Richard Sulík: Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je hanbou nášho právneho systému

Richard Sulík: Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je hanbou nášho právneho systému

Bratislava, 27. februára 2017 (HSP/Foto: Screenshot YouTube)

 

„Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik si neplní svoju prácu, ako by mal. Hoci v rokoch 2009 – 2016 dozoroval 61 prípadov, nepodal v nich ani jednu obžalobu,“ prízvukuje vo svojom komentári predseda SaS a europoslanec Richard Sulík

„Špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika za túto nečinnosť kritizoval už aj jeho nadriadený Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár. Podľa zástupcov strany Sloboda a Solidarita je špeciálny prokurátor Dušan Kováčik hanbou právneho systému Slovenskej republiky a mal by okamžite odstúpiť. Na tlačovej besede preto SaS-kári apelovali na jeho odchod. Zároveň tiež vyzvali Jaromíra Čižnára, aby voči špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi inicioval disciplinárne konanie,“ pripomína predseda SaS.

Reklama
Na snímke predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík

Richard Sulík: Ako sme sa dozvedeli, špeciálny prokurátor Dušan Kováčik v rokoch 2009 – 2016 osobne dozoroval 61 prípadov. Z týchto 61 prípadov ani jedenkrát nepodal obžalobu. Toto je niečo poburujúce, strašidelné v akom neprávnom štáte žijeme a v podstate sa už minuli slová, ako vlastne takéto činy opísať, ale v každom prípade je to niečo, čo nesmieme tolerovať. Neprichádza do úvahy, aby špeciálny prokurátor Dušan Kováčik zo 61 prípadov podal nula obžalôb.

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik dozoroval aj kauzu Bašternák, ktorú si pridelil aj napriek tomu, že nie je odborník na ekonomiku a predčasne tento prípad zamietol. Napriek tomu, že vyšetrovateľka Tatiana Ujváryová nepreverila viacero podozrivých skutočností. Takýto človek nemá čo hľadať na svojom mieste. Takýto človek je hanbou celého právneho systému našej krajiny a preto by mal okamžite odstúpiť.

Reklama

U osoby, ako je špeciálny prokurátor Dušan Kováčik zrejme ťažko čakať, že ho to nejako trkne, tak ja by som mu z tohto miesta rád odkázal, že ho vyzývame, aby sa vzdialil a aby už jednoducho nebol špeciálny prokurátor presne tak, ako v prípade pána Holjenčíka, kde sa nakoniec podarilo docieliť to, že odstúpil. Vyzývame Dušana Kováčika, aby odstúpil z postu špeciálneho prokurátora. Tento človek je hanbou a nemá čo byť vôbec žiadnym prokurátorom, už vonkoncom nie špeciálnym.

Ľubomír Galko: Minister vnútra SR Robert Kaliňák nedávno prehlásil, že korupciu politikov a vysokých štátnych funkcionárov u nás nie je možné postihovať, lebo vraj neexistuje. A v týchto dňoch sa ukázalo, že špeciálny prokurátor Dušan Kováčik to aj na základe svojich vlastných výsledkov priviedol k dokonalosti. Korupcia je zásadný problém Slovenska a za obdobia Ficových vlád došlo k obrovskému rozmachu korupcie.

Na snímke poslanec NR SR Ľubomír Galko

Okrem káuz, ktoré spomínal už predseda strany Richard Sulík, musím poukázať aj na to, že špeciálny prokurátor Dušan Kováčik dozoroval aj iné zásadné kauzy. Nevidel dôvod vyšetrovať napríklad kauzu „hlasu podobnému Ficovi“, ani čierne sponzorské peniaze s oligarchami pre stranu Smer, takisto tunelovanie Vojenskej spravodajskej služby počas prvej Ficovej vlády, predtým financovanie SDKÚ. Takisto je známe zastavenie stíhania pri okradnutí hokejistu Šatana v rámci tunelovania firmy CRIDIS a mnoho ďalších.

Taktiež pokladáme za nehoráznosť, že tento prokurátor si sám prideľuje spisy, nefunguje elektronický systém a sám špeciálny prokurátor Dušan Kováčik rozhoduje o tom, kto, čo dostane a, samozrejme, výsledok je potom jedná veľká nula zo 61 jeho prípadov.

Chcem pripomenúť, že špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika viackrát kritizoval aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Vlani v lete napríklad povedal, že Bašternákov prípad zamietol predčasne. Teraz ho zase žiadal sprístupniť informácie o počte podaných žalôb, lebo inak porušuje zákon. Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je voľbou politickej garnitúry, ktorá je spojená s triedou, ktorá vsadila na kšefty. Vsadila na oligarchiu a trestnoprávnu imunitu a je hanbou celej prokuratúry.

Reklama

Vieme, že špeciálny prokurátor Dušan Kováčik zodpovedá takpovediac sám za seba, ale túto kritiku jeho osoby generálnym prokurátorom spomínam práve preto, aby som z tohto miesta v mene strany SaS vyjadril apel aj na pána Čižnára, aby sa pripojil k našej výzve na odchod špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika z funkcie, pretože sme sa dostali do tak alarmujúcej situácie, že už len kritizovať evidentne nestačí.

Alojz Baránik: My by sme chceli apelovať na generálneho prokurátora Čižnára, aby ako jediný priamy nadriadený špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, pretože zo zákona špeciálny prokurátor je námestníkom generálneho prokurátora, aby inicioval disciplinárne konanie voči špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi tak, aby sa zistilo, či obrana, ktorú v tejto súvislosti používa špeciálny prokurátor v zmysle, že tomu nerozumieme, aby sa ukázalo, či je oprávnená tá obrana. Bez ohľadu na to, že generálny prokurátor sa obvykle snaží zbaviť zodpovednosti za činnosť špeciálnej prokuratúry, nie je tomu celkom tak. Tie kroky, ktoré by mohol urobiť jednoducho nerobí.

Na snímke tímlíder SaS pre spravodlivosť Alojz Baránik

Podobne ako v prípade odchodu pána Holjenčíka, po tom, čo odíde špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, sa my všetci musíme zamýšľať nad tým, aké opatrenia môžeme urobiť, aby sa takáto situácia už neopakovala. Avšak domnievame sa, že kľúčom k tomu, aby špeciálna prokuratúra lepšie fungovala, je správny výber toho, kto špeciálnym prokurátorom bude. Ak si spomínate na to, aké sú podmienky pre voľbu špeciálneho prokurátora a ako bol zvolený, je jasné, že tie podmienky sú nastavené úplne minimalisticky. A výsledok sa dostavil. My musíme zákonom stanoviť také podmienky, ktoré už zo zákona stanovia to, že ten, kto sa dostane na takúto pozíciu, bude spĺňať také kritériá, ktoré vylúčia správanie, aké má špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

 

Otázka, TA3: Vy ste adresovali výzvy špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi a generálnemu prokurátorovi. Ak tie výzvy zostanú nevypočuté, čo sa s tým dá robiť?

Reklama

Richard Sulík: Dnešný stav je taký, že špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je tam dosť zabetónovaný, preto chceme apelovať na neho. A ako ste počuli, je možné voči špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi iniciovať disciplinárne konanie. Toto sú možnosti, ktoré existujú. Čiže máme tu dve výzvy, jedna voči špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi, druhá voči generálnemu prokurátorovi Čižnárovi. Ak toto nepovedie k výsledku, že špeciálny prokurátor Dušan Kováčik odstúpi, tak sa začneme zamýšľať nad tým, ako by bolo vhodné zmeniť zákon či už jednorázovo, alebo účelovo, čo nie je pekný spôsob, rozhodne nie, ale v tejto veci sme pripravení konať. Čiže budeme hľadať možnosti, aby tento pán nebol vo funkcii až do roku 2021. To neprichádza do úvahy, aby špeciálny prokurátor Dušan Kováčik ďalšie 4 roky nič nerobil.

 

Otázka, TA3: Máte predstavu, aké systémové zmeny treba urobiť?

Richard Sulík: Máme niektoré predstavy, ale nepovažujeme za náležité teraz v súvislosti s jednou personálnou otázkou začať strieľať od boku, že systémové zmeny. Ale budeme ich predkladať. My sme už dávnejšie predstavili Víziu SaS do roku 2024. Je tam 8 priorít a jedna z nich je spravodlivosť. A ku každej z tých priorít predložíme komplexné zmeny.

 

Video si môžete pozrieť tu:

https://www.youtube.com/watch?v=2cThVmW_U-8

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali