Prečo Rusko stále skupuje zlato

Prečo Rusko stále skupuje zlato

Moskva 23. februára 2017 (HSP/ktovkurse/Foto:Screenshotktovkurse)

 

Ruský ekonomický portál ktovkurse publikoval zaujímavé informácie o rozsiahlych ruských kúpach zlata v poslednom období

V januári Ruská národná banka kúpila vyše 1 milióna uncí zlata, čo predstavuje približne 37 ton. V decembri Rusko nekúpilo žiadne zlato, čo môže byť spojené s rozličnými faktormi technického charakteru (účtovný koniec roka, príchod sviatkov, veľký nákup zlata v októbri a novembri 2016…), mnohí v tom videli “signál dobrej vôle” voči novému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Reklama
Screenshot ktovkurse

V posledných mesiacoch Obamovej administratívy Rusko zvýšilo nákup zlata. V októbri 2016 vyrástli ruské zásoby zlata o 1,3 milióna unci, čo znamenalo približne 48 ton zlata. Nákup v októbri 2016 predstavoval najväčšie navýšenie ruských zlatých rezerv od roku 1998

V novembri 2016 kúpilo Rusko 1 milión uncí zlata. Celkovo za rok 2016 ruské zásoby zlata vzrástli o približne 199 ton.

Reklama

Ruské a čínske centrálne banky kvôli obavám zo systémových rizík, menových vojen, oslabeniu dolára a Eura diverzifikovali nákup zlata. Pritom v rokoch 2013 aaž 2015 viacerí ekonómovia a predstavitelia politických elít v USA a EÚ tvrdili, že Rusko sa v dôsledku sankcií a klesajúcich svetových cien ropy, ako aj kvôli znehodnocovaniu rubľa dostane do situácie, že bude musieť začať predávať svoje zlaté rezervy.

Samozrejme ich tvrdeniam chýbal logický podklad a išlo len o ich zbožné propagandistické priania. Veď prečo by Rusko malo predávať svoje zlaté rezervy, keď mohlo predávať svoje rezervy v dolároch a eurách? Navyše aj v období 2013 – 2015, kedy bol ekonomický tlak sankcií na Rusko najsilnejší, Rusko ďalej pokojne skupovalo zlato a zvyšovalo svoje zlaté rezervy.

Tí, ktorí sú presvedčení, že Rusko je len jednou veľkou hrdzavou čerpacou stanicou si odmietajú priznať, že Rusko je aj 2. najväčším predajcom zbraní vo svete a ruské zbrane svojimi parametrami a cenou predčia v mnohých prípadoch americké zbrane a zbraňové systémy. Ruský obchod so zbraňami vo svete neustále rastie, pretože ruské zbrane sú zárukou kvality, robustnosti a ničivého účinku.

Okrem toho Rusko nekupuje zlato len v poslednom období, v Rusku ide o trvalý jav, ktorý sa začal dávno pred globálnou finančnou krízou.

Rusko spolu s Čínou, MMF, USA, Nemeckom, Talianskom a Francúzskom predstavujú najväčších držiteľov zlatých rezerv na medzinárodnej úrovni. Pritom USA audit svojich zlatých zásob nepovoľujú, takže nikto sa presne nevie zaručiť koľko zlata USA majú a Nemcom trvalo veľmi dlho, kým im USA časť zlata ukrytého v sejfoch amerických bánk (z obdobia Studenej vojny) vrátili.

Reklama

Význam zlata rastie najmä kvôli globálnej finančnej kríze a zrýchľujúcej sa menovej diverzifikácii. Pomerne veľký objem zlata v devízových rezervách majú aj Libanon, Egypt, Laos, Pakistan, Kazachstan a Turecko. Význam zlata bude rásť súbežne s tým ako sa budú vyvíjať vzťahy medzi Ruskom, USA, EÚ a NATO v najbližších mesiacoch.

Rusko však rozumne a pragmaticky prikladá veľký význam svojim strategickým rezervám. V máji 2015 označila Centrálna banka Ruskej federácie ruské zlate rezervy 100% zárukou pred právnymi a politickými rizikami.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali