Pokúša sa Moskva destabilizovať Bielorusko? Lukašenko reagoval na zadržanie ruských občanov v Bielorusku. Má isť o príslušníkov súkromnej vojenskej organizácie Vágner

Pokúša sa Moskva destabilizovať Bielorusko? Lukašenko reagoval na zadržanie ruských občanov v Bielorusku. Má isť o príslušníkov súkromnej vojenskej organizácie Vágner

Bratislava 30. júla 2020 (HSP/Sputnik/Foto:SITA/AP/BelTA-Nikolai Petrov)

 

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko nariadil preskúmanie situácie po zadržaní údajných ruských občanov v okolí Minsku a vyhlásil, že Minsk “nemá v úmysle akokoľvek zneuctiť blízku krajinu”. Bieloruský pohraničný výbor má medzitým posilniť ochranu štátnej hranice

Na snímke Alexander Lukašenko

Štátny tajomník Bezpečnostnej rady Bieloruskej republiky Andrej Ravkov oznámil, že v súvislosti so zadržaním Rusov sa začalo trestné konanie vo veci prípravy teroristických činov v republike.

Reklama

“Začalo sa trestné konanie,” povedal vo štvrtok Ravkov novinárom, keď odpovedal na otázku, či v súvislosti so zadržaním Rusov sa začalo trestné konanie. Pri odpovedi na otázku ohľadom trestu povedal, že ide o prípravu teroristických útokov.

Štátny tajomník Bezpečnostnej rady Bieloruskej republiky Andrej Ravkov tiež oznámil, že na území krajiny môže byť ešte ďalších až 200 “ozbrojencov”, bezpečnostné zložky po nich pátrajú.

Reklama

“Podľa operatívnych informácií sa až 200 ľudí nachádza na území. Prebiehajú pátrania,” povedal novinárom Ravkov.

Bieloruské médiá včera s odkazom na zdroj z poriadkových orgánov informovali o zadržaní “32 vojenských príslušníkov zahraničnej súkromnej spoločnosti Vagner v okolí Minska, a tiež o ešte jednej zadržanej osobe na juhu republiky”. Všetci sú podľa správ občanmi RF. Predtým tiež zverejnili správu o vstupe “viac ako 200 vojenských príslušníkov na účely destabilizácie situácie v čase volebnej kampane” do Bieloruska.

“Ak sú vinní, musíme to vyriešiť dôstojne. Ak nie sú, potom vôbec nesmieme mať za cieľ zneuctiť blízku krajinu,” cituje Lukašenka Sputnik Bielorusko.

Bieloruské ministerstvo zahraničia mieni predvolať veľvyslanca Ruska a Ukrajiny, aby poskytli vysvetlenie ohľadom zadržania skupiny ruských občanov v republike, z ktorých minimálne 14 “zaregistrovali” na Donbase.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko pred niekoľkými dňami pri vystúpení pred špeciálnymi zložkami povedal, že do protestov môžu byť “zapojení” špeciálne vycvičení cudzinci. Podľa neho sú to “profesionálni vojaci, banditi, ktorí sa špeciálne pripravujú hlavne v rámci súkromných vojenských spoločností a zarábajú veľké peniaze pri provokáciách v rôznych štátoch”.

Reklama

 

Bielorusko sprísni pohotovostnú ochranu hraníc s Ruskom

Bieloruský pohraničný výbor posilní pohotovostnú ochranu štátnej hranice, oznámila televízia ONT k záverom zasadnutia Bezpečnostnej rady s odkazom na tajomníka Andreja Ravkova.

“Ide rovnako o hranicu s Ruskou federáciou v rámci monitorovania situácie, pohybu osôb, ktoré prekročí štátnu hranicu, vrátane zelenej hranice. Tieto jednotky musia byť značne posilnené,” dodal Ravkov.

Hovorca Štátneho pohraničného výboru Anton Bykovskij v rozhovore pre Sputnik vysvetlil, ako majú byť posilnené štátne hranice.

Reklama

“Orgány pohraničnej služby musia plniť úlohy podľa plánov a rozhodnutí vedenia krajiny. (…) Tieto opatrenia sa už stelesňujú,” povedal Bykovskij.

V odpovedi na otázku, či tieto opatrenia neznamenajú zatvorenie hraníc s Ruskom, zdôraznil, že sa to dá vyložiť ako vytvorenie “ochrany pred nezákonnou činnosťou v akýchkoľvek formách a prejavoch, ktoré ohrozujú bezpečnosť bieloruských hraníc”.

 

Bieloruská Ústredná volebná komisia zvolala kandidátov na prezidenta

Kandidát na prezidenta Bieloruska, predseda sociálnodemokratickej strany Hramada Sergej Čerečeň oznámil, že Ústredná volebná komisia zvolala vo štvrtok mimoriadnu schôdzu uchádzačov o najvyšší post v krajine.

“Zavolali (pozn. z Ústrednej volebnej komisie), oznámili, že Lidia Michajlovna (pozn. Predsedníčka ÚVK) nariadila na zajtrajšok zvolanie mimoriadnej schôdze všetkých kandidátov,” povedal Čerečeň. Poznamenal, že mu nevysvetlili, kvôli čomu sa toto stretnutie zvoláva.

Kandidátka na prezidentský post, bývalá poslankyňa Anna Kanopackaja potvrdila Sputniku, že ju tiež pozvali na štvrtkovú schôdzu do ÚVK.

Ráno vo štvrtok do budovy Ústrednej volebnej komisie dorazili Čerčeň, bývalá poslankyňa Hanna Kanapackaja, Svitlana Cichanovskaja a jeden z lídrov spolku Hovor pravdu Andrej Dzmitryjev. Podľa novinára do budovy takisto dorazil štátny tajomník Bezpečnostnej rady Bieloruska Andrej Ravkov. Chýbal, ale sám Lukašenko, ktorý obhajuje svoj prezidentský mandát, či členovia jeho predvolebného štábu.

V Bielorusku prebieha prezidentská volebná kampaň, hlavné hlasovanie sa má konať 9. augusta, predčasné začne 4. augusta. ÚVK zaregistrovala päť kandidátov na prezidenta, súčasný prezident Alexander Lukašenko kandiduje na šieste obdobie.

 

Reklama

Pasy cudzincov

Bieloruská štátna televízia Belarus 1 v prenose ukázala fotografie pasov Rusov zadržaných v okolí Minska, súdiac podľa záberov niektorí pochádzajú z Ukrajiny. V niektorých je ako miesto narodenia uvedená Ukrajina a Ukrajinská SSR, a tiež fotografie zadržaných a zábery ich naloženia do policajných áut.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:12

Český občan zahynul pri zrážke počas lyžovačky v stredisku Kitzsteinhorn pri Kaprune.

07:50

Po pondelňajšom večernom útoku ozbrojenca v mešite v provincii Herát na západe Afganistanu zahynulo najmenej šesť ľudí a jeden je zranený. 

07:49

Napriek tomu, že existuje omnoho intenzívnejšia a aktívnejšia protibruselská rétorika v maďarskom politickom živote, dôvera obyvateľstva v Európsku úniu je nezlomná.

07:48

Najmenej 25 ľudí zahynulo a viac ako desať ďalších utrpelo zranenia po tom, čo sa autobus z horskej cesty zrútil do rokliny na severe Peru.

07:24

Moslimský duchovný z bavorskej metropoly Mníchov sa pravdepodobne postaví pred súd v súvislosti s príspevkom na sociálnej sieti Facebook, ktorý zverejnil 7. októbra 2023 – v deň, keď palestínske radikálne hnutie Hamas zaútočilo na územie Izraela.

06:57

Vojvodkyňa z Edinburghu Sophie sa stala prvou členkou britskej kráľovskej rodiny, ktorá od začiatku ruskej vojenskej invázie vo februári 2022 navštívila Ukrajinu, oznámil Londýn.

06:55

Spojené štáty nesúhlasia s vyšetrovaním zo strany Medzinárodného trestného súdu v súvislosti s konaním Izraela v Gaze.

06:54

Delegácia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na rokovaniach o možnom prímerí a dohode o prepustení rukojemníkov opustila Egypt a vráti sa tam s “odpoveďou” na najnovší návrh.

06:51

V snahe zabezpečiť kontinuitu po novembrových voľbách administratíva prezidenta USA Joea Bidena začína pripravovať odovzdanie úradu a agendy Bieleho domu, a to bez ohľadu na výsledok volieb.

Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan
Na snímke americký prezident Joe Biden
06:49

Najmenej traja americkí policajti prišli o život a viacero ďalších utrpelo zranenia počas zásahu proti mužovi odsúdenému za nelegálnu držbu zbrane v meste Charlotte v štáte Severná Karolína.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali