V prezidentskom paláci získal prácu aj manžel podpredsedníčky Progresívneho Slovenska, Dušan Jaura

V prezidentskom paláci získal prácu aj manžel podpredsedníčky Progresívneho Slovenska, Dušan Jaura

Bratislava 3. apríla 2020 (HSP/Foto:Dušan Jaura Facebook)

 

Po priateľke už bývalého predsedu strany Progresívne Slovensko Michala Trubana bol v prezidentskom paláci  zamestnaný aj manžel podpredsedníčky PS Zory Jaurovej. Dušan Jaura je bývalý riaditeľ bratislavského gymnázia, na ktorom študoval aj neslávne známy študent Emil Hodál, ktorý písal, že treba vystrieľať pronárodne cítiacich ľudí

Na snímke Dušan Jaura

Minulý rok prebehla médiámi správa o tom, že novou zamestnankyňou v Prezidentskom paláci sa stala Adela Zábražná, ktorá je zároveň priateľkou lídra strany Progresívne Slovensko, Michala Trubana.

Reklama

Trubanova priateľka pracuje na odbore vnútornej politiky. Má na starosti prípravu odborných posudkov, analýz a stanovísk, ako aj tvorbu komplexných informačných materiálov pre prezidentku Zuzanu Čaputovú. (Viac sa dočítate tu.) Zábražná pred pár dňami porodila svojmu partnerovi Trubanovi dcérku.

V Čaputovej prezidentskom úrade bol najnovšie zamestnaný aj manžel podpredsedníčky Progresívneho Slovenska, Zory Jaurovej. Rovnako ako priateľka Michala Trubana, aj Dušan Jaura pracuje na odbore vnútornej politiky.

Reklama

Prezidentka Zuzana Čaputová bola pred zvolením do prezidentského úradu členkou Progresívneho Slovenska, dokonca bola podpredsedníčka strany, po svojom zvolení sa členstva v strane vzdala.

Čaputová ešte pred zvolením, počas  prezidentskej kampane, deklarovala, že bude nadstraníckou prezidentkou. Zdá sa však, že sa jej to príliš nedarí. Väzby na jej stranu, v ktorej pôsobila, sú očividné a natíska sa otázka, či sa náhodou nejedná o klientelizmus.

Prezidentský úrad sa ale bráni tým, že prebehlo riadne výberové konanie:

„KP SR vyhlásila, zverejnila a realizovala vonkajšie výberové konanie na obsadenie štátnozamestnaneckého miesta riaditeľa odboru vnútornej politiky v súlade so zákonom č. 55/2017 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len “zákon o ŠS”) dvakrát, nakoľko prvé výberové konanie bolo neúspešné. Všetky výberové konania sú zverejnené na stránke tu.

Prvýkrát sa uchádzači mohli do výberového konania prihlásiť od 29.10.2019 do 08.11.2019, čo z celkovo prihlásených 19 uchádzačov využilo 10.

Reklama

Výberové konanie pozostávalo z písomnej a ústnej časti. Dvaja uchádzači prešli všetkými písomnými testami, no neprešli ústnou časťou výberového konania, preto bolo výberové konanie uzavreté ako neúspešné.

Do druhého výberového kola sa uchádzači mohli prihlásiť od 23.12.2019 do 09.01.2020, uskutočnilo sa 29.01.2020. Z prihlásených 18tich uchádzačov sa osobne zúčastnilo 13 z nich.

Dvaja uchádzači prešli úspešne všetkými písomnými testami a ústnu časť výberového konania úspešne absolvoval jeden uchádzač.

Písomnú časť výberového konania predstavoval všeobecný test, odborný test, test zo štátneho jazyka, test z cudzieho jazyka (anglický jazyk, úroveň B2).Ústnu časť výberového konania predstavoval osobný pohovor. Overovali sa schopnosti a osobnostné vlastnosti: svedomitosť a spoľahlivosť, samostatnosť, motivácia, adaptabilita a flexibilita, rozhodovacia schopnosť, komunikačné zručnosti, analytické, koncepčné a strategické myslenie, riadiace schopnosti.

Pán Dušan Jaura úspešne absolvoval celé výberové konanie, ktoré preverilo všetky jeho osobnostné aj odborné predpoklady, aby mohol ako riaditeľ kvalifikovane viesť odbor vnútornej politiky KP SR,“ uviedla Martina Goffová z odboru komunikácie pre Hlavné správy.

Reklama

Zaujímavosťou je, že Dušan Jaura bol ešte donedávna riaditeľom gymnázia C.S Lewisa v Bratislave, na ktorom študoval neslávne známy študent Emil Hodál, ktorý písal, že treba vystrieľať pronárodne cítiacich ľudí.

Mladý slniečkar, ktorý mal na svojej profilovej fotke na Facebooku rámik s nápisom volím Čaputovú, po jej víťazstve v prvom kole prezidentských volieb napísal:

“Tak Čaputová vyhrala a prvé čo spraví je, že zatočí s opicami a antisemitami, ako ste vy. Členov tejto skupiny máme označených a budete prví, ktorých budeme strieľať. Nech žije EÚ! Nech žije Zuzana! Nech skape slovenská štátnosť a samostatnosť!!” napísal sfanatizovaný mladý volič Čaputovej v skupine Volíme pronárodných kandidátov za prezidenta.

Na tomto gymnáziu pod vedením Dušana Jauru boli pred týmto incidentom aj admini nenávistnej liberálnej stránky Zomri, kde vymývali deťom mozgy. Samozrejme, prišli s vrecami na hlavách. Viac tu.

V tom čase sa nám ozvala aj absolventka tejto školy, ktorá tvrdila, že za vedenia riaditeľa Dušana Jauru to bola “neskutočná vymývareň mozgov”. “Stále sa nás pýtali na naše politické názory, organizovali besedy s politikmi ako Radičová a spol. Pred voľbami sa vždy robili celoškolské diskusie o tom, koho voliť atď. No proste jedna nebezpečná inštitúcia,” napisala bývalá študentka tohto bratislavského gymnázia. Viac sa dočítate tu.

Samuel Gdovin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali