Absurdné! OSN chce zakázať hniezda záchrany. Právo na život má menšiu hodnotu než “právo na identitu”?!

Absurdné! OSN chce zakázať hniezda záchrany. Právo na život má menšiu hodnotu než “právo na identitu”?!

Varšava 4. decembra (TASR/HSP/Foto:TASR, gosc.pl)

 

Cez Európsky parlament sa dá presadiť už čokoľvek?!

Hniezda záchrany už pozná aj Slovensko vďaka OZ Šanca pre nechcených

V júni 2011 sa terčom kritiky Výboru pre ľudské práva OSN stali tzv. baby-boxy v Českej republike. Organizáciou im bolo odporúčané, aby ukončili ich činnosť. Občianske združenie právo pre nechcených okamžite reagovalo dokumentom Právo na život verzus právo na identitu. Zorganizovalo aj kampaň na podporu, ktorú podporili umelci, politici aj verejnosť.

Reklama

Prešiel rok a pol a výbor OSN pre práva dieťaťa v novembri opäť vyhlasuje, že “baby-boxy” by mali byť zakázané. Teraz sa to už snaží presadiť aj v Európskom parlamente.

Výbor OSN sa obhajuje, že týmto spôsobom je porušovaný Dohovor o právach dieťaťa, ktorý každému dieťaťu garantuje právo na identitu, tzn. právo poznať svojich rodičov. Ďalším argumentom je, že lekári nevedie dostatočne pomôcť dieťaťu pri zdravotných komplikáciách, pretože nepoznajú zdravotný stav matky. Ale čo otec? Niekedy poznať zdravotný stav matky nestačí, keďže dieťa môže zdediť zdravotné problémy aj po otcovi.

Reklama

 

Jozéf Kowalczyk

Reakcie nenechali na seba dlho čakať

Na uvedené vyhlásenie reaguje Poľský arcibiskup Józef Kowalczyk, ktorý obraňuje existenciu “baby-boxov”, do ktorých môžu matky anonymne odložiť nechcených novorodencov. Informovala o tom agentúra AP.

Arcibiskup povedal, že baby-boxy, tzv. “okná života”, zachraňujú životy a sú súčasťou tradícií krajiny. Kowalczyk uviedol, že Poľsko má “svoju vlastnú identitu, kultúru a svedomie”.

 

Reklama
Jedno z viacerých hniezd záchrany

Slovenské hniezda záchrany zachránili už 39 detí

Slovensko má tiež baby-boxy, ktoré sú známe pod názvom hniezda záchrany. Prvé začali vznikať v roku 2004. Postupne pribúdali ďalšie a dnes ich je 20. Ale toto číslo je zdá sa konečné. Od ich vzniku sa podarilo zachrániť už 39 detí. Je to veľa alebo málo?

Hniezda záchrany zabezpečili tiež beztrestnosť matky po vložení dieťa to tohto inkubátora. Zákonom je tiež zabezpečený opätovný návrat matky k dieťaťu, pokiaľ nenadobudlo právoplatnosť rozhodnutie súdu o adopcii. Prax ukazuje, že matky sa zvyčajne vracajú na druhý až štvrtý deň. Doteraz sa ich vrátilo 5.

 

Postoj Katolíckej cirkvi je jednoznačný

Reklama

Cirkev má jednoznačný postoj k ľudskému životu – je potrebné ho chrániť od počatia až po prirodzenú smrť. Hniezda záchrany sú preto jednou z možností, ako život chrániť.

Projekt hniezda záchrany verejne podporil aj predseda Konferencie biskupov Slovenska, ako aj mnohí kňazi a veriaci.

zf

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali