Politikov správa o smrti Ftáčnika zasiahla. “Presadzoval kultivovanosť a slušnosť v politike,” spomína Droba. Prezidentka: “Jeho kultivovaný prejav bude našej spoločnosti chýbať”

Politikov správa o smrti Ftáčnika zasiahla. “Presadzoval kultivovanosť a slušnosť v politike,” spomína Droba. Prezidentka: “Jeho kultivovaný prejav bude našej spoločnosti chýbať”

Bratislava 14. mája 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto: TASR – Martin Baumann, Marko Erd,/SITA-Jana Birošová)

 

Mnohých politikov zasiahla správa o nečkanom úmrtí exministra školstva a bývalého primátora hlavného mesta Bratislava Milana Ftáčnika. Všetci na neho spomínajú len v dobrom a hovoria o ňom ako o slušnom politikovi

Milan Ftáčnik
Na archívnej snímke Milan Ftáčnik

Podľa Juraja Drobu odišiel človek, ktorý presadzoval kultivovanosť a slušnosť v politike.

Reklama

“Milana Ftáčnika som mal vždy v úcte za to, ako sa správal a ako vecne pristupoval k riešeniu problémov. Môj postoj k nemu sa nezmenil, ani keď sme boli súpermi v župných voľbách, ani keď sme stáli na opačnej strane barikády v jednom prípade po voľbách. Či už bol spojencom alebo oponentom, každého si dokázal pozorne vypočuť a snažil sa byť konštruktívny,” spomína Droba.

Dodal, že pre Ftáčnika bolo typické, že pri argumentácii bol vždy matematicky presný. “Aj keď v poslednom volebnom období už nebol aktívny v komunálnej politike, bude nám v Bratislave chýbať. Pán Milan, česť vašej pamiatke,” dodal.

Reklama

Úprimnú sústrasť prostredníctvom sociálnej sieti vyjadril aj minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

“S Milanom Ftáčnikom sme sa spoznali pri diskusiách k dokumentu Učiace sa Slovensko. Poznal som ho tiež ako člena správnej rady STU, kde som si ho veľmi vážil za jeho seriózny a rozumný prístup. A každý deň som ho vídal na tejto fotke na chodbe na našom ministerstve, kde máme fotografie ministrov školstva. V týchto momentoch chcem vyjadriť úprimnú sústrasť jeho rodine a blízkym a tiež veľkú vďaku za jeho prácu v školstve aj v politike,” uviedol súčasný minister školstva.

Úprimnú sústrasť vyjadrila aj exministerka a poslankyňa Ľubica Laššáková (Hlas-SD). “Odišiel skvelý človek, pedagóg a politik, ktorý presadzoval sociálno – demokratické hodnoty na Slovensku. Odišiel Milan Ftáčnik. Vyjadrujem úprimnú sústrasť jeho rodine a blízkym. Česť jeho pamiatke.”

V podobnom duchu sa vyjadrila aj Veronika Remišová (Za ľudí). “S Milanom Ftáčnikom som viackrát spolupracovala, bol členom Rady vlády SR pre digitalizáciu verejnej správy a jednotný digitálny trh. Vždy som v ňom videla slušného človeka, odborníka a konštruktívneho partnera do diskusie. Jeho rodine a blízkym vyjadrujem úprimnú sústrasť”

 

Reklama
Prezidentka: Jeho kultivovaný prejav bude našej spoločnosti chýbať

Kultivovaný prejav Milana Ftáčnika bude v slovenskej spoločnosti chýbať. Bol výraznou postavou slovenskej politiky. V reakcii na úmrtie politika Milana Ftáčnika to povedala prezidentka Zuzana Čaputová.

Zuzana Čaputová
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová

“Vo verejnej službe strávil roky, bol ministrom školstva, starostom Petržalky, primátorom Bratislavy, poslancom národnej rady, vysokoškolským pedagógom a tiež komunálnym poslancom. Stál aj pri prijímaní Ústavy SR. Patril k tým ľuďom a politikom, ktorých aj názoroví oponenti rešpektovali,” zdôraznila Čaputová.

Svoje názory a idey podľa slov prezidentky presadzoval vždy vecne, slušne a s rešpektom. “Takých ľudí vo verejnej službe nikdy nie je dostatok. Za prácu pre ľudí aj pre svojich študentov mu patrí vďaka,” dodala. Príbuzným a blízkych vyjadruje úprimnú sústrasť.

 

Významná osobnosť a skvelý človek

Významná osobnosť a skvelý človek, tak na Ftáčnika spomína väčšina politikov. Poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) dodal, že Ftáčnik je navyše jedna z legiend slovenskej sociálnodemokratickej politiky.

Reklama
Ľuboš Blaha
Na snímke Ľuboš Blaha

“Zapísal sa do dejín Slovenska predovšetkým ako jeden z lídrov SDĽ, minister školstva a jediný sociálnodemokratický politik, ktorému sa podarilo dobyť Bratislavu. Dodnes si pamätám jeho prejav na Prvého mája, kde došiel ako primátor. Bol som vtedy mladý ľavicový aktivista a bol som zvedavý, čo povie jeden z uznávaných sociálnodemokratických osobností,” spomína Blaha.

Podľa Blahu preňho politika nebola zábava, ale poslanie. “Bol sociálny demokrat telom i dušou. A takého som si ho vždy nesmierne vážil.”

“Mal som tú česť ešte ako mladý politológ diskutovať s ním na jednom z Klubov Nového Slova – pamätám si, ako všetkých odzbrojoval svojou pokojnosťou a pokorou. To bol Milan Ftáčnik – človečina na prvom mieste. Milan Ftáčnik ostane legendou sociálnej demokracie na Slovensku. Nikdy nezabudneme!,” dodal Blaha.

 

Jeden z najvýznamnejších politikov ponovembrovej éry

Politológ Eduarda Chmelár na Ftáčnika spomína ako na jedného z najvýznamnejších politikov ponovembrovej éry. Ako uviedol vo svojom profile na sociálnej sieti, zomrel po dlhej a ťažkej chorobe, ktorú mal tajiť.

Eduard Chmelár
Na snímke bývalý kandidát na post prezidenta SR Eduard Chmelár

“Milan bol jedným z najinteligentnejších a najslušnejších ľudí, akých som kedy poznal. Bol maximálne racionálny, tolerantný a uvážlivý, bol to prototyp politika, ktorý dnes už prakticky neexistuje – nikam sa netlačil,” spomína Chmelár.

Starší rektori podľa Chmelára Ftáčnika vnímali ako najlepšieho ministra školstva, akého samostatné Slovensko malo. 

“Navždy sa zapísal do dejín aj ako jeden zo zakladateľov modernej slovenskej štátnosti a ikonická fotografia, na ktorej nesie ako člen Predsedníctva SNR štátnu pečať pri slávnostnom podpise Ústavy SR 1. septembra 1992, nám ho bude naveky pripomínať,” dodal politóg.

“Milan, nikdy nezabudnem na naše spoločné rozhovory, vždy srdečné a príjemné, na našu spoločnú cestu na kongres Socialistickej internacionály do Paríža pred 22 rokmi, na naše antifašistické stretnutia, či už na Malom Slavíne alebo v uliciach Bratislavy. Bol si nielen jedným z najvýznamnejších ľavicových politikov ponovembrovej éry, bol si ľudsky čistým človekom, na ktorého zostanú mnohým ľuďom tie najlepšie spomienky. Česť Tvojej pamiatke a úcta Tvojmu dielu,” uviedol Chmelár v závere príspevku venovanému Ftáčnikovi.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali