Rozhovor s kandidátom na predsedu KSK, Štefanom Surmánkom

Rozhovor s kandidátom na predsedu KSK, Štefanom Surmánkom

Košice 26. septembra 2017 (HSP/Foto:HSP)

 

PhDr. Štefan Surmánek, CSc. Filozof a politológ. Absolvent Filozofickej fakulty Moskovskej štátnej univerzity. Dlhoročný vysokoškolský pedagóg, do septembra 2016 roku pôsobiaci na viacerých spoločenskovedných pracoviskách našich univerzít, na ktorých prednášal filozofické a politologické disciplíny. V roku 1984, po obvinení z protištátnej a protisocialistickej činnosti musel opustiť vysokoškolské pracovisko a až do roku 1990 vystriedal viacero zamestnaní.

Na snímke PhDr. Štefan Surmánek, CSc.

Okrem veľkého počtu článkov a štúdii je autorom viacerých odborných publikácií z oblasti sociálno-politického poznania. Najväčšiu publicitu získala jeho práca Pravdivý obraz o živote a postavení cigánskych komunít na (východnom) Slovensku, obsah ktorej poslúžil terajšiemu vedeniu Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity aby s ním bol ukončený pracovný pomer.
Prečo ste sa rozhodli kandidovať a čo by ste chcel v kraji zmeniť?

Reklama

KSK je jeden z najzadlženejších krajov. Preto by som zmenil hospodárenie kraja tak, ako sa to podarilo v Banskobystrickom kraji, kde BBSK dokázal zrealizovať podobný objem prác ako iné kraje a ešte znížiť zadlženosť o 36 miliónov eur a to napriek tomu, že mu vláda zastavila čerpanie eurofondov. V BBSK rekonštruovali 1 km cesty za 70 tisíc eur avšak  v bratislavskom kraji za 400 tisíc, čo  je obrovský nepomer. Ako jediný na Slovensku v BBSK zvýšili mzdy vodičom autobusovej dopravy bez toho aby zvýšili cestovné. Rovnako hospodárne sa to dá robiť aj v KSK a preto ponúkam voličom alternatívu k štandardným politickým stranám, ktorých hospodárenie si môžete porovnať s hospodárením BBSK, v čele ktorého stojí predseda ĽS Naše Slovensko pán Kotleba.

 

Reklama

Ako prebieha vaša kampaň? Na rozdiel od iných kandidátov Vás nevidieť. 

Na rozdiel od kandidátov tzv. štandardných politických subjektov, disponujúcich státisícovými finančnými čiastkami, naša strana na celú predvolebnú kampaň vyčlenila len niekoľko desiatok tisíc eur, takže žiaden z našich kandidátov nedisponuje finančnými sumami, ktoré by im umožnili viesť finančne nákladnú kampaň. Moja predvolebná kampaň, podobne ako aj kampaň našich kandidátov do zastupiteľstva VÚC bude spočívať v prezentácii nášho programu prostredníctvom našich predvolebných materiálov (letáky, predvolebné noviny ĽSNS a pod.), ktoré budú do schránok obyvateľov kraja roznášať naši členovia a sympatizanti. Podstatnou súčasťou mojej kampane bude osobné stretávanie s občanmi miest a obcí nášho kraja. Na rozdiel od našich konkurentov zo štandardných strán nemáme žiadnych sponzorov z prostredia finančných a podnikateľských skupín. Tieto skupiny investujú do ich kampane veľa peňazí, ktoré sa im potom vrátia vo forme predražených zákaziek. Ako som už spomenul, kým v Bystrickej župe sa 1 km cesty zrekonštruoval za 70 tisíc eur, v Bratislavskej za 400 tisíc eur. Už na jednom km sa týmto sponzorom náklady na kampaň vrátia. V našom prípade s tým však nemôžu počítať.

 

Vás nechcel podporiť žiadny takýto sponzor?

Nie, veď pri nás by sa im to nikdy nevrátilo. V tejto súvislosti si všimnite, ako je rozkopané celé mesto. Odchádzajúci primátor Raši podpisuje jeden kontrakt na rekonštrukciu za druhým, sponzori zarobia na predražených a niekedy aj zbytočných zákazkách a dlhy ostanú opäť na pleciach občanov. Všade sa však budú chváliť, čo všetko urobili, ale keby občan vedel, čo všetko sa v prípade ich hospodárneho využitia mohlo urobiť, tak by nejedného z nich asi trafil šľak.

Reklama

 

Občan sa ale z médií dozvedel napríklad aj o tendri na opravu ciest v BBSK, kde firma Renomont získala 9 z 15 zákaziek, viete sa k tomu vyjadriť?

Súťaž organizovalo ministerstvo vnútra cez elektronický kontraktačný systém EKS. Je to živá aukcia, do ktorej sa môže prihlásiť hocikto a zvíťazí ten, kto dá najnižšiu ponuku. Súťaž organizuje a vyhodnocuje ministerstvo vnútra, BBSK na priebeh a výsledky súťaže  nemá žiadny dosah. Ak by tá firma dala najnižšiu ponuku vo všetkých 15 aukciách, tak by vyhrala všetkých 15 a BBSK s tým nič nenarobí, jednoducho to musí akceptovať. Ako sa ukázalo, ta firma nemala na to, aby tieto zákazky zrealizovala, ale ešte sa počkalo kým sa natočila  manipulatívna reportáž a potom od zákaziek odstúpila. Takto pracujú média, konkrétne pán Kovačič z Markízy, ktorý pre divákov pripravil reportáž o podivnom tendri na BBSK, kde neznáma firma vyhrala 9 z 15-tich zákaziek. Aj tento príklad je len potvrdením toho, že o ĽS Naše Slovensko a jej predstaviteľov nie je možné a žiaduce hovoriť a písať pravdivo a objektívne.

 

Dali vám regionálne média nejaký priestor na odprezentovanie vášho programu?

Reklama

Zatiaľ ma média neoslovili a pravdu povediac ani to neočakávam, keďže za médiami sú podobné finančné skupiny, ako za kandidátmi štandardných politických strán. Išli by tak sami proti sebe. My sa musíme spoliehať na to, že naši občania aj napriek existujúcej informačnej blokády už tento skorumpovaný systém, podporovaný vládnucimi politickými elitami, oligarchami a médiami prekukli a pôjdu hlasovať proti tomuto korporátnemu fašizmu. Súčasní držitelia moci v štáte pri každej príležitosti zdôrazňujú, že ich systém vládnutia nemá alternatívu. To nie je pravda, pretože vždy existuje nejaká alternatíva. Tou alternatívou pre slušných občanov, ktorí už majú plné zuby tohto skorumpovaného systému a zneužívania moci privilegovanými skupinami je ĽS Naše Slovensko, pre ktorú záujmy Slovenska a jeho obyvateľov predstavujú tú najvyššiu prioritu.

 

V minuloročných parlamentných voľbách získali poslanci za Smer Kubánek a terajší predseda prešovského samosprávneho kraja Chudík v rómskej osade  82% hlasov a viac preferenčných krúžkov ako Fico. Nebojíte sa podobného scenára aj pri terajších župných voľbách?

Bojím. Kupovanie hlasov je prax, ktorá závažným spôsobom ohrozuje samotnú podstatu demokratických volieb. Kandidáti štandardných strán majú od svojich sponzorov k dispozícii neobmedzené množstvo finančných prostriedkov, za ktoré si môžu kúpiť hlasy v každej cigánskej osade. To pri voľbách s nízkou účasťou ale môže znamenať, že zvíťazí aj kandidát, ktorého by žiadny slobodne sa rozhodujúci občan nevolil. Ak zvíťazí kandidát, ktorého podporili aj kúpení voliči, môžeme ešte hovoriť o slobodných a spravodlivých, teda demokratických voľbách, alebo je to len fraška zinscenovaná za peniaze sponzorov?

 

Čo sa s tým dá robiť?

My môžeme len výsledky volieb v cigánskych osadách zmonitorovať a zverejniť, kde a ktorý štandardný politik dostal 90% hlasov, ale ako vidíte, v prípade tých dvoch poslancov za Smer, nikto nič  nevyšetruje. Ľudia, ktorí už nechcú štandardných politikov si musia uvedomiť, že ak neprídu k voľbám, tak im tých štandardných politikov môže zvoliť niekto za  krabičku cigariet.

 

Na post košického župana bude kandidovať aj Robert Bačinský, vojak ktorý vrátil vyznamenania na protest proti politike NATO. Aký máte na neho názor a prečo by si mal volič vybrať Vás a nie jeho?

Pán Bačinský je nepochybne rovný chlap. Nie je členom ĽSNS a do volieb vstupuje ako nezávislý kandidát. Má rovnaké, resp. podobné názory na politické dianie a riešenie závažných problémov dneška ako my. Je to vojak, ktorý vrátil vyznamenania, za čo si získal nielen u mňa veľký rešpekt. Myslím, že keby sa stal županom, tak by chcel zabrániť rozkrádaniu verejných zdrojov na župe rovnako ako ja. No jedna vec je systémových zlodejov povaliť vo voľbách a iné prevziať riadenie kraja. ĽSNS má vybudované štruktúry a skúsenosti z BBSK, kde dokázali, že vedia riadiť kraj najlepšie z celého Slovenska a to dokonca bez podpory poslancov v zastupiteľstve. To sú tie štruktúry, ľudia a skúsenosti, o ktoré sa môžem oprieť pri riadení kraja. To považujem za svoju hlavnú výhodu oproti pánu Bačinskému, ktorý pokiaľ viem, žije v Nórsku a nemá vo svojom okolí ľudí so skúsenosťami s riadením kraja.

Reklama

 

Chcete ešte na záver niečo odkázať voličom?

Chcem vyzvať ľudí,  ktorí už majú dosť týchto štandardných politikov, aby nám, t.j. kandidátom za ĽS Naše Slovensko dali svoj hlas a takýmto spôsobom ukázali, že už žiadne ďalšie podvody a zlodejstvá nemienia tolerovať. Áno, títo tzv. štandardní politici sa už cítia byť istí víťazi, no keď prídete všetci a nebudete voliť menšie zlo, ale jedinú skutočnú opozíciu, tak by výsledky volieb mohli byť pre nich šokujúce. A môžete si byť istí, že s ĽSNS bude kraj oveľa lepšie spravovaný ako doteraz a že aj za menej peňazí urobíme viac a znížime aj enormné zadlženie nášho kraja. Dokázali sme to v Banskobystrickom kraji, nevidím dôvod, prečo by sme to nemohli dokázal aj v tom našom.

Poznám a mám riešenia ako zlepšiť činnosť a hospodárenie Košického VÚC s cieľom urobiť z tohto kraja lepšie miesto pre život jeho slušných a zodpovedných občanov.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali