Progresívci bijú na poplach: Boja sa, že sa vláda poráta s Lipšicovou špeciálnou prokuratúrou

❚❚

Bratislava 1. decembra 2023 (HSP/Foto:Facebook)

Aktualizované 1. decembra 2023 

Vláda plánuje podľa Progresívneho Slovenska oslabiť Úrad špeciálnej prokuratúry. Predseda vlády Robert Fico údajne o svojich plánoch už rokoval v Bruseli a chce ich presadiť v skrátenom legislatívnom konaní

Šimečka a spol. Progresívne Slovensko
Na snímke poslanci za Progresívne Slovensko – zľava Martin Hojsík, Branislav Vančo, predseda Michal Šimečka a Lucia Plaváková

Robert Fico sa chystá ovládnuť špeciálnu prokuratúru. Dokonca už kvôli tomu vyjednáva v Bruseli. Nesmieme mu to dovoliť, uviedol v piatok líder progresívcov Michal Šimečka.

.

Progresívci zároveň uviedli, že žiadajú nasledovné:

  1.  vyzývame Roberta Fica, aby okamžite zverejnil návrh, ktorý predložil Európskej komisii.
  2.  vyzývame Roberta Fica, aby v diskusii o špeciálnej prokuratúre nevynechával Benátsku komisiu, ktorá je kľúčovým poradným orgánom Rady Európy v právnych veciach.
  3. ostro odmietame skrátené legislatívne konanie pri takto dramatickom zásahu do právneho štátu na Slovensku.
  4. iniciujeme stretnutie s eurokomisárom pre spravodlivosť Didierom Reyndersom, aby sme ho informovali o nebezpečí, ktoré vyplýva z návrhov Roberta Fica.

.

 

K údajnému plánu novej vlády sa vyjadril aj neúspešný kandidát Demokratov Juraj Šeliga. “Vláda budúci týždeň chce zrušiť ÚŠP a ŠTS. Nebuďme ľahostajní prosím! Zrušenie týchto inštitúcií by znamenalo faktické zastavenie všetkých vyšetrovaní závažnej trestnej činnosti. My budeme v tejto súvislosti kontaktovať Európsku komisiu, rovnako verím, že sa celá opozícia zmobilizuje a taktiež občianska verejnosť.

K téme sa vyjadril aj Ľubomír Galko:”Takže to vyzerá tak, že hentí hrdlorezi idú zdrušiť špecializovaný súd a špecializovanú prokuratúru alebo ju aspoň významne oklieštiť, tak, že ju dajú pod generálnu prokuratúru a súčasného špeciálneho prokurátora Lipšica idú poslať do teplých krajín.

My v opozícii spravíme všetko preto, aby sa tak nestalo, ale upozorňujem, že naše možnosti sú limitované.

.

Čo však chcem zdôrazniť je to, že takéto niečo by nebolo, ak by v čase, keď sa volil generálny a špeciálny prokurátor, prezidentka Čaputová nedávala vopred ostentatívne najavo, že Daniela Lipšica by za generálneho prokurátora nevymenovala. A niekoľkí užitoční idioti, čo mútia verejný priestor a tvária sa ako majstri sveta, ju v tom podporovali.

Tak dodatočne ďakujeme.”

Samozrejme, že opozícia a jej médiá sa takýchto zmien obávajú. Prípadné zrušenie špecializovaného súdu, ale hlavne zrušenie alebo začlenenie špeciálnej prokuratúry pod GP by do značnej miery oslabilo robenie opozičnej politiky cez tieto štátne zložky.

Išlo by o zásadné oslabenie takzvanej Matovičovej mafie, ktorej hlavou podľa vyjadrení niektorých smeráckych poslancov má byť práve šéf Špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic spolupracujúc s niektorými ďalšími prokurátormi, spomína sa najmä Repa a výkonnou zložkou majú byť práve čurillovci, ktorých sa nový minister vnútra Matúš Šutaj Eštok snaží postaviť mimo službu, aby ďalej nemohli páchať trestnú činnosť, z ktorej sú obvinení.

Že Špeciálna prokuratúra môže byť neskôr zneužitá na politické ciele bolo jasné už, keď Matovičova vláda zmenila zákon tak, aby sa Daniel Lipšic, ktorý nikdy nebol prokurátorom, mohol postaviť na jej čelo, čo dovtedy nebolo možné. Daniel Lipšic je politik, ktorý nenávidí Smer a Matovič, ktorý ho do tejto pozície inštaloval, mal pozatváranie smerákov ako hlavný bod svojho predvolebného programu.

.

Podľa dosiaľ dostupných informácii mohla schéma fungovať nejako takto. Na základe výpovede (tu je podozrenie, že mohlo ísť o krivé výpovede, manipulované vyšetrovateľmi) niektorého univerzálneho svedka (Tiger, Zemák) bol vzatý do väzby niekto z politikov alebo úradníkov, ktorý pôsobili počas Ficovych vlád (Makó, Beňa, Suchoba, Imrecze, Slobodník atď.) a títo následne zo strachu z pobytu vo väzbe alebo z vysokých trestov, sa k trestnej činnosti priznali a výmenou za slobodu alebo maximálne znížený trest, vypovedali a obvinili zase niekoho o poschodie vyššie. To je samozrejme iba teória, ktorú je potrebné vyšetriť.

Práve preto postavil minister vnútra Šutaj Eštok čurillovcov mimo službu, lebo títo ovládli inšpekciu a vyšetrovali by tak sami seba, čo by asi k žiadnym relevantným výsledkom neviedlo.

Špeciálna prokuratúra po zmene moci zaujala obranu a poskytla čurillovcom krytie tým, že im udelila status oznamovateľov protispoločenskej činnosti.

Rozhodnutie ministra napriek tomu postaviť čurillovcov mimo službu napadol ich právny zástupca advokát Kubina na súde. Následne došlo k zaujímavej situácii, lebo 7-mi sudcovia toho istého súdu rozhodli 4-krát tak, že vydali neodkladné opatrenie na ochranu čurillovcov, ktoré dotknutým policajtom umožnilo návrat do práce a 3krát tak, že žalobu odmietli, pre nepríslušnosť. 4 čurillovci sa tak mohli vrátiť do práce a 3-ja nie. Teraz sa čaká na rozhodnutie odvolacieho súdu, ktorý by mal túto situáciu vyriešiť a rozhodnutia ujednotiť.

Každopádne z vyjadrení opozičných politikov vyplýva, že Smer pristúpil k rozbitiu tejto štruktúry, ktorá prerastá Nakou, Špeciálnou prokuratúrou a zasahuje pravdepodobne aj na Špecializovaný trestný súd.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali