Podľa Drobu nič lepšie ako EÚ nikdy mať nebudeme. Mrzí ho najmä to, že proti únii sa ozývajú aj “decká, ktoré nikdy nežili za ostnatým plotom”

Podľa Drobu nič lepšie ako EÚ nikdy mať nebudeme. Mrzí ho najmä to, že proti únii sa ozývajú aj “decká, ktoré nikdy nežili za ostnatým plotom”

Bratislava 3. mája 2019 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba v blogu uviedol, že aj z pozície župana vidí predovšetkým pozitíva členstva v Európskej únii.

Na snímke Juraj Droba

Bývalý poslanec za SaS si všimol, že čoraz častejšie zaznievajú hlasy veliace na odchod z Európskej únie. “Sme len pár hodín po oslavách 15. výročia nášho vstupu do EÚ a po preinvestovaných takmer 30 miliardách do našich škôl, po tisíckach opravených kilometrov ciest či investíciách do ochrany životného prostredia aj tak denne čelíme útokom na Úniu.”

Reklama

Uviedol. že pre väčšinu ľudí je Európska únia iba inštitúcia. “Nie sme to my a všetko naokolo. Je to ten vzdialený Brusel, kde o nás rozhodujú neznámi úradníci, ktorí zarábajú tisíce eur mesačne a o Slovensku nemajú potuchy. Naozaj? Z našej krajiny už nie je čierna diera Európy a my sa stále tvárime, že sa nás to netýka? Blížia sa eurovoľby a o ich význame sa ešte načítame dosť a rád to prenechám odborníkom. Ja sa však na Európsku úniu už dnes musím pozerať aj ako predseda Bratislavského samosprávneho kraja.”

Droba napísal, že momentálne má v rámci BSK rozbehnuté budovanie štyroch Centier odborného vzdelávania a prípravy, ktoré by podľa neho bez 12 miliónov eur z eurofondov nepostavili. “Osem a pol milióna nám dáva EÚ na opravu cesty z Rohožníka do Malaciek, ideme deinštitucionalizovať dve zariadenia sociálnych služieb, rekonštruujeme Malokarpatské osvetové stredisko z eurofondov a ešte aj cez nás ako cez sprostredkovateľský orgán v oblasti implementácie Integrovaného regionálneho operačného programu „pretečie“ v aktuálnom programovom období takmer 20 miliónov,” vymenoval bratislavský župan.

Reklama

“Je smutné, že hlasy o odchode a zbytočnosti Európskej únie zaznievajú aj od mladých, ktorí v živote nestáli na hraniciach a neponižovali ich colníci a policajti či príslušníci ZNB. Mladí, ktorí červenú knižku s nápisom „pas“ poznajú, len ak cestujú mimo nášho kontinentu. Decká, ktoré nikdy nežili za ostnatým plotom a ktoré nepoznali rozdelenie „my“ a „Európa“.”

Aj to bol podľa Juraja Drobu jeden z dôvodov, pre ktorý sa na župe zorganizovalo podujatie pre stredoškolákov, kde do Divadla Aréna pozvali viacerých europoslancov a diskutovali o význame Európskej únie. “Bol som veľmi milo prekvapený, koľko sa študenti pýtali. Boli zvedaví, stále ich niečo zaujímalo… Pretože dovtedy aj pre viacerých z nich bola Európska únia len inštitúcia tam niekde v Bruseli. Európska únia sa zmieta v problémoch a potrebuje reformy ako soľ. Chráňme si ju. Zreformujme ju. Ale nič lepšie ako EÚ nikdy mať nebudeme.”

 

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali