fontanive – Insam, Bernard, Felicetti – Bona

Reklama

Slovenskí hokejisti išli od začiatku zápasu za víťazstvom a dôležitými tromi bodmi. Prvá šanca na gól prišla už v 3. minúte, keď Pánik poslal puk spoza bránky na Marcinka, no s jeho strelou si Bellissimo poradil. Ten musel o chvíľu na to riešiť aj pokus Hrivíka. Odpoveď Talianov prišla v 5. minúte, keď Scandella z pravého kruhu vyskúšal Laca, slovenský gólman si bez väčších problémov poradil. Krátko na to prišiel prvý faul Borrelliho a Slováci si zahrali presilovku. Okamžite sa nasťahovali do útočného pásma a vypracovali si viacero dobrých príležitostí. Šatan nabil Miklíkovi, no s jeho strelou si Bellissimo poradil a následne kryl aj delovku Valacha a dorážku Nagya. Taliansky gólman, ktorý bol od začiatku stretnutia v plnej permanencii, sa zaskvel najmä pri Šatanovej dorážke prakticky do odkrytej bránky, keď predviedol parádny zákrok vyrážačkou a zmaril čistý gól. V 11. minúte však už kapituloval. Ďaloga v strednom pásme zastavil akciu Talianov a hneď sa vrhol do útoku, keď ho vysunul Nagy. Obrancovia Ďaloga so Slobodom sa tak dostali do prečíslenia dvaja na jedného, vymenili si puk a prvý menovaný poslal svoj tím do vedenia – 1:0. Zverenci trénera Vůjteka nepoľavili ani potom a neustále hrozili. Zdobil ich dobrý pohyb po celom klzisku, pekné kombinácie a hlavne pozorná obrana stredného pásma. Taliani sa k ničomu nedostali ani pri presilovke po zbytočnom oplácaní Viedenského. Počas nej sa paradoxne mohlo meniť skóre na druhej strane, ale Tatar nezakončil svoj samostatný únik gólom. Taliani v prvej tretine poslali na Laca iba chudobné tri strely, ich súperi až 22.

Slovenským reprezentantom vyšiel úvod druhého dejstva. V 24. minúte predviedli rýchlu akciu a na jej konci Viedenský zvýšil na 2:0. V ďalších minútach sa hra trošku vyrovnala a do šancí sa dostali aj ich súperi. Pomohli im k tomu aj dve presilovky po fauloch Marcinka a Haščáka. Práve pri druhej početnej výhode si vytvorili najväčšiu príležitosť na skórovanie, no Laco perfektným zákrokom zmaril gól po dorážke Borrelliho. V 33. minúte prišla nepríjemná chvíľka pre Haščáka, ktorý clonil pred Bellissimom a zrazená strela ho trafila rovno do tváre. Slovenského útočníka museli v kabíne zašívať a nakoniec išiel aj na röntgen lícnej kosti do nemocnice. O dve minúty neskôr jeho spoluhráči pridali tretí gól. Tatar zachytil puk pri mantineli, poslal ho na druhú stranu klziska Miklíkovi, ten mu ho vrátil pred bránku a dvadsaťtriročnému krídelníkovi už stačilo len nastaviť hokejku – 3:0. V závere druhého dejstva sa dočkali aj talianski reprezentanti. Mikúš nevyhodil puk z obranného pásma, namiesto toho ho len odovzdal súperovi a Egger z ľavého kruhu prestrelil Laca – 3:1.

Na začiatku tretej tretiny tempo hry mierne upadlo a na oboch stranách sa množili nepresnosti. Slovenskí hokejisti si od 44. minúty zahrali v početnej výhode a počas nej predviedli peknú kombináciu, ktorá však štvrtý gól do Bellissimovej siete nepriniesla. Mikúš prihral do čistej šance Tatarovi, ten však zblízka prestrelil odkrytú časť talianskej bránky. O tri minúty neskôr prišla ešte lepšia príležitosť poistiť vedenie, keď išli na trestnú Egger a Sullivan a Slováci hrali takmer minútu a pol 5 na 3. Dvojnásobnú výhodu využili v 49. minúte, keď Miklík z uhla nastrelil puk a Bellissimo si ho zrazil do vlastnej siete – 4:1. V 55. minúte fauloval Larkin unikajúceho Tatara a rozhodcovia nariadili trestné strieľanie. Faulovaný hráč si brankára síce položil, ale ušiel mu puk a tak zakončil len do jeho betónu. V závere duelu si Taliani zahrali polminúty 6 proti 3 a následne minútu do konca riadneho času šiesti na štyroch, ale gól nedali vďaka výbornému Lacovi a aj žŕdke jeho bránky. Slovenskí reprezentanti tak dali víťazný darček trénerovi Vůjtekovi, ktorý v sobotu oslávil 67. narodeniny.

Vladimír Vůjtek, tréner SR (zdroj RTVS): “Veľmi dobre sme začali, prvá tretina bola perfektná, bohužiaľ, dali sme v nej iba jeden gól. Na začiatku druhej sme to však napravili druhým gólom. Taliani hrali v závere vabank a mali aj šance. Podržal nás brankár Laco. Opäť sme sa nevyhli vylúčeniam, čo nás sprevádza na celom turnaji. Tie útočné fauly nie sú veľké, ale sú a píska sa to. Musíme si na to dať pozor. Postup do štvrťfinále nemáme vo svojich rukách, majú ho Francúzi. Uvidíme, ako dopadnú zajtrajšie a pozajtrajšie zápasy a čo sa stane do utorka.”

Miroslav Šatan, kapitán SR: “Sme veľmi spokojní. V prvej tretine sme mali viac ako 20 striel, mali sme tlak a splnili sme to, čo sme si pred zápasom povedali. Navyše sme nehrali všetci zdravotne v poriadku, traja hráči mali problémy. Dnes to bol asi náš najlepší výkon na turnaji. Ale nájdu sa aj negatíva, tými vylúčeniami sme si to v závere skomplikovali.”

Reklama

Michel Miklík, útočník SR (zdroj: RTVS): “Všetci sme si uvedomovali, že hráme aj o záchranu, ale nechceli sme si to pripustiť a chceli sme hrať od začiatku uvoľnene. Vedeli sme že máme lepší tím. Od začiatku sme chceli viac korčuľovať, držať puk a nepúšťať ich do prečíslení. Body nepočítame, dva dni si oddýchneme a ideme na posledný zápas, potom uvidíme, ako bude vyzerať tabuľka.”

Karol Sloboda: “V prvej tretine sme mali veľký tlak a veľa šancí, mohlo to byť aj viac ako 1:0. V druhej sme to trošku otvorili, ale dali sme dva góly, takže to bolo dobré. Po chybe sme dostali zbytočný gól, no potom sme to udržali a pridali ešte jeden. Veríme, že vyhráme nad Dánmi a postúpime do štvrťfinále.”

Tomáš Marcinko, útočník SR (zdroj: RTVS): “Jednoduché to nebolo, aj keď pomer striel a aj hra boli na našej strane. No vyskytli sa niektoré momenty, ktoré sa nám nevydarili. Jano Laco nás podržal a nakoniec sme vyhrali.”

Tabuľka A-skupiny:

1. Švédsko 5 4 1 0 0 14:6 14

2. Kanada 5 4 0 1 0 22:9 13

3. Francúzsko 5 1 2 0 2 15:13 7

4. ČR 5 1 1 2 1 14:14 7

——————————————-

5. Nórsko 5 2 0 1 2 14:15 7

Reklama

6. SLOVENSKO 6 2 0 1 3 16:18 7

7. Dánsko 5 1 1 0 3 12:17 5

——————————————-

8. Taliansko 6 1 0 0 5 5:20 3

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:35

Havária v atómovej elektrárni v Černobyle patrí medzi najväčšie tragédie v oblasti jadrovej energetiky. V piatok 26. apríla uplynie od výbuchu v Černobyľskej atómovej elektrárni 38 rokov.

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali