Polícia objasnila lúpež: je rovnaká ako tá u Ernesta Valka, odohrala sa zároveň v blízkosti jeho domu

Polícia objasnila lúpež: je rovnaká ako tá u Ernesta Valka, odohrala sa zároveň v blízkosti jeho domu

Bratislava 23. augusta 2018 (HSP/Foto:TASR-Vladimír Benko)

 

Policajti zistili podrobnosti o lúpeži podobnej tej, pri ktorej zastrelili prominentného právnika Ernesta Valka. Navyše, vlámanie sa odohralo v blízkosti Valkovho domu. Informovala TV Markíza.

Na snímke z roku 2001 Ernest Valko

Zdá sa, že dvojica nedávno obvinená z vraždy Ernesta Valka a z lúpeže v jeho dome sa podieľala aj na ďalších podobných lúpežiach. Jozef R. a Jaroslav K. sú stíhaní pre ďalšie trestné činy vrátane bankových lúpeží. Po objasnení prípadu vraždy Valka začala polícia voči stíhaným mužom vznášať ďalšie obvinenia. V júni išlo o tri obvinenia. Medzi nimi aj jedno, ktoré bolo akousi predzvesťou vraždy bývalého predsedu Ústavného súdu ČSFR.

Reklama

Lúpež sa mala odohrať šesť mesiacov pred smrťou Ernesta Valka, keď do domou, ktorý je od tohto Valkovho, vzdušnou čiarou len niekoľko sto metrov, vtrhli dvaja ozbrojení muži. Prepadu predchádzalo navŕtanie otvorov do rámu okien, kadiaľ tak, ako u právnika nastriekali zapáchajúcu chemikáliu.

Dvaja muži, vtrhli dnu, keď majiteľ, povolaním zlatník vetral. Majiteľa domu a jeho manželku zviazali jednorazovými umelohmotnými páskami, zvalili na zem a aby prezradili, kde majú peniaze, spútaných manželov bili. Páchatelia sa v dome zdržali asi tri hodiny. Odniesli si hotovosť a viacero drahých cenností. Škodu vyčíslili na viac, ako 18-tisíc eur. Polícia z tejto lúpeže obvinila účastníka vraždy Ernesta Valka, Jaroslava K.

Reklama

Po obviní z prepadu zlatníka v Limbachu, nasledovalo voči Jaroslavovi K. obvinie z bankovej lúpeže v Ivanke pri Dunaji. Tá sa stala v júli 2011, keď do OTP Banky vošiel muž zo samopalom v ruke, maskovaný kuklou, klobúkom. TV Markíza dodala, že tohto muža stíhajú aj pre pokus vraždy Jozefa Šefránka z gangu piťovcov. Obvinený na neho údajne začal po hádke strieľal na ulici v Chorvátskom Grobe.

Druhý muž obvinený z vraždy Ernesta Valka, Jozef R. má na krku okrem streľby na advokáta aj úkladnú vraždu svojho kumpána. Spolu mali prepadávať banky v maskách Arnolda Schwarzeneggera a Václava Klausa. Zastreleného Antona Hupku vykopala polícia z ilegálneho hrobu neďaleko Pezinka.

Obvineným z vraždy Ernesta Valka hrozia vysoké tresty. Jozefovi R. hrozí doživotie a Jaroslavovi K. dvadsať rokov väzenia.

 

Ukončenie vyšetrovania

Reklama

Polícia tento utorok informovala, že ukončila vyšetrovanie vraždy Valka, ku ktorej došlo ešte 8. novembra 2010. Vyšetrovanie bolo ukončené 16. augusta návrhom na podanie obžaloby na dvoch mužov (viac v článku).

NAKA oznámila, že v prípade vraždy Valka sa nepreukázalo prepojenie obvinených na žiadnu zločineckú skupinu, ani vražda na objednávku. Muži prišli pred takmer ôsmimi rokmi do Limbachu, kde mal Valko dom, s úmyslom olúpiť ho o peniaze, ktoré mal mať podľa ich informácie v jeho kufríku. Našli v ňom však iba Valkovu osobnú zbraň, ktorú odcudzili.

Počiatočnú dôkaznú núdzu sa vyšetrovateľom podarilo prelomiť potom, ako muži vo výkone trestu začali vypovedať o tragickej udalosti. Podľa Zuriana sa v niektorých častiach ich výpovede zhodujú, v iných sú v rozpore. Vyšetrovatelia preukázali, že pravdivou by mala byť výpoveď Jaroslava K., ktorý tvrdí, že v dome Valka strieľal Jozef R.

Muži po predchádzajúcej vzájomnej dohode preskočili 8. novembra 2010 plot okolo právnikovej vily a aplikovali cez rám okna neznámu chemickú látku, ktorá mala Valka prinútiť po príchode domov vyvetrať. To sa stalo, Valko otvoril oboje dvere na terasu.

“Vtedy obidvaja obvinení vyštartovali a vbehli do obývačky, kde došlo k fyzickému útoku na poškodeného Ernesta Valka, ktorý sa aktívne bránil. Počas tohto fyzického kontaktu jeden z obvinených – 43 ročný Jozef R., použil strelnú zbraň, ktorú mal v nelegálnej držbe a usmrtil Ernesta Valka jednou strelnou ranou do oblasti hrudníka,” opísal šéf protizločineckej jednotky.

Reklama

Obaja muži po prehľadaní kufríka z miesta činu ušli do Pezinka. Vražednú zbraň rozobrali na tri časti a hodili do vodnej nádrže Kotliny pri Pezinku. Policajtom sa ju podarilo nájsť vlani. Zbraň Ernesta Valka skončila na dne vodnej nádrže Kučišdorf, nájdená bola ešte v roku 2014.

 

Vtedajší minister Lipšic na mieste činu, no prokurátor Čižnár nie

Na začiatku vyšetrovania sa objavilo niekoľko nejasností. Denník Pravda upozornil, že neštandardným postupom polície už na začiatku vyšetrovania, bolo aj to, keď na miesto vraždy nebol privolaný prokurátor. Prokuratúra sa mala o vražde advokáta dozvedieť až tri hodiny po tom, čo prvú informáciu zverejnili médiá.

Na miesto činu prišli vyšetrovatelia, vedenie polície aj vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic už o dvadsať minút. Prokurátora, ktorý mal službu, však na miesto činu nezavolali. “Nechce sa mi veriť, že by bratislavský krajský prokurátor Jaroslav Čižnár nechcel byť o takýchto veciach informovaný. Je to odborník. Prokurátor by mal vedieť, čo sa deje, hlavne či sú zadržané osoby, a čas obmedzenia osobnej slobody,“ komentoval zdroj Pravdy, ktorý požiadal redakciu o utajenie totožnosti.

Podľa bývalého šéfa policajných vyšetrovateľov Jaroslava Ivora sa k závažným prípadom na miesto činu prokurátor volá. “V zmysle Trestného poriadku totiž prokurátor zodpovedá za priebeh predsúdneho konania a najmä pri takýchto závažných veciach je štandardné, že sa zúčastňuje na prvotných a neodkladných úkonoch pri obhliadke miesta činu,“ uviedol.

V októbri 2017 Daniel Lipšic (už ako exminister) oznámil, že chce zastupovať kľúčového svedka a spolupáchateľa vraždy a lúpežného prepadnutia Ernesta Valka. Lipšic sa ho rozhodol zastupovať po konzultácii a so súhlasom najbližšej Valkovej rodiny. “Urobil som tak preto, lebo vražda Ernesta Valka takto môže byť vyšetrená a jeho vrah odsúdený,” uviedol Lipšic (viac v článku).

“Ak Lipsič povedal, že bude advokátom svedka vraždy Valka, tak treba povedať, že svedok v trestnom konaní nemôže mať advokáta. Tak buď je Lipšic hlupák, alebo to robí spolu s médiami zámerne, aby sa zviditeľnil pred tými čo právu nerozumejú. Alebo tiež nie je vylúčené, že Lipšic je agentom polície. Lipšic má zastupovať jedného z dvoch akože lúpežníkov…,” upozornil v októbri 2017 sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin.

“Lipšic nie len že nemôže zastupovať svedka, ale ani celkovo v tejto veci zastupovať nemôže, lebo ako minister bol na obhliadke miesta činu, keď sa stala vražda, čo bolo v rozpore so všetkými zákonmi, za čo mal byť vtedy odvolaný, lebo minister nesmie vstupovať do trestného konania. Tam mali byť len vyšetrovatelia, prokurátor a technici mali spisovať. Lipšič sa tým pádom diskvalifikoval na akúkoľvek pozíciu v trestnom konaní. Či už budúceho vyšetrovateľa, prokurátora, ale aj ako obhajcu. On môže maximálne vystupovať ako svedok,” dodal Harabin.

 

Reklama

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali