Prehľad toho najdôležitejšieho z diania na Ukrajine – Generálny tajomník OSN je vážne znepokojený vývojom situácie v Záporožskej jadrovej elektrárni

Prehľad toho najdôležitejšieho z diania na Ukrajine – Generálny tajomník OSN je vážne znepokojený vývojom situácie v Záporožskej jadrovej elektrárni

Bratislava 11. augusta 2022 AKTUALIZUJEME (HSP/Foto:TASR/AP-Planet Labs PBC via AP, TASR/AP-John Minchillo, Telegram, Screenshot Youtube, Twitter/Christopher Miller)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ruská letecká základňa
Na satelitnej snímke ruská letecká základňa na Krymskom polostrove pred sériou výbuchov

20:19 – Krajiny severnej Európy súhlasia s vyčlenením 1,5 miliardy eur na podporu Ukrajiny.

Reklama

Dánsky minister obrany Morten Bodskov na darcovskej konferencii v Kodani uviedol, že prostriedky možno minúť na zbrane a vojenský výcvik.

Účastníci konferencie sa tiež zhodli, že Island bude na čele odmínovacieho projektu na Ukrajine. „Boj Ukrajiny je naším bojom,“ povedal Bodskov.

Reklama

 

20:18 – Zhrnutie dňa ruskou tlačovou agentúrou:

  • Lotyšská Saeima vyhlásila Rusko za sponzora terorizmu.
  • Dume predložili návrh zákona o zvýšení minimálnej mzdy na 30 000 rubľov mesačne.
  • Európske krajiny skúmajú možnosť zakázať vydávanie turistických a dokonca aj študijných víz ruským občanom. Iniciatívu už podporili pobaltské krajiny, konečné rozhodnutie však bude musieť urobiť Európska únia.
  • Generálny tajomník OSN sa vyjadril za vytvorenie bezpečnostného perimetra okolo Záporožskej JE.
  • Ruské ministerstvo zahraničných vecí poprelo informácie o vyslaní severokórejských dobrovoľníkov na účasť na „špeciálnej vojenskej operácii“.
  • Ministerstvo vnútra navrhlo udeliť štatút bojového veterána policajtom zúčastňujúcim sa na „špeciálnej vojenskej operácii“.
  • V Záporoží informovali o odrazení všetkých pokusov Ozbrojených síl Ukrajiny o útok na Energodar a Záporožie ruskou protivzdušnou obranou.
  • Súd poslal bývalú redaktorku Channel One Ovsyannikovovú do domáceho väzenia za falošné príbehy o ozbrojených silách RF.
  • Scholz vyzval Rusko, aby prevzalo turbínu pre Nord Stream z Nemecka a dovážalo plyn.

 

20:13 – Ruské vojenské lietadlá v posledných dňoch už tretíkrát vstúpili do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany Aljašky.

Podľa CNN Severoamerické veliteľstvo protivzdušnej obrany vo štvrtok informovalo o treťom incidente, pri ktorom ruské vojenské lietadlo vletelo do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany Aljašky.

Reklama

 

20:01 – Spojené štáty podporili myšlienku vytvorenia demilitarizovanej zóny okolo jadrovej elektrárne Záporožie.

„Vedieť bitky v blízkosti jadrovej elektrárne je nebezpečné a nezodpovedné. Naďalej vyzývame na ukončenie vojenských operácií na jadrových miestach,“ povedal agentúre Reuters predstaviteľ ministerstva zahraničia.

 

19:34 – Ukrajinský vyslanec pri OSN: Celý svet je spoluvinný za to, že povolil nezákonné správanie Ruska počas 30 rokov:

Reklama

Stály predstaviteľ Ukrajiny pri OSN Sergiy Kyslytsya získal široké medzi zúčastnenými uznanie za svoje štipľavé vyhlásenia o Rusku.

 

19:12 – Spojené kráľovstvo a Dánsko poskytnú Ukrajine ďalšiu finančnú a vojenskú pomoc. Oznámili to vo štvrtok na darcovskej konferencii pre Ukrajinu, ktorá sa konala v Kodani za účasti ministrov obrany z 26 krajín EÚ a NATO.

Británia, ktorá už Ukrajine darovala pokročilé zbraňové systémy a poskytla vojenský výcvik tisíckam ukrajinských vojakov, plánuje Kyjevu dodať ďalšie salvové raketové systémy, ako aj „značný počet“ navádzaných rakiet M31A1, ktoré sú schopné zasiahnuť cieľ až do vzdialenosti 80 kilometrov.

 

19:02 – Rusko a Ukrajina sa vo štvrtok navzájom opäť obvinili z ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne. Šéf Moskvou dosadenej regionálnej samosprávy Jevgenij Balickij však na sociálnej sieti Telegram napísal, že úroveň radiácie v okolí je nateraz v norme.

 

18:48 – Na celej Ukrajine bol vyhlásený letecký poplach, okrem nekontrolovaného Krymu.

Ukrajina poplach
Letecký poplach na území Ukrajiny

 

18:46 – Rusko neposkytuje prístup k presným informáciám o ukrajinských vojnových zajatcoch, ktorí zahynuli v Olinevke/Jelenovke.

Reklama

Na brífingu to uviedla námestníčka ministra obrany Ukrajiny Anna Malyarová.

„Dnes neexistujú presné informácie o tom, kto a koľko presne zomrelo v Olinevke/Jelenovke. Keďže Ruská federácia neposkytuje prístup k týmto informáciám, napriek výzvam Ukrajiny na medzinárodné organizácie, ktoré by mohli v tejto situácii pomôcť. To znamená, že proces identifikácie pokračuje“ – zdôraznil Malyar.

 

17:53 – Súd v Moskve uvalil podľa ruských médií na bývalú redaktorku Channel One Marinu Ovsyannikovovú domáce väzenie do 9. októbra.

Bola obvinená zo šírenia „vedome nepravdivých informácií o činnosti ruskej armády“.

Reklama

 

17:47 – Nové satelitné fotografie letiska Saki na Kryme, kde došlo k výbuchom.

Na Twitteri ich zverejnil novinár z Politico Christopher Miller.

Satelitné snímky

Satelitné snímky letiska Saki na Kryme, kde došlo k výbuchom

 

Reklama

17:30 – Rusko zaútočilo na niekoľko tepelných elektrární v Charkovskej oblasti, takže obyvatelia súkromného sektora by sa mali zamyslieť nad alternatívnymi zdrojmi vykurovania, povedal Oleg Sinegubov, šéf Charkovskej regionálnej štátnej správy.

„Vo viacposchodovej budove je nepravdepodobné, že palety alebo kachle zachránia situáciu. Ale ak ide o súkromný dom, tak ak je možné inštalovať alternatívny zdroj vykurovania a ľudia na to majú prostriedky.“ potom by sa to, samozrejme, malo urobiť,“ povedal.

 

17:28 – Správa regiónu Záporožia, ruský pohľad:

  • Úrady Záporožia vypracovali akčný plán až po evakuáciu obyvateľov v prípade útoku ozbrojených síl Ukrajiny na sklad jadrového odpadu;
  • Tisíce ton rádioaktívneho odpadu sú uložené v Záporožskej JE;
  • Úrady zaznamenali najmenej tri zásahy granátmi v oblasti úložiska rádioaktívnych izotopov Záporožskej JE za deň;
  • Kyjev, podľa Ruska, zámerne mieri na úložisko jadrového odpadu v Záporožskej jadrovej elektrárni, aby vyprovokoval výbuch „špinavej bomby“;
  • Úrady Záporožia sú pripravené prijať generálneho tajomníka OSN a misiu MAAE, zaistiť ich bezpečnosť a predložiť všetky dôkazy.

 

17:27 – Analytici nechápu, kto kupuje akcie Polymetalu (jeden z lídrov v ťažbe drahých kovov s aktívami v Rusku a Kazachstane), ktoré vzrástli o 37 %.

Hoci cenné papiere spoločnosti na moskovskej burze vyskočili za 2 dni približne o tretinu, podľa expertov, ktorých oslovila RIA Novosti, neexistujú žiadne zásadné dôvody na rast.

Reklama

 

17:24 – Generálny tajomník OSN António Guterres varoval vo štvrtok pred potenciálnou jadrovou katastrofou v súvislosti s pokračujúcim ostreľovaním Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine.

„Som vážne znepokojený vývojom situácie v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne i v jej okolí,“ uviedol Guterres vo vyhlásení. „Apeloval som na všetkých zúčastnených, aby zachovali zdravý rozum a nepodnikali kroky, ktoré by mohli ohroziť fyzickú integritu, bezpečnosť či ochranu tejto jadrovej elektrárne – najväčšej svojho druhu v Európe,“ dodal generálny tajomník OSN.

António Guterres
Na snímke generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres

„Žiaľ, miesto deeskalácie situácie za uplynulých niekoľko dní prišli správy o ďalších znepokojujúcich incidentoch, ktoré – v prípade, že budú pokračovať – môžu viesť ku katastrofe,“ upozornil ďalej Guterres.

 

16:22 – Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval vedenie MAAE a OSN, aby vyslalo medzinárodnú misiu do dobytej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú podľa Kulebu premenili Rusi na vojenskú základňu.

 

Reklama

16:01 – Ukrajina potrebuje finančnú pomoc bez byrokratických blokád, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas online stretnutia s ukrajinskými spojencami zo severských krajín.

Potrebujeme aj zbrane, granáty a izoláciu Ruska, dodal Zelenskyj.

Pripomeňme, že Ukrajina očakáva od Európy pomoc vo výške 8 miliárd eur. EK tiež uvádza, že Ukrajina potrebuje airbag na nové úvery, na ktoré EÚ nemá peniaze. Západné médiá a kancelária prezidenta tiež hovoria, že Nemecko blokuje prideľovanie pomoci.

 

14:35 – Rusko vo štvrtok oznámilo, že Švajčiarsko stratilo charakter neutrálnej krajiny, a preto nemôže diplomaticky zastupovať Ukrajinu v Rusku. Moskva vyčíta Bernu jeho rozhodnutie uvaliť na Rusko sankcie

 

14:10 – Situácia na fronte z 11. augusta

Reklama
Situácia na frontoch k 11. augustu 2022

 

13:00 – Turecko sa nepripojí k sankciám voči Ruskej federácii v oblasti energetiky a nevypovie súčasnú zmluvu s Moskvou, uviedlo ministerstvo energetiky.

 

12:58 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

  • Ruské ozbrojené sily zaznamenali hromadnú dezerciu a neoprávnené opustenie obsadených pozícií nacionalistami na Ukrajine
  • Ruské letectvo a delostrelectvo zničili sklad raketových a delostreleckých zbraní pri Charkove, lokátor S-300 pri Kramatorsku
  • Stíhačky ruského letectva zostrelili ukrajinský vrtuľník Mi-24 v Dnepropetrovskej oblasti
  • Letectvo, raketové sily a delostrelectvo zničili v noci 20 veliteľských stanovíšť brigád a práporov a osem muničných skladov
  • Vyše 50 % personálu dvoch brigád AFU v smeroch Artemivsk a Avdeevka zlikvidovaných
  • Ruská protivzdušná obrana zostrelila sedem ukrajinských bezpilotných lietadiel a zachytila štyri strely z raketometov MLRS

 

11:24 – V Maďarsku vstúpil do platnosti rozhodnutie o zákaze vývozu palivového dreva, uviedlo Maďarské ministerstvo poľnohospodárstva.

Deň predtým boli v Moldavsku zavedené obmedzenia na na nakladanie s palivovým drevom. V očakávaní energetickej krízy tam bola zakázaná preprava palivového dreva v noci (od 23:00 do 6:00).

Reklama

Dopyt po palivovom dreve v Moldavsku sa výrazne zvýšil a v súčasnosti je oveľa vyšší ako dostupné zásoby.

 

10:12 – Minister obrany Oleksij Reznikov v rozhovore pre UP spresnil svoje vyhlásenie, že Ukrajinu bráni viac ako milión ľudí.

Oleksij Reznikov
Na snímke ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov

Podľa neho tento počet zahŕňa nielen vojakov, ale aj lekárov, komunikačných a kybernetických špecialistov, pohraničnú stráž, národnú políciu a špeciálne jednotky.

Reznikov uviedol, že na strane nepriateľa bojuje 111 až 115 práporov a taktických skupín, teda približne 137 000 vojakov.

Podľa neho ruské zoskupenie prevyšuje ukrajinské 10 až 15-krát v počte diel, tankov, lietadiel, delostrelectva, rakiet, raketometov a granátov.

 

Reklama

9:56 – Situácia na Ukrajine a na Donbase do tohto času z pohľadu ruskej strany:

  • Ukrajinská armáda zničila nádrž na čpavok v doneckom pivovare, ktorý unikol do prostredia
  • Šéf MAAE plánuje osobne navštíviť Záporožskú jadrovú elektráreň
  • Ukrajinský národný front: Ukrajinské ozbrojené sily spaľujú telá mŕtvych žoldnierov
  • Záporožské úrady tvrdia, že chcú 11. septembra usporiadať referendum o pripojení k Rusku
  • Poľnohospodárske subjekty v Záporožskej oblasti zozbierali viac ako 90 percent úrody. Zozbierané obilie prekročilo 1 milión ton
  • Zajatý plukovník AFU Baranjuk hovorí, že systémy Javelin sa neosvedčili ako účinné zbrane.

 

9:50 – Približne 2 500 obyvateľov Berďanska v Záporožskej oblasti dostalo ruské pasy, uviedli predstavitelia okupačných orgánov mesta. Ďalších 5 000 ľudí čaká na občianstvo.

2 500 ľudí predstavuje 2,21 percenta „predvojnového“ počtu obyvateľov Berďanska, ktorý bol viac ako 113 000 ľudí.

 

Reklama

9:47 – V Luhansku prebieha „mobilizácia“ na front. Nie je to bez excesov.

Na internete bol zverejnený záznam z bezpečnostnej kamery na jednom z dvorov v Luhansku.

Na videu je vidieť ľudí vo vojenských uniformách, pravdepodobne zástupcov „vojenského registračného a odvodového úradu“, ako pomaly jazdia zeleným autobusom po dvore.

 

 

V istom okamihu vyjde z vchodu muž. Keď uvidí vojsko, okamžite sa vráti dovnútra.

Keď sa dvaja muži v uniformách priblížia k dverám, sú zamknuté a oni odchádzajú s prázdnymi rukami.

 

9:18 – Ukrajinska Pravda: Dmytro Kuleba môže byť vymenovaný za veľvyslanca v USA a Andrij Sibiga sa môže stať novým ministrom zahraničných vecí Ukrajiny.

Bankova plánuje do septembra preformátovať celý kabinet ministrov.

Noviny uviedli, že Zelenskyj bol nespokojný s Kulebom a s tempom západnej pomoci Ukrajine. Okrem toho Kuleba zlyhal na ministerstve zahraničných vecí v Afrike a Latinskej Amerike.

Napriek tomu je hlavným uchádzačom o post ministra zahraničných vecí Andrij Sibiga, ktorý má veľmi blízko k OP Jermak.

 

9:15 – Operačná situácia na fronte 10. augusta

Reklama
Operačná situácia na fronte k 10. augustu

 

Operačná situácia na fronte k 10. augustu

 

9:02 – Nikopol bol v noci opäť ostreľovaný ruskými silami. V súčasnosti sú známi dvaja mŕtvi a sedem zranených vrátane 13-ročného dievčaťa.

 

8:13 – Situácia na fronte pri Soledare k večeru 10. augusta 2022

Na snímke situácia na fronte pri Soledare

 

8:08 – Objavili sa satelitné snímky lietadiel ruských vzdušných síl zničených včera v dôsledku výbuchov na letisku Saki v Novofjodorovke.

Materiálne škody sú značné. Niekoľko lietadiel je jednoznačne zničených alebo poškodených.

Satelitné snímky
Na satelitnej snímke lietadlá ruských vzdušných síl zničených v dôsledku výbuchov na letisku Saki

 

Na satelitnej snímke lietadlá ruských vzdušných síl zničených v dôsledku výbuchov na letisku Saki

 

8:05 – Dnes v noci Bielorusko hlásilo výbuchy a záblesky v blízkosti letiska Žiabrovka v Gomeľskej oblasti, ktoré využívajú Rusi.

Monitorovacia skupina Belaruski Gajun zaznamenala najmenej osem výbuchov.

Bieloruské ministerstvo obrany tvrdí, že výbuchy a záblesky na letisku súvisia so vznietením zariadenia.

„Informujeme vás, že 10. augusta približne o 23. hodine počas kontrolnej jazdy jedného z vozidiel po výmene motora došlo k jeho požiaru. Personál prijal včasné opatrenia na uhasenie požiaru. Neboli žiadne obete,“ uviedlo ministerstvo na svojom kanáli na Telegrame.

 

Reklama

7:55 – Niekoľko záverov amerického „Inštitútu pre štúdium vojny“ o situácii na Donbase.

1. V priebehu 10. augusta ruské jednotky postupovali južne a severovýchodne od Bachmutu. Konkrétne vstúpili na územie Bilokamenskégo šamotového závodu v Soledare. O kontrole celej továrne sa však nehovorí.

Postup ruských jednotiek severovýchodne od Bachmutu

2. Inštitút sa domnieva, že nepriateľ dokončuje obsadenie Peskov. Podľa ním zverejnenej mapy Rusi už ovládajú väčšiu časť osady.

Odborníci sa domnievajú, že obsadené predmostia západne od Donecka budú využité na odsunutie kontaktnej línie od mesta.

Obsadené predmostia západne od Donecka

 

8:02 – Rosstat zaznamenal defláciu druhý mesiac po sebe: v júli sa zrýchlila na 0,39 % z 0,35 % v júni.

Najväčší pokles cien bol zaznamenaný v prípade ovocia a zeleniny (o 11,53 %), vajec (o 4,42 %) a cukru (o 3,51 %). Chlieb zdražel o 0,22 % a alkohol o 0,18 %.

Mesačná deflácia v júli nie je pre Rusko typická. Za celú históriu pozorovaní bola zaznamenaná iba raz – v roku 2011 a predstavovala symbolických 0,01 %.

 

7:52 – Európe dochádzajú zdroje na nové sankcie proti Rusku, uvádza WSJ.

Podľa amerických novinárov európske krajiny už „pociťujú bolesť“ ekonomickej vojny s Ruskom, ale EÚ nie je pripravená ustúpiť od svojej politiky sankcií, pretože nevidí iný spôsob, ako ovplyvniť Rusko.

Denník The Wall Street Journal však zistil, že niektorí západní politici uznávajú, že samotná Európa trpí politikou sankcií, a vyzývajú na zníženie napätia.

„Niektorí západní politici už začínajú pochybovať o vhodnosti sankcií voči Rusku a čoraz častejšie sa ozývajú hlasy, aby sa zvýšilo úsilie o zníženie napätia,“ napísal autor.

Konfrontácia s Ruskom je pre politikov v západnej Európe mimoriadne ťažká, dodal novinár. Napríklad strana francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona nedávno stratila parlamentnú väčšinu po tom, čo jeho odporcovia využili vysokú infláciu a označili ho za lídra, ktorý ignoruje vrecká priemerných francúzskych rodín.

 

Reklama

7:42 – Ruský diplomat obviňuje NATO, že je pripravené ospravedlniť akékoľvek použitie jadrových zbraní.

Andrej Belousov, zástupca zástupcu Ruska pri Úrade OSN a ďalších medzinárodných organizáciách v Ženeve, uviedol, že od NATO možno očakávať akékoľvek ospravedlnenie v súvislosti s použitím jadrových zbraní.

Doktrinálne dokumenty USA predpisujú použitie jadrových zbraní pod zámienkou ohrozenia vlastných životných záujmov alebo záujmov svojich spojencov. Analýza tejto tézy vedie k myšlienke, že Spojené štáty si vyhradili možnosť použiť jadrové zbrane kedykoľvek a proti ktorémukoľvek štátu, a to len na základe tvrdenia, že sú dotknuté ich životné záujmy,“ povedal v prejave na konferencii krajín, ktoré sú zmluvnými stranami Zmluvy o zákaze jadrových zbraní.

 

7:35 – V pivovare v Donecku sa v čase útoku ukrajinských jednotiek nachádzalo 32 ľudí, jedna osoba zomrela a dve boli zranené, uviedlo ministerstvo pre mimoriadne situácie Doneckej ľudovej republiky.

V areáli pivovaru horeli plastové kontajnery a palety, pričom plocha požiaru bola 600 metrov štvorcových.

 

7:28 – Najdôležitejšie informácie z ranného brífingu generálneho štábu Ukrajiny.

1. Pri Seversku je odrazená ofenzíva pri Grigorovke a Verchnekamenskom. Boje pri Ivano-Darjevke pokračujú.

2. Južne od Bachmutu prebiehajú boje pri Veršine, ako aj pri dedine Dača. Dača sa nachádza západne od mesta Gladosovo (ktoré už bolo podľa vyhlásenia DĽR obsadené) a dosahuje diaľnicu Bachmut-Horlovka.

Bojovalo sa aj južne od Bachmutu v okolí Zaiceva, ale nepriateľ tam bol odrazený.

3. V blízkosti Donecka vedú Rusi ofenzívu v oblastiach Peski a Marinka a boje pokračujú.

4. Neďaleko Ugledaru nepriateľ zaútočil na Pavlovku, ale bol odrazený.

 

7:26 – Ak sa Zelenskyj nebude uchádzať o druhé funkčné obdobie, bude sa o prezidentský úrad uchádzať Oleksij Arestovyč.

Sám Arestovič to povedal v rozhovore s Dmitrijom Gordonom.

„Všetci hovoria o mojom šialenom hodnotení. Môj rating je teraz ratingom prezidenta. Ja sa od prezidenta neoddeľujem. Pokiaľ je prezident prezidentom a vrchným veliteľom, tieto rozhovory je pre mňa viesť nekorektné. Ak sa bude uchádzať o druhé funkčné obdobie, samozrejme, nebudem ho oslabovať. Je to technicky nemožné. Ak nie nepôjde, budeme treba o tom musieť uvažovať,“ povedal Arestovič.

Gordon mu položil spresňujúcu otázku:

– Ak sa prezident z nejakého dôvodu nebude uchádzať o druhé funkčné obdobie…

– Budem kandidovať, áno,“ dokončil Arestovič vetu za Gordona.

 

7:00 – Oblasť postihnutá amoniakom v okolí doneckého pivovaru, ktorý bol ostreľovaný ukrajinskými vojakmi.

Postihnutá oblasť
Na snímke oblasť postihnutá amoniakom v okolí doneckého pivovaru

 

6:58 – Británia odovzdá Ukrajine okrem troch už odovzdaných raketometov aj ďalšie tri raketomety, ako aj „značný“ počet rakiet.

Britské raketomety
Na snímke britské raketomety pre Ukrajinu

V komentári pre BBC to oznámil britský minister obrany Ben Wallace.

 

6:57 – Kazašské a turecké orgány sa dohodli na aliancii vojenských spravodajských služieb medzi oboma krajinami.

Kazachstan nariadil schváliť protokol o spravodajskej spolupráci s Tureckom z 10. mája 2022. Protokol bol podpísaný počas návštevy kazašskej delegácie vedenej prezidentom Tokajevom v Ankare.

Dokument sa zaoberá spoluprácou v troch oblastiach: výmena spravodajských informácií, odborných zistení a analýz, monitorovanie situácie v regióne a spolupráca v oblasti medzinárodných teroristických skupín ohrozujúcich región.

 

Reklama

6:51 – Situácia na Ukrajine a na Donbase do tejto hodiny:

– Kuleba vyzval krajiny EÚ a G7, aby Rusom odopreli právo prekračovať medzinárodné hranice

– Britská spravodajská služba MI 6 oznámila vytvorenie novej jednotky ruských ozbrojených síl, ktorá sa bude podieľať na SSO

– Investori umožnili Ukrajine zmraziť platby zahraničného dlhu do roku 2024

– WP: Ukrajinský predstaviteľ tvrdí, že do bombardovania leteckej základne na Kryme boli zapojené špeciálne jednotky

– Záporožská oblasť zadržala v Melitopole pozorovateľa ukrajinskej armády

– V Melitopole vybuchlo improvizované výbušné zariadenie v blízkosti centra humanitárnej pomoci, bez obetí

– V Chersone zlikvidovali centrum ukrajinských špeciálnych služieb pre boj proti integrácii s Ruskom

– Šéf ukrajinskej jadrovej energetickej spoločnosti Energoatom pripustil, že ukrajinské ozbrojené sily môžu bombardovať elektrické vedenie v Záporoží.

– Švajčiarsko je pripravené zastupovať ukrajinské diplomatické záujmy v Rusku

– Šéf britského ministerstva obrany: Ruská letecká základňa na Kryme je „legitímnym cieľom“ ukrajinských ozbrojených síl

Situácia na frontoch Ukrajiny k 10. augustu 2022

Ukrajinské jednotky sa naďalej pomaly presúvajú smerom na Izjum (južná Charkovská oblasť).

V relácii Marka Fejgina o tom informoval Oleksij Arestovyč, poradca šéfa OPU.

Zo strany ruských vojsk podľa neho 10. 8. nedošlo k žiadnemu postupu.

Ruské televízne kanály 10.8. písali o postupe smerom na Zajcevo (severne od Horlivky), ale Arestovič o tom nehovoril.

 

6:30 – Vojna na Ukrajine, 10. augusta 2022. Hlavné z pohľadu ruskej strany:

– Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ukrajinská 56. brigáda stratila pri meste Peski bojovú spôsobilosť a bola zničená zo 70 % .

– Pri útoku na ukrajinskú 93. brigádu pri Andreevke zničilo ruské vojenské letectvo až sto nacionalistov a viac ako 20 vozidiel.

– Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili v noci sedem rakiet HIMARS v Chersonskej oblasti a deväť dronov.

– Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že kyjevský režim plánuje v Charkove trestnú operáciu proti občanom lojálnym Rusku.

– Washington poskytne Ukrajine vojenské vybavenie na ochranu „tak dlho, ako to bude potrebné“, uviedol americký minister obrany.

– Rusko zvoláva zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN o Záporožskej jadrovej elektrárni na 11. augusta, šéf MAAE prerušil dovolenku, aby sa ho mohol zúčastniť.

– Bern a Kyjev sa dohodli, že Švajčiarsko bude zastupovať záujmy Ukrajiny v Rusku, pričom čakajú na súhlas Moskvy.

Nočné bombardovanie Charkova
Na snímke nočné bombardovanie Charkova

 

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali