Pokiaľ budú Američania môcť, budú pokračovať v krádežiach sýrskej ropy

Pokiaľ budú Američania môcť, budú pokračovať v krádežiach sýrskej ropy

Bratislava 3. novembra 2019 (HSP/Foto:TASR/AP-Hussein Malla)

 

Svojho času Američania tvrdili, že prišli do Sýrie v prvom rade  a) šíriť demokraciu a odstaviť krvavého netvora Asada b) bojovať proti terorizmu. Paradoxom však je, že a) odstaviť legitímneho sýrskeho prezidenta Asada sa Američanom nepodarilo a už ani nepodarí a to čo Američania označujú za demokraciu je len hrubým porušovaním medzinárodného práva a zákonov b) teroristov Islamského štátu rozbili Rusi, Američania podporovali Kurdov a sunnitské protiasadovské skupiny, ktoré terorizovali civilné obyvateľstvo Sýrie. Na záver ako námet pre Hollywood Američania tvrdia, že zlikvidovali al Baghdádiho, rovnako ako zlikvidovali bin Ládina a Saddáma

Ilustračné foto

Keďže sa už Američanom nepodarí odstaviť Asada a teroristi v Sýrii melú z posledného, mnohí by si mysleli, že dozrel čas aby sa Američania zbalili a zo Sýrie odišli. Opak je však pravdou, Američania sú rozhodnutí v Sýrii zostať a pokračovať v krádežiach sýrskej ropy východne od Eufratu.  Z týchto financií žijú Kurdi a ani CIA nepríde skrátka,a prečo by teda Američania mali dobrovoľne Sýriu opustiť? To že Američania porušujú medzinárodné právo vedia všetci, Američania však zastávajú postoj “Je jedno, že nás nenávidia a porušujeme medzinárodné zákony, dôležité je, aby sa nás báli a poslúchali”.

Reklama

Američania Sýriu opustia, to sa však bude musieť situácia začať vyvíjať podobne ako vo Vietname, pretože len neúprosná likvidácia amerických vojakov vo Vietname zabezpečila, že Američania Vietnam opustili.

Ruský politológ a odborník na medzinárodné vzťahy Andrej Čuprygin tvrdí, že CIA potrebuje financie zo Sýrie, aby pokryla svoje rastúce výdavky na Blízkom východe, rovnako ako potrebovala ropu vo Venezuele, aby pokryla svoje rastúce výdavky v Latinskej Amerike.

Reklama

Podľa Čuprygina by Trump najradšej už dávno stiahol amerických vojakov zo Sýrie, má však čiastočne zviazané ruky. CIA nemá pod kontrolou a v USA proti nemu neustále brojí protitrumpovská opozícia, ktorej členmi sú všetci významní neoconi, rozhodnutí násilne presadzovať dominanciu USA vo svete. Svet však už začína mať dosť americkej dvojtvárej politiky a Američania musia vyvíjať čoraz viac energie na to, aby sa systém, ktorý sa snažia udržať pri živote nerozpadol.

Podľa Čuprygina ak Sýrčania nebudú rozhodní, Američania dobrovoľne zo Sýrie neodídu. Afgánsky Taliban už Američanov prinútil stiahnuť sa do okolia Kábulu a Američania sú v  Afganistane v značne nevýhodnom postavení. Talibanu  stačilo zatlačiť a spôsobiť značné straty vládnym afgánskym vojakom, ktorí sa začali sťahovať a spolu s nimi sa začali sťahovať aj Američania. Nebudú predsa zbytočne umierať v Afganistane v prvej línii, bezpečnejšie je za chrbtom vládnych jednotiek. Okrem toho už aj Američania pochopili, že ich bežné jednotky nie sú schopné situáciu v Afganistane vyriešiť, 8 tisíc príslušníkov špeciálnych síl však Afganistan nikdy nezrazí na kolená.

Podobne aj v Sýrii je potrebné spôsobiť vážnejšie straty Kurdom, ktorí sú poslednou americkou zástupnou armádou v Sýrii. Keď sa Kurdi stiahnu, stiahnu sa aj Američania. Ubrániť naftové polia pred sabotážou špeciálnych kománd je značne náročné a Sýrčanom Rusi a Iránci vycvičili dostatok príslušníkov špeciálnych síl, ktorí by dokázali ropné polia výrazne poškodiť, alebo zničiť. Kurdi prílišnou bojachtivosťou neovplývajú, spoliehajú sa v prvom rade na krytie amerického letectva. Proiránske skupiny v okolí Rakky zvolili proti Kurdom a Američanom guerillové útoky, na ktoré nedokázali ani Kurdi a ani Američania rozhodne reagovať, podobný postup by mohli Sýrčania uplatniť aj na spomenutých ropných poliach

Na nehanebnosť Američanov už reagovali Rusi, Sýrčania a Irán. Američania totálne zdehonestovali systém medzinárodného práva a ukázali, že skutočným dôvodom ich aktivít v Sýrii nebola ani demokracia a ani boj proti terorizmu, ale klasická a v minulosti Američanmi mnohokrát overená  metóda rabovania nerastného bohatstva cudzích krajín. Sýria nie je prvou krajinou, kde Američania rabovali a presadzovali svoju supremáciu,dúfajme však že bude jednou z posledných.

Washington je však dnes závislý na svojej kurdskej zástupnej armáde. Ukazuje sa však, že už nie je tá najlepšia doba pre teroristov rôzneho druhu. Kurdi už museli časť území opustiť, Američania utiekli prví, Kurdi hneď za nimi. Rusi, Turci a Irán zabezpečili stiahnutie Američanov z oblasti severnej Sýrie, nasledovať by  podľa niektorých odborníkov mohlo vyčistenie Idlibu od zvyškov proamerických protiasadovských bánd a následne oslobodenie východu Sýrie. Už dnes je však možné guerillovými útokmi spraviť Kurdom na východe Sýrie zo života peklo. Keď sa stiahnu Kurdi, Američania zo Sýrie  veľmi rýchlo odídu.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

15:12

Štáty Vyšehradskej štvorky (V4) sa v Európskej únii v minulosti správali nedospelo, zmeny v pripravovaných zákonoch si niekedy chceli “vytrucovať”. Česko sa v tom zmenilo, stáva sa sebavedomým členom EÚ. Spravodajkyni TASR to povedal predseda českého Senátu Miloš Vystrčil, podľa ktorého je pre ČR prínos zo vstupu do Únie nepomerne väčší ako to, čo sa Čechom možno nepáči.

15:11

Ruské sily zasiahli pri štvrtkovom útoku západné zbrane a vojenské vybavenie prepravované po železnici v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany s tým, že jeho sily sa zamerali aj na železničné objekty v Charkovskej oblasti.

14:57

Predseda vietnamského parlamentu Vuong Dinh Hue odstúpil z funkcie.

14:56

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a obrátila sa na Ústavný súd SR. Zákon podľa nich hrubým spôsobom porušuje práva občanov.

14:56

Ukrajinského ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského prepustili v piatok na kauciu z väzby, v ktorej sa ocitol pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále. Oznámil to jeho rezort.

14:55

Nemecká centrálna banka (Bundesbank) by mala viac zdôrazňovať výhody digitálneho eura pre spotrebiteľov. Vyhlásil to v piatok spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Do popredia by sa mala dostať “pridaná hodnota súkromia” v porovnaní s inými digitálnymi platobnými systémami, povedal v rámci návštevy Bundesbanky.

14:54

Ruská centrálna banka ponechala v piatok kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni, už tretíkrát v rade, zhoršila však inflačné vyhliadky na tento rok. Nové údaje tak vzďaľujú infláciu v Rusku od inflačného cieľa centrálnej banky. Na druhej strane, výrazne zlepšila odhad vývoja ekonomiky, ktorá by tento rok mohla vzrásť až o 3,5 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali