“Politické strany sa už nezaoberajú ekonomikou, nehája nikoho záujmy,” upozorňuje Klaus

“Politické strany sa už nezaoberajú ekonomikou, nehája nikoho záujmy,” upozorňuje Klaus

Praha 31. mája 2018 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Podľa bývalého českého politika Václava Klausa, ktorý bol premiérom i prezidentom, v súčasnosti v Európe chýba vážna ekonomická diskusia, pretože politické strany sa reálnou ekonomikou už vôbec nezaoberajú

Na snímke bývalý český prezident Václav Klaus

Klaus na svojej oficiálnej internetovej stránke uverejnil príspevok, v ktorom uvádza, že” v západnom svete – cez úplnou nedôveru v politiku a politikov – úplne jednoznačne zvíťazila viera v múdrosť štátu a v potrebnosť veľmi extenzívnych štátnych zásahov. Úplne jednoznačne zvíťazilo aj všeobecné presvedčenie o rozsiahlom a teda neprijateľnom zlyhávaní trhu.”

Reklama

Bývalý ekonóm taktiež dodáva, že tí, ktorí vždy hovorili ako o “nemúdrosti štátu a o priehľadnej záujmovej zaujatosti štátnej byrokracie a jej riadiacich expertov, a tiež o úžasnej sile trhu, evidentne prehrali.” Klaus tvrdí, že viera “v štát – naprávujúci chyby trhu – zvíťazila vo všetkých politických stranách aj u prevažnej väčšiny Hofferových “scribes” (čo je úžasné, ale nepreložiteľné slovo, snáď “píšucich intelektuálov”).”

Pripomína, že v ére komunizmu sme považovali za cieľ usilovať sa o maximálnu autonómiu ekonomickej sféry. “Toho sme sa vtedy nedočkali. Ekonomická debata je však aj dnes devalvovaná tým, že je stále viac viazaná mimoekonomickými imperatívami, ktoré nesmierne zužujú priestor pre ekonomické rozhodovanie štátov, politikov i byrokracie, priestor pre ekonomickú racionalitu, a hlavne pre ľudskú slobodu.”

Reklama

Najničivejšími z týchto imperatívov podľa sú podľa Václava Klausa “rovnosť a tým eliminácia motivačných stimulov, čo je linka, ktorá vedie od francúzskej revolúcie cez Marxa (znovu sme si to teraz pripomenuli) až k dnešným socialistom všetkého druhu; životné prostredie nadovšetko, čo väčšinou neznamená ochranu prírody, ale útok na slobodu človeka; boj s korupciou, ktorý je primárne politickým súbojom o vládu v krajine.”

Dodáva, že korupcia, nepochybne negatívny jav, sa stala nástrojom. “Môže viesť až k takým nezmyslom ako je rušenie hotových peňazí a špicľovaní kalvínovského, orwellovského alebo huxleyovského typu.”

“Obhajovať ekonomické videnie sveta (a ekonomický spôsob myslenia) je už dávno passé, nemoderné, zastarané, vlastne zlé. Je to pre všetkých namyslené a pre “majiteľov kľúčov” našej doby málo vznešené. Nie náhodou hovoril na začiatku 90. rokov Václav Havel o nás ekonómoch ako o kupcoch. Vážnosť ekonomickej profesie (nech si to nikto nepletie s manažmentom, marketingom či účtovníctvom) strašne poklesla. Poklesla čiastočne vinou ekonómov samotných, pretože ustúpili od svojej pôvodnej role a od základných ekonomických tém, pretože sa od éry Keynesa začali hrať na hospodárskych politikov. Chcú byť riaditeľmi sveta (alebo ako hovoril Keynes philosopher kings), ale keď vznikne veľká kríza (typu rokov 2008-2009), neekonomovia sa im vysmejú, že ju nevedia predvídať. Ekonómia nie je prognostika,” vysvetľuje vo svojom článku Klaus.

Upozorňuje, že politické strany sa ekonomikou už dávno nezaoberajú, v spoločnosti nehája nikoho záujmy, len záujmy svojich nomenklatúr. “Tieto politické strany (symbolizujúce povrchný svet dneška) na seriózne úvahy nemajú čas, lebo akékoľvek vážne ekonomické zásahy majú väčšinou dlhodobé efekty – a to je krátkodobo nezaujímavé (a dlhodobo riskantné). Krátkozrakosť uvažovania v krehkých, údajne liberálnych demokraciách (nedemokracie sú na tom v tomto smere lepšie) je úplne ničivá.”

“Zhrniem to vetou, ktorá v okamihu osláv dvestého Marxovho výročia narodenia v jeho rodnom Trieri bola vidieť všade: Marx sind wir. Všetci našťastie nie, ale tých Marxov nie je málo,” dodáva.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali