Rezort školstva predložil návrh zákona, ktorý pomôcže pri transformácii Slovenskej akadémie vied. Slovenská komora učiteľov podporuje protest vysokých škôl proti návrhu novely vysokoškolského zákona

Rezort školstva predložil návrh zákona, ktorý pomôcže pri transformácii Slovenskej akadémie vied. Slovenská komora učiteľov podporuje protest vysokých škôl proti návrhu novely vysokoškolského zákona

Bratislava 5. marca 2021 (SITA/TASR/HSP/Foto:SITA-Martin Medňanský, TASR-Michal Svítok)

 

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania novelu zákona, ktorý má pomôcť s transformáciou Slovenskej akadémie vied (SAV). Návrh je v konaní do stredy 24. marca. Ústavy SAV by sa mali zmeniť tak, aby svoj majetok spravovali samostatne. Transformácia by mohla akadémii pomôcť v tom, že by mohla vstupovať do partnerstiev so súkromným sektorom. O podobnom procese sa v rámci SAV diskutuje od roku 2014

Branislav Gröhling
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling

Pôvodne mal byť návrh zákona v rámcovom Pláne legislatívnych úloh SR na rok 2021 súčasťou návrhu zákona o SAV. Avšak, ako vysvetlilo ministerstvo, vzhľadom na širší rozsah zmien ho predložilo ako samostatný návrh zákona. Jeho účinnosť sa navrhuje od 1. septembra 2021, teda v dostatočnom predstihu pred navrhovaným dňom transformácie organizácií SAV. Akadémia vied by sa mala transformovať 1. januára 2022.

Reklama

Medzi ďalšími zámermi zákona je aj zmena zloženia správnej rady a vedeckej rady či doplnenie doktorandov do voličskej základne verejnej inštitúcie. Vedecká rada by sa podľa návrhu zákona mala zmeniť z obligatórneho orgánu na fakultatívny. Zmena by mala nastať aj vekovým obmedzením zamestnancov verejnej výskumnej inštitúcie. Podľa ministerstva je činnosť vo verejnej výskumnej inštitúcii porovnateľná s výskumnou či vývojovou činnosťou vysokých škôl. Z daného dôvodu by sa na nich mohli vzťahovať rovnaké pravidlá ako pre vysokoškolských učiteľov, teda aj obmedzenie vekom.

O zmene právnej formy akadémie sa začalo diskutovať v roku 2014. Takmer 50 ústavov SAV sa malo zmeniť na samostatne hospodáriace subjekty. Peniaze z rozpočtu by im naďalej ostali, no zároveň by mohli začať aj obchodovať so svojimi objavmi a poznatkami. Podľa prijatého zákona z roku 2017 mali na začiatku júla 2018 vzniknúť verejné výskumné inštitúcie. Aby sa tak stalo, potrebovali sa zapísať aj do špeciálneho registra. Rezort školstva to vtedy odmietol a žiadal splnenie formálnych podmienok, na ktoré podľa akadémie nemal nárok. V septembri 2018 sa tak transformácia SAV vrátila na začiatok.

Reklama

 

Slovenská komora učiteľov podporuje protest vysokých škôl proti návrhu novely vysokoškolského zákona

Slovenská komora učiteľov (SKU) podporuje protest vysokých škôl proti novele vysokoškolského zákona. Považuje za legitímne ozvať sa v situácii, keď univerzitám a verejným vysokým školám hrozí strata ich autonómie a právomoci. TASR o tom informoval prezident SKU Vladimír Crmoman

Vladimír Crmoman
Na snímke prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman

“Snaha ministerstva školstva získať plnú moc nad riadením ľudských zdrojov a hospodárením vysokých škôl je nezlučiteľná s demokraciou a predstavuje vysoké riziko korupcie,” tvrdí SKU.

Poukázala tiež na to, že minister školstva sa nominoval do funkcie v správnej rade Univerzity Komenského v Bratislave, čo je podľa nich “v absolútnom konflikte s princípmi demokracie”.

“Ďalšími indíciami sú navrhované zmeny v štruktúre vysokých škôl, ktoré posilnia dohľad ministerstva nad procesmi, ktoré majú prebiehať v plnej autonómii riadiacich zložiek vysokých škôl, vrátane výberu a menovania odborníkov z akademického prostredia do vedúcich pozícií,” poznamenala SKU.

Reklama

Podľa nich je potrebné upozorniť na proces tvorby novely a podmienku participatívnosti. Komora tvrdí, že podobné komplikácie zaznamenali pri tvorbe dvoch zákonov, týkajúcich sa regionálneho školstva (školský zákon a zákon o pedagogických a odborných zamestnancoch).

SKU vyzýva ministra školstva, aby rešpektoval historické fakty, ktoré podporujú zachovanie autonómie riadenia vysokých škôl.

“Očakávame, že návrh novely vysokoškolského zákona stiahne, kým nenájde spoločné konsenzuálne riešenia,” dodala komora.

Návrh novely zákona o vysokých školách sa má upraviť. Po utorkovom (2. 2.) stretnutí vysokoškolských reprezentácií – Slovenskej rektorskej konferencie, Rady vysokých škôl a Študentskej rady vysokých škôl – s vedením rezortu školstva to potvrdil štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ľudovít Paulis. Zároveň uviedol, že snahou rezortu školstva nikdy nebolo a ani nebude politizovať vysoké školstvo.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali