Rodina zavraždeného politika kritizuje vyšetrovateľa Juhása z kauzy Kuciak. Lučanský: “Je dôležité zachovať si pokoru a učiť sa od skúsenejších”

Rodina zavraždeného politika kritizuje vyšetrovateľa Juhása z kauzy Kuciak. Lučanský: “Je dôležité zachovať si pokoru a učiť sa od skúsenejších”

Bratislava 11. septembra 2020 (HSP/Foto:TASR – Martin Baumann/Lukáš Grinaj)

 

Po viac ako 20 rokoch je stále neznámy vrah regionálneho politika a predsedu družstva Zoltána Sáraia. Mladého muža ešte v septembri 1999 niekto polial benzínom a zapálil. Prípadom sa zaoberal aj Peter Juhás, ktorý viedol policajnú skupinu v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice

Milan Lučanský
Na snímke Milan Lučanský

Podľa portálu HNonline.sk rodina zavraždeného politika kritizuje vyšetrovateľa Juhása z kauzy Kuciak. Výsledky preverovania a prácu Juhása pozostalí po rokoch označujú ako babráctvo.

Reklama

„Je nám nesmierne ľúto rodín Jána a Martiny. Veľmi dobre vieme, čo cítia. Prežívali sme to isté, no ich pozitívne skúsenosti s Juhásom, bohužiaľ, nemôžeme zdieľať. My máme na neho ťažké srdce,“ uviedla pre portál Bernadett Sárai, sestra zavraždeného.

Tieto informácie okomentoval na sociálnej sieti bývalý policajný prezident Milan Lučasnký, ktorý uviedol, že je dôležité nenechať sa opantať falošným pocitom o vlastnej dokonalosti.

Reklama

“Každý raz začínal a učil sa na vlastných chybách. Aj ja som si musel prejsť dlhou cestou, než som sa stal prezidentom Policajného zboru. V každom zamestnaní je dôležité zachovať si pokoru a učiť sa od skúsenejších, ináč veľmi rýchlo sa môže stať, že Vás opantá falošný pocit o vlastnej dokonalosti, z ktorého sa budete musieť raz prebudiť…,” uviedol v príspevku Lučanský.

 

Lučanský o Juhásovi a prípade Kuciak

Lučanský sa na adresu Juhása vyjadril aj koncom minulého týždňa, kedy sa rozhodol priblížiť, ako to bolo v prípade tímu Kuciak:

„Nakoľko viem, že sa vyšetrovateľ Juhás nechával počuť, že on je procesne samostatný a jeho môže kontrolovať iba prokurátor. Kladiem si otázku, či náhodou jeho tútorom nebol skôr jeden z právnych zástupcov poškodených. To, že podal návrh na podanie obžaloby si musel dobre rozmyslieť, lebo tým sa obral o možnosť ďalšieho dokazovania. Alebo si myslel, že ešte bude dohadzovať dôkazy počas hlavného pojednávania so slovami ‘Prepáčte, ešte som na niečo zabudol?’.“

Lučanský sa tiež vyjadril aj k rozpusteniu vyšetrovacieho tímu Kuciak, ktorý bol podľa jeho slov zriadený výlučne na objasnenie vraždy. Bývalý policajný šéf tvrdí, že ak by sa Juhás nebol zbavil veci a, naopak, ak by trval na vyšetrovaní, tak tím mohol doteraz fungovať a nemuseli sa zriaďovať pracovné skupiny s názvom „Novinár“ a „Hmla“ (viac v článku).

Reklama

 

Bola šanca zabrániť zavraždeniu Jána s Martinou?

Aj bývalý elitný vyšetrovateľ Jozef Šátek sa vo svojom blogu pozrel na vyšetrovanie prípadu Kuciak a porovnalo ho s prípadom vraždy Petra Molnára.

Vyšetrovateľ Juhás v jednom z rozhovor hovoril o množstve úkonov, ktoré v prípade Kuciaka vykonali a množstve zaistených informácií. Podľa Šáteka už ale nepovedal, či okamžite preverili aj všetky prípady vrážd v širokom okruhu Veľkej Mače, čo býva bežné. “Zdá sa mi, že v tomto prípade táto úloha splnená nebola a ak bola, tak nebola vykonaná dôsledne, čo je prekvapivé, zarážajúce až znepokojujúce.”

Ak by sa totiž pri vyšetrovaní pozreli aj na tento aspekt, tak by podľa neho už na začiatku narazili na vraždu Petra Molnára z roku 2016. V tom čase páchateľ ešte nebol známy.

Veľká Mača
Ilustračné foto: Na snímke dom zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej
 Množstvo úplne alebo veľmi totožných znakov 

Podľa Šáteka tieto prípady vykazujú množstvo detailne zhodných znakov. Napríklad, rodinný dom Molnára v Kolárove stojí v tesnej uličnej zástavbe, tak ako aj rodinný dom vo Veľkej Mači. Obe vraždy boli spáchané v rodinnom dome obete a vo večerných hodinách okolo 20 hodine. Vrah (v prípade Molnára – Marček so Szabóm, v prípade Kuciaka a Kušnírovej – Marček) prešiel zadným pozemkom susediacim s rodinným domom obetí k plotu a tento prekonal. Vrahovia čakali dlhší čas ( 45 minút až dve hodiny) skrytý pri rodinnom dome a sledovali cez oblok svoju obeť.

Reklama

Ďalšími podobným znakom je, že vražda bola spáchaná strelnou zbraňou. Vrah strieľal na hlavu resp. na srdce a to maximálne dve strely. V oboch prípadoch sú ale aj iné podozrivé fakty.

Nezistenie totožnosti páchateľov v jednej vražde (Molnára), tak umožnilo spáchať ďalšiu dvojnásobnú a pripravovať tri ďalšie. Dôvod prečo polícia nezistila totožnosť vrahov Petra Molnára, nie je jasný.

“Vráťme sa však na začiatok, ak by sa vyšetrovací tím už v začiatkoch vyšetrovania začal vážne zaoberať prípadom vraždy Petra Molnára so značným počtom veľmi totožných znakov so spôsobom spáchania dvojnásobnej úkladnej vraždy Jána s Martinou, tak by podľa môjho predpokladu systematickým postupom využitím všetkých zákonných vyšetrovacích a operatívnych úkonov mohol k záveru o možných podozrivých (páchateľoch) dospieť veľmi rýchlo a jednoduchšie ako sa to fakticky aj stalo, veď do osobného kontaktu s obeťou Petrom Molnárom sa dostali všetci  zainteresovaní do zavraždenia Jána s Martinou a to Andruskó, Marček i Szabó,” píše Šátek.

Podľa Šáteka sa dalo očakávať, že vrahovia Petra Molnára, ktorí sa museli od decembra 2016 dostať do vyšetrovacieho mlynčeka NAKA, sa stiahnu, a budú v strehu. Podľa všetkého sa ale vrahovia cítili úplne bezpečne.

“Neviem prečo už dávno tieto fakty nevzbudili pozornosť prokuratúry a policajnej inšpekčnej služby, pretože ak sa nič nezmení a podozrenie na „mordpartiu“ posmešne odbijú len mávnutím ruky, môže sa stať, že vraždenie neviniatok bude pokračovať,” dodáva Šátek v závere.

Tatiana Stará

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:15

Viac ako tri štvrtiny cestujúcich volia na cestovanie v mestskej a regionálnej doprave autobus. Za najlepšiu voľbu považuje autobusovú dopravu 78 % cestujúcich. Pri rozhodovaní o tom, či využijú služby verejnej dopravy, je pre cestujúcich dôležitá predovšetkým spoľahlivosť (63 %), krátka čakacia doba (46 %), čistota a pohodlie (43 %) či cena (41 %). Vyplýva to z prieskumu spokojnosti cestujúcich spoločnosti Arriva.

10:04

Spojené štáty v piatkovej správe upozornili na možné porušenie humanitárneho práva zo strany Izraela pri používaní amerických zbraní v Pásme Gazy. Dodávky zbraní však nepozastavili.

10:04

Predbežné výsledky súdnej pitvy vylúčili cudzie zavinenie smrti muža, ktorého telo našli v piatok (10. 5.) v derivačnom kanáli v katastri Bytče. Polícia v súčasnej dobe vykonáva potrebné úkony s cieľom zistenia totožnosti muža, doplnila Kremeňová.

09:48

Najmenej 200 osôb prišlo o život počas záplav na severe Afganistanu, uviedla v sobotu Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

09:27

Stovky ľudí boli evakuované z oblastí neďaleko hraníc s Ruskom v ukrajinskej Charkovskej oblasti, oznámil v sobotu regionálny gubernátor Oleh Synehubov. Moskva v piatok v tejto oblasti spustila pozemnú ofenzívu.

08:57

Parahokejisti zámorských veľmocí Kanady a USA sa stretnú v nedeľnom finále elitnej kategórie MS v Calgary. Domáci Kanaďania si v semifinále poradili s Čínou 2:1, Američania zdolali Česko 3:1. Slovenskí reprezentanti sa v súboji o konečnú piatu priečku stretnú s Kórejskou republikou, ktorú už v základnej skupine zdolali 4:2.

08:10

Vedci na Edinburskej univerzite (University of Edinburgh) objavili pečeňové bunky, ktoré tomuto orgánu pomáhajú pri regenerácii. Objav môže podľa nich viesť k vývoju nových liečebných metód poškodenej pečene.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke samozber jahôd v Návojovciach

Autor: TASR-Radovan Stoklasa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali