Posledné obvinenie Tibora Gašpara je potvrdením, že špeciálna prokuratúra je len vykonávateľom pomsty

❚❚

Bratislava 10. decembra 2023 (HSP/Facebook/Foto: Screenshot)

Aktualizované 10. decembra 15:41

Dnes prebehla tlačová beseda predsedu strany SMER – SSD Robert Fica, člena predsedníctva strany Roberta Kaliňáka, bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara a advokáta Mareka Paru na tému: Posledné obvinenie Tibora Gašpara je potvrdením, že špeciálna prokuratúra je len vykonávateľom pomsty

Kaliňák Gašpar Fico Para
Na snímke zľava Robert Kaliňák, Tibor Gašpar, Robert Fico a Marek Para počas tlačovej besedy strany SMER-SD

Predseda strany Robert Fico pripomenul, že na Slovensku nie je nikto relevantný, aby tvrdil, že návrh na zrušenie ÚŠP alebo návrhy, ktoré vedú k dekriminalizácii a depenalizácii by boli návrhy v rozpore s Ústavou SR. No z úst viacerých, vrátane prezidentky počúvame, že tá rýchlosť je razantná a nevídaná.

.

„Rokovací poriadok Národnej rady Slovenskej republiky umožňuje takzvané skrátené legislatívne konanie vtedy, keď sú splnené zákonné podmienky a jednou z takýchto zákonných podmienok je, že sú ohrozené základné práva a slobody a ľudské práva. Toto je aj jeden z najvýznamnejších dôvodov, kedy sme predložili tieto príslušné novelizácie trestného zákona, trestného poriadku a ÚŠP práve v skrátenom legislatívnom konaní do Národnej rady Slovenskej republiky,“ vysvetlil R. Fico.

“Nemôže mať takáto inštitúcia porušujúca ľudské práva miesto v slovenskom trestnoprávnom systéme,” vyhlásil Fico s tým, že sú potrebné funkčné orgány činné v trestnom konaní. V Národnej kriminálnej agentúre a na ÚŠP podľa neho existovala a ešte stále pôsobí skupina “angažovaných” vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorých úlohou bola likvidácia bývalej politickej opozície. Zopakoval, že zákony umožňujú navrhnúť skrátené legislatívne konanie, aj ak sú ohrozené základné slobody a ľudské práva. Odmieta účelovosť zmeny Trestného zákona v prospech niektorých osôb.

.

 

Obvinenia Gašpara

Potvrdil, že sa dozvedel z médií, že voči Tiborovi Gašparovi, poslancovi NR SR a predsedovi Výboru pre obranu a bezpečnosť, bolo vznesené obvinenie za nejaké skutky, ku ktorým malo dôjsť niekedy pred 10 rokmi.

„Prečo, keď to v toku 2020 pán Makó rozprával sa nič nedialo v tejto veci? Medzitým bol Tibor Gašpar vo väzbe a bol obvinený. Druhý pokus o jeho vzatie do väzby bol krátko pred parlamentnými voľbami , kde znovu došil nejaký vymyslený príbeh. Zrazu mesiac a pol po parlamentných voľbách a po vzniku vlády máme to isté obsadenie, máme tu toho istého vyšetrovateľa, ktorý sa pokúsil dostať Tibora Gašpara do väzby pred voľbami, pána Konečného a máme toho istého prokurátora ÚŠP pána Šúreka, ktorý neváha a potvrdzuje slovenským médiám počas víkendu, že je pravda, že bolo vznesené obvinenie proti Tiborovi Gašparovi a ďalším osobám na základe údajov, ktoré uviedol Makó v roku 2020,“ priblížil R. Fico.

Smer bol pred 48 hodinami presvedčený, že dôvod, prečo dali v skrátenom legislatívnom konaní je 100% odôvodnený, máme tu celý rad rozhodnutí Ústavného aj Najvyššieho súdu, ktoré konštatovali, že títo angažovaní policajti a prokurátori hrubo porušovali zákon. ÚŠP sa stala inštitúciou najčastejšie porušujúcou ľudské práva. No po posledných udalostiach sú predstavitelia strany presvedčení na 200%. Predseda SMERu sa pýta Šimečku a ďalších, či idú pokračovať v týchto krokoch proti jeho strane. T. Gašpar sa musí z médií dozvedieť, že voči nemu bolo vznesené obvinenie za reči Makóa z roku 2020?

 

.

Kolíková porušovanie ľudských práv odmieta

Tibor Gašpar priblížil, že sa minulý týždeň ako člen ústavnoprávneho výboru zúčastnil začiatku rokovaní o tom, prečo má prebehnúť skrátené legislatívne konanie k zmenám trestnoprávnych kódexov. Poslankyňa Kolíková, bývalá ministerka spravodlivosti sa v rámci diskusie však vyjadrila, že neexistuje žiadne porušenie ľudských práv za posledné tri roky a že nevie, o čom je reč. „Všetci jasne hovoríme o tom, že tých rozhodnutí Ústavného súdu je 27 a k tomu treba pripočítať rozhodnutia Európskeho súde pre ľudské práva v relatívne krátkom období, ktoré konštatovali porušovanie základných ľudských práv,“ zdôraznil. No v tomto porušovaní práv sa pokračuje.

T. Gašpar ďalej uviedol, že keď bol druhýkrát zadržaný, prišli mu policajti domov, zaistili ho, nechali ho 48 hodín v cpz preto, lebo spolupracujúca osoba, Slobodník povedal, že vie o niečom, pri čom T. Gašpar ani nebol. A toto odsúhlasil a dozoroval prokurátor Šúrek. No a obvinenie z augusta tohto roka je podobné, vypovedal Makó, že nemá žiadne dôkazy, no T. Gašpar je obvinený.

Advokát Marek Para dodal, že ÚŠP vníma ako niekoho, kto obchoduje so spravodlivosťou. „Jediné, na čo sa spoliehajú, je nátlak väzbou, nadkvalifikovanie situácie, nadkvalifikovanie obvinenia, hrozby absurdne vysokými drakonickými trestami a potom samozrejme absurdné úľavy, ktoré sú buď beztrestnosť alebo podmienka. Tieto nátlakové praktiky im umožňujú mať tú 90 percentnú úspešnosť v rámci dohody o vine a treste. Ale keď sa pýtate, prečo súdy napríklad v kauze Očistec, Judáš alebo v mojej kauze pristúpili potom k väzobnému trestnému stíhaniu, bolo to z dôvodu, že prokurátori ÚŠP zatajovali rôzne dôkazy, zavádzali súdy,“ vysvetľuje M. Para. Dodáva, že jediná odbornosť prokurátorov ÚŠP je v potieraní základných ľudských práv a v porušovaní práva.

 

Tlačovú besedu si môžete pozrieť tu:

.

 

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:42

Banky v eurozóne musia zlepšiť svoju pripravenosť na zvládanie kybernetických útokov. Oznámila to v piatok Európska centrálna banka (ECB) na základe výsledkov najnovšieho kola záťažových testov.

16:42

Nedávne ukrajinské rozhodnutie pozastaviť tranzit ruskej ropy do Maďarska a na Slovensko nemá nič spoločné s vydieraním, vyhlásil v piatok poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Maďarsko a Slovensko nekonali na podporu mieru na Ukrajine a trvali len na ústupkoch voči Rusku, dodal Podoljak v rozhovore pre agentúru Reuters.

16:42

Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám Európskej únie (EÚ) vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

15:49

Futbalisti Spartaka Trnava si z pôdy FK Sarajevo priviezli bezgólovú remízu, o postupujúcom do 3. predkola Európskej konferenčnej ligy tak rozhodne jeden duel na Štadióne Antona Malatinského. Domáci tím mal pred zaplneným hľadiskom viac z hry, a tak slovenský zástupca bol s výsledkom spokojný.

FK Sarajevo - FC Spartak Trnava
Na snímke hráč Trnavy Adrian Zeljkovič (druhý sprava) a hráč Sarajeva Filip Jovič (vpravo) bojujú o loptu v prvom zápase 2. predkola Európskej konferenčnej ligy (EKL) vo futbale FK Sarajevo – FC Spartak Trnava
15:45

Francúzsky premiér Gabriel Attal v piatok vyhlásil, že podpaľačské útoky, ktoré zasiahli železničnú dopravu v krajine niekoľko hodín pred otváracím ceremoniálom olympijských hier v Paríži, mali jasný cieľ – zablokovať vysokorýchlostnú železničnú sieť.

OH2024 železničná sieť
Cestujúci sedia v hale železničnej stanice v Paríži v piatok 26. júla 2024
15:45

V Rusku zadržali pre podozrenia z korupcie bývalého námestníka ministra obrany Dmitrija Bulgakova, oznámila v piatok Federálna bezpečnostná služba (FSB).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pláže si užívajú letné popoludnie pri oceľovej soche Moon Dream od umelca Benika Motevosiana na brehu amerického jazera Michigan

Autor: TASR/AP-Don Campbell/The Herald-Palladium via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali