Podľa prieskumu až 50 % prevádzok pristúpi po otvorení k zmene jedálneho lístka, 42 % gastro prevádzok začalo jedlo doručovať, z toho štvrtina vydáva jedlo cez výdajné okienko. Ak by neprišlo k otvoreniu terás, viac ako 50 % prevádzok by do dvoch mesiacov skrachovalo. Tretina opýtaných by chcela znížiť administráciu, napríklad zavedením elektronických stravných poukážok.
Z prieskumu tiež vyplynulo, že až 57 % gastro prevádzok už pristúpilo k prepúšťaniu svojich zamestnancov v dôsledku uzavretia svojho podniku. Až 75 % prevádzok si muselo požičať finančné prostriedky, aby dokázalo preklenúť obdobie obmedzeného fungovania počas koronakrízy.
“Alarmujúce je však pre nás hlavne zistenie, že až 14 % prevádzok už pravdepodobne neobnoví svoje fungovanie a nebude pokračovať v podnikaní,” uviedla hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro, ktorú podporuje skoro 600 reštaurácií a gastro prevádzok.
Podľa prieskumu by podniky po skončení krízy privítali hlavne zníženie DPH, zníženie daňovo-odvodového zaťaženia, preklenovacie úvery zaručené štátom, riešenie rôznych licenčných poplatkov (SOZA, LITA, Slovgram) a zavedenie elektronických stravných poukážok.
I keď sa otvárajú terasy, majitelia reštaurácií nie sú do budúcnosti veľmi optimistickí. Takmer polovica gastro prevádzok totiž odhaduje, že aj po ukončení všetkých obmedzení bude trvať minimálne 9 mesiacov a viac, kým začnú dosahovať pôvodné tržby. Viac než 10 % respondentov uviedlo, že sa tak nestane už vôbec.
Podľa prieskumu ekonomické opatrenia vlády, ktoré už vstúpili do platnosti, síce gastro podnikatelia vítajú, ale potrebovali by oveľa intenzívnejšiu pomoc.