Pompeo v prejave venoval Rusku jednu vetu. Tú si mainstream vytrhol, zvyšok odignoroval

Pompeo v prejave venoval Rusku jednu vetu. Tú si mainstream vytrhol, zvyšok odignoroval

Praha 15. augusta 2020 (HSP/Foto:Screenshot video)

 

Českému mainstreamu, ktorý má problém s prezidentom Zemanom a premiérom Babišom, neprišla návšteva amerického ministra zahraničia práve vhod. Zvlášť, keď ten sa na svojej ceste po strednej Európe stretáva iba s politikmi podobného razenia, ako sú oni

Na snímke Mike Pompeo

A tak si z Pompeovho prejavu v českom senáte vybrali jednu vetu, ktorá zapadá do ich slniečkarskeho kontextu, a to že  „Rusko pokračuje v podkopávaní bezpečnosti a demokracie cez dezinformačné kampane.“ Zvyšok odignorovali a dodali, že vraj Čína tiež, a hneď pripojili stanovisko čínskej ambasády, ktorá to odmieta:

Reklama

„Odporúčame štátnemu tajomníkovi USA, aby rešpektoval historické fakt&, medzinárodného práva a základné pravidlá medzinárodných vzťahov, aby jednal v súlade so záujmami, ako Číny a USA, tak aj spoločnými záujmami ľudu celého sveta a prestal šíriť politický vírus a dezinformácie, prestal sa miešať do vnútorných záležitostí Číny a narúšať solidaritu a spoluprácu medzinárodných spoločenstiev,“

Ešte „objektívnejších“ reportáží sa v blízkej budúcnosti dočkáme aj v najsledovanejších súkromných televíziách. Najbohatší Čech Petr Kellner, ktorý s požehnaním Čínskej komunistickej strany rozbehol svoj úžernícky biznis so splátkovými spoločnosťami v Číne, kúpil spoločnosť CME, ktorá vlastní okrem televízie Nova aj televíziu Markíza. Ako bude spravodajstvo o Číne vyzerať, je asi jasné.

Reklama

Čo teda Pompeo v prejave povedal, si môžete prečítať a pozrieť nižšie:

 

Pán minister Petříček, pán predseda senátu Vondráček,

Som poctený, že tu môžem byť dnes medzi vami. Pred mnohými rokmi som bol mladý vojak, slúžil som neďaleko odtiaľ v Bayreuthe. Vtedy mi ani nenapadlo, že sa raz ako minister zahraničia dostanem na túto adresu, v tomto skvelom meste. Boh bol k nám dobrý ku všetkým. Táto cesta je pre mňa osobná aj z iného dôvodu. Môj domovský Kansas, bol magnetom pre českých usadlíkov z 19. storočia. Máme tam miesta, ktoré majú názvy ako Bohemia, Moravia a pod.. Neďaleko Wichity, kde žijem máme mesto Pilsen. Ich dedičstvo je stále živé v ich potomkoch a českých festivaloch, ktoré sa konajú v malých mestách po celom Kansase. Títo usadlíci prišli do Kansasu za lepším životom.

V 1918 Česi a Slováci v Pittsburghu podpísali dohodu o vzniku Československa a včera som mohol osláviť 75. výročie oslobodenia Plzne americkými vojakmi. Aj behom okupácie Československa sa väzby posilnili, nielen modlitbami pre vašu krajinu, ale aj vysielaním rádia Slobodná Európa, ktoré dnes už sídli u vás. V 2014 som bol v snemovni reprezentantov, keď sme odhalili bustu vášmu prezidentovi Václavovi Havlovi v Capitole, pri príležitosti osláv 25. výročia zamatovej revolúcie. Pred 30 rokmi bol Havel prvý človek z postkomunistickej krajiny, ktorý mal možnosť prehovoriť v kongrese. Stredná a východná Európa sa pridala k slobodným krajinám na západe. Totalita však nezomrela v 1989, aj keď sme jej už napísali epitaf. Teraz vieme, že to bolo predčasne. Moji českí priatelia si to uvedomujú tiež. Rusko pokračuje v podkopávaní vašej bezpečnosti a demokracie, cez dezinformačné kampane. Dnes je tu však oveľa väčšia hrozba, ktorú predstavuje Čínska komunistická strana a jej nátlak a kontrola. Aj vo vašej krajine môžete vidieť  vplyv proti vašim predstaviteľom a vašim bezpečnostným zložkám. Vidíme kradnutie vašich priemyselných dát a duševného vlastníctva, ktoré ste vytvorili svojím umom.  Vidíme používanie ekonomického nátlaku na slobodu samotnú.

Reklama

Nie sú to tanky a zbrane. Je to veľmi odlišné. Ak Čínskej komunistickej strane niekto protirečí, iniciuje odplatu proti druhým stranám. Známy je prípad zákazu vstupu pre Pražskú filharmóniu na koncert do Pekingu za to, že primátor Prahy podporil hlbšie vzťahy s Taiwanom. Šanghaj zrušil kooperáciu s Prahou potom, čo Praha nadviazala spoluprácu s Tai-Pei. Čínska komunistická strana vyvíja nátlak ekonomickou silou. Čínska ambasáda v Prahe poslala list vášmu bývalému predsedovi senátu, ktorý chcel navštíviť Taiwan. List obsahoval vety ako: „ České podniky s ekonomickými záujmami v Číne budú za to tvrdo platiť.“

Toto je v hlbokom rozpore s našimi aj vašimi hodnotami. Čínska komunistická strana klame, a tých čo hovoria pravdu, nechá zmiznúť. Pandémia ktorá prišla z Wuhanu, sa rozšírila do sveta a spôsobila toľko škôd, pretože to chcela Čínska komunistická strana ututlať.

Tragédia postihla aj  Hongkong, keď predčasne, v rozpore s dohodami, zrušili slobody pre jeho obyvateľov. Vidíme čínsku snahu obsadiť medzinárodné vody Juhočínskeho mora. Vidíme milión Ujgurov nútených žiť v nápravných zariadeniach v Xinjiang. Toto poškvrnenie ľudských práv, je  podporované technológiami od spoločností ako Huawei, o ktorých tajná polícia mohla v predchádzajúcich rokoch iba snívať.

Je ľahké zamietnuť čínske hrozby ako niečo, čo sa nás netýka.  Dúfam však, že viete, že to tak nie je. Režim má marxisticko-leninské jadro, rovnako ako mal Sovietský zväz. Strana je vždy na prvom mieste. Jej činy vychádzajú z ideológie a je paranoidná voči slobodným spoločnostiam ako sú tie naše.

To čo sa teraz deje, nie je studená vojna 2.0.  Výzva odolávať hrozbám Čínskej komunistickej strany je oveľa zložitejšia, pretože Čína je už prepletená s našimi ekonomikami, politikmi, spoločenstvami, čo Sovietsky zväz nikdy nebol. A Peking v blízkej budúcnosti svoj kurz nezmení, aj keď žijeme v nádeji, že áno.

Reklama

Nikto nemyslel, že Berlínsky múr padne. Bol som vojakom, ktorý v západnom Nemecku skončil službu len pár týždňov predtým, keď múr padol. Slúžil som v malej pohraničnej jednotke v meste Bindlach. Nemali sme ani tušenia, že o pár týždňov budú môcť ľudia slobodne prechádzať hranicu. Sloboda zvíťazí aj teraz.

Ako povedal váš bývalý prezident, musíme sa rozhodnúť, aby sme nežili v lži, ale v pravde. A pravda je, rže čínska dominancia nad svetom nie je neodvratná. My sme strojcami svojho osudu. Slobodné spoločnosti sú vždy atraktívnejšie. Vaši ľudia to vedia, naši tiež. A to je najlepšia správa z toho celého. Rozhodnosť ľudí, ktorí majú radi slobodu, chrániť svoj spôsob života. Tento postoj narastá a stretávam sa s nim všade kde prídem. Amerika rozpoznáva, že Čínska komunistická strana, ktorá je odtrhnutá od čínskych ľudí, ohrozuje ich hodnoty a spôsob života. Obe strany vo Washingtone, aj keď sa na málom čo zhodnú, si to uvedomujú. Západ vyhráva. Nenechajte si nahovoriť, že sa treba odkloniť od západu. Je to falošné. Je to ich naratív.

Musíme pracovať spolu. Čelíme celému komplexu otázok, ktoré predstavuje táto hrozba a musíme konať spoločne. Musíme vysvetliť to, čo tí, ktorí vyrástli v inej dobe, vedia. Musíme vysvetliť občanom, akú cenu v slobodných spoločnostiach zaplatia, ak nebudeme čeliť tejto hrozbe. Musíme vysvetliť, akému druhu kontroly musia podliehať čínske investície a prečo to musíme robiť. A musíme im povedať, aký druh spojenectva potrebujeme vybudovať medzi Európou a USA. A ako sa vybaviť, aby sme ustali túto hrozbu.

Váš národ a ďalšie, ktoré boli za železnou oponou, to vedia. Musíme spolupracovať a prebudiť ostatných. Premiér Babiš, s ktorým som hovoril, nastavil tón pre medzinárodnú kybernetickú bezpečnosť s návrhmi pre medzinárodnú konferenciu 5G Prague. Váš predseda senátu navštívi tento mesiac Taiwan,  a splní zámer svojho predchodcu vo funkcii. Želám mu všetko najlepšie. Pozvali sme vás vybudovať čistú sieť s krajinami, ktoré odmietli obetovať kybernetickú bezpečnosť, aby ušetrili trochu peňazí.

Spomínate si na ten zrušený zájazd pre Pražskú filharmóniu, čo som spomínal? Pozývame ich na návštevu Spojených štátov hneď, ako to pre nich zariadime. Bude to skvelé.

Musíme podniknúť tiež akcie na zamedzenie vykrádania duševného vlastníctva Číňanmi, prijať sankcie pre porušovanie ľudských práv čínskou vládou a veľa ďalšieho. USA pod prezidentom Trumpom sa blížia k tomuto momentu.

Tu budem končiť, lebo si chcem nechať ešte čas na rozhovory s vami. A pamätajte, že dnes, zajtra, a navždy, Amerika bude s vami, ako zástanca ľudských práv a slobody.

 

https://www.youtube.com/watch?v=xyDqKV9SBls

 

Reklama

 

Ivan Blaho

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali