Rajtár podáva trestné oznámenie pre údajné podvody v Bonaparte

Rajtár podáva trestné oznámenie pre údajné podvody v Bonaparte

Bratislava 12. júla 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Opozičný poslanec NR SR Jozef Rajtár (SaS) vo štvrtok podáva trestné oznámenie pre podvody v komplexe Bonaparte, ktoré súvisia s prevodmi štyroch bytových jednotiek. Pri prevodoch figurujú podnikatelia Ladislav Bašternák a Marian Kočner.

Na snímke poslanec Národnej rady SR Jozef Rajtár (SaS)

“Moje prvé trestné oznámenie súvisiace s Bonaparte, kde býva predseda Smeru-SD Robert Fico, bolo podané v máji 2016 a súviselo so samotnou stavbou. Prokuratúra aktuálne preveruje, či náklady na stavbu komplexu boli primerané za účelom vybratia neoprávnenej vratky DPH. Teraz podávam ďalšie trestné oznámenie, ktoré súvisí s prevodmi bytov. Je tu podozrenie z ďalších neoprávnených vratiek DPH,” ozrejmil Rajtár.

Reklama

Jeho trestné oznámenie obsahuje dve náležitosti. Prvou je schéma prevodov dvoch bytov Bašternáka, druhou sú prevody bytov Kočnera. “Každý z nich zobral po dva byty, ktoré boli následne niekoľkokrát prevádzané,” povedal Rajtár.

Prvé dva byty sa najskôr dostali na fyzickú osobu Viliama G. a potom na Ladislava Bašternáka. Ďalej boli prevedené na spoločnosť LTB Rent, čo je Bašternákova firma. “Funguje to tak, že si to prevediete na firmu za veľmi predraženú sumu. Ak ste náš človek, daňový úrad z toho vyplatí vratku DPH a firma získa obrovské peniaze. Následne sa bytu musí firma zbaviť, a to tak, aby vratku nemusela vrátiť daňovému úradu. V tomto prípade došlo k zrušeniu kúpnej zmluvy a byty boli zase prevedené na Bašternáka ako na fyzickú osobu. Ale firma LTB Rent už DPH zrejme nevrátila a bola prevedená do akéhosi odpadkového koša spoločností, kde skončila aj jedna firma Ficovho brata Ladislava,” popísal udalosti Rajtár.

Reklama

Ďalšie dva byty prevádzal Kočner. “Spravil takmer to isté, ale namiesto zrušenia kúpnej zmluvy nakoniec exekvoval byty bez toho, aby musel za ne odviesť DPH. Vyzývam orgány činné v trestnom konaní, aby začali konať. Navrhujem väzobné stíhanie aj pre Bašternáka, lebo robí opakované trestné činy,” vyhlásil Rajtár.

Podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka sa aj na prípadoch Bašternáka a Kočnera ukázalo, že vytrvalé úsilie opozície podporené občianskymi protestmi má zmysel. “Treba byť len trpezlivý, výsledky sa dostavia. Úsilie vedie aj k tomu, že poctiví policajti, prokurátori a sudcovia zdvihnú hlavu a robia si svoju prácu v súlade so zákonom. Treba týchto ľudí oceniť,” myslí si.

Galko je presvedčený, že je absolútne dôležité a kľúčové, aby verejne činní ľudia pracujúci v prospech verejného záujmu cítili, že majú na svojej strane verejnosť, a tá sa za nich aktívne postaví, ak sa ich mafia bude snažiť skompromitovať či zlikvidovať. “Kočner aj Bašternák sú dnes obvinení. Toto je dôležitý krok, ale musíme to sledovať ďalej. Slučka sa sťahuje a bude zaujímavé sledovať, kto v nej skončí. V mene SaS preto dávam verejný prísľub, že ak SaS bude mať po voľbách zodpovednosť za Slovensko, spravíme opatrenia, aby malo vyšetrovanie rozviazané ruky,” dodal Galko.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali