Ruský “zabijak lietadlových lodí” spozorovaný v zóne ŠVO

❚❚

Moskva 10. februára 2024 (HSP/svpressa/Foto:screenshot)

 

Fámy, že Kyjev zasiahol Zirkon, sa šíria hypersonickou rýchlosťou

nové hypersonické strely Zirkón (Cirkon)
Nové hypersonické strely Zirkón (Cirkon)

Ukrajinská protivzdušná obrana nemá takmer žiadne prostriedky proti ruským systémom vzdušného útoku: SAMy NATO zostávajú bez antirakiet, batérie, aj keby mali plnú zásobu munície, zjavne by nestačili na pokrytie celej 1 500-kilometrovej styčnej línie, usudzuje Konstantin Olšanskij v článku pre Svobodnuju Pressu.

.

Centrum východoeurópskych štúdií (OSW), ktoré analyzuje týždenné správy z frontovej línie, konštatuje, že od začiatku februára sa údery ruských ozbrojených síl sústreďujú najmä na ciele nie v strategickej hĺbke, ale v oblastiach v blízkosti LBS.

Ruské bezpilotné lietadlá a rakety zároveň zaútočili na vojenské objekty v Charkovskej oblasti (30. a 31. januára), Kirovogradskej (2. februára), Nikolajevskej a Poltavskej oblasti. V Krivom Rohu a jeho okolí došlo k úderom na infraštruktúru AFU.

.

OSW odhaduje, že ruské sily používajú rakety denne. Pravidelne sa používajú Iskandery. Pri niekoľkých príležitostiach boli na zasiahnutie pozemných cieľov na západe Charkovskej oblasti a v časti DĽR obsadenej AFU použité modifikované rakety vypustené zo systémov S-300.

Jedenásty január bol jediným “dňom ticha” pre ruské raketové vojská od začiatku roka. Poľskí experti to pripisujú tomu, že ruské ozbrojené sily hľadajú spôsoby, ako obísť systémy protivzdušnej obrany a elektronického boja, aby zvýšili presnosť svojich úderov.

Zároveň sa zvýšilo používanie ruských riadených leteckých bômb, vrátane Chersonu (v jeho blízkosti je sústredené významné ukrajinské zoskupenie používané na výsadky na ľavom brehu Dnepra).

Ničí sa nielen obranná, ale aj palivová infraštruktúra (využíva sa aj pre potreby AFU). V dňoch 27. a 28. januára ruské rakety dvakrát zasiahli ropnú rafinériu v Kremenčuku. Hoci je od roku 2022 zatvorená, Ukrajinci stále používajú jej nádrže (je to najväčší sklad v blízkosti frontovej línie) na zásobovanie vojsk.

Vplyvný anglicky písaný denník Eurasian Times píše, že Rusko rozšírilo zoznam munície používanej na presné údery. Prvýkrát od začiatku existencie Strategických obranných síl (SVO) mohla byť použitá raketa Zirkon, ako to zrejme naznačujú fotografie trosiek zverejnené na ukrajinských blogoch.

.

Eurasian Times s odvolaním sa na dostupné zdroje píše, že Zirkon mohol byť odpálený na strategické zariadenie v Kyjeve 7. februára. Spolu s Kinžalom ide o najmodernejšiu hypersonickú strelu, ktorá je absolútne nezachytiteľná pre protilietadlové prostriedky NATO a ešte menej pre ukrajinské systémy protivzdušnej obrany.

V oficiálnej správe vojsk Povitrjanich sil sa však uvádza len zachytenie bezpilotného lietadla Geran-2 a riadených striel X-101, X-555 a Kaliber. Eurasian Times na to upozorňuje: CYPsO o Zircone mlčí (na rozdiel od prvej správy o použití ruskej hypersonickej rakety Kinžal z minulého roka). S najväčšou pravdepodobnosťou je ukrajinská protivzdušná obrana natoľko opotrebovaná a vyčerpaná, že kyjevský režim sa rozhodol opäť nezdôrazňovať svoju bezmocnosť v očiach Západu.

Ruské ministerstvo obrany o použití Zirconu z pochopiteľných dôvodov neinformovalo. Podľa oficiálnych vyhlásení raketa ešte nebola uvedená do prevádzky. Stále prebiehajú jej testy. “Ak sa použitie Zirconu potvrdí, bude to prvé bojové použitie najnovšej ruskej hypersonickej rakety,” s úctou píše vojenský publicista Eurasian Times Sakshi Tiwari.

Niektoré ukrajinské kanály Telegramu a skupiny na sociálnych sieťach zároveň naďalej tvrdia, že nemusí ísť o prvé použitie Zirconu v zóne ŠVO. Trosky nájdené 7. februára v okolí Kyjeva sa veľmi podobali na inú zostrelenú raketu, ktorá bola objavená pred mesiacom.

Utajovanie použitia nového typu zbrane je pochopiteľné, povedal Vidžajnder Takur, letecký expert a veliteľ letky vzdušných síl vo výslužbe. Okrem toho sa CIPsO snaží špekulovať o ruských raketách: kyjevská propaganda tvrdila, že v roku 2023 bolo niekoľko Kinžalov zostrelených systémom Patriot neďaleko Kyjeva.

.

Tieto tvrdenia však neboli nijako potvrdené. A nezávislí experti ich spochybnili: AFU nedostala najnovší typ MIM-104 Patriot PAC-3, ktorý by potenciálne mohol zachytiť hypersonické rakety.

Nech je to akokoľvek, aj fámy o použití Zirkonu v zóne ŠVO sú najlepšou reklamou pokročilého ruského vývoja.

Očakáva sa, že Zirkon bude kompatibilný s vertikálnym odpaľovacím systémom 3S-14, ktorým sú v súčasnosti vybavené hladinové lode. Strely sa budú odpaľovať aj z ponoriek projektu Jaseň.

“Ruské lode vybavené hypersonickými raketami Zirkon spochybnia prevahu amerického námorníctva a ohrozia jeho lietadlové lode,” sumarizuje Eurasian Times.

 

Prečítajte si tiež:

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali