Predpoveď počasia na štvrtok

Predpoveď počasia na štvrtok

Bratislava 23. mája 2024  (TASR/HSP/Foto:Pixabay, TASR/AP-Tobias Hartl/dpa)

Aktualizované 23. mája 2024 o 19:47 h.

Situácia: Počasie u nás ovplyvňuje výbežok tlakovej výše. Oblačno, miestami prehánky alebo búrky. Teploty 19 až 24 stupňov C

polooblačno
Ilustračné foto

Na západnom Slovensku prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 14 až 11 a najvyššie denné 21 až 24 stupňov C.

Reklama

Na strednom Slovensku prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 13 až 8 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Na východnom Slovensku prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 13 až 9 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Reklama

Počasie na horách: Vo výške 1000 m prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšia ranná teplota 9 a najvyššia denná 17 stupňov C.

Vo výške 1500 m prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšia ranná teplota 9 a najvyššia denná 13 stupňov C.

Vo výške 2000 m prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšia ranná teplota 6 a najvyššia denná 10 stupňov C.

Ozón: 5% pod úrovňou dlhodobého priemeru (352 DJ).

 

Reklama

Meteorológovia upozorňujú na búrky

Na strednom a východnom Slovensku sa môžu vo štvrtok vyskytnúť búrky. Meteorológovia vydali pre okresy Brezno, Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava výstrahu druhého stupňa. Pre viaceré ďalšie okresy naďalej platí výstraha prvého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe.

Blesk na oblohe počas nočnej búrky
Ilustračné foto

Výstraha druhého stupňa pre okresy Brezno, Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava platí do 16.25 h. Búrky tam môže sprevádzať prudký lejak s intenzitou 30 až 50 milimetrov za 30 minút, nárazový vietor do 85 kilometrov za hodinu či krúpy. “Výskyt sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblastiach zriedkavý, ich intenzita je nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia materiálnych škôd je vysoká,” upozornili meteorológovia.

Výstraha prvého stupňa pred búrkami sa týka celého Košického a Prešovského kraja, väčšiny Banskobystrického kraja a okresu Liptovský Mikuláš. Platí do 21.00 h. V okresoch Zvolen, Detva, Banská Bystrica, Brezno, Veľký Krtíš, Krupina, Lučenec, Poltár, Levice – východ, Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava zase platí hydrologická výstraha prvého stupňa pred povodňou.

 

SHMÚ: Ráno treba miestami počítať s hmlou, počas dňa hrozia búrky

V niektorých okresoch Banskobystrického kraja aj v Poprade treba vo štvrtok ráno počítať s hmlou. Od 10.00 h hrozia najmä na východe, miestami aj na strednom Slovensku, búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre tieto javy výstrahy prvého stupňa.

Reklama

Prvý stupeň výstrahy pred hmlou meteorológovia vydali do 9.00 h pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Detva, Zvolen, Žiar nad Hronom a Poprad.

“Znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity,” upozornili.

S búrkami treba počítať až do večera. Výstrahy platia v celom Košickom a Prešovskom kraji, tiež vo väčšine Banskobystrického kraja a v okrese Liptovský Mikuláš. Búrky môže sprevádzať prudký lejak s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, nárazový vietor do 85 kilometrov za hodinu či krúpy.

 

S búrkami treba v piatok počítať na celom Slovensku

V piatok (24. 5.) sa môžu na celom Slovensku vyskytnúť búrky. Meteorológovia preto vydali výstrahu prvého stupňa pre všetky okresy. Platí v piatok od rána do 21.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe.

Búrky môže sprevádzať prudký lejak s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, nárazový vietor do 85 kilometrov za hodinu a krúpy. “Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblastiach bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie,” upozornili meteorológovia.

Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín. Hydrologická výstraha prvého stupňa pred povodňou aktuálne platí v lokalitách Banská Štiavnica, Zvolen, Detva, Banská Bystrica, Brezno, Veľký Krtíš, Krupina, Lučenec, Poltár, Levice – východ, Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava, Košice okolie – Hornád, Košice okolie – Bodva, Levoča, Košice, Michalovce, Trebišov bez Roňavy aj Trebišov – Roňava.

 

Predpoveď počasia na piatok, sobotu a nedeľu

Piatok: Polooblačno až oblačno, miestami prehánky alebo búrky. Teploty 18 až 23 stupňov Celzia.

  • Na západnom Slovensku prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 15 až 12 a najvyššie denné 21 až 24 stupňov C.
  • Na strednom Slovensku prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 14 až 9 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.
  • Na východnom Slovensku prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 14 až 10 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Počasie na horách:

Reklama
  • Vo výške 1000 m prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšia ranná teplota 8 a najvyššia denná 16 stupňov C.
  • Vo výške 1500 m prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšia ranná teplota 9 a najvyššia denná 12 stupňov C.
  • Vo výške 2000 m prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšia ranná teplota 6 a najvyššia denná 9 stupňov C.

V sobotu slnečno, možnosť búrky. Teploty 20 až 25 stupňov C.

  • Na západnom Slovensku slnečno, možnosť búrky, najnižšie ranné teploty 15 až 12 a najvyššie denné 22 až 25 stupňov C.
  • Na strednom Slovensku slnečno, možnosť búrky, najnižšie ranné teploty 14 až 9 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.
  • Na východnom Slovensku slnečno, možnosť búrky, najnižšie ranné teploty 14 až 10 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Počasie na horách:

  • Vo výške 1000 m prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšia ranná teplota 9 a najvyššia denná 18 stupňov C.
  • Vo výške 1500 m prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšia ranná teplota 9 a najvyššia denná 13 stupňov C.
  • Vo výške 2000 m prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšia ranná teplota 6 a najvyššia denná 10 stupňov C.

V nedeľu slnečno, možnosť búrky. Teploty 21 až 26 stupňov C.

  • Na západnom Slovensku slnečno, možnosť búrky, najnižšie ranné teploty 15 až 12 a najvyššie denné 23 až 26 stupňov C.
  • Na strednom Slovensku slnečno, možnosť búrky, najnižšie ranné teploty 14 až 9 a najvyššie denné 21 až 25 stupňov C.
  • Na východnom Slovensku slnečno, možnosť búrky, najnižšie ranné teploty 14 až 10 a najvyššie denné 21 až 25 stupňov C.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:03

Čína považuje anektovanie a elimináciu Taiwanu za svoju veľkú národnú povinnosť. V nedeľu to pred kadetmi vojenskej akadémie vyhlásil taiwanský prezident Laj Čching-te. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

“Najväčšou výzvou je postaviť sa mocnému vzostupu Číny, ktorý ničí status quo v Taiwanskom prielive. (ČĽR) považuje anektovanie Taiwanu a elimináciu Čínskej republiky za veľký akt obrodenia svojho ľudu,” vyhlásil Laj Čching-te, pričom použil oficiálny názov Taiwanu (Čínska republika).

08:19

Izraelská armáda v nedeľu oznámila, že v časti južného Pásma Gazy bude počas dňa denne “takticky pozastavovať vojenskú činnosť”, aby zjednodušila dodávky pomoci, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

08:17

Desať zranených, vrátane detí, si vyžiadala streľba v sobotu večer v mestskom aquaparku neďaleko Detroitu. Polícia incident označila ako náhodnú streľbu. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

Podozrivý bol v sobotu neskoro večer stále na slobode, ale podľa predpokladu polície sa skrýval v neďalekom dome. Na mieste činu sa našla zbraň.

08:17

Medzinárodné letisko v hlavnom meste Novej Kaledónie Nouméa bude od pondelka opäť otvorené po tom, ako ho minulý mesiac zatvorili počas série nepokojov, uviedli úrady na francúzskom tichomorskom území s tým, že sa zmierni aj zákaz vychádzania.

07:30

Prvá americká predvolebná debata medzi súčasným šéfom Bieleho domu Joeom Bidenom a jeho republikánskym protikandidátom Donaldom Trumpom, ktorá sa uskutoční 27. júna, bude zahŕňať dve reklamné prestávky, budú v nej zakázané vizuálne pomôcky a mikrofóny sa budú vypínať, keď kandidát nebude mať slovo, uviedla v sobotu CNN.

07:29

Návrh komuniké zo summitu svetových lídrov, ktorý bol zvolaný s cieľom nájsť cestu k mieru na Ukrajine, hovorí o “vojne” Ruska proti Kyjevu a vyzýva na rešpektovanie územnej celistvosti Ukrajiny, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

V návrhu záverečného vyhlásenia summitu, do ktorého nahliadla agentúra Reuters, je Rusko obvinené zo zavinenia “vojny” na Ukrajine, ktorá spôsobila “rozsiahle ľudské utrpenie a deštrukciu”.

07:28

Napriek úsiliu veľkej časti svetového spoločenstva o nastolenie mieru na Ukrajine, ruské jednotky v sobotu pokračovali v útokoch na rôznych úsekoch frontu, informuje TASR podľa agentúry DPA.

07:28

Dvaja Švédi prepustení v rámci výmeny väzňov s Iránom pristáli v sobotu večer doma vo Švédsku, uviedol úrad premiéra Ulfa Kristerssona.

06:34

Lídri krajín skupiny G7 vyzvali strany konfliktov, aby zložili zbrane počas nadchádzajúcich olympijských hier v Paríži. Apel zaradili do záverečného vyhlásenia svojho summitu na návrh Francúzska. Uviedla to v sobotu talianska premiérka Giorgia Meloniová, informuje TASR podľa agentúry AFP.

06:33

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu povedal, že predloží Moskve návrh na ukončenie vojny, keď sa na ňom zhodne medzinárodné spoločenstvo. Vyjadril sa vo Švajčiarsku na mierovej konferencii o Ukrajine, na ktorej sa zúčastnilo vyše 90 krajín, nie však Rusko.

06:32

Osem izraelských vojakov zahynulo v sobotu pri výbuchu obrneného vozidla neďaleko mesta Rafah v Pásme Gazy, oznámila izraelská armáda.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dievčatá z detského folklórneho súboru Čerešenka počas podujatia Kapušianske folklórne slávnosti

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Lipták

Ivan Štubňa

Pavel Jacz

Erik Majercak

Miroslav Urban

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali