Ruská ropa má “otvorené” zadné dvierka do Európy

Ruská ropa má “otvorené” zadné dvierka do Európy

Moskva 22. marca 2023 (HSP/politico/Foto:TASR/AP-Emmi Korhonen/Lehtikuva, Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin)

 

Politici a zástupcovia priemyslu tvrdia, že sprostredkovatelia zarábajú na tom, že ruská ropa nachádza nepriame cesty na európsky trh, informuje POLITICO

Leyenová Putin
Na snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a ruský prezident Vladimir Putin

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyhlásila, že závislosť Európy od ruskej ropy a plynu je “minulosťou”.

Reklama

Ale iní, od vysokých ukrajinských úradníkov až po poslancov Európskeho parlamentu a zástupcov priemyslu, tvrdia, že táto kapitola histórie sa ešte len píše.

Tvrdia, že značné množstvá ruských uhľovodíkov, najmä ropy, stále prúdia okolo sankcií na európsky trh.

Reklama

“V 90. rokoch som mal v New Yorku priateľa, ktorý sa sťažoval, že sa mu šváby dostanú do bytu cez akúkoľvek voľnú dieru – presne to robí Rusko so svojou energiou,” povedal pre POLITICO Oleg Ustenko, ekonomický poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. “Musíme tieto diery opraviť, aby Rusko prestalo dostávať tieto krvavé peniaze, ktoré používa na financovanie vojenskej mašinérie, ktorá ničí našu krajinu a zabíja našich ľudí.”

Ropa je na svetových trhoch notoricky ťažko sledovateľná. V tranzitných krajinách ju možno ľahko zmiešať alebo zmiešať s inými zásielkami, čím sa vlastne vytvorí väčšia dávka ropy, ktorej pôvod sa nedá určiť. Pri rafinácii, ktorá je nevyhnutná na akékoľvek praktické použitie, sa tiež odstraňujú všetky stopy pôvodu suroviny.

Zložitá sieť prepravných spoločností, ktoré sa plavia pod vlajkami nevyspytateľných zámorských jurisdikcií, pridáva ďalšiu vrstvu tajomstva; niektoré z nich boli obvinené z toho, že pomáhajú Rusku zakrývať pôvod jeho vývozu ropy pomocou rôznych prostriedkov.

“Na rozdiel od plynovodov je trh s ropou globálny. Swapové a nettingové systémy a miešanie odrôd sú bežnou praxou,” povedal Michail Chodorkovskij, prominentný exilový kritik Putina a bývalý generálny riaditeľ ropného a plynárenského gigantu Jukos.

“Výsledkom embarga je výrazné zvýšenie ruských prepravných nákladov, výrazné prerozdelenie príjmov v prospech sprostredkovateľov a určitá dodatočná zľava v dôsledku zúženia trhu kupujúcich.”

Reklama

 

Rýchle obchádzanie situácie?

Od invázie na Ukrajinu vo februári 2022 EÚ vo veľkej miere zakázala ruské fosílne palivá, s výnimkami pre obmedzené množstvá ropovodnej ropy, plynovodného plynu, skvapalneného zemného plynu (LNG) a ropných produktov.

Veľké objemy ruskej ropy, ktorá je väčším zdrojom príjmov ako plyn, sa však stále dodávajú na svetové trhy, čo vedie niektorých odborníkov k podozreniu, že sa na európsky trh dostávajú zadnými dverami.

“Od zavedenia sankcií zostávajú objemy ropy, ktoré Rusko vyváža, viac-menej stabilné,” povedal Saad Rahim, hlavný ekonóm globálnej spoločnosti Trafigura, ktorá obchoduje s komoditami. “Je možné, že ruská ropa sa stále predáva ďalej do EÚ a západných krajín prostredníctvom sprostredkovateľov.”

Jedna z potenciálnych trás do Európy vedie cez Azerbajdžan, ktorý hraničí s Ruskom a je východiskovým bodom plynovodu Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), ktorý prevádzkuje spoločnosť BP. Prístav Ceyhan v Turecku je hlavným zásobovacím uzlom, z ktorého sa ropa prepravuje do Európy; veľké množstvá ropy sa doň dostávajú aj z Iraku prostredníctvom ropovodu Kirkuk-Ceyhan.

Reklama

François Bellamy, francúzsky poslanec Európskeho parlamentu a člen Výboru Európskeho parlamentu pre priemysel, výskum a energetiku, vyslovil v nedávnej otázke Komisii podozrenie týkajúce sa tejto trasy. Podľa jeho slov z údajov vyplýva, že Azerbajdžan v období od apríla do júla minulého roka vyviezol o 242 000 barelov denne viac, ako vyťažil, čo je veľký rozdiel oproti domácej produkcii, ktorá minulý mesiac predstavovala 648 000 barelov denne a podľa údajov ministerstva dlhodobo klesá.

“Ako môže krajina znížiť svoju produkciu a zároveň zvýšiť svoj vývoz? V číslach je niečo úplne nekonzistentné a táto nekonzistentnosť vytvára podozrenie, že sa obchádzajú sankcie,” povedal Bellamy.

Hovorca Komisie uviedol, že Komisia pracuje na odstraňovaní medzier v sankčných režimoch a vymenovala bývalého veľvyslanca EÚ v USA Davida O’Sullivana za osobitného vyslanca, ktorého úlohou je bojovať proti obchádzaniu sankcií. Úradník tiež poukázal na to, že údaje, ktoré Bellamy citoval o azerbajdžanských ropných transakciách, ktoré sú najnovšie verejne dostupné, “sa uskutočnili pred nadobudnutím platnosti sankcií, takže o obchádzaní sankcií v tomto prípade nemôže byť reč”.

“Azerbajdžan nevyváža ruskú ropu do EÚ prostredníctvom ropovodu BTC,” uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí krajiny Ajchan Hadžizada a dodal, že hoci “Azerbajdžan naďalej využíva všetku ropu, ktorá nie je predmetom sankcií, bez ohľadu na jej zdroj”, “je naďalej odhodlaný vykonávať svoje dodávateľské a obchodné operácie s maximálnou starostlivosťou a opatrnosťou v súlade s príslušnými zákonmi a predpismi”.

Spoločnosť BP bola predtým nútená popierať, že ropovodom BTC sa prepravuje ruská ropa, a údaje o dodávkach ropy z Ceyhanu, ktoré videl portál POLITICO, ukazujú nedávny pokles objemu vývozu do EÚ, a to z približne 3 miliónov ton mesačne (približne 700 000 barelov denne) na začiatku roka 2022 na približne 2 milióny ton mesačne v tomto roku.

 

Sklzové operácie

Turecko však zároveň vlani zdvojnásobilo svoj priamy dovoz ruskej ropy a odmietlo uvaliť sankcie na ruskú ropu napriek tomu, že súčasne ponúklo vojenskú a humanitárnu podporu Ukrajine.

Fínske Centrum pre výskum energetiky a čistého ovzdušia (CREA) koncom minulého roka varovalo, že “nová cesta ruskej ropy do EÚ vzniká cez Turecko, ktoré je čoraz častejšou destináciou pre ruskú ropu”, kde sa rafinuje na ropné produkty, ktoré nepodliehajú sankciám, a predáva sa ďalej.

“Máme dostatok dôkazov o tom, že niektoré medzinárodné spoločnosti nakupujú rafinérske produkty vyrobené z ruskej ropy a predávajú ich ďalej do Európy,” povedal Ustenko, poradca Zelenského. “Je to úplne legálne, ale úplne nemorálne. To, že je to povolené, neznamená, že s tým nemusíme nič robiť.”

V pondelok britská mimovládna organizácia Global Witness zverejnila správu, podľa ktorej sa ruská ropa z ropovodov, na ktorú sa nevzťahuje absolútne embargo, neustále predávala za ceny výrazne prevyšujúce 60-dolárový limit, ktorý zaviedli krajiny G7 v decembri minulého roka.

Reklama

“Skutočnosť, že ruská ropa naďalej prúdi do celého sveta, je vlastnosťou, nie chybou západných sankcií,” uviedla Mai Rosnerová, aktivistka, ktorá na správe pracovala. “Vlády ponúkli priemyslu fosílnych palív doširoka otvorené zadné dvierka a obchodníci s komoditami a veľké ropné spoločnosti využívajú tieto medzery na pokračovanie bežného podnikania.”

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali